Skocz do zawartości
pjakub

pompka, pole elektromagnetyczne i bios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie padł mi komp po montażu WC ;)

Czy jest możliwe by pole elektromagnetyczne wytwarzane przez pompkę (Eheim 1048) tak oddziaływało na mobo i kość biosu że wyczyściło bios?

Akurat miałem zamontowaną tą pompkę b.blisko mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie ... te zaklocenia to głowan rzecz ktora mi przeszkadza w pakowaniu all do kompa .. bo potem co z tego ze w budzie siedzi wsio jak siedzisz patrzysz na monitor i dostajesz zsewskeij pasji ze wszyskot drga .. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... a u mnie jest tak -> pompa w budzie w odleglosci ok. 20cm od monitora, monitor nie drga jak ustawie 100Hz odswiezania, ale jak odpalam q3 to zaczyna drgac :?, z mobo i innymi czasciami nie mialem zadnych klopotow w dzialaniu przed i po montazu pompy

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Hydora L30 w budzie tuż koło złączy IDE i SATA i przy końcu swojego Radeona - jak dotychczas nie zauważyłem zadnego negatywnego wpływu pompki na mobo - poza tym że sie Hydorek nieźle grzeje.

Z ciekawostek komp mi wstaje dopiero po trzecim uruchomieniu (tzn power on -> zwis [diody wskazuja ze pamiatek nie widzi]->power of -> power on -> zwis ->power of -> power on i chodzi) chyba że włącze pompke zostawie WC chodzące tak przez 3 -4 minuty a dopiero potem odpale kompa - wtedy wstaje za pierwszym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrcze... chcialem sobie zlozyc chlodzenie wodne, ale jak tak czytam wasze wypowiedzi to odechciewa mi sie... nie przepadam za drgajacym ekranem na monitorze :? Tak chcialem postawic pompke Hydor L30 w miejscu 'P':

Dołączona grafika

Jak myslicie, czy jezeli postawie pompke miedzy kompem, a drukarka, to czy nadal beda mozliwe jakies drgania obrazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest dziwna spraw teraz komp na biurku jest i pompka 50cm od monitora i obraz dgra ..ale tylko w csie w systemie i innych grach jest ok

a na codzien jak mam komap w obudowie to mam pomke praktycznie stykajaca sie z dyskeim i jakos nic sie nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pola elektromagnetycznego się w ten sposób nie pozbędziesz... :D

hmmm - blacha stalowa całkiem nieźle ekranuje :P

dlatego na ten przykład obudowy z plexy nie spełniają norm EU dotyczących promieniowania sprzętu biurowego :D

Jak myslicie, czy jezeli postawie pompke miedzy kompem, a drukarka, to czy nadal beda mozliwe jakies drgania obrazu?

... bedzie lepiej, a obudowa na pompkę wykonana ze starego zasilacza nie tylko dodatkowo pomoże, ale i ma szansę ją wyciszyć

(siakaś gąbką wewnątrz, otwory z tyłu / na górze, parę srubek, hamerajtem młotkowym na zewnątrz - łodudowa jak ta lala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi