Skocz do zawartości
Foxxx

TI 4200 MSI, a zasilanie coolera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio wyciszalem kompa i jedynym glosnym elementem pozostal wiatrak na grafice. Zrobilem mala przerobke i teraz dmucha na nia Arctic 80x80 (jesli ktos chcialby zobaczyc to moge wrzucic foto). Mam jednak male pytnko: poniewaz gniazdo zasilajace cooler na grafice jest inne niz wtyk obecnego wiatraka, bede musial go przelutowac. Nie chce na koniec nic spierdzielic dlatego pomozcie zidentyfikowac przewody zasilajace. Stary cooler ma 3 kable: niebieski,bialy,czarny, wg mnie bialy to+, czarny to-, a niebieski to obroty. Niemniej jednak glowy nie dam dlatego prosze o info czy sie czasem nie myle.

POzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętaj że podpinając wiatrak pod mobo obciążasz (i tak już mocno nadwyrężany) wtyk ATX, teoretycznie zabierasz prąd z płyty, każdy wiatrak to 3W mocy. lepiej jest podpinać wiatraki do luźnego molexa, wtedy omijasz płytę jako dawcę energii.

zrobisz jak chcesz, ja wolałem wiatrak podpiąćdo molexa bo zni mi jego obroty nie są potrzebne ani z lutownicą się nie kłócę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz calkowita racje, obecnie z plyty zasilam 2 wiatraki i jeden z molexa (7V) pomysle o przezuceniu tez na molexa tych 2. W zasadzie tez nie potrzebuje widziec ile maja obrotow. Na razie chcialbym skonczyc przerobke mojej grafy. Mocno sie napocilem zeby to jakos "wygladalo" miejmy nadzieje ze nie bedzie sie zbytnio grzala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha, ja mam wiatrak podpięty do czerwonego + żółty zcyli 7V, stary wiatrak z zasilacza AT jest niesłyszalny :) na wiatraku dodatkowo zrobiłem zwykłą 3 pinową wtyczkę do zasilania wiatraka na procku (7V) ale jej nie używam obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi