BarTeKK Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 Mam AthlonaXP 2400+ i moja temp to 60-64 i nie wiem dlaczego :/ Chciałbymn podkręcić troche ale nie wiem jak bedzie chodził w wyższych temperaturach. Sprawdziłem że jego max to 85stopni. (chłodzenie TITAN TTC-CU9TB/SC). Co może być powodem tak wysokiej tem procka i jak można ją obniżyć?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 Przyczyn może być wiele: [ciach!]iany wentylator, źle zamocowany radiator, pasta do zębów, błąd czujnika temperatury. Ja na podkręconym 2400 i na napięciu 1,675 mam 42 stopnie na WHISPERROCK IV. Ty masz o wiele za dużo. O podkręcaniu to zapomnij. Sprawdź najpierw czy radiator dobrze przylega do procesora. Sprawdź czy pasta jest dobra. Wyczyść wentylator i radiator, bo może jest zakurzony. Sprawdź jakimś czujnikiem temperaturę może to płyta się myli. Jak wszystko sprawdzisz to zobacz jeszcze jakie masz napięcie procesora może coś płycie się powaliło i śmigasz teraz na 2.0V :) Jak wszystko sprawdzisz to zmień wentylator na WHISPERROCK IV polecam jest cichy i bardzo wydajny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 a wentyl sie kręci?????? Ja mam bartona2500 na 3200 i w stresie mam max 56*C!!!!!!!! na COOLERZE za 40zł!!!! jeżeli sie kręci to znaczy że. jak wyzej kolega napisał, i może być za duzo pasty, nie przylega dobrze do procka radiat (najbardziej prawdopodobne.. albo masz obudowe silikonem obudowaną i jest tam jak w Folii w lato :) ale nieeee.. za duza ta temperaturka!! szybko cos z tym zrób, bo powyżej 70*C to bedzie jazda dla procka! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 Przyczyn może być wiele: <font color="#FF0000">[ciach!]</font> wentylator, źle zamocowany radiator, pasta do zębów, błąd czujnika temperatury. Ja na podkręconym 2400 i na napięciu 1,675 mam 42 stopnie na WHISPERROCK IV. Ty masz o wiele za dużo. O podkręcaniu to zapomnij. Sprawdź najpierw czy radiator dobrze przylega do procesora. Sprawdź czy pasta jest dobra. Wyczyść wentylator i radiator, bo może jest zakurzony. Sprawdź jakimś czujnikiem temperaturę może to płyta się myli. Jak wszystko sprawdzisz to zobacz jeszcze jakie masz napięcie procesora może coś płycie się powaliło i śmigasz teraz na 2.0V :) Jak wszystko sprawdzisz to zmień wentylator na WHISPERROCK IV polecam jest cichy i bardzo wydajny. 42C na tym coolerze ?? jak jzu ot napewno nei w stresie albo przeklamania czujnika 42C to na wc ja u sibie na colerze 37zł + wentyl 2000rpm mam max w stresie 68C :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archimonde Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 A czy 55C w stresie to dobrze jak na 1800@2000 (Palomino, napięcie ustawione na 1.85, ale pokazuje, że jest 1.79). Buda otwarta, a chłodzenie Extreme Volcano 12. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 A czy 55C w stresie to dobrze jak na 1800@2000 (Palomino, napięcie ustawione na 1.85, ale pokazuje, że jest 1.79). Buda otwarta, a chłodzenie Extreme Volcano 12. Pewnie!! Przy takim napięciu Palomino potrafi wariować :) Ale u ciebie jest spoczko. Tylko otwarta obudowa jest, a skręć i wtedy zobacz jeżeli bedzie wyższa o 2-3*C to nie jest źle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czero Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Ja sie jeszcze podlacze pod temat ;). Mam Bartona 2500+ BOX (nie krecony) i tak: W monitorku na obudowie pokazuje mi temp. ok. 52'C w stresie ok. 58-60'C (przy zamknietej obudowie). Aida32 natomiast pokazuje mi 56-57 normalnie (w stresie nie sprawdzalem). Skad te temp. sa podawane (w programie i na monitorku) z diody, czy z czujnika?? I najwazniejsze: co myslicie o tych temp.?? Dobre, czy moze za duze?? Jezeli za duze to jakie polecacie sposoby na jej zmniejszenie?? Goraca sie robi w obudowie tez przez zasilacz - Chieftec 360W, a ze jest on dosc bliso procesora (Asus A7N8X-E Deluxe) to udziela sie ona procesorowi. Przy zdjetej jednej sciance obudowy temp. procka spada do jakis 44'C. Zamontowalem sobie jeszcze wiatraczek z tylu obudowy - Arctic Pro TC, ale duzo on nie daje. Chcialem zamonowac jeszcze z przodu, ale tam mam monitorek i za bardzo nie ma jak robic dziury w obudowie ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 a czy to czasem nie nagrzane powietrze przy sockecie powoduje przeklamania i pokazuje Ci takie wysokie temp, bo zeby bylo 10'C roznicy miedzy zdjetym bokiem odudowy a zamknieta buda to troche dziwne temp. faktycznie troche wysokie, ale jezeli masz stabilny system i nie chcesz podkrecac to pal licho te temp najlatwiejszy sposob na ich obnizenie masz tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=729...ghlight=program Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 42C na tym coolerze ?? jak jzu ot napewno nei w stresie albo przeklamania czujnika 42C to na wc ja u sibie na colerze 37zł + wentyl 2000rpm mam max w stresie 68C :D A co w tym dziwnego ja na pentagramie mam 33st w windzie i 40 max w stresie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czero Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 a czy to czasem nie nagrzane powietrze przy sockecie powoduje przeklamania i pokazuje Ci takie wysokie temp, bo zeby bylo 10'C roznicy miedzy zdjetym bokiem odudowy a zamknieta buda to troche dziwneNo wlasnie, tez tak myslalem, bo zdziwil mnie ten nagly spadek temp. jak juz pisalem: Zamontowalem sobie jeszcze wiatraczek z tylu obudowy - Arctic Pro TC, ale duzo on nie daje. Chcialem zamonowac jeszcze z przodu, ale tam mam monitorek i za bardzo nie ma jak robic dziury w obudowie. Masz jakis pomysl na odprowadzenie tego zbednego ciepla z obudowy?? Programik testowalem, jest niezly jezeli chodzi o IDLE, ale w stresie niestety on nic nie daje, a ja dosyc czesto gram w gierki. Myslalem nad zainstalowanie nastepnych wiatraczkow, ale za bardzo nie wiem gdzie (przez ten monitorek :x)?? Ma ktos jakis pomysl, jak poscic dodatkowy/we wiatraczki?? Z gory dziekuje za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 a moze pomoglby Ci zasilacz z 12x12 wiatrakiem na bocznej sciance? wydaje mi sie ze bardzo dobrze odebralby cieplo z okolic procka, albo wiatrak w dachu obudowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...