Skocz do zawartości
Oort

kidy obnizki cen pamieci (i nie tylko)

Rekomendowane odpowiedzi

czy w najblizszym czasie (powiedzmy 2-3 tygodnie) mozna sie spodziewac jakichs obnizek? Wiadomo, zaczal sie rok szkolny, podobno w tym czasie ceny ida troche w gore, ale ceny pamieci sa troche za wysokie. Jakie sa wasze doswiadczenia co do poprzednich lat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena zalezy od 2 czynnikow :)

Okresu sprzedazy :) ale sa to wachania niezaduze :)

No i od tego czy na tajwanie nie bylo trzensienia ziemi :)

Wtedy ceny leca w kosmos :)

A poza tym pytanie troche dziwne :) Moze na forum "mala wrozka" beda cos wiedzieli :) eh :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie wiem jak to jest ale w zeszlym roku w wakacje pamieci byly wyrabiscie tanie, a jak wakacje sie skonczyly to zrobily sie wyrabiscie drogie  :?

Nie tylko w tamtym w tym tez tak jest tylko ze obnizka zaczela sie przed wakacjami.

taka sytuacja ma miejsce co roku .... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie dokladnie rok temu kupilem 256 megsow pc133 za 130 zl :) to byly rajskie czasy. Ale teraz jak widze 256 mb za 270 zeta (co prawda ddr) to nie wiem co robic. Czyli raczej nie mam co liczyc na to, ze ceny spadna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie dokladnie rok temu kupilem 256 megsow pc133 za 130 zl :) to byly rajskie czasy. Ale teraz jak widze 256 mb za 270 zeta (co prawda ddr) to nie wiem co robic. Czyli raczej nie mam co liczyc na to, ze ceny spadna?

To fajna cena ! nie wiem o co chodzi 2 tyg temu w komputroniku byly po 340 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżek możesz się spodziewać wyłącznie od najdroższych modułów czyli najszybszych, bo po prostu wciąż są nowością i jest ich mało, dlatego ceny są wysokie, a ich ceny wciąż nie są kontrolowane...

Wolniejsze i tańsze pamięci mogą stanieć, choć szansa na to jest niewielka, gdyż ceny się ustabilizowały, reszta zależy od rynku, a na taki nie ma ani wpływu, ani nie da się przewidzieć jak zareaguje.

Równie dobrze, może paść jakaś Tajwańska fabryka w ten weekend, i ceny za 2 tygodnie się podwoją, a równie dobrze mogą stanieć, niestety, już nie tak drastycznie.

W ogóle jeżeli spodziewasz się obniżek z 300 na 200zł, to zapomnij, wachania oscylują w granicach 1 - 15%, przy czym większe rzaadko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wszyscy wierzą w cuda. Na radykalne obniżki cen nie ma co liczyć.Jak fiskus nam cłem nie dowali to akcyzą i nie wiadomo jeszcze jakim innym podatkiem a to znowu dolar podskoczy i tak w kółko. Ludzie my jeszcze nie żyjemy w normalnym kraju :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ceny PC2100 do konca roku beda utrzymywac sie na podobnym poziomie, jezeli nie wzrosna. Wszystko zalezy od tego, czy producenci nadal beda kontrolowac ilosc pamieci na rynku. PC2700 beda taniec, ale bardzo powoli - tak jak bardzo powoli staja sie standardem. Cen pamieci PC3000 i 32000 nie sposob przewidziec, produkcja jest tak mala, ze wszystko zalezy od producenta i dostawcow chipow. Jednak moim zdaniem wahania cen dla DDR nie powinny przekroczyc 10-15%. Co od SDR - do konca roku wiekszosc producentow bedzie sie wycofywac z ich produkcji - np. Nanya ma do grudnia przestawic 90% lini produkcyjnych na DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: przykladem sporego wachania cen moze byc moj przyklad:

koniec czerwca (kupilem):

- dysk: Seagate 80 GB Barracuda IV - 490 zl

- pamiec: DDRAM 256 MB PC 266 MHz - 150 zl

koniec sierpnia (ceny w jednym z gliwickich sklepow):

- dysk: Seagate 80 GB Barracuda IV - 645 zl

- pamiec: DDRAM 256 MB PC 266 MHz - 275 zl

sami widzicie jakie skoki sa :( ceny zaczerpniete ze strony http://www.fenix.pl/cennik.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi