yogi186 Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2002 No jak w temacie - instalłem RED-HATa 7.2 na swoim kompie - wersje graficzną z KDE. I oto moje pytania ;): 1. Jak, gdzie zmienić rozdzielczość i ustawić odświeżanie ekranu?? 2. Zapomniałem zainstalować polskiego języka do KDE - jak to doinstalować - bo nie chce mi się od nowa robić całego [brzydkie określenie na linuksa]A?? 3. A tak wogóle to jak doinstalować cokolwiek?? 4. Co lepsze GNOME czy KDE?? 5. Iel potrzeba miejsca - jakbym chciał mieć totalnie wszystko zainstalowane - bo zapomniałem sprawdzić ;). 6. Dajcie jakieś linki dla początkujących LINUX Maniakuff, plizzz Z góry dzięki Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2002 http://www.linuxuser.slupsk.pl/ tu masz w miare dobrą stronke o [brzydkie określenie na linuksa]u. co do polskiego interfejsu to mozesz to ustawic z poziomu KDE masz tam centrum kontroli (ustawienie - desktop - czcionki) żeby poprawnie wyswietlane zostały polskie znaki musisz miec czcionki ISO-8859-2 we wszystkich rozmiarach (75dpi 100dpi itd.) jesli nie instalowałes ich w czasie instalacji (przy wyborze pakietów) to mozesz doinstalowac je teraz uzywając RPM z poziomu kde lub z konsoli (w trybie znakowym) w kde połapiesz sie sam jak to zrobic, natomiast w konsoli po zamontowaniu cdromu wydajesz polecenie rpm -ivh /mnt/cdrom/RedHat/RPMS/nazwa pakietu (cos w stylu iso-8859-2 - poszukaj na płycie) ile miejsca ? na wszystko ok 3gb ale wszytkiego i tak nie uzyjesz... po co ci 3 pakiety biurowe? najlepiej wybrac sobie podczas instalacji indywidualną knfiguracje i instalowac tylko potrzebne rzeczy.... co do tego czy lepsze jest kde czy gnome... ja uzywam kde, ale to tylko kwestia gustu. oba sa tak samo funkcjonalne i podobne zresztą i tak głównie bedziesz uzywał konsoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 1. Jak, gdzie zmienić rozdzielczość i ustawić odświeżanie ekranu??Nie mam redhata, ale chyba: /etc/X11/XF86Config Jest też pakiet Xconfigurator (pewnie masz już zainstalowany) Co do odświeżania, to trzeba uzupełnić sekcję modeline w pliku konfiguracyjnym (o ile Xconfigurator tego nie zrobi). Poszukaj na googlu (grupy) - kiedyś znalazłem stronę na której podawało się parametry monitora, a on generował tą część XF86Config. W trakcie pracy rozdzielczość możesz przełączać c+a+plus/minus (muszą być podane w konfiguracji). 3. A tak wogóle to jak doinstalować cokolwiek??rpm -U pakiet.rpm 4. Co lepsze GNOME czy KDE??Co lepsze Boże narodznie czy Wielkanoc? :) Pobaw się tym i tamtym, jak masz gorszy sprzęt obejrz icewm, blackboxa i inne, jak lepszy zobacz enlightenment. Najbardziej Windowa przypomina KDE, co nie znaczy, że jest najwygodniejszy. 8) 6. Dajcie jakieś linki dla początkujących LINUX Maniakuff, plizzzlinuxindex.pl - katalog stron dot. konfiguracji google, google groups 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...