Skocz do zawartości
OKITOKI

AMD Barton - Serie, opisy - Kompedium

Rekomendowane odpowiedzi

sorki tak 14 dni roboczych ale ja to licze jak 3 tygodnie wiesz dlaczego.

mam jeszcze do was takie pytanie mam problemy ze stabilnościa po podkreceniu do 2,25 ghz nawet przy napieciu 1,8v jest zwiecha po tym jak odpale jakiegoś 3dmarka .Sprawdzałem na mnozniku x12 x11,5 i ciagle to samo co byście poradzili . Pamięć chodzi synchronicznie ale tylko dlatego że zwiekszyłem mnoznik timmingi pamieci 2,5 2-6-2

Dabek prosba do ciebie jak podkreciłes tego procka przy tak niskim napieciu ,zmieniałes jakos mnoznik jesli tak to prosiłbym o info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz już wszystko wiem co mi jest potrzebne.

Znalazłem coś takiego do chłodzenia CPU i chyba jednak się na to skuszę

Gigabyte 3D Cooler Pro GH-PCU21VG

Dziękuje za dotychczasowe rady i napisze jak już będe miał wszytko zrobine.

Pozdrówka dla wszystkich

Czlowieku odradzam mam wersje lepsza tzn.glosniejsza i na 100% odradzam na procku niewyobrazalne temperatury!!! ale to przy kreceniu / mam go dobrze zalozonego pasta standardowa i odradzam! wyglad wpozo ale wydajnosc rowne 0 !!!!!!! lepiej dolozyc te ok70zl i zalozyc sobe WC wlasnej roboty!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@timmon24 troszkę się boję, ale to się nazywa HARDCORE OC. Mnożnik mam zablokowany, więc kręciłem FSB. Zawsze Bartek chodził na FSB 200, a nie dawno nudziło mi się i tak sobie troszkę pokręciłem, normalnie szłem po kolei z FSB 200 tak po 5Mhz i doszłem do 220 - komp chodził normalnie bez zwiech, Super PI, Marki itp i Prime tylko godzinke, ale miałem blue screeny podczas grania w CS:S, więc obniżyłem do 215 i teraz cały czas jade tak. Myśle że proca mam do kręcenia troszke lepiej niż dobrego. Pamięci mam raczej średnie - narazie FSB 215 2,7V 3-3-3-11. Gdybym miał kase kupił bym sobie Chiefteca i bym zaczął się dopiero na poważnie bawić, lecz moje MOBO do kręcenia raczej się nie nadaje - na proca moge dać max 1,8V Dopiero jestem początkujący w tych sprawach, ale co nie co wiem. Pamięci masz nie za dobre :( Poprubuj coś z timingami, po obniżaj je to napewno pójdą na 200, albo kręć asynchro to zobaczysz ile twój proc potrafi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie co do moich pamieci to jest tak że podwyzszająć timmingi jakoś startują na 400mhz dopiero przy 3-3-8-2 na nizszych nie chca wogóle no widzisz a mój chieftec jest w serwisie czyli przez najblizsze 3tyg raczej nie bede podkrecał .

A mam jeszcze pytanie o co chodzi z tymi uwagami ze przy podkrecaniu mozna spalic sobie dyski twardze nei za bardzo rozumiem ?

W najblizszym czasie sprzedam moje elixiry bo jedynie co z nich jest to to że proc poszedł z 1,84ghz @2,03 ghz synchro a przy wiekszym podkrecaniu same problemy wiec daje sobie spokój.

A jeszcze pytanie czy HYNIXY i płyta MSI kT 600SR beda sie lubiały bo tak czasem jest ze jakas płyta nie akceptuje tak pamieci ?

Kupie HYNIXY i wtedy zobacze co procek potrafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

timmon24 chodzi o to w tym podkrecaniu ze um wieksze fsb to podksakuje taktowanie pci/agp i jesli twoja plyta nie ma tego zablokowanego zwiekszajac fsb zwieksza ci sie to pci/agp z 33/66 na wiksze np 38/71 i grafika jak i dyski twarde nie trawia takich wysokich taktowan pci/agp no i wysiadaja , nie ktore plyty na kt600 maja ta blokade na stale wiec mzna smialo krecic a inne oferuja rozwiazenie ze przy fsb 200 wlacza sie dzielnik 1/6 i masz pci/agp na poziomie 33/66 , mam nadzieje ze juz rozumiesz o co w tym chodzi ?? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich :) jestem dosc nowy na tym forum i na podkrecaniu zbyt sie nie znam, iwec chcialem zapytac co sadzice o takim procku: AMD Athlon XP 2500+ (czywiscie) a seria to:spsalem wszystko co bylo na naklejce...a wiec: AXDA2500DKV4D T847S87C4010S AQYFA 0410UPMW....

Jestem ciekaw czy ten proc nadaje sie do krecenia ....i tak na oko ile moglby pojsc ;]

z gory dzieki za pomoc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powie tak że musisz to sprawdzic sam widze ze masz pamięci 400 mhz czyli powinien się fajnie krecic jeszcze jak mnoznik masz odblokowany to masz wiecej kombinacji w kreceniu.

W moim przypadku badziewne NAYNA 333mhz maja problemy co mi z tego że podkrece proca na 2,3 GHZ jak ramiki pracuja asynchro

VERB dzięki uspokoiłes mnie mam nadzieje że moje podzespoły sie nie zjaraja

Chciałbym sie zapytac jakie jest bezpieczne napięcie do procka athlon2500 z tego co czytalem to nie powinno przekraczac 1,9V mam racje ?

ja tak przykładowo osiagnąłem stabilnośc na swoim 2500@2,3ghz na 1,85 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety mnoznik jest locked ;/ mam jeszcze strasznie slaby zasilacz bo juz probowalem krecic ale max co idzie to do 184MHz na FSB(do tylu jest calkowicie stabilny). Pamieci chodza narazie synchro z fsb czyli maja 368MHz...?Bardzo bym sie cieszyl gdyby proc poszedl mi choc do 200MHz na FSB,ale to chyba jeszcze nie teraz bo ta zasilka ;/;/

Chodzilo mi konkretnie o serie co o niej myslice (AQYFA0410UPMW)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybyś miał np jakąś słabą grafe to mógłbyś podkrecic bez jakis wiekszych obaw ale widze ze masz radeonika tego samego co ja ja go wymontowałem i zamontoweałem gf4mxSE bo mam codogena 300w .

Polecam ci jakiegos CHIEFTECA 360W najtanszy model kosztuje gdzieś 130 zł a jest bardzo wytrzymały! Co do pamieci to wydaje mi się że na 80% powinny spoko iść z procem synchro na fsb 200

Przedewszystki zmień timmingi one duzo pomagaja w wydajności i wtedy zapuśc na fsb200 jeśli to nie pomoze to poproboj z napięciem najpierw na procu a potem na pamiatkach

powodzenia

swoją droga to chciałbym miec takie twimoski..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

timmon24 daruj se twinmosy , ja moje oddal do sklepu 3 paczki dual kita mialem i kazde problem z praca na fsb 210 , szkoda gadac ale moze akurat takie mi sie trafialy , u rapry widzialem raz twinmosy na kostkach winbonda i fs225 2-2-2-X na 3V to juz cos :twisted: no ale niw wszyscy moga dac te 3V na mem

:)krzymack_opole(: tak na oko to chlop w szpitalu umarl , kazdy procek sie inaczej kreci wiec nie ma co tu wymyslac tylko musisz sam sie pobawic w oc

timmon24 twoj na 2,3GHz potrzebuje 1,8V ???

heh looknij tu Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak VERB aby działał stabilnie to potrzebuje te 1,8v . natomiast jak dam nizej to zwiechy przy 3dmarkach lub grach

Powiedz mi czy te twoje pamięci pc2700 pracuja synchro ?

bardzo bym ciebie prosił jakbyś opisał jak podkreciłes te pamięci

jedyna róznica w naszych pamieciach to to że ty masz dual elixiry a ja mam singiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@_HuBi_

To skoro ogradzasz tego GB to może to :

PENTAGRAM FREEZONE QVC-100 Cu

Wiem ze chłodzenie wodne jest lepsze i wydatniejsze ale...... :)

Wiesz pentagram jest dobry ale lepszy zalman!!

A POWIEM CI JEDNAK BIERZ WC!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc , mam oto taki problem:

Mam Bartonka 2500XP na Płycie Soltek SL-75FRN2-RL ,pamięci to DDR 2x 256MB Dual PC-400 TwinMos Twister CL 2 ,zasilka Chieftec 360W , proc chlodzony Gree Colerem .

Nie moge stabilnie pojsc wyrzej niz :

184Fsb(2024Mhz)1,75V - tem:procek38C/stres47C;CPU diode:39C/stres51C

DDR(2x2565Dual)8/3/3/2 2,6V

Proc na 1,8V daje rade wstac przy 194Fsb ale pada przy wiekszym zangazowaniu :evil:

Seria proca nie najlepsza (wrecz straszna) :AXDA2500KV4D T86527E40175KQXFAQ422TPMW

Pamięci mam na auto bo przy byspd gdy kręce proca to mi zwis robi :!: Daja sobie rade z wysokimi timingami do 180 Fsb i na niskich napieciach wiec to nie ich wina.

Jakies rady moze cos sie da z niego wycisnoc ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

timmon24 nie wiem czy sie pomyliles ale ja mam elixiry 3700 :twisted: dlatego bo sa na hynixach 8) mam je w dualu , jak krecisz rpoca synchro z mem to same sie kreca jak podwyzszasz FSB , najpier ustawiam FSB takie jakie chce i jak jest nie stabilne to raczej przez mem , wiec albo Vdim w gore i jak to nie pomaga to timingi luzniejsze i testuje superpi 16MB jak przejdzie to 3D2001 kilka razu w loopie i uznaje za stabilne :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czytalem na forum ze bartony sprzed 39 tyg. produkcji maja odblokowany mnoznik a moj jest z 34-tego tygodnia i chyba ma zablokowany. Mam bartona tak jak w opisie i nawet jak zmienie mnoznik z 11 na inny to albo nie odpala albo wlacza sie z takim samym taktowaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale o ile zmieniasz mnoznik jak zwiekszasz mnożnik to zmniejszaj fsb i prpoonuje nie skakac za bardzo z wartościami mnoznika

ja tez tak miałem na początku ale ktos tu mnei podszkolił hehe

-zwieksz napiecie na procku jak zwiekszasz mnoznik (niewiele ale zwiększ)

i to co wczesniej mówiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wymianie coolerka na n/w z sygnaturki w końcu proc wykręcił się na 11*200. Na zwykłym chłodzeniu MSI temperatura była 53 stopnie przy XP 2500+ , po założeniu wiatraczka spadła o ponad 20 stopni.

Przy wykręceniu na XP 3200+ napięcie na CPU musiałem niestety podnieść do 1.825 V , ponieważ dopiero przy takim napięciu przechodził wszystkie testy i normalnie pracuje. Temperatura teraz nie przekracza 50 stopni.

Timingi mam ustawione na 5-3-3-2.

Mam jeszcze takie małe pytanko czy wszystkie ustawienia timingów lepsze są wtedy gdy sa niższe wartości ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albin77:

Tyming = opóźnienie wiec powiano być im niższe tym lepiej i w zasadzie się sprawdza tylko w przypadku T(RAS) jest trochę inaczej bo zazwyczaj 11 wychodzi najwydajniej. Co do twoich obecnych ustawień zrób test Sandra potem zmień 5 na 11 i zobacz czy będzie lepiej.

Choć według „definicji” to zamiast 5 powinieneś mieć 8 gdyż 2+3+3=8. Po testuj sprawdź i wybierz najwydajniejsze/stabilniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

O to seria proca jakiego kupilem: AXDA2500DKV4D AQZEA0412MPMW 9343042132208

Chodzi na 2300MHz przy 1.65 V prime stable ale do 2400 MHz potrzebuje juz 1.8V. na 2500Mhz przy 1.85 V wchodzi do windy ale restarty po jakims czasie. Wiekszego naiecia nei moge dac bo soltek ma do 1.85 V. Czy to juz max mozliwosci bartonow zwyklych nie mobile :D

Duzo dala mi zmiana wentylatora, mialem jakiegos starego titana (3letniego) i na 2300 Mhz potrzebowal 1.7V przy temperaturze na diodzie prawie 80 stopni :) gdzy zmienilem na pentagrama QVC- 100 Cu temperatura nawet przy 1.8V i 2400 Mhz nie przekracza 65 stopni na diodzie i 55 na procku :) Czyli mozna wnioskowac ze wentyaltor tez daje cos do OC.

@ Albin77

widze ze masz jakas kijowa partie procka. pamieci ustaw najlepiej 2 3 3 11, ale moze sprobuj na 2 2 2 11 wtedy jest odlot tylko niewiem czy ci pamieci wytrzymaja. daj wieksze napiecie na pamieciach, musisz sam probowac

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peter_82 di timingow 11-2-2-2 to potrzeba winbondow bh6 lub ch5 a nie jakies goodramy :lol: 2-3-3-11 moze ale nie koniecznie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zyciu nie pojda na takich timngach te ramy , zapomnij o tym i nie przy fsb 200 , moze przy fsb133 mu sie wlacza takie timingi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam athlonka2500 @3200 podkreconego ale poprzez zmiane mnoznika na 12,5x fsb 185 wtedy = 2230mhz i mam pytanei czy nic mi sie nie stanie z dyskami i grafa chodzi mi o to ze kt 600 delta sr nie ma blokady PCI/AGP

Bardzo prosze o porade czy moge jechac na takim taktowaniu spokojnie?

Macie strasznei niskie temperatury,jak wy to robicie ja mam coller TITA 3 wiatraki w budzie i temperatura athlona2500@3200 przy napieciu 1,65V wynosi 62 w stresie

Jakim cudem wy macie takei temperatury czyzby pasta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...