Skocz do zawartości
MichaelPL

Ach ta temperaturka !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

sluchajcie ziomale powiedzcie mi takie cos:

płyta główna MSI K7N2 Delta-L procek Barton 2500+@3200+

chodzi mi o temperature procesora.

przed chwila zmienilem BIOS na najnowszy niestety znowu a raczej dalej mam okolo 50st przy sluchaniu MP3 z Winampa - cooler Pentagram QC 80 CU obroty 2360rpm - super cisza i na pewno wydajnosc tylko tyle ludzi mowi ze ma o 10st nizsze temperatury tyle ze na innych plytach wiec daje mi to do myslenia czy:

inne plyty maja jakos z innego miejsa miezona temperaturke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten cooler to takie trochę słabszy Zalman 7000 ?? To on jest minimalnie mniej wydajny niż pierwowzór.

Temperaturę 40C w idle na Bartku 2500+ wykręconym na 3200+ i mp3 i paru innych procesach na chłodzeniu powietrznym to raczej między bajki.

Napisz czy masz jakieś wentylatory w obudowie.

U mnie na Bartku 2500+@3000+ stres 53C 2800 RPM, idle (kiedy to było) 48C. Mam Spire WR IV szlifowany spód i bez grila.

Ale w obudowie mam dwa wentyle wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący i nawiewający.

Ja np. przed zakładaniem pasty na rdzeń to odtłuszczam jądro i spód coolera. Na jądro nakładam pastę, rozprowadzam nadmiar usuwam na stopę coolera też smaruję pastę ale wcieram ją w okolicy gdzie będzie jądro, aż zniknie i dopiero montuję cooler.

Czy coś to pomaga tak spokojniej się śpi, że zrobiło się prawie wszystko by obniżyć temp. O jeszcze w budzie wszystkie przewody sygnałowe to te okrągłe, łatwiejsza cyrkulacja powietrza.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i tutaj jest pies pogrzebany bo nie wiem czy mozna porownywac temperatury z wnetrza socketu czy z jakiegos innego pomiaru.

w obudowie mam 1 wentylator - ArcticCooling Silent L2 Blue - wyciaga powietrze.

kable AirFlow MSI (takie czerwone) i dodatkowo dzisiaj wszystkie kable z zasilacza zostaly owiniete czarnym "szkotem" wiec Total AirFlow !

jeszcze raz:

IDLE MAX - 43st

STRESS MAX - 58st

wszystkie te temperaturki na coolerze Pentagram FreeZone QC 80 CU ( tak to taka "podrobka" zalmana ale cholernie chwalona ) przy obrotach non-stop 2360rpm

pasta termoprzewodzaca - to ta z zestawu Pentagrama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AIDA 32 pokazuje to samo co SpeedFan ktorym mierze temperaturke czyli jak siedze tylko na necie i czytam sobie forum to jest 40st ale jak puszcze Winampa to juz po 5 min mam 47/48st ( odczyt z AIDA32 i SpeedFan 4.11 ) nie dodalem we wczesniejszych postach ze mam jeszcze jeden wentyl wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze z obudowy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam cooler za 40złotych:) Wieje z prędkością 2340.

super cichy!! :)

Bartek 2500+@3200+ (200Mhz*11) i mam w normalnej pracy, winamp+net+gg+np. Photoshop.. to jest TEMP: 46*C z czujnika socketa i 44*C z diody CPU.

w prime95 po w czasie testu, około 20godzin trwał, miałem 56*C i z CPU diody 57*C

i nie jest źle.. Jeszcze musze założyć wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z budy ciepłe powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury masz w miarę spoko. :? Dziwi mnie jedynie tak duża różnica między idle a stres. MSI prawdopodobnie jak Gigabyte odczytuje temp. z diody wewnątrz proca. Czyli podaje temp. rzeczywistą struktury krzemowej. Najlepiej jednak zapuść Prime95 torture test. Już po ok. 20min następuje stabilizacja temp. ale najlepiej zapuść na noc i rano sprawdzić. Może nic się nie stanie. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze po prostu MSI pokazuje temperature z diody a nie spod socketa i dlatego jest ona znacznie wyzsza? jak szybko narasta temperatura po wlaczeniu prime95?

P.S. gdzies juz ten avatarek widzialem...

Sa tylko dwaj producenci, w plytach ktorych mozliwy jest odczyt temperaturki z diody - ASUS i SOLTEK, wiec to raczej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi