Skocz do zawartości
djtomas

Maxi-Jet 1000 czy Hydor Seltz L-20 ? ? ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

I odrazu pytam :)

Którą pompkę najlepiej wybrać do chłodzenia w składzie:

- Blok CPU Prison

- Blok GPU Proxima

- nagrzewnica od Fiata 125p/poloneza

Oczywiście jestem otwarty też na propozycje innych pompek do 100zł :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając forum niektórzy wspominali, że MJ 1000 jest dość głośny :(

Też takie komentarze czytałem. Od innej osoby słyszałem, że w dobrze odpowietrzonym układzie i gdy wytłumimo pompce drgania (nie powinna się stykać z obudową itp.) słychać ją dopiero z 15cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając forum niektórzy wspominali, że MJ 1000 jest dość głośny :(

Też takie komentarze czytałem. Od innej osoby słyszałem, że w dobrze odpowietrzonym układzie i gdy wytłumimo pompce drgania (nie powinna się stykać z obudową itp.) słychać ją dopiero z 15cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wszyscy narzekają na PH802, że głośna, że trudno wyciszyć - a ja zatopiłem ją w easyclick'u 1,7l, do tego pod pojemnik 3 warstwy gąbki (a różnej gęstości) i z pół metra (nawet bliżej) jest dosłownie niesłyszalna!!! Muszę rękę przyłożyć do pojemnika żeby sprawdzić czy chodzi :)

PH802 bez żadnych modyfikacji (no poza usunięciem tego pseudo "filtra").

Na marginesie wcześniej była jedna warstwa gęstej gąbki i coś mi buczało. Jak w końcu się przysłuchałem to okazało się, że gąbka jest za gęsta i przenosi drgania! Dodałem dwie warstwy takiej szarej (jak się pakuje sprzęt estradowy) i moje uszy przeszły w błogostan dosłownej ciszy. Teraz będę walczył jeszcze z wentylami i mam nadzieję uzyskac na prawdę cichy system - choć w porównaniu do ery przed WC to i tak jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazir123: do Twojej wypowiedzi dodam jeszcze ze procz roznych gabek duzo daja worki "babelkowe" :)

Zreszta z pompkami to w ogole roznie bywa: moj hydor l30 buczal jak traktor na poczatku. Po podlozeniu wszystkiego co mialem co mogloby wytlumic drgania buczal jeszcze troszke, a teraz po ok. 2 miesiacach chodzenia non-stop przestal buczek sam z siebie :) Cos sie w nim chyba dotarlo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mj 1000 i nie dosc ze to pompa zatapialna to jest dosc glosna... drgania przenosi na moj zbiornik do ktorego zamocowana jest rurką sylikownowa zeby nie bylo duzych drgan ;) hydor z tego co slyszalem to takie pompy <ok>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mj 1000 i nie dosc ze to pompa zatapialna to jest dosc glosna... drgania przenosi na moj zbiornik do ktorego zamocowana jest rurką sylikownowa zeby nie bylo duzych drgan ;) hydor z tego co slyszalem to takie pompy <ok>

MJ 1000 wcale nie jest tylko zatapialna. To normlana pompka, która może pracować jako zatapialna lub niezatapialna bez jakichkolwiek przeróbek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazir123: do Twojej wypowiedzi dodam jeszcze ze procz roznych gabek duzo daja worki "babelkowe" :)

No o tym to nie pomyślałem ale też dobry patent

Zreszta z pompkami to w ogole roznie bywa: moj hydor l30 buczal jak traktor na poczatku. Po podlozeniu wszystkiego co mialem co mogloby wytlumic drgania buczal jeszcze troszke, a teraz po ok. 2 miesiacach chodzenia non-stop przestal buczek sam z siebie :) Cos sie w nim chyba dotarlo :)

Albo się "dotarło" albo po prostu pompka się dobrze odpowietrzyła - moja też na początku miała tendencję do lekkiego terkotania. Teraz jest po prostu to do czego dążyłem - cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi