Skocz do zawartości
QauczuQ

Bigggg radiator dla zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

8O Jak małe dzieci :oops:

I o co Wy się w ogóle kłucicie?

Temat oczywiscie nie mieści się w zakresie działu, który to brzmi:

Chłodzenie wodą i inne metody

Bloki wodne, chłodnice, chłodzenie freonem i azotem. ale...

skoro już tu sie znalaz, to trudno. Zawsze może go przenieść któryś z moderatorów (jeżeli uzna oczywiście, że istnieje taka potrzeba) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale czemu kolega nam sie wczesniej nie przyznal do bledu ? maly PW do modera i temat bylby tam gdzie trzeba .. a ten nam wyklady o sloncu robi .. w tym sek i jeszcze bedzie wciskal ze radiator to nie chlodzenie powietrzne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. a ten nam wyklady o sloncu robi .. w tym sek i jeszcze bedzie wciskal ze radiator to nie chlodzenie powietrzne

Od kiedy Ty sie chlodzeniem wodnym zajmujesz, to nie wiesz, ze plamy na sloncu maja ogromny wplyw na temp. w WC? :P :wink:

Radiatorki takie widzialem u kolesi ze 'zlomem elektronicznych' na gieldzie elektr. - uzywane ale za to tanie ;->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie jak urzędasy, dla których największym problemem jest kolor formularza, krzywizna banana albo procent cukru w cukrze :>

Ja dalej nie wiem, czemu jest "biggggg" zamiast "gargantuiczny", "olbrzymi", "rozmiarów małego kaszalocika" tudzież "ożesz ty w mordę" :>

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Mechow za dwie ciekawe linki.

Prawda jest taka że jest to może 3 temat jaki założyłem na tym forum i zakładając obeny miałem poważne dylematy czy to robi czy lepiej się powstrzymać i nie denerwoać kiedy różne osobistości zaczną się czepiać mało istotnych detali zamiast starać sie pomóc.

a jeszcze wyjaśnie jonasowi skoro jest to dla niego takie ważne dlaczego napisałem bigggg w temacie - a wiesz co może to głupie z mojej strony ale nie wiem czemu tak napisałem

Jestem z tych co umieją przyznawać się do popewłionego błędu - pewnie macie rację z tym źle umieszczonym tematem, wywołało to niepotrzebne spięcia ale w końcu coś się dowiedziałem. I o zasilaczu i o chłodzeniu , i o ludziach.

Do następnego tematu!!! - napisał - mając nadzieje że nie pociągnie on za sobą niepotrzebnych potyczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a daloby sie zmontowac tak codegena 300 z jakims radiatorem zeby wogole zadnego wiatraka nie montowac? bo mam stara 266 i do niej tego codegena i chce sobie zrobic kompa do sciagania na noc ale ja nie moge spac przy zadnym halasie. wiec czy sa takie radiatory i ile one kosztuja i gdzie tego wogole mozna szukac. wogole to rozkrecilem tego codegena i tam w srodku nic nie ma:] powiedzcie ktora czesc sie tak grzeje (opisem dla czlowieka ktory nie otrafi wymienic zarowki) bo organoleptycznie chyba lepiej nie sprawdzac bo tam jest 230v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meehow .. powiem tyle daj spokoj .. ja sedaje looz .. bo koles od modow psu przechdozi do slonca i nie wiadomo co jeszcze wymysli

radiator jest chlodzeniem powietrznym pasywnym!! ... i nic tego nie zmieni

a co do Ciebie sailence to popatrza na swoja bude super dokladnie i uwaznie zmodowana a potem mi mow o dokladnosci pisowni ... pozatmy w texcie nie ma błedów a jedynie liteówki niestety w pracy dysponuje starym kompem ze stara klawiatura która skutecznie sie zacina a pozatym jest inna niz moja a biorąc pod uwage fakt ze pisze nie patrzac na klawe tylko na monitor to czasem palce potrawia przeskoczyc gdzies indziej ..

Wszyscy mylicie pojęcia. Okazuje się że dla was radiacja i konwekcja to jedno i to samo! BbbbEZzzzEDURA! :lol:

Radiator wydziela ciepło za pomocą promieniowania np. podczerwieni i jest to radiacja.

Konwektor oddaje ciepło owiewającemu go powietrzu bezpośrednio poprzez kontakt. Tak więc radiator z wentylem powinien nazywać się konwektorem bo oddaje ciepło do owiewającego go powietrza. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logan, w tej lince o Mechowa

http://www.digital-explosion.co.uk/index.p...hp?articleID=65

jest bardzo fajnie pokazane to o co Ci chodzi, jak to zobaczyłem po raz pierwszy to byłem trochę przerażony ale nie jest to takie straszne.

Najtrudniej jak dla mnie będzie, nie wylutować te grzejęce się elementy ale połączyć je z blokiem wodnym i co ważne ten blok umieścić w zasilaczu.

Mam jeszcze zailacz CPC któy pozwli mi ocenić jak oni to rozwiązali ale póki co jest na gwarancji(do 04.11.2004) i nie ruszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meehow .. powiem tyle daj spokoj .. ja sedaje looz .. bo koles od modow psu przechdozi do slonca i nie wiadomo co jeszcze wymysli

radiator jest chlodzeniem powietrznym pasywnym!! ... i nic tego nie zmieni

a co do Ciebie sailence to popatrza na swoja bude super dokladnie i uwaznie zmodowana a potem mi mow o dokladnosci pisowni ... pozatmy w texcie nie ma błedów a jedynie liteówki niestety w pracy dysponuje starym kompem ze stara klawiatura która skutecznie sie zacina a pozatym jest inna niz moja a biorąc pod uwage fakt ze pisze nie patrzac na klawe tylko na monitor to czasem palce potrawia przeskoczyc gdzies indziej ..

Wszyscy mylicie pojęcia. Okazuje się że dla was radiacja i konwekcja to jedno i to samo! BbbbEZzzzEDURA! :lol:

Radiator wydziela ciepło za pomocą promieniowania np. podczerwieni i jest to radiacja.

Konwektor oddaje ciepło owiewającemu go powietrzu bezpośrednio poprzez kontakt. Tak więc radiator z wentylem powinien nazywać się konwektorem bo oddaje ciepło do owiewającego go powietrza. 8)

kto tu myli pojęcia?!

Radiator ma chłodzić to co jest do niego przykręcone/dociśnięte, a ogrzewanie przez niego powietrza to zjawisko uboczne, zaś zadaniem konwektora jest grzać powietrze!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko...

Odnoszę dziwne wrażenie, że celem istnienia radiatora jest rozpraszanie ciepła po jego jak największej powierzchni celem jak najskuteczniejszej wymiany tegoż ciepła z powietrzem. Oczywiście przepływ ciepła odbywa się w układach "proc-radiator", "radiator-powietrze", "powietrze-ciała w pokoju" itd. ale za docelowy element odbierajacy ciepło przy stosowaniu radiatora zwykło się uważać powietrze. I to czy przykręcisz do radiatora wiatrak czy nie nic nie zmieni.

Piszę za pomocą powietrza ponieważ radiator chłodzi się sam  

(oddając ciepło otoczeniu na zasadzie jakiegoś tam prawa fizycznego)

Może poproś Adminów o stworzenie działu "chłodzenie samoistne" ;] :lol:

Bodajże na zasadzie przepływu ciepła i (w minimalnym stopniu) promieniowania cieplnego.

Odnoszę wrażenie, ze wydaje Ci się, iż radiator owiewany przez powietrze oddaje energię na innej zasadzie niż radiator otoczony stojącym powietrzem ;]

Skoro chłodzi się sam to go umieść w póżni ;]

W mojej głowie rodzi się chora zapewnwe myśl, że nawiew nad radiatorem ma na celu tylko dostarczenie ku jego powierzchni nienagrzanego powiatrza, aby przyspieszyć proces przepływu ciepła (którego intensywanosć zależy od różnicy temperatur ciał). Jeśli zaprzeczasz powietrzności chłodzenia pasywnego radiatorem to rozciągnij swą teorię, Don Kichocie, także na aktywne chłodzenie radiatorem, działające na dokładnie tej samej zasadzie. Życzę powodzenia.

no dobra, to napisz mi jak zamontować ten blok wodny  

http://www.bloki.webpark.pl/produkty/silen...mg/przeglad.php  

mam zwykły zasilacz codegen,  

Jak przygotować stablizatory(to mnie najbardziej interesuje z resztą dam sobie radę, nie chodziłem do elektornika i raczej jest mi to obce), i samo mocowanie w zasilaczu.

Do przedłużenia nóżek stabilizatorów (lub nawet tylko ich dogięcia) wiedza elektrocziczna nie jest potrzebna. Poprostu musisz tak to spreparować aby stabilizatory dało się do bloku dokręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logan"]na tych zdjeciach sa jakies malutkie kawalki radiatora, cos takiego cyba nie w2ychlodzi przeciez. a ja nie mam chlodzenia wodnego

racja, Tobie chodzi o to o co mi na początku czyli całkowite wywalenie wentylatora z zasilacza. I włożenie jakiegoś "Bigg radiatora" ;) w jego miejsce. Myślę że teraz keidy mamy winowajców znalezionych (te grzejące się części ) to można by poszukać jakiegoś takiego radiatora, żeby nawet wyprowadzić go na zewnątrz . W środku mozna by było zrobić podobnie jak na tym linku od mechhowa z tym że jakos pomysłowo połączyć to z dość wydajnym radiatororem.

Zaczynam szukać moze cos tkiego gdzieś mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko...

Odnoszę dziwne wrażenie, że celem istnienia radiatora jest rozpraszanie ciepła po jego jak największej powierzchni celem jak najskuteczniejszej wymiany tegoż ciepła z powietrzem. Oczywiście przepływ ciepła odbywa się w układach "proc-radiator", "radiator-powietrze", "powietrze-ciała w pokoju" itd. ale za docelowy element odbierajacy ciepło przy stosowaniu radiatora zwykło się uważać powietrze. I to czy przykręcisz do radiatora wiatrak czy nie nic nie zmieni.

Piszę za pomocą powietrza ponieważ radiator chłodzi się sam  

(oddając ciepło otoczeniu na zasadzie jakiegoś tam prawa fizycznego)

Może poproś Adminów o stworzenie działu "chłodzenie samoistne" ;] :lol:

Bodajże na zasadzie przepływu ciepła i (w minimalnym stopniu) promieniowania cieplnego.

Odnoszę wrażenie, ze wydaje Ci się, iż radiator owiewany przez powietrze oddaje energię na innej zasadzie niż radiator otoczony stojącym powietrzem ;]

Skoro chłodzi się sam to go umieść w póżni ;]

W mojej głowie rodzi się chora zapewnwe myśl, że nawiew nad radiatorem ma na celu tylko dostarczenie ku jego powierzchni nienagrzanego powiatrza, aby przyspieszyć proces przepływu ciepła (którego intensywanosć zależy od różnicy temperatur ciał). Jeśli zaprzeczasz powietrzności chłodzenia pasywnego radiatorem to rozciągnij swą teorię, Don Kichocie, także na aktywne chłodzenie radiatorem, działające na dokładnie tej samej zasadzie. Życzę powodzenia.

no dobra, to napisz mi jak zamontować ten blok wodny  

http://www.bloki.webpark.pl/produkty/silen...mg/przeglad.php  

mam zwykły zasilacz codegen,  

Jak przygotować stablizatory(to mnie najbardziej interesuje z resztą dam sobie radę, nie chodziłem do elektornika i raczej jest mi to obce), i samo mocowanie w zasilaczu.

Do przedłużenia nóżek stabilizatorów (lub nawet tylko ich dogięcia) wiedza elektrocziczna nie jest potrzebna. Poprostu musisz tak to spreparować aby stabilizatory dało się do bloku dokręcić.

Odnosisz złe wrażenie wcale mi się tak nie wydaje , postaraj sie snuć mniej domysłów.

Moze zrodzi się też myśl misiaczku że jesteś jednym z tych co mają dar doczepienia sie jak rzep tam gdzie nie ma sensu się czepiać.

Ps. Nie mam już siły do takich istot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup radiator taki: http://www.cyfronika.com.pl/cgibin/shop?in...10&sid=2f9227b7 i teraz zeby go zamontowac bedziesz musial przerobic tylna scianke zasilacza albo radiator jak wolisz zrob jakies otworki zeby przykrecic tranzystory przelutuj je na kabelki i przykrec do radiatora pamietaj ze musi byc taka podkladka bo inaczej bedzie zwarcie powinienes dozyc do zrobienia czegos takiego Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli chodzi o to żeby tranzystory były na kablekach (izolowanych), których konce przylutuje do płytki zasilacza tam gdzie wcześniej były tranzystory. To da się zrobić, ale czy inne czesci się nie grzeją, bo przecieś te tranzystory można by wyprowadzić na zewnątrz zasilacza i wtedy starać sie jakoś ochłodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sadze zeby grzaly sie az tak oczywiscie sa tam rozne dlawiki transformatory itd ale powinna im wystarczyc cyrkulacja taka ktora zapewnia konwekcja postaraj sie o otwory wentylacyjne w suficie zasilacza i powinno wystarczyc mozesz dorobic dodadkowe w spodze pod plytka ale to chyba niewiele da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, a jeżeli chodzi o przedłużenie miejsca montażu transformatorków kabelkami, czy to nie nastręcza jakichś zagrożeń. Pytam o to bo są tutaj u mnie tranzystory z jednes strony 3 i z drugiej strony tez 2 i dwia takie nazwe to walce również zamocowane do radiatora. I do tego jakieś takie małe blaszki przylutowane do radiatora i płytki zasilacza. Moje pytanie, to czy jak już mi się uda to wszystko powlutowywać i przelutować w te miejsca kabelki, nic sie nie stanie. Może jest jeszcze coś co powiieniem wiedzieć zanim zaczne tą przygodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nic sie nie powinno stac kup koszulki termo kurczliwe i jak dolutojesz kabelki to zaloz na nozki zeby przypadkowo zwarcia nie zrobic i pamietaj zeby zalozyc takie podkladki(standardowo powinny byc) miedzy tranzystor a radiator bo zwarcie bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, biorę się za to po wypłacie. A dzisiaj kupiłem za 26 zł taki termemoetr do samochodu który podaje tem wew i na zwenątrz. Zamierzam wsadzić czujnik do pojemnika z woda, tylko nie wiem czy go nie uszkodzę póki co jest w foli, tak żeby móc sobie porównac temperatury wody i procka , wody, procka a tem otoczenia.

Jak zapuściłem prime na ok 1 g a komp działał cały dzień bez żadnych dodatkowych wentyli to woda miała 42.9, otoczenie ok25 a procek 56 ,teraz już od 14 minut wszystkie wentuyle poszły na maksa (grafika , chipset i na chłodnicy) i temperatury są - otoczenie 24.2, woda - 36.8 a proc - 48.

Dzięki jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi