Skocz do zawartości
sailence

zestaw audio do roweru

Rekomendowane odpowiedzi

założyłem nowy temat, ponieważ swój pomysł uważam za niekonwencjonalny

dużo jeżdżę rowerem i lubię słuchać muzyczki, co jednak nie pasuje raczej do siebie (skąd muzykę na rowerze <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span>:)) dlatego postanowiłem zmontować sprzęt audio specjalnie na rower :D

wyglądało by to tak, że do koszyka metalowego przystosowanego na bagażnik rowerowy umocowałbym akumulator 12V (taki sporawy mam w domu - ok. 2KG waży), podłączył do niego wzmacniacz 1-kanałowy na 12V i podpiął do tego głośniki, sygnał zapodawałby walkman, albo odtwarzacz mp3 (raczej z wbudowaną pamięcią, bo CD-ki by się co chwila zatrzymywały przez wyboje na drodze)

co wy na to na taki pomysł? :D jakiej pojemności potrzebowałbym akumulatorek 12V, żeby taki układ z dwoma głośnikami ok. 12cm chodził przynajmniej 2 godzinki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko, że ukrytym powodem takiego plany jest lekki szpan

często z kolegami jeżdżę dla treningu i taka muzyczka w trasie której wszyscy mogą słuchać to fajna rzecz :D

a ile taki akumulator do motoru waży? bo to by poszło na bagażnik a on dużo nie wytrzyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O akumulatorach do motorów i tak dalej zapomnij, wyleje ci się toto i w nosie będziesz mógł tylko nogami dłubać.

Nie świruj pawiana i

a) kupże sobie duszo utrapiona walkmana/discmana/radyjo przenośne i zamocuj to na jakimś rzepie albo klipsie, żebyś w razie czego (np. pod sklepem albo co) mógł odczepić i zabrać, zanim zrobi to ktoś niepowołany

B) zajrzyj tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=69469 i zobacz, jak to robią lepsi :>

Jeśli mierzysz głośniki według średnicy, to śmiem wątpić, że to ukryty szpan.

"Muzyczkę w trasie" skutecznie zagłuszy ruch uliczny, wierzaj mi. Żeby nie zagłuszył, musiałbyś mieć jakieś okropeczne wzmacniacze, ale to już spora masa, kłopot z zasilaniem, zwiększone ryzyko kradzieży i tak dalej.

Jestem do dyspozycji do 6 rano, jak skończę zmianę :>

---linia cięcia---

Aha, bagażnik wytrzyma nadspodziewanie dużo. Przynajmniej mój :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Tego typu, tylko większego.

Ten akurat ma 1,3Ah, 6V, mieści się na dłoni i niewiele waży, alem we wsi widział znacznie większe pojemnościowo przy niewiele większych gabarytach.

Powiadam ci, zechciej zaszczycić podanego linka zwiedzeniem własnoocznym.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prościej walkman/discman/minidisc/mp3player w kieszeń (co kto ma) + dobre douszne słuchaweczki (żeby nie wypadały na wybojach) :?:

W ub. roku na airshow w Radomiu widziałem gościa na wózku inwalidzkim (samojezdnym), w którym miał zamontowane całkiem niezłe nagłośnienie. Jak basik łupnął to aż niedowierzałem, że to z tego jego wózka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi