..::SNAP::.. Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 chcem "wlozyc" w obudowe 4 wiatraczki : 3 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace na bocznej sciance i 1 wyciagajacy na dachu.mam do wydobu wiatraczki ktore sie kreca 2300 albo 3000rmp.i tu zaczynaja sie pytanka: czy jest duza roznica w halasie pomiedzy tymi predkosciami ? i jaka jest roznica w chlodzeniu miedzy tymi wiatrakami ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 chcem "wlozyc" w obudowe 4 wiatraczki : 3 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace na bocznej sciance i 1 wyciagajacy na dachu.mam do wydobu wiatraczki ktore sie kreca 2300 albo 3000rmp.i tu zaczynaja sie pytanka: czy jest duza roznica w halasie pomiedzy tymi predkosciami ? i jaka jest roznica w chlodzeniu miedzy tymi wiatrakami ? Snap, zapusc te wentyle i zobacz, najlepiej organoleptycznie sprawdzic. BTW, zrob 2 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace i 2 wyciagowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 ale ja nie mam tych wiatraczkow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 chcem "wlozyc" w obudowe 4 wiatraczki : 3 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace na bocznej sciance i 1 wyciagajacy na dachu.mam do wydobu wiatraczki ktore sie kreca 2300 albo 3000rmp.i tu zaczynaja sie pytanka: czy jest duza roznica w halasie pomiedzy tymi predkosciami ? i jaka jest roznica w chlodzeniu miedzy tymi wiatrakami ? Snap, zapusc te wentyle i zobacz, najlepiej organoleptycznie sprawdzic. BTW, zrob 2 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace i 2 wyciagowe a co myslisz o 3 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acych i 2 wyciagajacych? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 chcem "wlozyc" w obudowe 4 wiatraczki : 3 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace na bocznej sciance i 1 wyciagajacy na dachu.mam do wydobu wiatraczki ktore sie kreca 2300 albo 3000rmp.i tu zaczynaja sie pytanka: czy jest duza roznica w halasie pomiedzy tymi predkosciami ? i jaka jest roznica w chlodzeniu miedzy tymi wiatrakami ? Snap, zapusc te wentyle i zobacz, najlepiej organoleptycznie sprawdzic. BTW, zrob 2 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace i 2 wyciagowe a co myslisz o 3 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acych i 2 wyciagajacych? IMHO 1 z boku dmucha na proc 2 z boku dmucha pod HDD (prawy dolny rog budy, patrzac na lewy bok budy :) ) 1 wysysa spod zasilki 2 wysysajacy na "dachu" Wtedy masz cos w rodzaju ciagu kominowego, i to jest chyba optymalny rozklad wentyli, ale moze sie myle 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 a co myslisz o takim rozwiazaniu : patrzac na lewa scianke :) wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace: jeden wiatrak na procka, pod nim drogi na grafe a trzeci na dysk wyciagajace: w suficie i z tylu obudowy :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 sorka ze sie wtrace ale tez mam problema z wenylem mozecie luknac na post PAPST Typ 6248-008 z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 moja teoria wentylacji w obudowie zakłada, że to co zostanie nawiane do obudowy, powinno byc z niej wywiane :), ale troche inaczej. Suma CFM wentyli nawiewających=suma CFM wentyli wywiewających. Czyli jeżeli chciałbyś zamontować 4 takie same wentyle, to 2 na wiew, 2 na wywie. Według mojej teori. Wentyle - domyślam się że chodzi ci o sunonki - nic o nich nie powiem - do mnie mają przyjść 5 Cooler masterów (czemu 5 - bo 6 bedzie przezroczysty :) ) i qrde ich nie ma - jutro moze bedą to powiem coś o nich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 moja teoria wentylacji w obudowie zakłada, że to co zostanie nawiane do obudowy, powinno byc z niej wywiane :), ale troche inaczej. Suma CFM wentyli nawiewających=suma CFM wentyli wywiewających. Czyli jeżeli chciałbyś zamontować 4 takie same wentyle, to 2 na wiew, 2 na wywie. Według mojej teori. Wentyle - domyślam się że chodzi ci o sunonki - nic o nich nie powiem - do mnie mają przyjść 5 Cooler masterów (czemu 5 - bo 6 bedzie przezroczysty :) ) i qrde ich nie ma - jutro moze bedą to powiem coś o nich.] gdzie kupujesz przezroczyste?? i za ile ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 www.pc-tuning.pl 50zeta per sztuka - ja biore 3 (niedługo ale nie teraz) - jeden na qórną szybe, 2 do zasilacza (bedzie kosmiczny mod :twisted: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 calkiem fajne ale 50 zeta za jeden ... jak kupie piec to mhhh LOL :D ja chyba zostane przy swoich :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 a co myslicie o radiatorkach na ram z wiatraczkiem?? http://www.4max.com.pl/sklep/akcesoria.htm :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 te koleś, zdecyduj sie w końcu co chcesz qpić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 moja teoria wentylacji w obudowie zakłada, że to co zostanie nawiane do obudowy, powinno byc z niej wywiane :), ale troche inaczej. Suma CFM wentyli nawiewających=suma CFM wentyli wywiewających. Czyli jeżeli chciałbyś zamontować 4 takie same wentyle, to 2 na wiew, 2 na wywie. Według mojej teori. Wentyle - domyślam się że chodzi ci o sunonki - nic o nich nie powiem - do mnie mają przyjść 5 Cooler masterów (czemu 5 - bo 6 bedzie przezroczysty :) ) i qrde ich nie ma - jutro moze bedą to powiem coś o nich.:arrow: :idea: Nie koniecznie ...Moga byc 2 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace i jeden wyciagajacy na dachu..Poniewaz powietrze w obudowie robi sie cieple i unosi sie do gory...czyli droga do wentyla u gory obudowy juz jest łatwiejsza.A w dodatku jest delikatnie ciszej .... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 imho suma wrzutu cfm powinna mniej wiecej odpowiadac wyrzutowi zeby bylo optymalnie, ale mysle ze w rozmowie zapomnileiscie o 1 b waznej rezcy, o tym ze lepiej kupic 92mm na 2300 rpm niz 80mm na 3000 rpm, jest ciszej i wydajniej!, na 4 wentyle w obudowie proponuje: boczny nadmuch: proc - 92 lub 80 mm, grafa - 92 lub 80mm (w obu wypadkache llepiej 92 of korz) gorny wyciag: gorna scianka 92mm, tylna scianka 80mm oraz extra: 1 wentyl pod dyskiem ale nie z boku ale od dolu na dysk (czyli na elektronike),wentyl podwieszony pod dyskiem (a lepiej nawet od przodu), dla przykladu moja bara 4 jest chlodzona frontalnie 80 mm, nawiew od przodu: full load - 32 st (otoczenie 30 st aktualnie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 te koleś, zdecyduj sie w końcu co chcesz qpić :)wiatraczki w budzie na 100% ale myslalem jeszcze o tym chlodzeniu na ram, ale nie wiem czy warto :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Sorry, że trochę nie na temat ale jak oceniasz Twoją płytę? Też chcę taką kupić i przydałaby mi się opinia kogoś kto taką już ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridlaa Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Ostatnio sporo sie bawilem w ustawianie wentyli ale nie polecam odsysania na dachu. Sam mam tak tylko dlatego ze jeszcze nie wywalilem dziury w bocznej sciance. Zdecydowanie lepiej bylo gdy zimne powietrze dmuchalo na proca z gory a wiatrak z tylu (w miejscu zasilacza) wyciagal powietrze. Do tego mam jeszcze jeden na dole obudowy wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy (pod twardzielem)... i niestety - jest glosno.(wiatraki po 3000 rpm). Z wentylem ma dachu dmuchajacym do srodka jest tylko jeden problem - robi sie dosc cieplo w obudowie (przy zamknietej of coz) pewnie dlatego ze 1 wydmuchiwal a dwa wdmuchiwaly :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Mam chłodzony RAM tymi radiatorami z wiatraczkiem. Nie polecam. Z powodzeniem można stosować radiatory bez wiatraczków. Te z 4maxa są beznadziejne. Wiatrak nie wieje na moduł na którym jest radiator a jedynie na te z boku. Jeśli masz więcej kości pamięci (np 3 lub 4) to może by to fajnie hulało. Ostatnio używam chłlodzenia Ramu z wyłączonym wiatraczkiem (myślałem o oderwaniu go bo tylko z nim kłopot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Mam chłodzony RAM tymi radiatorami z wiatraczkiem. Nie polecam. Z powodzeniem można stosować radiatory bez wiatraczków. Te z 4maxa są beznadziejne. Wiatrak nie wieje na moduł na którym jest radiator a jedynie na te z boku. Jeśli masz więcej kości pamięci (np 3 lub 4) to może by to fajnie hulało. Ostatnio używam chłlodzenia Ramu z wyłączonym wiatraczkiem (myślałem o oderwaniu go bo tylko z nim kłopot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Mam chłodzony RAM tymi radiatorami z wiatraczkiem. Nie polecam. Z powodzeniem można stosować radiatory bez wiatraczków. Te z 4maxa są beznadziejne. Wiatrak nie wieje na moduł na którym jest radiator a jedynie na te z boku. Jeśli masz więcej kości pamięci (np 3 lub 4) to może by to fajnie hulało. Ostatnio używam chłlodzenia Ramu z wyłączonym wiatraczkiem (myślałem o oderwaniu go bo tylko z nim kłopot. Tak wogóle to starsznie ciężko je zdjąć z pamięci (są przyklejone) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Sorry, że trochę nie na temat ale jak oceniasz Twoją płytę? Też chcę taką kupić i przydałaby mi się opinia kogoś kto taką już ma.jezeli chodzi ci o moja plyte to ardzo dobrze smiga.jestem bardzo zadowolony.mozliwosci OC calkiem spore,stabilna.ale jest jeden minus : chipset sie qrewsko grzeje i przyda sie coolerek na niego.po przekroczeniu jakis 47-48 stopni pojawiaja sie bledy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Mam chłodzony RAM tymi radiatorami z wiatraczkiem. Nie polecam. Z powodzeniem można stosować radiatory bez wiatraczków. Te z 4maxa są beznadziejne. Wiatrak nie wieje na moduł na którym jest radiator a jedynie na te z boku. Jeśli masz więcej kości pamięci (np 3 lub 4) to może by to fajnie hulało. Ostatnio używam chłlodzenia Ramu z wyłączonym wiatraczkiem (myślałem o oderwaniu go bo tylko z nim kłopot. Tak wogóle to starsznie ciężko je zdjąć z pamięci (są przyklejone) thx :) chyba sobie to podaruje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Mam chłodzony RAM tymi radiatorami z wiatraczkiem. Nie polecam. Z powodzeniem można stosować radiatory bez wiatraczków. Te z 4maxa są beznadziejne. Wiatrak nie wieje na moduł na którym jest radiator a jedynie na te z boku. Jeśli masz więcej kości pamięci (np 3 lub 4) to może by to fajnie hulało. Ostatnio używam chłlodzenia Ramu z wyłączonym wiatraczkiem (myślałem o oderwaniu go bo tylko z nim kłopot. Tak wogóle to starsznie ciężko je zdjąć z pamięci (są przyklejone) thx :) chyba sobie to podaruje :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 zamowilem w 4max 5 wiatraczkow 3000rpm :) jak zrobie z nimi porzadek i wsadze w bude to rzuce jakies fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridlaa Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 zamowilem w 4max 5 wiatraczkow 3000rpm :) jak zrobie z nimi porzadek i wsadze w bude to rzuce jakies fotki...wiec albo masz jaja albo jestes gluchy :twisted: !!! Ja przy trzech i otwartej jednej sciance obudowy czuje sie czasem jakbym samolotem lecial... Powodzenia :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ostatnio sporo sie bawilem w ustawianie wentyli ale nie polecam odsysania na dachu. Sam mam tak tylko dlatego ze jeszcze nie wywalilem dziury w bocznej sciance. Zdecydowanie lepiej bylo gdy zimne powietrze dmuchalo na proca z gory a wiatrak z tylu (w miejscu zasilacza) wyciagal powietrze. Do tego mam jeszcze jeden na dole obudowy wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy (pod twardzielem)... i niestety - jest glosno.(wiatraki po 3000 rpm). Z wentylem ma dachu dmuchajacym do srodka jest tylko jeden problem - robi sie dosc cieplo w obudowie (przy zamknietej of coz) pewnie dlatego ze 1 wydmuchiwal a dwa wdmuchiwaly :evil: nie wierze ze jak masz nadmuch z gory to masz lepiej niz gorny pionowy wyciag tuz nad procem, zupelnie zaklociles cyrkulacje, nadmuch z boku + wyciag pionowy bezposrednio znad proca to jest imho najlepszy uklad chlodzenia budy powietrzem (w midi/mini towerze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 nie wierze ze jak masz nadmuch z gory to masz lepiej niz gorny pionowy wyciag tuz nad procem, zupelnie zaklociles cyrkulacje, nadmuch z boku + wyciag pionowy bezposrednio znad proca to jest imho najlepszy uklad chlodzenia budy powietrzem (w midi/mini towerze)co sie dziwisz - jak ktos gra w karty na fizyce to potem tak jest (moze gosc naogladal sie za duzo kreskowek z Krolikem Bagsem - tam przeciez prawa fizyki nie obowiazuja) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Ja przy trzech i otwartej jednej sciance obudowy czuje sie czasem jakbym samolotem lecial... Powodzenia :wink:to zamknij ta scianke - od razu zrobi sie ciszej 8) BTW po co Tobie wentyle w obudowie (bo chyba o takich mowa) skoro masz otwarty bok :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 co sie dziwisz - jak ktos gra w karty na fizyce to potem tak jest (moze gosc naogladal sie za duzo kreskowek z Krolikem Bagsem - tam przeciez prawa fizyki nie obowiazuja) :lol: hehehehehe lol, to niech skoczy z okna i zobaczy czy sie odbije od ziemi, tak kiedys w kreskowce widzialem 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...