Skocz do zawartości
Makonar

Prolink vs. Gainward! Gf4Ti4200 the final encounter!

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to było, ale jestem taki szczęśliwy, że forum znowu działa jak trzeba i strona nie ładuje się 50 sekund, że chcę wszystkim to powiedzieć, a jakbym skorzystał z opcji "szukaj" to bym nie mógł.

Tak wiec, do rzeczy. Szczęśliwym trafem złożyło się, że od zeszłego weekendu, naprawdę mi się pofarciło na Allegro, i zarobiłem na tyle sporo, że z miejsca sprzedałem mojego GF2Ti i planuję zakupić GF4Ti4200.

Wybór na GF, z racji kompatybilności ze sprzętem, a poza tym, mój wzrok (i monitor) jest za słaby, zeby cieszyć się jakością obrazu Radeona.

No i dochodzimy do momentu wyboru Firmy. Oczywiście cena gra pierwsze skrzypce...

Dwie firmy mi się podobają Gainward (wersja wypasiona 64MB) i Prolink (mniej wypasiony, ale również 64MB).

Powiedzmy, że oba mają wyjście TV, i podobną cenę.

Z tego co wiem, Gaiward ma pamięci 3,5 ns, a Prolink 4 ns, ale ktoś przed chwilą powiedział, że Gaiward ma słabsze pamięci i Prolinkowe są lepsze choć wolniejsze. Kto wie jak to z tym jest?

Pozostaje kwestia estetyczna i bezpieczeństwa. Obie karty nie mają radiatorów na pamięciach, a coolery na chipsecie są stosunkowo małe (u Gainwarda wręcz malutkie) w porównaniu z takim np: winfastem.

Prolink ma ładniejszy kolor PCB, ale całkiem brzydki radiator, więc obie są dosyć nieatrakcyjne zewnętrznie, na szczęscie liczy się wydajność a nie wygląd.

No i właśnie, zdaję się na łaskę szanownych użytkowników forum, czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Jeżeli ktoś zna adresy z testami różnorakich GFTi4200 (najllepiej GF4Ti 4200 round-up), to byłbym zobowiązany.

Kręcenie mnie raczej nie interesuje, ale miło wiedzieć, że moja karta jest pod tym względem wydajna.

Ukryte, nieukryte wady, problemy, opinia publiczna, i w ogóle....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadal ten sam problem co Ty.

Juz bralem Winfasta z 740 pln u mojego znajomka ale dal mi cynk zebym poczekal do nastepnego tygodnia i bedzie tanszy o minimum 50 pln !!!

Wiec nadal go nie mam. Zdecydowalem sie na winfasta po zalozeniu topica, po przeczytaniu 1459 recenzji i po 2 tygodniach namyslu.

Ma zdecydowanie najlepsze chlodzenie, ma wszystkie wyjscia jakie trzeba, w cholere oprogramowania+gry. Jedyna wada to, ze jest drozszy od swoich konkurentow o 20-30 pln ale tez jakosc obrazu ponoc lepsza niz prolinka (z recek tak wynika- powtarzam naczytalem sie ich 1459 :) ).

Jeden kolega z naszego forum mial szczescie i dostal takiego winfasta ktory kreci sie prawie na ti4600 !!! (bez chyba 10 mhz na pamieciach bo na rdzeniu go dogonil). Jezeli mi sie poszczesci to bedzie masakra.

Z tandemu gainward vs prolink wybralbym prolinka. Niedosc, ze tanszy to jeszcze ma wyjscie TV a kreca sie tak samo. Jedynie gainward ma ponoc najlepsza jakosc obrazu ze wszystkich dostepnych ti4200.

Ostatnio przeczytalem recke na twojepc chyba i byl test SILURO. Wyszedl najlepiej ze wszystkich gf4ti4200 jakie sa dostepne na rynku. Ale tej karty moj znajomek nie ma, a w sklepach kosztuje kolo 800 pln, a na to sobie nie pozwole.

Jak znajde ta recke to jeszcze Ci podrzuce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za test.

Hmm... Winfast, no fakt, jest droższy. Chłodzenie ma faktycznie wyrąbane, ale u mnie nie wlezie, bo mam zainstalowane dwa wiatraki 80x80 jako dodatkowe chłodzenie, a radiator na Winfaście, wystaje ponad kartę, co uniemożliwia instalację.

Jako, że wiatraki bardzo dobrze się sprawują w chłodzeniu, chcę ich nadal używać.

Mój wybrany model Gainwarda ma wyjście TV oraz DVI. Nie wiem czy Prolink, ma wyjście na LCD, ale i tak nie mam LCD i wątpię czy kiedykolwiek kupię.

Prolink dodaje chyba ze 3CD softu w swoim GF... nie wiem, ile Gaiward, ale nie spodziewam się, że nie mniej.

Chyba z tych dwu wezme Gaiwarda, choć ten czerwony kolor i malutki cooler, niezbyt mi się podobają.

Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny to Wifast wygląa the best... kurcze... Arrrghhh... zaraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewaznie uzywam rozdzielczosci 1152x864 i 1280x1024 i wedlug mnie obraz na Leadteku jest naprawde bardzo dobry. Do tego swietnie sie kreci :)

http://www.overclockers.co.nz/ocnz/vga/ti4...roundup/1.shtml

Porownanie kart 4200 Chaintech, Gainward, Leadtek, Prolink(PixelView), Triplex - udalo im sie wycisnac z Leadteka stabilne 305/630.

http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1643

Porownanie kart 4200 Abit, Inno3D, Gainward, Prolink, Visiontek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Winfasta GF4 tylko ze model 4400 i jestem bardzo zadowolony. Jakosc obrazu super tylko ,ze nie kreci sie zbyt dobrze. Bo rdzen na grach dx8 wiesza sie juz na ustawieniach 300 ,ale za to pamiatki ida bez problemu na 680. A nie zastanawiales sie na Abitem Siluro 4200. Ktos kiedys na TPC opisywal i byla bardzo dobra i porzadna karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko ja go nigdzie nie widziałem... w ogóle to gdzie go można dostać?

Są jakieś linki do sklepów?

Z zabawnych rzeczy, to dziś odpaliłem pasaż w onecie, kategoria karty grafiki 530 - 1100 zł, i wyrzucił mi Creativy GF2Ti za 600zł, cały stos GF3Ti200 po 700 -900 zł, GF3Ti500 za 1100 i GF3 Quadro za 4000zł.... chyba trochę nieaktualizowany ten cennik :)

Kaeres, a za ile Ty kupujesz/ chcesz kupić swojego Winfasta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tego prolinka i ostatnio z ciekawości go kręciłem i doszedłem do 315/625 więcej nie wiem bo mi się podziałka skończyła w zaawansowanych właściwościach także nie wiem ile więcej jeszcze by wytrzymał i bez dodatkowego chłodzenia.

a jeżeli chodzi o 4200 wogle to wziął bym teraz asus-a chociażby dlatego że ma pamięci 3.3ns takie jak 4600 i napewno b.dobry obraz tak jak mój prolink :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Asus... cena trochę wyższa niż Winfast, nie doczytałem się nigdzie jakie ma pamięci, ale za to fabrycznie są taktowane 550 MHz. Trzeba przyznać, że wygląda solidnie, ma wszystkie wyjścia i jest tańszy niż identycznie wyposażony Gainward.

Mimo to, właśnie cena :(.

Ten Abit Siluro, jeżeli faktycznie jest do kupienia za 647zł to byłby najtańszym GF4Ti4200 jaki jest... nawet bezfirmówki są droższe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Asus... cena trochę wyższa niż Winfast, nie doczytałem się nigdzie jakie ma pamięci, ale za to fabrycznie są taktowane 550 MHz. Trzeba przyznać, że wygląda solidnie, ma wszystkie wyjścia i jest tańszy niż identycznie wyposażony Gainward. 

Mimo to, właśnie cena :(. 

Ten Abit Siluro, jeżeli faktycznie jest do kupienia za 647zł to byłby najtańszym GF4Ti4200 jaki jest... nawet bezfirmówki są droższe...

właśnie ten asus mi się bardzo podoba. jak bym teraz kupował kartę kupiłbym właśnie tą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mialem okazje testowac ten ot to sprzet GAINWARD GeForce4 PowerPack! Ultra/650 TV/DVI "Golden Sample" jest zarabisty bez problemu ciagbie 300 na 600, moze nawet wiecej pamiatki pozwola bo sa 3.3 ns. http://www.mmv.pl/ na tej stronie go macie. Jakosc obrazu bardzo dobra, tylko troche cena zaporowa. Ale niedlugo (gora 2 tygodnie) ceny gf4 spadna przynajmniej na warszawskiej gieldzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tylko troche cena zaporowa. Ale niedlugo (gora 2 tygodnie) ceny gf4 spadna przynajmniej na warszawskiej gieldzie.

Myslisz ze o ile spadna? 20-30zl czy liczymy na 100zl ?

A propos gieldowiczow - nie orientujece sie kiedy na WGK dotrą P4 1,8A z ostatniej obnizki cenowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 tygodnie to dla mnie odrobinę za dużo.

Ja tam wciąż się zastanawiam, popatrzyłem, poczytałem i ten Winfast sie nawet do mnie uśmiecha,... martwi mnie tylko ten "rozmyty obraz" na Twoje PC.

No, i tak, właśnie Gainward z racji ustawień i stuffu wyglądał bardzo zachęcająco, a przy takiej kwocie (dla mnie to już spore pieniądze, nigdy bym nie przypuszczał, że wydam na grafikę ponad 600zł, zwłaszcza, że 2 dni temu rozglądałem się za Radeonami), nie chciałbym żeby się okazało, że nie skąpiąc 50 - 100zł, zrobiłbym lepszy interes...

acha... mam jeszcze jedno bardzo lamerskie pytanie, ale styczności z tym nie miałem. Czy do DVI można podłączyć przelotką zwykły monitor? Mam tu taką 17"... jakby się dało, to by było super, i byłby powód dla kupienia karty z tym wyjściem (prolink go nie ma).

Jakie technologie dla dwóch monitorów stosuje nVidia? Jakie tryby obsługuje? Wiem, że to nie matrox ani ati, ale może jednak nie jest zły? O ile w ogóle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 tygodnie to dla mnie odrobinę za dużo. 

Ja tam wciąż się zastanawiam, popatrzyłem, poczytałem i ten Winfast sie nawet do mnie uśmiecha,... martwi mnie tylko ten "rozmyty obraz" na Twoje PC. 

No, i tak, właśnie Gainward z racji ustawień i stuffu wyglądał bardzo zachęcająco, a przy takiej kwocie (dla mnie to już spore pieniądze, nigdy bym nie przypuszczał, że wydam na grafikę ponad 600zł, zwłaszcza, że 2 dni temu rozglądałem się za Radeonami), nie chciałbym żeby się okazało, że nie skąpiąc 50 - 100zł, zrobiłbym lepszy interes... 

acha... mam jeszcze jedno bardzo lamerskie pytanie, ale styczności z tym nie miałem. Czy do DVI można podłączyć przelotką zwykły monitor? Mam tu taką 17"... jakby się dało, to by było super, i byłby powód dla kupienia karty z tym wyjściem (prolink go nie ma). 

Jakie technologie dla dwóch monitorów stosuje nVidia? Jakie tryby obsługuje? Wiem, że to nie matrox ani ati, ale może jednak nie jest zły? O ile w ogóle?

z tego co sie orentuje to da sie to zrobic

jak jest tylko jedno wyjscie na karcie np DVI to zazwyczaj jest przelotka

Jak sa dwa to nie ma problemu.

Jak nawet nie bedze przelotki od DVI to widzałem takie do kupienia na allegro.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ja już się podszkoliłem ( w sumie i tak jestem z siebie dumny, bo plan sprzedaży starego GF, i kupno nowej karty wykwitł w zeszłą niedzielę, a pomysł by kupić GF4Ti4200 zamiasr Radeona 8500 - we wtorek. Dziś mamy piątek, a ja na razie wciąż zbieram informacje.

O DVI już wiem, jak działa z przeloką, a za odbiór na dwóch monitorach odpowiada nView.

Oto czego się jak narazie dowiedziałem o moich kandydatach do zakupu:

1. Prolink jest tani, ale nie ma wyjścia DVI, oprogramowania i w ogóle wygląda tak sobie.

2. Gainward jak na razie jest najlepiej fabrycznie ustawianą kartą, bo jego GF4Ti4200 GS z TVO i DVI ma rdzeń 270 i pamięci 570, niestety jest o te 100zł droższy co czyni go cholernie drogim wyjściem.

3. Leadtek jest niezły, ale raz: niepotrzebne są radiatory na pamięciach, gdyż spokojnie kręcą się bez nich, a niektóre karty kręcą się lepiej bez radiatorów niż Leadtek z radiatorami. Na minus Leadteka, przemawia fakt, że GF4Ti4200 różni się architekturą PCB od GF4Ti4400 i 4600, czego u innych kart aż tak nie widać.

Dodatkowo sam jest również drogi, ale niedawno wyczytałem, że wersja z VIVO jest niewiele droższa, (praktycznie ta sama cena) więc rozważam czy jest mi w ogóle potrzebna ta opcja.

4. Abit Siluro ma najlepsze wyjście TVO, oraz w ogóle najlepszy wygląd zewnętrzny, że wszystkich kart i najcichsze chłodzenie, mimo to, słabiej się kręci i nie ma gier w zestawie oprogramowania, lecz nadrabia to kablami, przejściówką i ogólną oceną. To mój drugi wybór, i wciąż poszukuję sklepów które go sprzedają.

5. MSI to mój pierwszy wybór. Ma wszystko co potrzeba, wyjście TVO, DVI, bardzo wydajne chłodzenie (ten sam cooler z radiatorem, MSI dodaje do GF4400 i GF4600, oraz Creative do swojego GF4600, a więc chłodzenie ma przednie). Świetnie się kręci, oprogramowania ma mnóstwo, sprzętowy i softwarowy monitoring.

Model z podwójnym wejściem analogowym, ma opcję podwójnego biosu, na wypadek złego flashowania, oraz funkcję VIVO, wciąż szukam sklepów lub cenników tego modelu (chyba VPT64).

6. Asus jest drogi, ma dziwny wygląd i poza dobrą gwarancją i rzekomą niezłą jakością wyjść nie ma o nim żadnych iformacji.

Tak więc na dzień dzisiejszy MSI, wszystko co trzeba, no i cena 743zł brutto (jaką znalazłem póki co) przemawia na jego plus.

Wciąż nie mogę znaleźć nic o ABICIE, moze na giełdzie znajdę kogoś kto go sprzedaję, ale sam nie wiem.

Jeżeli ma droższą cenę, to nie wezmę go tylko dlatego, że wygląda lepiej i ma w zestawie kable i przejściówkę, którą będę musiał kupić.

Leadtek, Gaiward, Asus, Prolink odpadają.

Chyba nieźle jak na dwa wieczory?

Wciąż liczę na pomoc zaawansowanych, poinformowanych i doświadczonych użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli mialbym wybierac miedzy gainwaredm a prolinkiem to bez tematu wybralbym prolinka chocby z powodu na jego niską cenę i to że ma tvout a ten najtanszy z gainwardów jest w porównaniu z prolinkiem drogi i nie ma tvout tylko wyjscie na monitor. sam mam prolinka i na wydajnosc jak i na jakosc obrazu nie narzekam a jak sie kreci :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak mówiłem. Zrezygnowałem z Prolinka, bo zależy mi na wyjściu DVI, no i różnica pamięci 3,6 ns a 4 ns chyba mówi sama za siebie?

Do tego, wyposażenie i cena, praktycznie ta sama, a jak już mówiłem z Gainwardów rozważałem wersję najdroższą, a nie najtańszą.

MSI, najprawdopodobniej będzie moim wyborem, w tej chwili rozglądam się za najdogodniejszym sklepem, cenami.

O właśnie, jaką masz gwarancje na MSI? Powinno niby być 24 Miesiące, ale znalazłem pare sklepów, które dają tylko 12 a w innych w ogóle brak tych informacji.

No i właśnie ile jest tych CD? Ma być 7CD, ale zdjęcie tutaj przedstawia:

http://www.amd3d.com/review/msigf4ti4200/

9CD, ktoś tu okrada pudełka z CD, albo podkłada... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak mówiłem. Zrezygnowałem z Prolinka, bo zależy mi na wyjściu DVI, no i różnica pamięci 3,6 ns a 4 ns chyba mówi sama za siebie? 

Do tego, wyposażenie i cena, praktycznie ta sama, a jak już mówiłem z Gainwardów rozważałem wersję najdroższą, a nie najtańszą. 

MSI, najprawdopodobniej będzie moim wyborem, w tej chwili rozglądam się za najdogodniejszym sklepem, cenami. 

O właśnie, jaką masz gwarancje na MSI? Powinno niby być 24 Miesiące, ale znalazłem pare sklepów, które dają tylko 12 a w innych w ogóle brak tych informacji. 

No i właśnie ile jest tych CD? Ma być 7CD, ale zdjęcie tutaj przedstawia: 

http://www.amd3d.com/review/msigf4ti4200/

9CD, ktoś tu okrada pudełka z CD, albo podkłada... :)

No to tak płytek w pudełku jest 7, z resztą z tyłu pudełka są wyszczególnione płyty jakie znajdują się w srodku, więc chba nikt ich nie kradnie :), gwarancji dostałem 12 miesiący, cena 760 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie widziałem Kartę graficzną SUMA GF4Ti4200, 128 MB pamięci kręci się na 715 MHz, rdzeń na 320,

Szkoda, że w polsce ich nie sprzedają...

No, ale zawsze jest MSI... ech, gdyby jeszcze nie był tak wściekle czerwony... co za pomysł z czerwonym kolorem PCB, na co to komu?

Jak ktoś ma brązową płytę główną, czerwoną kartę, czarnego SB, zieloną sieciówkę, i niebieskie kable HDD, to jak to wygląda? BEZNADZIEJNIE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, jaki masz chip TV? Philips SAA 7104E?

Tylko 12 miesięcy? na WGK dają 24 miesiące...

Philips 7104, kolor czerwony wyróżnia się w kompie, ostatnio co firma to inny kolor MSI ostatnio upodobało sobie czerwony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie, szkoda, że nie jakiś ładny dla odmiany... widział ktoś niebieską płytę główną? Po co zaraz jakiś wściekły czerwony... 

A GF4Ti4400 i 4600 oczywiście są zielone, tylko moją mi pomalowali...

Wiesz mi się podoba a odnośnie mojej płyty to jest niebieska :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, Gigabyte, jest niebieski, no ale ja miałem na myśli intesywniejszy niebieski, bo w końcu MSI jest intensywnie czerwone.

Do Gigabyte'a pasowałby idealnie Abit Siluro, bo ma ten sam odcień PCB.

No, i powiedz, nie gryzą Ci się te niebiesko, czerwone kolory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś na giełdzie byłem to sprzedają już za 680zł pełny BOX (sprawdzałem).  

Niestety, wciąż czekam na ostanie przelewy, bo tak miałbym go już w kompie...

Ile płyt jest w giełdowym box-ie 7 czy 9, cena ok nawet bardzo OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...