Eilure Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 Witam! Planuje zakup nowego sprzętu do komputera: obudowy,procesora,ramu,wentylatorka,plyty glownej.Zwracam sie z proźbą do was doświadczonych w tych sprawach wyjadaczy abyscie pomogli mi wybrac.mam na ten cel 1400PLN.planuje kupic: Plyta Glowna: ECS N2U400-A nForce2 Ultra 400 okolo 220zl Procesor: AthlonXP2500+Barton okolo 400zl Ram: 2x256 400MHz okolo 380zl Obudowa: ????????? czarna okolo 150zl wentylator: Zalman CNPS7000A-Cu okolo 230zl razem: 1380zl Prosze doradzic mi czy jest to dobry wybor? czy mozna by bylo na tym sprzecie podkrecic athlona @3200+? Czy pamieci markowe sa duzo wydajniejsze od OEMowych? jaka obudowe wybrac? czy wydajniejsze na tej plycie bedzie 2x256 czy 1x512 400mhz? ( plyta obsluguje duala) mozecie dopowiedziec mi tez wiecej :) o ile bedziecie mieli jakies uwagi ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 zmienilbym 2 rzeczy plyte na abita nf7 ok 310zl Pentagram Freezone QC-80 Cu 110zl (to jest tzw podrobka Zalmana ale rownie dobra jak sam zalman) 2C roznicy n akorzysc zalmana a cena 8O barton 2500+ kosztuje 350zl a nie 400zl i zmiescisz sie w 1400zl jak cchesz krecic to lepiej zmien w tej budzie zasilacz np na jakiegos HK300W lub Fortrona 300W z allegro ja juz spalilem 5 zasilaczy :) ramki tesh lepsze by pasowalo np hynixy kosztuja 240zl :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 ceny na Kresach: XP2500+ oem - 351PLN 2x256MB PC400 Kingston - 454PLN, albo Infineon - 416PLN Abit NF7 - 315PLN obudowa czarna z zasilaczem - 130PLN (sprzedanie zasilacza -40PLN) - wyglad sprawa gustu Modecom 300GT - 98PLN, albo 350GTF - 124PLN Glacialtech Igloo 2520 - 72PLN, albo Pentagram 80Cu - 101PLN (ja wole glacialtech bo mozna potem wymienic zuzyty wentyl bez problemow, a pentagram jest dosc glosny). wychodzi jakies 1400PLN nie bierz tego ECSa jesli chcesz podkrecac - rzadko ktory barton pojdzie na FSB200 bez podnoszenia napiecia (no chyba ze ktos by Ci znalazl ;) ). oczywiscie, ze lepszy dual. pamieci markowe po prostu rzadziej padaja. bywa, ze lepiej sie podkrecaja ew. wytrzymuja ostrzejsze timingi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eilure Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 dzieki za porady,mam nadzieje ze znajde sama obudowe bez zasilacza wtedy nie bede musial go komus opychac.i dokupie po prostu lepszy :) czy ten gladiatech nie jest za slaby aby wytrzymac podkrecanie @3200+ i wiecej ? osobiscie wybralbym tego pentagrama ale mam jeszcze na ten zakup jakis miesiac rozwazan :) wiec jeszcze bardzo duzo poczytam o tym wszystkich ale ogolnie dzieki za male naprowadzenie mnie na wlasciwy tor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 rapra co ty piszesz ze pentagram jest glosny to to samo co zalman nawet ci powiem ze na lwo zalman wydaje sie cicchszy nieco Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudolf Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 a ja proponuje płyte Epoxa 8rda3i - ok. 300 zl + chlodzenie Spire Whisper Rock IV - ok. 50 zl u mnie tak lata barton 2500@3200 temp. okolo 53 C w stresie, dwie kosci pamieci Kingmax 256 mb kazda, bo plyta jest Dual Chanell, ale z jedna kostka tez spoko dziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 rudolf: a porownywales Twoj sprzet z innymi plytami i wentylami? bo ja tak i uwazam, ze lepszy jest abit oraz glacialtech. RIKER: napisalem ze jest dosc glosny a nie glosny. oznacza to, ze nie ma co sie tak podniecac ta konstrukcja, poniewaz mozna sie zawiesc. i to wszystko. a ze zalman jest cichszy nie jest dla mnie niespodzianka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudolf Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 rapra: ja nie twierdze, ze ten epox jest lepszy od abita nf7 - uwazam, ze obie plytki sa rownie dobre, zalezy tylko co kto lubi. Kiedys uzywalem roznych plyt Abita, ale byl okres kiedy jakosc spadla i pojawilo sie troche podrobek - nie wiem jak jest teraz. Epox z kolei coraz bardziej zaczyna podnosic jakosc swoich produktow. A jezeli chodzi o wentyle to po co placic 100 zl, jak mozna 50 i miec rownie dobry - jest wydajny, aluminium + miedziany rdzen, wiatrak duzy (taki jak standardowy w zasilaczach), a co za tym idzie wolno sie kreci i jest naprawde cichy. Tak wiec wnioski pozostawiam zainteresowanym. Poza tym z tego co widze Ty wykreciles duzo mocniej swojego Bartona niz ja, ale ja wiecej po prostu nie probowalem, nie potrzebne mi to, mam ok. 2200 Mhz (magistrala 200) i standardowe napiecie 1,65 V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 do fsb 200 najlepszym budzetowym wyborem jest epox RDA+ - ma Sound Storma i 200 na bank pociągnie... a chłodzenie - hm - jak chcesz wydac ponad 200 na chlodenie to lepiej kup sobie Athlona XP Mobile i titana Alu za 20 zł - efekt bedzie duzo lepszy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 rudolf: ja wlasnie odradzam zakup wentyla za 100... spire jest cichy ale tylko na poczatku, po jakims czasie wentyl zaczyna rzezic. natomiast glacialtechy maja wentyle lepszej jakosci a do tego lepsze zapiecia (nieraz widzialem spire'ra niepoprawnie zalozonego, co powodowalo klopoty z temperatura). igloo 2470 light (porownywalny ze spire) ma taka sama cene (roznica 2zl - 41zl spire/39zl glacial). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudolf Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 rapra: jak juz mowilem kazdy ma swoje upodobania, ja Twojej propozycji nie kwestionuje, podalem tylko alternatywe - mysle, ze wcale nie gorsza. A tak na marginesie jezeli sporo wiesz nie tylko na temat ewentualnych konfiguracji Bartona, to zajzyj na temat MSI KT4AV - overlocking. Dolaczam sie tam do tematu i przedstawiam problem dotyczacy mojego drugiego kompa. Moze bedziesz mial jakies ciekawe sugestie ... Bo tego jakos sam niestety zwalczyc nie moge. Po prostu mam wrazenia, ze MSI wypuscilo KNOTA!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciacho13 Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Ja tam mogę polecić od siebie Abitka nf7 bo sam go mam a kumpel ma Epoxa którego co niektórzy tu polecają na podobnym sprzęcie i powiem że warto było zbierać dłużej na Abita, a co do chłodzenia to nowe Pentagramy są: tanie, ciche, dobre :D A co do reszty sprzętu podanego przez zainteresowanego ---- jest OK! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudolf Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Ciacho 13: konfiguracja podobna, ale nie calkiem!!! Kazdy wie, ze dwie takie same czesci komputerowe, nawet z tej samej serii, czesto roznia sie parametrami. Tak wiec do konca moglbys sie wypowiedziec, gdybys wszystkie swoje czesci przelozyl na plyte kumpla. Duzo zalezy od szczescia, co trafisz to masz. A tak na marginesie jescze raz zaznacza, ze nie twierdze, iz epox 8rda3i jest lepszy od abita nf7 - ja uwazam, ze one sobie w niczym nie ustepuja zarowno pod wzgledem technologicznym jak i wykonania, a to jaka trafisz to juz roznie bywa. Zobacz sobie opinie na temat tych plyt na Komputroniku, wedlug mnie bardziej pozytywne ma Epox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eilure Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 tak sie zastanawialem nad athlonemXP2500+ Mobile , tylko teraz nie wiem jaka plyta bedzie dobra? jakie chlodzenie zastosowac aby podrecic go do 2.5? jaki zasilacz? prosze o nastepne porady(chcialbym sie zmiescic w 1500zl) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 tak sie zastanawialem nad athlonemXP2500+ Mobile , tylko teraz nie wiem jaka plyta bedzie dobra? jakie chlodzenie zastosowac aby podrecic go do 2.5? jaki zasilacz? prosze o nastepne porady(chcialbym sie zmiescic w 1500zl) XP-M 450zl Abit NF7 310zl tylko Abit (sam sie przesiadlem 2 tygodnie temu z epoxa na abita ) Pentagram Freezone QC-80 Cu 110zl 2x256MB Hynix 480zl = 1350zl bez budy i zasilki :) uzbieraj troszku jeszcze i kup pozadny zasilacz i bedziesz mial wypas sprzeta :) nie ma sie co spieszyc z kupnem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eilure Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 wiem pospiech to zly doradca,ale mowie ze bede miec tyle kasy ile mi stary dolozy a ile dolozy tyle ile mi bedzie brakowalo,wiec jaki zasilacz wybrac? a bude tez nie wiem jaka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...