Skocz do zawartości
youki

chlodzenie NB/SB na NF7

NF7-S: Zmieniac chlodzenie NB na Blue Ice by Cooler Master?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. NF7-S: Zmieniac chlodzenie NB na Blue Ice by Cooler Master?

• Tak, wywal standardowy wiatrak.
      6
    • Nie, zostaw jak jest i uzyj Blue Ice do SB :)
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Mam plyte nf7-s, jak wiecie NB jest chlodzone aktywnie, a SB nie jest chlodzone. W zwiazku z moimi egzaminami i brakiem czasu wyslalem brata do sklepu po jakis radiator na SB, max 3x3 cm. Niestety, jak to z mlodszymi bratami bywa, chlopak nie pomyslal i kupil radiator+wentylator cooler master blue ice - 4x4cm, taki na NB.

Teraz sie zastanawiam czy nie zastapic tym nowym nabytkiem NB, a wywalic standardowy wiatraczek, czy po prosto cooler master zalozyc na SB i miec swiety spokoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator na SB nf7 (prawdopodobnie to samo jest na nf7-s) montuje się na klej ewentualnie taśmę dwustronną- nie ma otworów w mobo do zamocowania na jakąś zapinkę.

Jeśli przykleisz na klej- prabobly stracisz gwarę- przy zdejmowaniu zostaną ślady. Pozostaje montaż na taśmę- taśma raczej nie utrzyma radiatora 4x4 + wentyla. IMO.

Poszukaj lepiej czegoś pasywnego na allegro 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, mam nf7-s - sorry, ze nie sprecyzowalem :D

ten radiator+wentylator maja wlasnie podklejona tasme 3M.

wlasnie podlaczajac go do starego solteka drv5 odkrylem, ze jest swiecacy - juz wiem dlaczego moj brat akurat TEN wentyl wybral :)

SB pasywne w zupelnosci wystarcza, tak ?:)

/me = n00b ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywista wydajniejsze będzie chłodzenie aktywne- jednak głośniejsze i niepraktyczne (zbyt wysoki zestaw radiator + wentyl może skutecznie uniemożliwić montaż karty w pierwszym, może i drugim PCI).

Faktycznie- SB mocno się grzeje- producenci traktują go po macoszemu i w najlepszym wypadku montują na nim radiator. Najbardziej "olał go" Abit- nie przewidział nawet otworów do mocowania ewentualnego coolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Zalmany na obu mostkach i jest dobrze. Tego wyższego na NB i niższego na SB.

Co do straty gwary po kleju: da się to podobno odkleić ładnie jak się nagrzeje kompa (parę godzin prime przy zamkniętej budzie ;)) i ponoć całkiem ładnie odchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi