Skocz do zawartości
yogi186

Kilka pytanek odnośnie RED-HATa 7.2 - Pomóżcie plizzzzzzzzzz

Rekomendowane odpowiedzi

No jak w temacie - instalłem RED-HATa 7.2 na swoim kompie - wersje graficzną z KDE. I oto moje pytania ;):

1. Jak, gdzie zmienić rozdzielczość i ustawić odświeżanie ekranu??

2. Zapomniałem zainstalować polskiego języka do KDE - jak to doinstalować - bo nie chce mi się od nowa robić całego [brzydkie określenie na linuksa]A??

3. A tak wogóle to jak doinstalować cokolwiek??

4. Co lepsze GNOME czy KDE??

5. Iel potrzeba miejsca - jakbym chciał mieć totalnie wszystko zainstalowane - bo zapomniałem sprawdzić ;).

6. Dajcie jakieś linki dla początkujących LINUX Maniakuff, plizzz

Z góry dzięki

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.linuxuser.slupsk.pl/

tu masz w miare dobrą stronke o [brzydkie określenie na linuksa]u.

co do polskiego interfejsu to mozesz to ustawic z poziomu KDE

masz tam centrum kontroli (ustawienie - desktop - czcionki)

żeby poprawnie wyswietlane zostały polskie znaki musisz miec czcionki ISO-8859-2 we wszystkich rozmiarach (75dpi 100dpi itd.)

jesli nie instalowałes ich w czasie instalacji (przy wyborze pakietów) to mozesz doinstalowac je teraz uzywając RPM z poziomu kde lub z konsoli (w trybie znakowym)

w kde połapiesz sie sam jak to zrobic, natomiast w konsoli po zamontowaniu cdromu wydajesz polecenie

rpm -ivh /mnt/cdrom/RedHat/RPMS/nazwa pakietu (cos w stylu iso-8859-2 - poszukaj na płycie)

ile miejsca ?

na wszystko ok 3gb

ale wszytkiego i tak nie uzyjesz... po co ci 3 pakiety biurowe?

najlepiej wybrac sobie podczas instalacji indywidualną knfiguracje i instalowac tylko potrzebne rzeczy....

co do tego czy lepsze jest kde czy gnome...

ja uzywam kde, ale to tylko kwestia gustu. oba sa tak samo funkcjonalne i podobne

zresztą i tak głównie bedziesz uzywał konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak, gdzie zmienić rozdzielczość i ustawić odświeżanie ekranu??

Nie mam redhata, ale chyba:

/etc/X11/XF86Config

Jest też pakiet Xconfigurator (pewnie masz już zainstalowany)

Co do odświeżania, to trzeba uzupełnić sekcję modeline w pliku konfiguracyjnym (o ile Xconfigurator tego nie zrobi). Poszukaj na googlu (grupy) - kiedyś znalazłem stronę na której podawało się parametry monitora, a on generował tą część XF86Config.

W trakcie pracy rozdzielczość możesz przełączać c+a+plus/minus (muszą być podane w konfiguracji).

3. A tak wogóle to jak doinstalować cokolwiek??

rpm -U pakiet.rpm

4. Co lepsze GNOME czy KDE??

Co lepsze Boże narodznie czy Wielkanoc? :)

Pobaw się tym i tamtym, jak masz gorszy sprzęt obejrz icewm, blackboxa i inne, jak lepszy zobacz enlightenment. Najbardziej Windowa przypomina KDE, co nie znaczy, że jest najwygodniejszy. 8)

6. Dajcie jakieś linki dla początkujących LINUX Maniakuff, plizzz

linuxindex.pl - katalog stron dot. konfiguracji

google, google groups

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi