Skocz do zawartości
OKITOKI

AMD Barton - Serie, opisy - Kompedium

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem tych wartości 40/80 i 33/66 PCI i AGP gdzie sie je ustawia albo jak oblicza. A co do Mobo NF2 to poważnie mówisz ??? Czyli nic sie nie da zrobić na tej mojej płycie. Nie da sie jakoś tego obejść ???

Chodzi o to że nie masz na tej płycie blokady taktowania AGP i PCI. Normalnie wynoszą one 33MHz dla PCI i 66MHz dla AGP. Po ustawieniu FSB na 200MHz PCI AGP wyglada 40/80.

Spróbuj pokręcić mnożnikiem, zawsze to coś ;] Jeśli chcesz mieć płytę do podkręcania, to na nForce 2 bo ona ma blokadę PCI/AGP i niezależnie od tego jakie jest FSB, pci zawsze jest 33, a agp 66.

Edytowane przez Szpon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Athlona Xp 2500+ (dokładny opis konfigu mam w sygnaturze).

dodatkowe informacje (wedlug cpu-z)

family 6

ext family 7

model A

ext model A

corespeed 1842 (11*167.5)

voltage 1,68-1,7

Mam Aerocoola HT-101 zawiodlem sie na nim. albo ja mam dziwnego kompa albo on cienko chlodzi. Przy otwartej obudowie mam na procku 45-48stC, ale przy zamknietej dochodzi do 53, a z obciazeniem procka 55stC. W 3DMarku05 osiaga 60stC. Wynik jest zdecydowanie lepszy niz osiagalem na stockowym coolerze (ponad 60st bez obciazenia), ale zmienilem obudow na TT z 2*120mm (tyl TT ~1200-1300obr/min, przod Akasa Amber ~1300-1400obr/min; poprzednia miala 5lat - 1*80 przod ponad 2000obr+dolozylem chlodzenie dysku ktore mialo 2*40 w zatoce 5,25cala).

btw. po podkreceniu do 3200+ temp bez obciazenia 55st, z obciazeniem ponad 60 (niewiem dokladnie ile).

Macie jakies pomysly dlaczego komp tak cholernie sie grzeje?? ma ktos moze jakies chlodzenie aerocoola?? jakie macie temperatury na waszych Athlonach XP??

Temperaturki sa zbyt wysokie jak na nowe chlodzenie z heatpipe'ami... thx za odpowiedz (pewnie juz na ten temat bylo...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy bartonie 2500+, który aktualnie chodzi na 2000MHz mam 46C na coolerze od AthlonaXP 3200+ CoolerMaster (rok temu kosztowal 55zł) w idle w zamknietej budzie.

Edytowane przez Szpon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Athlona Xp 2500+ (dokładny opis konfigu mam w sygnaturze).

dodatkowe informacje (wedlug cpu-z)

family 6

ext family 7

model A

ext model A

corespeed 1842 (11*167.5)

voltage 1,68-1,7

Mam Aerocoola HT-101 zawiodlem sie na nim. albo ja mam dziwnego kompa albo on cienko chlodzi. Przy otwartej obudowie mam na procku 45-48stC, ale przy zamknietej dochodzi do 53, a z obciazeniem procka 55stC. W 3DMarku05 osiaga 60stC. Wynik jest zdecydowanie lepszy niz osiagalem na stockowym coolerze (ponad 60st bez obciazenia), ale zmienilem obudow na TT z 2*120mm (tyl TT ~1200-1300obr/min, przod Akasa Amber ~1300-1400obr/min; poprzednia miala 5lat - 1*80 przod ponad 2000obr+dolozylem chlodzenie dysku ktore mialo 2*40 w zatoce 5,25cala).

btw. po podkreceniu do 3200+ temp bez obciazenia 55st, z obciazeniem ponad 60 (niewiem dokladnie ile).

Macie jakies pomysly dlaczego komp tak cholernie sie grzeje?? ma ktos moze jakies chlodzenie aerocoola?? jakie macie temperatury na waszych Athlonach XP??

Temperaturki sa zbyt wysokie jak na nowe chlodzenie z heatpipe'ami... thx za odpowiedz (pewnie juz na ten temat bylo...)

latam jak w sygnaturce; temp. w stresie 50 - 52 C a jak włącze boczne chłodzenie na grafe to 48 C max;

dlatego sądze, powinieneś sprawdzić, bo coś jest nie tak :unsure:

1. zbyt ciasno komp wpakowany w biurko, stolik, itp... - coś takiego już widziałem; 2. przy pasywnych grafach ciepłe powietrze idzie do góry i jest zasysane przez coolera cpu, wtedy trzeba dobry wywiew, 3. cieńka pasta termoprzew., lub przy mocowaniu coolera, żeby trafić w mocowanie na slocie ruszyłeś radiztor na cpu i pasta zjechała - sam tak kiedyś miałem, po poprawce tem spadła o 4 C; 4. wreszcie zasiłka grzeje się jak piec martenowski, trzeba sprawdzić

to narazie tyle narka

latam jak w sygnaturce; temp. w stresie 50 - 52 C a jak włącze boczne chłodzenie na grafe to 48 C max;

dlatego sądze, powinieneś sprawdzić, bo coś jest nie tak :unsure:

1. zbyt ciasno komp wpakowany w biurko, stolik, itp... - coś takiego już widziałem; 2. przy pasywnych grafach ciepłe powietrze idzie do góry i jest zasysane przez coolera cpu, wtedy trzeba dobry wywiew, 3. cieńka pasta termoprzew., lub przy mocowaniu coolera, żeby trafić w mocowanie na slocie ruszyłeś radiztor na cpu i pasta zjechała - sam tak kiedyś miałem, po poprawce tem spadła o 4 C; 4. wreszcie zasiłka grzeje się jak piec martenowski, trzeba sprawdzić

to narazie tyle narka

a i jeszcze jedno, sprzedaję swojego kultowego Tt, jak w sygnaturce, jak byś chciał to pisz na PW

Ja przy bartonie 2500+, który aktualnie chodzi na 2000MHz mam 46C na coolerze od AthlonaXP 3200+ CoolerMaster (rok temu kosztowal 55zł) w idle w zamknietej budzie.

cześć szpon

dlaczego tak oszczędzasz swojego nowego bartka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam za słabe chłodzenie ;] coś sie wykrzacza w prime, czekam na lepszy cooler.

ja tu nie chcę robić sklepu, ale komuś już pisałem że sprzedaję sprawdzonego Tt;

chociaż myślę, że to raczej nie chłodzenie go haczy, no chyba że idzie pow 65 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tu nie chcę robić sklepu, ale komuś już pisałem że sprzedaję sprawdzonego Tt;

chociaż myślę, że to raczej nie chłodzenie go haczy, no chyba że idzie pow 65 C

tak tez i mysle, cos z tym prockiem jest nie teges.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Barton chodzi bezproblemowo na 11x200 1.65V. Każda wyższa wartość FSB sprawia, że jest niestabilny, nawet przy wysokim napięciu. 11x210 1.8V i się restartuje :( CPU jest przysmarowany AS5 i chłodzi go QVC 100Cu+ więc temperatury mam dobre, teraz w idle 36*C. Marzy mi się 11x220 ale na moim sprzęcie jest to chyba nie osiągalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesz sie że Ci chodzi 11*200. ja na aerocool ht-101 z heatpipe'ami na niekreconym procku (11*167) mam temperature 53-55stC a jak zapuszcze 3dm05 to nawet 60st. Coś jest nietak... Macie jakieś pomysły jaki może być powód takiej wysokiej temperatury?? konfig mam w opisie...

ps. pasta której użyłem niejest jakaś super ale niejest to tez sam silicon - Aerocool 25% Ag

Edytowane przez rambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Barton chodzi bezproblemowo na 11x200 1.65V. Każda wyższa wartość FSB sprawia, że jest niestabilny, nawet przy wysokim napięciu. 11x210 1.8V i się restartuje :( CPU jest przysmarowany AS5 i chłodzi go QVC 100Cu+ więc temperatury mam dobre, teraz w idle 36*C. Marzy mi się 11x220 ale na moim sprzęcie jest to chyba nie osiągalne...

Dobre ramy dobra płyta to chyba coś z tym bartkiem jest niei tak ze 11*210 niechce nawet :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem trafil do mnie taki barton ( chyba juz na stale :D )

aqzea 0412mpmw

poki co chodzi tak jak w podpisie, na razie bawie sie fsb, potem dopiero mnoznikiem, na 2500mhz idzie bezproblemu, procek ma brazowy laminat ;] takze musze powiedziec, ze trafil mi sie calkiem dobry egemplarz;]

Edytowane przez shakur_45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie pochwalic swoimi wynikami.

Barton ustawiony jest na 220fsb x 10,5 = 2310MHz 1.7v (standardowo pracuje przy takim taktowaniu) i po 32MB w superPI temp. wynosi 49'C

Pentagram ustawiony na 1700obr, Akasa nadmuciach!aca z boku na karte i chipset plyty ~1500obr i ArcticFan wyciagajacy pod zasilaczem ~ 1500obr. Wiec spoko bo jest nawet cicho bo wszystkie wentyle chodza na min:)

Maks co z niego do tej pory wycisnalem to 226 x 11 = 2486MHz przy 1.775v Wiekszego napiecia nie dawalem bo po co....narazie tyle wystarczy. Na jego podatnosc na OC nie narzekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

chciałbym podkręcić mojego bartona 2500+ ( przez fsb , bo mnożnik zablkowany :|). Martwi mnie jednak temperatura. Miałem obudowe przystawioną do ściany biurka i wtedy temp. wynosiła ~80 stopni. Po odstawieniu wynosi teraz ona około 68 stopni. Czy to aby nie za dużo ?

Konfiguarcja:

Barton 2500+ na nim Spire WhisperRock IV

Obudowa Chieftec 420W

Pamięć: 2 x 512 Kingston PC-400

Gigabyte GA-7N400 Pro2 nForce 2 Ultra 400

Radeon 9800pro ( 256 bit)

napędy itp

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z regóły TEMPERATURA nie powinna przekraczac 50C :? Chociaż na Bartonie nic się nie stanie przy 55 czy 60 ale to MAx (moim zdaniem) dalsze temperatury skracaja życie Procka.Ale juz 65 lub 80C to juz za dóżo nawet na Bartona i to sporo!! Chcesz go kręcić więc temperatury masz na DEFAULT :blink: Lepiej sprawdź chłodzenie bo coś jest nie tak albo czujniki warjują albo naprawde bedą kłopoty niedługo <_<

Edytowane przez ExodusXXL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego oto bartonka 2500+:

KQYHA 0420EPMW

Posiadam go od miesiąca, ale dopiero kilka dni temu wziąłem się podkręcanie, wraz z poskładaniem WC :lol:

Jak na tak "młody" proc z zablokowanym mnożnikiem, poszedł całkiem nieźle, bo na 2,5GHz przy 1,906v, choć AN7, na którym testowałem, ciut zawyża napięcia. Temperatura w max stresie sięgała aż 48 stopni :wink: Wyżej niż 11x228 już pamięci mi wariowały, a na dzielnikach w ogóle nic nie chciało działać <_<

2,2GHz robi spokojnie na 1,6v, nie grzejąc się przy tym zbytnio, a 2,4GHz na 1,8v.

Niestety, dziś rano AN7 już nie wstał :? Najgorsze, że nie jest mój :sad:

PS. Ten bartonik idzie na sprzedaż, jakby ktoś był zainteresowany :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

chciałbym podkręcić mojego bartona 2500+ ( przez fsb , bo mnożnik zablkowany :|). Martwi mnie jednak temperatura. Miałem obudowe przystawioną do ściany biurka i wtedy temp. wynosiła ~80 stopni. Po odstawieniu wynosi teraz ona około 68 stopni. Czy to aby nie za dużo ?

Konfiguarcja:

Barton 2500+ na nim Spire WhisperRock IV

Obudowa Chieftec 420W

Pamięć: 2 x 512 Kingston PC-400

Gigabyte GA-7N400 Pro2 nForce 2 Ultra 400

Radeon 9800pro ( 256 bit)

napędy itp

Pozdrawiam.

nieliczac coolerka i pamiatek to mamy podobne configi... ja tez mam wysokie temperatury... a cholera zmienielem obudowe i chlodzenie procka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno GIGABYTE zawyża temperoture o ok. 10 stopni.

U mnie też coś koło tego, jak postawiłem system na AN7, temperatury magicznie spadły. Widać tyczy się to różnych modeli, bo mój to 7N400E-L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde musze skołować jakiś zewnętrzny termomer... moze od razu cały panel regulacyjny :D a co do 7N400E-L to jest to płyta z tej samej seryjki...

btw z tego co sie orientuję to czujnik jest wbudowany w procka, a nie w płytę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska. Juz wiele razy byl poruszany temat temp.na GB. Nie macie sie co stresowac. Odejmij sobie 10-15 stopni.

jeśli znasz to podaj linka do dyskusji lub czegokolwiek innego na ten temat :) trudno jest przeszukać forum...

btw. Na chipsecie mam temp kilka stC wyższą niż powietrza, więc jak to jest z tym błędem? na procku źle a na NB ok pokazuje?

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy tu tak szalejecie odnosnie temperatur procka... Kupcie sobie profesjonalny termometr i pod jadra wsadzcie czujnik, wtedy temperatury prawdziwe beda. Przy moim konfigu temperatura w stresie po SuperPi 32M nie przekracza 45*C. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie moze poradzicie. Wiecej zyskam zmieniajac Athlona Thundera 2000+ na Bartona 3000+ czy Mobila 2500+ ? Co lepiej kupic puki jeszcze gdzies ostatki sa ?

jezeli juz to wzialbym mobila :D a za ile mniejwiecej mozesz kupic mobila i zwyklego?? w cenach xp-ekow sie nieorientuje... w niektorych miejscach ich juz wogole niema...

Edytowane przez rambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze,a jeśli okaże się że to wiatrak, to jaki najlepiej wsadzić na: Gigabyte GA-7N400 + Barton 2500+ ?

Pozdrawiam

mysle ze jakis na heatpipe'ach. jesli masz dziurki wokol socket'a to moze TT silent tower. jesli masz mniej kasy do wydania to jakiegos pentka (tu jest problem bo niewiem czy sie zmiesci - zanim kupisz sprawdz. u mnie jest bardzo mało miejsca wokol socket'a i najlepsze sa tu konstrukcje tower'owe), a jesli jeszcze mniej to Arctica/Spire whisper rocka IV/V

Edytowane przez rambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...