Skocz do zawartości
mongothealien

8rda i błąd "1d" SZYBKA POMOC POTRZEBNA !!!

Rekomendowane odpowiedzi

sprzęt jak w podpisie.

testowałem kompa po zjaraniu zasiłki :evil:

podłączyłem jeden z moich zasilaczy do tego kompa i wstał, zwiesił sie po około minucie - chciałem więc odzyskac dane z dysku.

podpiołem go pod moja maszynę, przepiołem z powrotem zasilacz...odpalam i ciemność widzę :evil:

na wyświetlaczu na płycie "1d".

wypierda**am ten dysk, odpalam ponownie i znów "1d" i ciemnośc :evil:

ccmosy, baterie i zasilanie precz, odpinane napędy - bez rezultatu :evil:

zamiast radka podpinam starą rivę i ruszył.

teraz zasadnicze pytanie:

co oznacza "1d" na wyświetlaczu ?

według manuala to: " Initial EARLY_PM_INIT switch" ale nic z tego nie kumam :evil:

zjarałem mobo (przeżyję), zasiłki (przeżyję również), czy radeona (SZLAG MNIE TRAFI) :?:

sorry za evil'e ale jestem na maxa wqrwiony :evil:

błagam o szybkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radek żre milion razy wiecej prądu więc mam jeszcze nadzieję, że to zasiłka :roll:

najgorsze jest to, że ze sprawdzeniem na innym kompie będzie max problem - mam przyklejony thermophoxem blok wodny a w okolicy nie znam nikogo, kto ma wc (o 12mm nie wspominając) a boję się sfajczyć kartę bez chłodzenia.

może jedak ruszy u mnie w firmie na jakimś starym pII400 przez chociaż 2 sekundy...

zobaczę jutro.

jeżeli się uda - kupuję zasiłkę i zrywam przerwę alkoholową :wink:

wracając jednak do "1d" - wie ktoś co to za kupa :?:

EDIT:

1. napisałem łamaną angieszczyzną do supportu epoxa - ciekawe czy i co odpiszą...

2. udało mi sie oderwać z radka blok :D założyłem standardowy radiator więc nie powinien się zfajczyć - jutro napiszę czy działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mongo! tu mądry Pan pisze, żeby zrobić tak:

"1) Power off

2) Press and hold the INSERT key while applying power.

3) If the screen is shown release the INSERT key and enter the CMOS

4) Load the BIOS optimized defaults.

5) Save and exit.

(http://forums.pcper.com/showthread.php?t=326542)"

Tutaj odpowiedź z innego forum(gościo pisze co w końcu wykombinował):

"So here's an update! Just tonight, I installed an A-I-W 9800 Pro 128MB... and it works perfectly!! Too bad it's not mine though!!

What's even worse, I tried installing my card on the computer of the person I borrowed it from and it works perfectly for them! What gives?!

Their board is an old ASUS running some old Athlon at about 1GHz (not overclocked)...

Any ideas at all?!"

Czytając problemy identyczne jak Twój wychodzi, że takie zjawisko jest powszechne na Epox`ach po o/c

Tutaj też jest trochę http://hardwareanalysis.com/content/topic/11598/

Już późno, zatem powodzenia, wpisz w googlach: "Initial EARLY_PM_INIT switch" naprawdę sporo osób ma taki sam problem jak Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i doopa :roll:

dokładnie sobie oblukałem radeona i znalazłem coś takiego:

Dołączona grafika

jak to dziadostwo naprawić?

klejem przewodzącym prąd wystarczy czy będę musiał szukać jakiegoś magika, który mi to jakoś sprytnie polutuje?

swoją drogą ciekawe jak do tego doszło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz sprobowac klejem przewodzacym to naprawic (o ile masz taki), jak nie masz - to daj jakiemus magikowi, niech on to obluka

a tak wogole to chyba jest jakas sciezka od zasilania - popatrz na inne sciezki, sa cieniutkie, a ta jest gruba

a dojsc moglo moze przez spalenie zasilki ?

ps: cos z czasem na forum nie ten tego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...