Skocz do zawartości
Prezes_s

FSP300-60BT power potem reset i dopiero startuje...

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem tego właśnie fortrona do kompa bratanicy ze składki komunijnej...

Jako że i tak czekali na kompa ponad tydzień, nie mogę wysłać do Haszyda zasiłki bo nie mam zastępczej, a mój dziadowski q-tech(przegrzany po zabawie ze spowalnianiem wentyli) nie daje rady(wyłącza się).

A problem jest taki, że po naciśnieciu power startrują tylko wentyle, bios nie postuje, a po późniejszym naciśnieciu resetu komp już startuje. Fortronik ma do zasilenia taki o to sprzęt:

asrock k7s8x ver.3,

barton2500+@195x11 1.65v

cooler FreeZone Q-80 AlCu

wentylator do obudowy 80mm Arctic Cooling Fan Pro TC

512MB DRR elixir

Sapphire radenon 9600 @470/500

nagrywara

120GB samsung

fdd

Nie chodzi nawet o to, że sprzęt jest troszkę podkręcony, bo nawet przy ustawieniach grubo poniżej standardowych jest tak samo.

Myślałem, że może coś z płytą, ale po wsadzeniu do mojego kompa to samo!

Może ktoś z Szanownych Userów Forum miał coś podobnego?? Jak sobie z tym poradził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum, to mój pierwszy post. Pozwólcie że się podepne do tematu.

Otóż kupiłem taki sam zasilacz na allegro i jest z nim problem, poprostu kom sie cały czas resetuje zamin jesczeuruchomi sie windows (raz doszedł do ekranu logowania). Na megabajcie 300W działa normalnie.

Przy wymianie zasiłki zauważyłem że jeden kondesator na płycie jest lekko napuchnięty (ale te resety chyba nie od tego bo na megabajcie działa).

I pytanie: zasilacz do wymiany czy to może być wina tego kondensatora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum, to mój pierwszy post. Pozwólcie że się podepne do tematu. 

Otóż kupiłem taki sam zasilacz na allegro i jest z nim problem, poprostu kom sie cały czas resetuje zamin jesczeuruchomi sie windows (raz doszedł do ekranu logowania). Na megabajcie 300W działa normalnie. 

Przy wymianie zasiłki zauważyłem że jeden kondesator na płycie jest lekko napuchnięty (ale te resety chyba nie od tego bo na megabajcie działa).

I pytanie: zasilacz do wymiany czy to może być wina tego kondensatora ?

A próbowałeś w innym kompie?? Może za małe napięcia daje...

na tym kompie co wcześniej napisałem takie o to napięcia:

odczyty z aida32

> w idle:

> 3.3v 3.28v

> 5v 4.81v

> 12v 11.70-11.77v

>

> prime95:

> 3.3v 3.26-3.28v

> 5v 4.73-4.78v

> 12v 11.83-11.90v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś w innym kompie?? Może za małe napięcia daje...

na tym kompie co wcześniej napisałem takie o to napięcia:

odczyty z aida32

> w idle:

> 3.3v  3.28v

> 5v    4.81v

> 12v    11.70-11.77v

>

> prime95:

> 3.3v  3.26-3.28v

> 5v    4.73-4.78v

> 12v    11.83-11.90v

Na innym kompie sprawdzić będe mógł dopiero jutro. Napięcia są ok (odczyty z miernika):

3.3 - 3.38

5 - 5.08

12 - 12.20

reszty napięć nie sprawdzałem :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takze doswiadczylem problemow z Fortronem FSP300-60BT. Na poczaktu piszczal z dyskiem twardym (Barracuda 60GB) wiec wymienilem dysk. Po tygodniowym uzytkowaniu zasilacza zauwazylem ze czasami potrafi sie nie wlaczac tzn. wciniecie power powoduje jedynie cichy pstryk ze strony zasilacz i wentylator procesora zrobi obrot. Wtedy odlaczam zasilacz z sieci i probuje powonie uruchomic go. Po kilku czasami kilkunastu probach udaje sie uruchomic. Co dziwne takze posiadam plyte glowna Asrocka K7S8X. Przy innych zasilaczach (Feel 250 W oraz megabajt 300W) problem nie wystepowal. W tym tygodniu odsylam zasilacz zobaczymy czy nastepny bedzie sie podobnie zachowywal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem fortrona 245W i nie chcial poprawnie chodzic na tym asrocku(glownie restary), na starej plycie dzialal ok. Wymianilem go na inny i problem ustapil. Mialem tez takiego fortrona ze kablami mozna bylo restartowac kompa bo jakies zwarcia robil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczny problem na ep-8rda3. Płyta poszła na gwarancję, dostałem nową (jak w podpisie za drobną dopłatą) i problem zniknął.

Wcześniej byłem osobiście u Hadysza, dostałem inny zasilacz (na próbę) i było to samo. Udowodnił mi, że to wina MoBo i życie pokazało, że miał rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi