MichaelPL Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 Witam! sluchajcie ziomale powiedzcie mi takie cos: płyta główna MSI K7N2 Delta-L procek Barton 2500+@3200+ chodzi mi o temperature procesora. przed chwila zmienilem BIOS na najnowszy niestety znowu a raczej dalej mam okolo 50st przy sluchaniu MP3 z Winampa - cooler Pentagram QC 80 CU obroty 2360rpm - super cisza i na pewno wydajnosc tylko tyle ludzi mowi ze ma o 10st nizsze temperatury tyle ze na innych plytach wiec daje mi to do myslenia czy: inne plyty maja jakos z innego miejsa miezona temperaturke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 tak maja najelpeier sprawdzic recznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaelPL Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 jak? czym? gdzie? prosze o INFO :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 Ten cooler to takie trochę słabszy Zalman 7000 ?? To on jest minimalnie mniej wydajny niż pierwowzór. Temperaturę 40C w idle na Bartku 2500+ wykręconym na 3200+ i mp3 i paru innych procesach na chłodzeniu powietrznym to raczej między bajki. Napisz czy masz jakieś wentylatory w obudowie. U mnie na Bartku 2500+@3000+ stres 53C 2800 RPM, idle (kiedy to było) 48C. Mam Spire WR IV szlifowany spód i bez grila. Ale w obudowie mam dwa wentyle wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący i nawiewający. Ja np. przed zakładaniem pasty na rdzeń to odtłuszczam jądro i spód coolera. Na jądro nakładam pastę, rozprowadzam nadmiar usuwam na stopę coolera też smaruję pastę ale wcieram ją w okolicy gdzie będzie jądro, aż zniknie i dopiero montuję cooler. Czy coś to pomaga tak spokojniej się śpi, że zrobiło się prawie wszystko by obniżyć temp. O jeszcze w budzie wszystkie przewody sygnałowe to te okrągłe, łatwiejsza cyrkulacja powietrza. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaelPL Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 no i tutaj jest pies pogrzebany bo nie wiem czy mozna porownywac temperatury z wnetrza socketu czy z jakiegos innego pomiaru. w obudowie mam 1 wentylator - ArcticCooling Silent L2 Blue - wyciaga powietrze. kable AirFlow MSI (takie czerwone) i dodatkowo dzisiaj wszystkie kable z zasilacza zostaly owiniete czarnym "szkotem" wiec Total AirFlow ! jeszcze raz: IDLE MAX - 43st STRESS MAX - 58st wszystkie te temperaturki na coolerze Pentagram FreeZone QC 80 CU ( tak to taka "podrobka" zalmana ale cholernie chwalona ) przy obrotach non-stop 2360rpm pasta termoprzewodzaca - to ta z zestawu Pentagrama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 12 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2004 od dawien dawna wiadomo że MSI na nForce przekłamuje temperatury miałem 2 sztuki K7N2-L oraz K7N2-Delta-ILSR - obydwie pokazywały temperatury z kosmosu, a nowe biosy tylko dodatkowo mąciły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 A AIDA32 co pokazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeroo Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 ja bym sie tam nie martwił na twoim miejscu, wprawdzie nie mam taki mobo ale moja tem jest taka jak twoja 41-57 z tym że ja mam 3400 obrotow :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaelPL Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 AIDA 32 pokazuje to samo co SpeedFan ktorym mierze temperaturke czyli jak siedze tylko na necie i czytam sobie forum to jest 40st ale jak puszcze Winampa to juz po 5 min mam 47/48st ( odczyt z AIDA32 i SpeedFan 4.11 ) nie dodalem we wczesniejszych postach ze mam jeszcze jeden wentyl wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze z obudowy ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 a ja mam cooler za 40złotych:) Wieje z prędkością 2340. super cichy!! :) Bartek 2500+@3200+ (200Mhz*11) i mam w normalnej pracy, winamp+net+gg+np. Photoshop.. to jest TEMP: 46*C z czujnika socketa i 44*C z diody CPU. w prime95 po w czasie testu, około 20godzin trwał, miałem 56*C i z CPU diody 57*C i nie jest źle.. Jeszcze musze założyć wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z budy ciepłe powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 a moze po prostu MSI pokazuje temperature z diody a nie spod socketa i dlatego jest ona znacznie wyzsza? jak szybko narasta temperatura po wlaczeniu prime95? P.S. gdzies juz ten avatarek widzialem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaelPL Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 prime95 nie uzywalem nigdy a MSI diode przy procku ma POD procesorem wiec z wnetrza socketu podaje temperaturke - ile by wypadalo odjac z tej temperatury zeby miec dobry wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Temperatury masz w miarę spoko. :? Dziwi mnie jedynie tak duża różnica między idle a stres. MSI prawdopodobnie jak Gigabyte odczytuje temp. z diody wewnątrz proca. Czyli podaje temp. rzeczywistą struktury krzemowej. Najlepiej jednak zapuść Prime95 torture test. Już po ok. 20min następuje stabilizacja temp. ale najlepiej zapuść na noc i rano sprawdzić. Może nic się nie stanie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Temp są spoko, jesli nie masz zwisów ( a moga byc one spowodowane zbyt dużą temp ) to nie masz sie czym martwić. Dobrze by było gdybyś uzył prime95. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 a moze po prostu MSI pokazuje temperature z diody a nie spod socketa i dlatego jest ona znacznie wyzsza? jak szybko narasta temperatura po wlaczeniu prime95? P.S. gdzies juz ten avatarek widzialem... Sa tylko dwaj producenci, w plytach ktorych mozliwy jest odczyt temperaturki z diody - ASUS i SOLTEK, wiec to raczej odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...