Skocz do zawartości
Radek

Dylematy kupującego...

Rekomendowane odpowiedzi

Stosunkowo niedawno sprzedałem R9700 z myślą zakupu R9800 Pro... tymczasam coraz bardziej dręczy mnie chorendalna myśl... Że kupno R350/R360 to krok w tył. Dlaczego krok w tył? Ponieważ są już szybsze karty graficzne na rynku... I nie mam tu na myśli R9800 XT. Ale spokojnie, co w chwili obecnej można kupić? Najszybszą kartą w dostępną w Polsce jest X800 Pro za nieco ponad 2k, skłaniałbym się ku temu Radeonowi, ale... biorąc pod uwagę, że za 2-3 tygodnie powinny w końcu być dostępne X800 XT PE i GeForce 6800 Ultra, zaczynam mieć pewne dylematy. Jak ma się wydajność X800 Pro do X800 XT i GF 6800 to każdy nieco zorientowany chyba ma pojęcie. Jak domniemam cena NV40 Ultra i R420 XT pewnie będzie wyższa o jakieś 200-300 zł, co przy kosztach rzędu 2200-2400 zł nie jest zastraszającą kwotą.

Więc widzicie... IMHO X800 Pro jest skazany na porażkę. Wolałbym rozwiązanie 16 x 375/400 MHz przy X800 Pro, a nie jakieś durne 12 potoków z zablokowanym 1 quadem.

Jak widziecie w segmencie High End dokonanie wyboru jest niesamowicie trudne, zwłaszcza gdy w gre nie wchodzą pieniądze, tylko możliwości kart. : | A wybór pomiędzy GF 6800 Ultra a X800 XT też do łatwych nie należy... Załamka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosunkowo niedawno sprzedałem R9700 z myślą zakupu R9800 Pro... tymczasam coraz bardziej dręczy mnie chorendalna myśl... Że kupno R350/R360 to krok w tył. Dlaczego krok w tył? Ponieważ są już szybsze karty graficzne na rynku... I nie mam tu na myśli R9800 XT. Ale spokojnie, co w chwili obecnej można kupić? Najszybszą kartą w dostępną w Polsce jest X800 Pro za nieco ponad 2k, skłaniałbym się ku temu Radeonowi, ale... biorąc pod uwagę, że za 2-3 tygodnie powinny w końcu być dostępne X800 XT PE i GeForce 6800 Ultra, zaczynam mieć pewne dylematy. Jak ma się wydajność X800 Pro do X800 XT i GF 6800 to każdy nieco zorientowany chyba ma pojęcie. Jak domniemam cena NV40 Ultra i R420 XT pewnie będzie wyższa o jakieś 200-300 zł, co przy kosztach rzędu 2200-2400 zł nie jest zastraszającą kwotą.

Więc widzicie... IMHO X800 Pro jest skazany na porażkę. Wolałbym rozwiązanie 16 x 375/400 MHz przy X800 Pro, a nie jakieś durne 12 potoków z zablokowanym 1 quadem.

Jak widziecie w segmencie High End dokonanie wyboru jest niesamowicie trudne, zwłaszcza gdy w gre nie wchodzą pieniądze, tylko możliwości kart. : | A wybór pomiędzy GF 6800 Ultra a X800 XT też do łatwych nie należy... Załamka.

Różnica w cenie między X800PRO a X800 XT PE będzie większa niż 300PLN (wyniesie na moje oko minimum 500) dlaczego - bo ma droższe pamięci i chyba będzie miała selekcjonowane u producenta rdzenie ...

Na dzień dobry przywita nas ceną pewnie >3k

Według mnie właśnie X800 Pro jest bardzo dobrą ofertą - kosztuje porównywalnie x 9800XT a jest sporo szybszy.... bez odblokowywania 16 potoków śmiga ładnie i nieźle się kręci (ok 570/1130-1180 po ołówkowym modzie napięcia)

Dlatego ja bym wziął X800 Pro.

Co kupisz - Twoja decyzja - ale moim skromnym zdaniem kupowanie grafy wartej tyle co reszta kompa razem wzięta jest pomyłką, masz proca który wg orba robi 2,2GHz - grafa i tak będzie na niego czekać i nie osiągnie max wydajności. Ponadto 512MB ramu to już za mało na najnowsze gry (1GB dopiero daje komfort - 768MB niewiele zmienia) a w takie chyba będziesz chciał grać na grafie za 2,5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w cenie między X800PRO a X800 XT PE  będzie większa niż 300PLN (wyniesie na moje oko minimum 500) dlaczego - bo ma droższe pamięci i chyba będzie miała selekcjonowane u producenta rdzenie ...

Na dzień dobry przywita nas ceną pewnie >3k

Myślę, że tak nie będzie. W razie czego, kupie sobie coś za ~300 zł np. Ti4200, a kasa sobie poczeka, o ile nie roztwonie na jakieś głupoty (urlop odpada, bo i tak już dawno wykorzystałem :D).

Według mnie właśnie X800 Pro jest bardzo dobrą ofertą - kosztuje porównywalnie x 9800XT a jest sporo szybszy.... bez odblokowywania 16 potoków śmiga ładnie i nieźle się kręci (ok 570/1130-1180 po ołówkowym modzie napięcia)

No właśnie. Jeszcze raz wspominam, nie ma co porównywać cen R9800 XT i X800 Pro... To nie ta klasa kart. Zresztą nie są mi na rękę wszelkie mody itp... Jestem zwolennikiem Native Overclockingu, a to oznacza mniej więcej tyle, co overclocking na stock coolingu.

Dlatego ja bym wziął  X800 Pro.

I będziesz miał cały czas dyskomfort psychiczny? Ja dziękuję. Zawsze byłem i jestem zdania, że nie warto oszczędzać (odkąd przestałem być utrzymywany przez rodziców :) ). X800 Pro/GF 6800 Non Ultra/Non GT jest przykładem takiej oszczędności.

Co kupisz - Twoja decyzja - ale moim skromnym zdaniem kupowanie grafy wartej tyle co reszta kompa razem wzięta jest pomyłką, masz proca który wg orba robi 2,2GHz - grafa i tak będzie na niego czekać i nie osiągnie max wydajności.

Mam już XP-M @ 2.53 GHz 220 MHz FSB 1.7v

Choć jest to IMHO nadal bardzo przeciętny procesor.

Ale wiesz co? Włącz sobie FSAA x6 i AF x16 w 1280x960 na swoim R9800 Pro i X800... Nawet cienkim procu zobaczysz MEGA różnicę. W nowszych grach bardziej zależnych od GPU/VPU moc proca będzie miała niewielkie znaczenie. Doskonałym przykładem jest tu engine demek 3DMark03... i innych demek technologicznych. IMHO każdy z procem @ ~ 2GHz od AMD i ~2.6 GHz od Intela na wydajność w grach nie powinien narzekać. Bo nie jest rewelacją uzyskiwać 300 FPS bez FSAA i AF... Kupując taka grafe nie będzie się przebierało w środkach... Po prostu na stałe FSAA x6 i AF 16x :) I jazda.

Ponadto 512MB ramu to już za mało na najnowsze gry (1GB dopiero daje komfort - 768MB niewiele zmienia) a w takie chyba będziesz chciał grać na grafie za 2,5k

Tu się zgodzę. Ale to jest kwestia upgreadu. Na moim Win2000 512 MB zachowuje się podobnie jak 768 pod WinXP. ;) Co nie zmienia faktu, że upgrade jest konieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na fabrycznym chłodzeniu 570/1130-1180 robią ...

I będziesz miał cały czas dyskomfort psychiczny? Ja dziękuję. Zawsze byłem i jestem zdania, że nie warto oszczędzać (odkąd przestałem być utrzymywany przez rodziców :) ). X800 Pro/GF 6800 Non Ultra/Non GT jest przykładem takiej oszczędności.

Hehe - nie bo ja nie tryniam i zmoduje na 16 potoków (jak kupie PRO) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Radek - nie jestes sam - tez mam podobny dylemat.

Sprzedalem 9700PRO i stoje przed trudnym wyborem - NV czy ATI?

Nigdy nie bylem jakims zagozalym fanatykiem jednej czy drugiej firmy. Zawsze wolalem sceptycznie podchodzic do sprawy. Mialem kilka kart ze stajni NV - GF2 GTS, TI4400, TI4200 i uwazam, ze te produkty byly stanowczo warte swojej ceny. Nigdy nie odczuwalem dyskomfortu podczas grania. Nie bylo zadnych problemow i niedogodnosci. Po prostu b.solidne karty, ktore do dzis dzielnie sprawuja sie w pozycjach takich jak FarCry czy UT2004.

R 9700 kupilem z racji mozliwosci jakie dawal procesor R300 w wyzszych rozdzielczosciach przy probkowaniu anizo i AA na max. Zdecydowanie bardziej wole ogladac obrazy przy zachowaniu b.wysokiej jakosci niz podniecac sie "suchymi" liczbami.

Do czego daze - uwazam, ze NV40 mimo tego iz dystrybutorzy maja problem z NV (przez co opoznia sie termin wypuszczenia na rynek) to wedle roznych recenzji seria 6800 jest seria udana. NV w koncu zaimplementowala duzo nowsze technologie niz ATI. Koniec z badziewna wydajnoscia serii FX w srodowisku PS2.0.

Nie chce tu bawic sie w proroka, ale uwazam ze na rynku mainstream hitem bedzie GF6800GT:

256-bit NVIDIA GeForce 6800 GT GPU

- 350MHz/1GHz clock rates

- 16 pipelines

- 256MB of 256-bit GDDR3

- AGP 3.0 8x/4x, AGP 2.0 4x/2x

- 2 x RAMDAC, 400MHz, dual-QXGA

- DVI, large-format flat-panels

- TV-out, up to 1024x768

i taka pewnie kupie, bo przy kupnie zawsze kieruje sie zasada, ze lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> model nizszy z danej rodziny. (TI4200 zamiast 4600, IC7 zamiast IC7-G, R9700 zamiast 9700PRO itd)

Absolutnie nie skreslam R420 - jezeli cena spadnie duzo bardziej niz NV40 to pewnie kupie X800PRO bo jak wiadomo ATI jedzie teraz na opinii i wywindowali cene b.wysoko (a produkcja R420 jest tansza niz NV40). Po za tym przebakuje sie cos na sieci o mozliwym soft-modzie X800@XT (cos mi sie to nie widzi :roll: )

Pozyjemy, zobaczymy....poki co bardziej sklaniam sie ku NV40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...