Skocz do zawartości
mare_k

Obraz partycji w Norton Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

Mam świeżo zainstalowany Windows XP i chciałbym zrobić obraz partycji na której jest system. Mam zainstalowany program Norton Ghost.

Nigdy nie używałem tego programu, a z tego co wiem nieodpowiednie użytkowanie może doprowadzić do utraty danych, dlatego proszę was o pomoc.

Mam 6 partycji:

C - z systemem - 19,5 GB

D - 19,5 GB

E - 48,8 GB

F - 57,2 GB

G - 1,95 GB

H - 1,95 GB

Obraz C chcę zapisać na partycji E, która na tą chwilę jest pusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glupio zrobiles ze masz na system 20GB... na grzyba Ci tyle???? Tam ma byc tylko system i ew. office i jakies tam podstawowe rzeczy a nie wszystko co popadnie, ja mam 5GB, dosyc zawalone a jeszcze 1GB wolnego.

Ale Ghost na szczescie wolnego miejsca nie kopiuje, wiec zbyt Tobie to nie przeszkadza, ale jak juz zawalisz ta partycje w wiekszym stopniu to przestanie to miec sens.

W kazdym razie jak odpalisz Ghosta to robisz Partiton -> To Image, najpierw wybierasz dysk z ktorego zrzucamy, potem partycje na nim, a na samym koncu sciezke gdzie zapisac obraz, nic trudniejszego...

Przez nieodpowiednie uzytkowanie to mozna popsuc jak sie zrobic klon partycji D na C albo cos podobnie glupiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uwagi dotyczące C - całkowicie się z tobą zgadzam; ale przejdźmy do sedna.

Mam Ghosta 2003 i nie ma tam takiej opcji: Partiton -> To Image ale jest coś takiego:

w zakładce Ghost Basic ->Backup i opis "Backup your computer to a Ghost image file" - chyba o to chodzi ?

Wybieram partycję i miejsce gdzie ma być zapisany obraz i tak dalej ...

i dostaję komunikat:

"Unable to find a free MBR slot in the Virtual Partition DLL. This usually due to there being no free primary partition slots left on the boot disk."

O co chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam uzywam ghost jakiegos dosowego, jeden pliczek ghost.exe kolo 600 kilo. kopiujesz go na jakas partycje fat, uruchamiasz kompa z plytki 98 bez obslugi cdrom, przechodzi na ta partycje i uruchamiasz ghost.exe tam wybierasz partition to image wybierasz partycje, miejsce na plik z obrazem i kompresje wysoka (oplaca sie szybie to i tak jest potrafi zdzialac cuda, winda98 z wszystkimi programami - 450 mega a plik z obrazem 82 mega) i partition dump yes, nie wiem co to jest ale jakos mi wszystko dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sobie poradziłem z tym problemem.

Pod WindowsXP zrobiłem w Ghoscie zrobiłem dyskietkę startową łącznie z boot Ghostem.

Uruchomiłem z tej dyskietki Ghosta pod Dosem i nie było problemów z tworzeniem obrazów ale zastanawiające dlaczego nie mogę zrobić tego pod Wndą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam zrobiony obraz mojego XP Prof skonfigurowanego, wszystkie D...X, stery, Qick, RAR itp. itd.

Wszystko razem 1,2 Giga, system stawiam w 15 minut (z formatowaniem)

Ghost jest the best.

A dlaczego niemozna spod Windows, specem niejestem ale wydaje mi się, że to było by ciężkie ponieważ w międzyczasie korzysta z zasobów które miałby skopiować (procesy, aplikacje,...... - powodujące zmiany na dysku)

Opisałem to tak "na chłopski rozum".

Może wyjaśni to jakiś "wyjadacz".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi