..::SNAP::.. Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Jezeli jest to gadka o wentyaltorach w obudowie to mam pytanko ;) Jaki wentylator montuje sie w ubudowie do przedniej scianki na dole. Mam tam od zrodka dziurki na sruby i dziurki do odprowadzania powietrza i i welkot na dole obudowy. Nie wiem czy tam ma byc "80 - tka czy 60 " i czy wentylatorek zasysajacy czy wypychajacy ciepłe powietze :D Bo mam mini tower i troche tam ciepło 8) PS: Do czego sie podłacza taki wentylatoerk jak juz bym go miał :?: wkladasz tak wiatraczek 80/80mm i podlaczasz do zasilacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Czy to 80-tka czy 60-tka łątwo sprawdzić chociażby linijką, jak jąweźmiesz i przyłożysz to to, co będzie pisać (np. 8 cm) pomnożyć przez 10 (dziesięć) i już wiesz, że masz 80 :lol: :lol: :lol: A tak w sumie to na pewno jest 80 albo więcej ;) Ten wiatrak powinien wdmuchwać powietrze, w żadnym razie wyciągać. Mam pytanko do forumowiczów na temat systemu rury powietrznej, który to zamierzam u siebie wypróbować: W boczne ściance pod HDD umieszcza się mocny wentyl, zakłada się kolanko 90 i ustawia tak, żeby dmuchało na proc albo grafę. Wiem,że omija się wtedy twardziela, ale często jest tam pełno kabli IDE (np. dwa podwójne) i one wszystko zasłaniają. Natomiast dzięki temu rozwiązaniu rura "przebija" się między kablami i na proca dmucha powietrze o temp. pokojowej, czyli najzimniejsze z możliwych :D :D :D Co wy na to??? - i nie zaburza praw fizyki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Jaki wentylator montuje sie w ubudowie do przedniej scianki na dole.musisz wymierzyc rozstaw otworow do przykrecenia wentyla jak bedzie w okolicach 70mm to wiatrak 80 itd Mam tam od zrodka dziurki na sruby i dziurki do odprowadzania powietrza i i wylot na dole obudowy...wiatrak montujesz wewnatrz obudowy i najlepiej wyciac koleczko o odpowiedniej srednicy bo niby tych dziurek duzo ale one raczej malo daja :( PS: Do czego sie podłacza taki wentylatoerk jak juz bym go miał :?:zalezy jaki kupisz - sa takie z mala wtyczka 3 pinowa to wtedy do plyty glownej, sa z duza wtyczka MOLEX 4 pinowa (jak do HDD, CD,...) to wtedy do zasilacza, sa z mala wtyczka MOLEX 4 pinowa (jak od FDD) to tez do zasilacza, a jak kupisz Sunona to bedziesz musial kupic wtyczke i koncowki do zaciskania (wtedy bedziesz tak podalczal jaka wtyczke kupisz) - Sunony standardowo maja tyllko 2 dydndajace kabelki bez wtyczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbiont Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Jezeli jest to gadka o wentyaltorach w obudowie to mam pytanko ;) Jaki wentylator montuje sie w ubudowie do przedniej scianki na dole. Mam tam od zrodka dziurki na sruby i dziurki do odprowadzania powietrza i i wylot na dole obudowy. Nie wiem czy tam ma byc "80 - tka czy 60 " i czy wentylatorek zasysajacy czy wypychajacy ciepłe powietze :D Bo mam mini tower i troche tam ciepło 8) PS: Do czego sie podłacza taki wentylatoerk jak juz bym go miał :?: W zaleznosci od wtyczki jaka bedziesz mial przy wentylu do mobo (powiniwnes miec przynajmniej jedno wolne) albo bezposrednia do zasilacza tam gdzie cd rom czy hdd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbiont Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 sory ze benek ze sie powtarzam ale w offline cie jeszcze nie bylo :D :cry: ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridlaa Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Jezeli jest to gadka o wentyaltorach w obudowie to mam pytanko ;) Jaki wentylator montuje sie w ubudowie do przedniej scianki na dole. Mam tam od zrodka dziurki na sruby i dziurki do odprowadzania powietrza i i wylot na dole obudowy. Nie wiem czy tam ma byc "80 - tka czy 60 " i czy wentylatorek zasysajacy czy wypychajacy ciepłe powietze :D Bo mam mini tower i troche tam ciepło 8) PS: Do czego sie podłacza taki wentylatoerk jak juz bym go miał :?: Na dole pod trwardzielem to chyba jak najwiekszy (minimum 80mm) i zdecydowanie WDMU<span style="color:red;">[ciach!]</span>ACY powietrze do srodka!!!. Poczytaj reszte tego postu a poznasz pare praw fizyki np "egzotyczna" konwekcje :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Jaki wentylator montuje sie w ubudowie do przedniej scianki na dole. Mam tam od zrodka dziurki na sruby i dziurki do odprowadzania powietrza i i wylot na dole obudowy. Nie wiem czy tam ma byc "80 - tka czy 60 " i czy wentylatorek zasysajacy czy wypychajacy ciepłe powietze :D Bo mam mini tower i troche tam ciepło 8) Ja tam mam miejsce na 80x80 i raczej taki jest standart. W tym miejscu to lepiej wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy do srodka obudowy walnac. PS: Do czego sie podłacza taki wentylatoerk jak juz bym go miał :?:Np. do wtyczki typu Molex (taka wkladasz np. do dyskow czy cd-romu), odpowiednio druciki (poszukaj, bylo juz o tym nie raz) i bedzie dobrze. Przy okazji tez ostatnio zmontowalem sobie dziure z boku budy na wysokosci proca i chcialem zastosowac patent RS'a z butelka po zywcu :) Ta butelka swoja droga idealnie pasuje (ta kwadratowa), nie ucianelm rogow wentyla jak RS, tylko wycielem w butelce miejsce na te rogi i wyszlo tak, ze butelka sie zazebila z wentylem i trzyma to na tyle mocno, ze moge chwycic za butelke (wentylem do dolu) i wentylator nie odczepi sie od niej. Najpierw puscilem ten wentyl na 5V i temp. byla za wysoka (wyzsza niz przez wierceniem dziury), ale to jestem w stanie zrozumiec, bo wentyl na procu chodzi na 12V i poprostu ten z zewnatrz nie nadazal mu dostarczac odpowiedniej ilosci powietrza, przez co ten na procku zwolnil. Wiec dalem go na chwile na 12V i temp. spadla chyba o 1 stopien (nadal wiecej niz na poczatku), ze nie wspomne o halasie generowanym przez Sunona 12V :( Juz bylem zly, ze w ogole wywiercilem ta dziure i bedzie mi teraz szpecic kompa :) Ale postanowilem jeszcze sprobowac bez tunelu z butelki i okazalo sie ze to lepsze rozwiazanie. Temp. spadla o ok. 4 stopnie (w najgorszym wypadku jest o 2 stopnie chlodniej). Mam jeszcze jeden wentyl wyciagajacy pod zasilka (na wysokosci procka mniej wiecej) i chcialbym walnac jeszcze jakies (mam jeszcze chyba z 5 wolnych 80x80) i zastanawiam sie gdzie. Z tego co tu piszecie brakuja mi zasysajacy z pod hdd i wyciagajacy na "dachu". Interesuje mnie jednak jaka jest roznica jak wentyl zasysajacy z przodu bedzie pod HDD na boczej scianie, a tym kiedy ten wentyl bylby pod HDD, ale z przodu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 sory ze benek ze sie powtarzam ale w offline cie jeszcze nie bylo :D :cry: ?Hehe, a ja chyba z 15 minut pisalem swojeg posta i w tym czasie pojawilo sie tyle odpowiedzi, ze moja tez juz zbedna :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbiont Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 sory ze benek ze sie powtarzam ale w offline cie jeszcze nie bylo :D :cry: ?Hehe, a ja chyba z 15 minut pisalem swojeg posta i w tym czasie pojawilo sie tyle odpowiedzi, ze moja tez juz zbedna :) Moim zdanie troche tu tloczno w czerwcu jeszcze bylo znosnie ale teraz to przegiecie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...