adamdn Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 Witam! Posiadam plyte glowna ASUS P4P800 Deluxe (BIOS 1016), Pentium 4 .8 HT FSB800 i GeIL Dual 400 CL2 oraz Windowsa XP PRO. W sumie w komputerze mam 8 portow USB i duzy problem z nimi wszystkimi. Otoz po wczytaniu systemu, wlaczam drukarke, system ja wykrywa (jest online) i moge drukowac. Jednak gdy ja wylacze i jeszcze raz wlacze system nie moze jej juz wykryc (jest offline) i przez co nie da sie nic wydrukowac :(. Nie wiem tez co jest z modemem USB do Neostrady (SAGEM). Podczas instalacji softu trzeba podlaczyc modem aby system mogl go wykryc. Robie wszystko jak trzeba i nic nie wykrywa. Musze kliknac ANULUJ - niby wszystko sie wali, restartuje system i dopiero komputer wykrywa modem. Instaluje jeszcze raz soft - znow to samo ale po drugim restarcie dziala. I co wlacze komputer to musze go restartowac aby system wykryl modem i abym mogl sie polaczyc z netem. Nie wiem co robic. Czy to wina plyty, ustawien Biosu czy Windowsa????? Pozdrawiam adamdn P.S. Z modemem Thomsona bylo to samo a system byl przeinstalowywany wiele razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 Odpowiedz proszę na poniższe pytania: 1. Czy masz zainstalowany ServicePack1 dla WinXP? 2. Jaki model drukarki posiadasz? 3. Czy zainstalowałeś Intel® Chipset Software Installation Utility? 4. Instalujesz modem Sagema z płyty NEO+? 5. Jak masz ustawione opcje w BIOS-ie w zakładce Advanced -> USB Configuration? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 Odpowiedz proszę na poniższe pytania: 1. Czy masz zainstalowany ServicePack1 dla WinXP? 2. Jaki model drukarki posiadasz? 3. Czy zainstalowałeś Intel? Chipset Software Installation Utility? 4. Instalujesz modem Sagema z płyty NEO+? 5. Jak masz ustawione opcje w BIOS-ie w zakładce Advanced -> USB Configuration? 1. Wczesniej sprawdzalem bez service packa i bylo tak samo. Teraz specjalnie zainstalowalem SP 1a i tez kicha :( A podobno mial pomoc... 2. HP 970CXi 3. Intel Chipset INF Update zainstalowany i sterowniki usb 2.0 z plyty Asusa 4. Tak, z plyty NEO+ od TPSA 5. Dokladniej podam pozniej jednak teraz to co pamietam: FullSpeed, 8 Ports i Legacy USB Support: ON, wiecej dzis poznym wieczorem lub jutro z rana Dzieki adamdn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Musze jeszcze dodac: 1. HP 970CXi chodzi na Windowsowych sterownikach 2. Przy wychodzeniu ze stanu uspienia zadne z urzadzen usb nie wstaje 3. Gdy wlaczam komputer, od razu swieca sie diodki na modemie Sagem a gdy uruchamia sie windows obydwie gasna, robie wiec restart nic sie nie swieci ale gdy zaladuje sie windows zapalaja sie obydwie i jest wszystko OK. AHA ! I jeszcze jedno. W biosie mam ustawione tak: USB FUNCTION - 8 ports LEGACY USB SUPPORT - Enabled USB 2.0 Controller - Enabled USB 2.0 Controller MODE - HiSpeed i w USB MASS STORAGE DEVICE CONFIGURATION: USB MASS STORAGE RESET DELAY - 10 sec Pozdrawiam adamdn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Na początek: 1. Ustaw LEGACY USB SUPPORT na AUTO jeśli to nie pomoże: 2. Zmień USB 2.0 Controller MODE na Full Speed jeśli dalej jest źle: 3. Spróbuj wyłączyć USB 2.0 Controller Być może to coś da. Jeśli nie - będzemy myśleć później. PS. Czy rozwiązałeś problem z długim bootowaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 PS. Czy rozwiązałeś problem z długim bootowaniem? Chyba tak. Dopiero raz go uruchomilem po nocy i narazie wszystko OK. Dzieki. Zobaczymy co bedzie w najblizszej przyszlosci sie dzialo... Pozdrawiam i gratuluje odnalezienia przyczyny :) adamdn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Hehe dzięki :). Teraz oby z USB poszło dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...