Skocz do zawartości
OKITOKI

AMD Barton - Serie, opisy - Kompedium

Rekomendowane odpowiedzi

zalezy jakie masz mem , czy pc400 czy pc333 , jak te drugie to powod wiadomy ze mem nie wyrabia na fsb200 , jesli opcja pierwsza to ustaw fsb200 i Vcore daj na 1.8V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy jakie masz mem , czy pc400 czy pc333 , jak te drugie to powod wiadomy ze mem nie wyrabia na fsb200 , jesli opcja pierwsza to ustaw fsb200 i Vcore daj na 1.8V

Wszysko o.k. tylko po co od razu 1.8V może wystarczy 1.675 lub 1.7V.

Przy drugiej opcji to tez zawsze mozna rozluznic troche timingi i zwiekszyc napiecie na memorkach. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec mam pamiątki 400

Dawałem juz napięcie na proca 1.8 i na mem 2.9

Nic z tego nic się nie dzieje.

Po takiej kuracji wyłącza mi kompa i coś buczy z głosnika wew.

Chyba coś z temp jest nie tak ale waha się do 55 stopni.Więc sam juz nie wiem.

Edit

Próbowałem teraz nawet dać pamięci na 9-4-4-3

Napiecie na rdzeń CPU - 1.85 V

Napiecie na Mem - 2.9 V

CPU FSB/DRam - 5/5

Jakie max nap na CPU można dać żeby nie uwalić proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam bartona 2500 zablokowany mnoznik, plyta glowna abit an7. Stabilnie chodzi na 220 x11 ale musialem dac napiecie 1,969 V. Pamieci mam dwie jedna 333 druga 400 obie 512 MB, puscilem je asynchronicznie. Probowalem jescze podnosic magistrale i napiecie mialem juz ponad 2 V ale nie bylo stabilnie. Czy wiecej juz nie da rady ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w trakim razie skoro widzę ze proc przy napięciu 1,965 jeszcze chodzi i nie padł to domniemiewam ze takie napięcie jeszcze może być.Teraz w związku z tym do jakiej temperatury max może pracować? I czy jest możliwość ustawienia na płycie w biosie zeby po przekroczeniu max. tem. poprostu wyłaczył kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tez sie balem mu dawac takie napiecie ale bestia chodzi juz dosyc dlugo i codziennie dostaje w tylek. :wink:

Temperatury: spoczynek CPU 55, sys 33, PWM 45. W stresie CPU 65 okolo. Chlodzony jest Pentagramem 80 Cu.

No ale wlasnie sie zastanawiam dlaczego dopiero przy tym napieciu jest stabilnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albin77:

Ty masz o ile dobrze rozumiem na standardowych MHz 55stC i chcesz dać blisko 2v ?! Człowieku na 2v to albo jakiś super cooler choć już lepiej woda i chłodzenie mofestów na mobo to bardziej niż niezbędne a i tak nikt ci nie da gwarancji ze długo pożyje i mobo i CPU !

Moim zdaniem proc powinien osiągnąć FSB 200 nawet na standardowym napięciu a jak tego nie robi to wina czegoś innego (np.: ramu) i ciągłe zwiększanie mu V nie pomorze a może zaszkodzić i to bardzo !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jesli mam ram puszczony asynchroniczne i chodzi na 333 to co moze jeszcze powodowac to ze musialem podniesc tyle napiecie ? Dyski moga to robic ? Mam wlozonego jeszcze radeona 9800 pro i jeszcze karte sieciowa przez ktora udostepniam neo na drugi komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zimny Herbert:

Jakoś nForce2 strasznie nie lubi asynchro wiec może to być przyczyna lecz nie musi, poza tym masz dość prądożerny config i zasiłka nie ma lekkiego życia. W zasadzie o wiele wydajniejsze jest puszczanie synchronicznie wiec zamiast pakować prawie 2v dla CPU dorzuć do ramu i zobacz ile synchron poleci.

Albin77:

Poluzuj tymingi, wyłącz w biosie wszystko czego nie używasz i podnieś napięcie dla ramu i nie skacz od razu na 200 a powoli w górę tak od powiedzmy 166 co 5 może 10MHz i wtedy zobaczysz co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albin77:

Hym a czemu niby się nie da synchronicznie na 194 ?! To jest NF2 to nie ma zadanych dzielników wiec ile dasz tyle będziesz miał :P Może być synchronicznie równie dobrze na 200 jak i na 194.

Zimny Herbert:

W takim wypadku wychodzi ze jesteś ograniczany przez tą wolniejszą kość ale są szanse ze pójdzie ładnie (o ile tego jeszcze nie sprawdzałeś) ja miałem swego czasu jakiś NoName 333 to latał bez problemu na FSB220 przy tymingach 2.5,3,3,11 jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak dla mnie sprawa wygląda tak :

1.Zakupić dobre chłodzenie(jakiś konkretniejszy cooler który ma okolo 5000obt/min),chyba ze coś mi zasugerujecie(będe wdzięczny),woda odpada bo za duże koszty chyba całego układu.

2.Założyć jakiś radiatorek na mobo i mosfety?(a gdzie to niby się znajduje?)na mostku płn. jest orginalny cooler Abita

Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie więc proszę o wyrozumiałość.Nigdy nie bawiłem się w OC bo nie miałem takiej możliwości hardwarowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Woda jak się pokombinuje to nie jest aż taka droga a co do Coolerków to coś z tych gigantów Zalamna. Ciche, duże i wydajne.

2. Mofety od zasilania CPU to takie małe czarne kwadraciki, blisko Socketa i najczęściej jest ich 6 koło siebie.

3. Abit pod ten wiatraczek (zresztą nie tylko on niestety) daje jakiegoś gluta który niczego nie przypomina, najlepiej podmienić to na jakąś porządną pastę, lub całkowicie wymienić ten mały huragan na niebieskiego zalmana (nie drogi a na pewno da radę pyzaty mogole nie hałasuje bo nie ma wiatraczka).

Tak z grubsza to chyba wszystko co wypadało by zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak radiatorki możesz kupić gotowe ale to koszt od bodajże 25zł do 45zł (gotowe mam na myśli od razu przystosowane do przyklejenia na mofesty) lub zrobić samemu załatwić sobie jakiś radiator ze starego coolera pociąć na wymiar i przykleić taśma termoprzewodzącą lub klejem termoprzewodzącym. Wybór należy do ciebie.

I jeszcze jedno po założeniu radiatorów na mofety wypadało by aby był choć mały przepływ powietrza koło nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz już wszystko wiem co mi jest potrzebne.

Znalazłem coś takiego do chłodzenia CPU i chyba jednak się na to skuszę

Gigabyte 3D Cooler Pro GH-PCU21VG

Dziękuje za dotychczasowe rady i napisze jak już będe miał wszytko zrobine.

Pozdrówka dla wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze takie pytanko :

Mój Proc to dokładnie AXDA2500DKV4D

AQZFA0349VPMW

Jak dzisiaj odkurzałem radiator na Cpu odczytałem dane bezpośrednio z procka.Zauważyłem ze ma przepalone jakieś Mostki.Nie pamietam dokladnie ale bodajrze jeden L11 i wszystkie na L1.Nasunęlo mi się jednak takie pytanie czy wina zablokowanego mnożnika nie leży w przepalonych mostkach? Czy jest możliwość odblokowania mnożnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na mojego Bartka - poszedł na defaultowym V core na 2366Mhz, na memkach 2,7V 3-3-3-11. Wszystko to na na WR4 nie wyszlifowanym ze standardową pastą z założonym coolerem 4000 obr osiąga przy smażeniu Prime z otwartą budą 50, a przy obrotach 2500 z zamkniętą budą 58. Narazie więcej nie będe kręcił bo zasiłka może nie wytrzymać. To sie nazywa Hardcorowe OC. 8)

Tylko dlaczego wszystkie programy mi pokazują na procu napięcie od 1,71 do 1,76, skoro w biosie jest ustawione na default, myśle że nie ma co wierzyć temu co pokazuje MOBO.

Gdybym miał porządną zasiłke to by się zaczeło prawdziwe kręcenie, ale i tak jest dobrze jak na taką super zasiłke. 8)

Nie wiem jaka seria, a nie będe zdejmował coolera, bo za bardzo nie umiem, a nie chce ukruszyć jądra :(

http://republika.pl/skoki_news/CPU-Z.jpg

http://republika.pl/skoki_news/Barton_CRC.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj choidzil na sammym poczatku na 197fsm a teraz w windzie ustawilem 206FSB coraz lepiej ale za pozno gdyz kupuje mobilka 1,45V jutro powinien dotrzec! i mam juz pamiec hynixa 256mb 40mhz d43 na kosciach hyundaia :) hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

może banalne pytanie ale bardzo mi na tym zależy :

1zauważyłem że jeśli dam mnoznik powyżej 11x komp się za nic nie uruchamia nie pomaga wtedy podwyzszenie napiecia proca pamieci poprostu nic czy to znaczy że mnoznik jest zablokowany ??? (poniżej x11 moge zmieniać i jest OK )

posiadam sprzet jak w podpisie

BARDZO PROSZE O POMOC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@timmon24 skoro morzesz zmieniać mnożnik w doł to masz napewno odblokowany. Zwiększając mnożnik obniżaj FSB. Widze z podpisu, że twój bartek jest coś cieniutki do OC 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje cieniutki na 70% to wina pamieci NAYNA

maksymalnie podkreciłem gdzieś na fsb 195 ale pamieci wariowały winda też co chwile zwiechy nawet napięcie do 2,85v na pamieci i proca 1,8 nie pomagało .

Raz kiedyś odpaliłem 3200+ i synchro moje memorki ale pjawiło się takie info "CHECKING NVDram " przy uruchamianiu kompa i dalej sie nie uruchamiał komp bios też ...

EH niewiem to albo wina pamięci albo płyty???

Dabek a ty nie boisz sie że spalisz kompa z tym CODESHITEM ???

ja mam teraz też codeshita 300w bo mój Chieftec360w poszedł do serwisu na 3 tyg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...