Skocz do zawartości
yotomeczek

Posiadacze NUKLEONa do serwisu ... /jak z wadliwymi autami/

Rekomendowane odpowiedzi

to teraz mam takiego klina ze hej... odkladalem kase na nuka i kupilem na początku czerwca, wiec nie wiem czy mam z wada czy nie, ale domyslam sie ze tak, wiec bloku nie zaloze ;| mimo to zachowanie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo podrzucił mi taki link ... ku przestrodze  

http://www.dzikie.net/forum/index.php?acti...w_temat&id=6505

mnie to nie dziwi nigdy nie lubiałem MCS... dla mnie to kopie blokow z zachodu ,sa duzo za drogie... (choc nikt mi nie kaze kupowac). Yotomeczek ja znam jeszcze lepszy podpis typu (to juz totalna lameriada overclockerska) : AMD XP Thorton 2000+@ Musi sie wygrzać :D heheh i tak przez pol roku sie wygrzewa nie ktorym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynikły problem nie jest wadą, jaka dyskwalifikuje blok. Blok nadal bedzie działał. Problem jest tylko taki, że bedzie miał gorsze wyniki niz powinien mieć, szczególnie po założeniu Shima. W czym tkwi problem. Wklęsłość powstaje na środku (pod finami) i ta powierzchnia jest niżej w stosunku do obrzeża. Jeżeli założy sie shima to blok opiera sie obrzeżem o shima i nie przylega w pełni do procesora. Przy założeniu bloku bez shima blok lepiej dolega do procesora (mniejsza pow styku) Ot cala filozofia. Blok powienien być płaski to niewątpliwe ale chcąc polepszać wydajność trzeba stosować różne sztuczki, ktore niestety w ten nieprzewidywalny sposób sie kończą. Juz przepraszałęm wielokrotnie i zrobie to jeszcze raz. Przepraszam. Nie mam zaplecza inżynierów jak wielcy tego świata i nie mam laboratorium w jakim to moge sprawdzać. Pierwszy raz sie spotkalem z taką sytuacją i bede teraz wiedział jak sie mam zachować. Akcja wyminy i tak kosztuje mnie sporo nerw i pieniędzy (opóźniła wprowadzenie X3M) Dlatego liczę na wyrozumiałość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to jedno mnie tylko dziwi, wkońcu podczas frezowania nie wydziela sie aż tak duża temperatura aby w materiale pojawiały sie naprężenia ( z tego co pamietam z technikum).

Jednak po obróbce jeśli zachodzi podejrzenie ze mogły takowe napreżenia wystapić, stosuje się odpuszczanie ( nagrzewanie do pewnej temp i powolne chłodzenie). Cała sytuacja pozwala wyciagnać tylko dwa wnioski:

- błędy konstrukcyjne ( zbyt cieńka podstawa) lub zbyt duza prędkosc frezowania

lub

- brak testów gruntownych przed wypuszczeniem do sprzedaży stąd pojawia sie choroba wieku dziecęcego ( wszytko wychodzi w praniu)

No offence ale to niezła wtopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to jedno mnie tylko dziwi, wkońcu podczas frezowania nie wydziela sie aż tak duża temperatura aby w materiale pojawiały sie naprężenia ( z tego co pamietam z technikum).

Jednak po obróbce jeśli zachodzi podejrzenie ze mogły takowe napreżenia wystapić, stosuje się odpuszczanie ( nagrzewanie do pewnej temp i powolne chłodzenie). Cała sytuacja pozwala wyciagnać tylko dwa wnioski:

- błędy konstrukcyjne ( zbyt cieńka podstawa) lub zbyt duza prędkosc frezowania

lub

- brak testów gruntownych przed wypuszczeniem do sprzedaży stąd pojawia sie choroba wieku dziecęcego ( wszytko wychodzi w praniu)

No offence ale to niezła wtopa.

Wtopa jest (a szkoda)

Przy frezowaniu miedzi stosuje się chłodzenie cieczą (książkowo np olej emulsujny) więc do przegrzania dojść nie powinno ...

Ponadto to szlif/polerkę spodu robi się chyba na końcu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się do Mate przyczepiliście. Facet robi dobre bloki (zresztą wiele już było tutaj tego przykładów) a to, że podwykonawca coś zwalił to nie jego wina. To nie jest duża firma i gość nie ma możliwoście gruntownego testowania każdej sztuki. Jak by to robił to na każdy blok czekało by się pewno ze 2 tygodnie albo i dłużej.

Pamiętacie wtopę Abit'a z kondensatorami??? Czy ktoś z tamtej firmy chodził po wszystkich forach i przepraszał prawie każdego użytkownika ich produktów???

PS: osobiście nie mam bloków od Mate tylko od konkurencji bo jednak bardziej sobie cenię cenę a nie wygląd więc nie posądzajcie mnie o spisek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie ja juz zalatwilem sprawe z matem :)  czasem bywa  kazdego materialu sie nie da sprawdzic . Uriel na MCS :-) jest dostepny :) w bardzo atrakcyjnej cenie :]

taa jasne atrakcyjnej na pozór... dolicz sobie kroce i wyslke wyjdzie z 190zeta... a wydajnosc i jakosc jak frosta lub spider EX ktorego za 130 bys kupil... ,pozatym po tym co sie dzieje z blokami MCS ile juz bylo skarg ,przeciekow ,zawodów? zaczelo sie od Betona pozniej deczklav ,zle wklejane krocce itp... itp... teraz nastepny potezny blad niestety wszystkie posty pokazujace ze ta firma nie jest dobra byly solidnie zaklocane przez jak dla mnie paru stronniczych moderatorów nie bedacych obojetnymi wobec Mate... Smieszne jest tez to ze wg producenta Bloki z MCS sa robione z najwyzszej jakosci materialow ,a jak widac tutaj panowie nawet na miedzi oszczedzaja ,kto wie z czego to w ogole jest robione ;) i sprzedaja ja za 180zl... Takie jest moje zdanie mozecie sie zgadzac lub nie EOT ,ale jak dla mnie bloki MCS sa zdecydowanie za drogie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja znam jeszcze lepszy podpis typu (to juz totalna lameriada overclockerska) : AMD XP Thorton 2000+@ Musi sie wygrzać :D heheh i tak przez pol roku sie wygrzewa nie ktorym
Lameriada mówisz? a może nie przywiązywanie wagi do podpisu i brak czasu na jego zmiane? Bo i po co? A zresztą qwa przeszkadza Ci mój podpis to nie patrz i bez wyzywania od lamerów bo nawet mnie facet nie znasz także F*** OFF :evil: Ale jesli wolisz to zmienie :twisted:

nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja znam jeszcze lepszy podpis typu (to juz totalna lameriada overclockerska) : AMD XP Thorton 2000+@ Musi sie wygrzać :D heheh i tak przez pol roku sie wygrzewa nie ktorym
Lameriada mówisz? a może nie przywiązywanie wagi do podpisu i brak czasu na jego zmiane? Bo i po co? A zresztą <font color="#FF0000">[ciach!]</font> przeszkadza Ci mój podpis to nie patrz i bez wyzywania od lamerów bo nawet mnie facet nie znasz także F*** OFF :evil: Ale jesli wolisz to zmienie :twisted:

nara

lameriada w sensie ze i tak g... da takie "wygrzewanie" jedyny sluszny sposob polepszania mozliwosci krzemu poprzez "hartowanie go" to sposób znany (chyba tobie nie...) jako burn-in... Polega on zupelnie na czym innym niz "musi sie wygrzac" ,samo sie nigdy nie wygrzeje tak aby polepszylo w jakims stopniu potencjal oc rdzenia! W tym sensie lameriada... .Co do przywiazywania wagi do podpisu to lepiej przywiaz bo on reprezentuje cie na tym forum przy kazdym poscie i stawia w takim czy innym swietle ,ludzie na tym forum wiedzacy troche o o/c tez z pewnoscia krzywo sie popatrzyli na "@musi sie wygrzac" przez pol roku... A tego nie posiadania czasu na zmiane podpisu przez taki czas to juz nie komentuje :( :( :( heheh rzeczywiscie czasochlonne. EOT takie moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lameriada mówisz? a może nie przywiązywanie wagi do podpisu i brak czasu na jego zmiane? Bo i po co? A zresztą <font color="#FF0000">[ciach!]</font> przeszkadza Ci mój podpis to nie patrz i bez wyzywania od lamerów bo nawet mnie facet nie znasz także F*** OFF :evil: Ale jesli wolisz to zmienie :twisted:

nara

lameriada w sensie ze i tak g... da takie "wygrzewanie" jedyny sluszny sposob polepszania mozliwosci krzemu poprzez "hartowanie go" to sposób znany (chyba tobie nie...) jako burn-in... Polega on zupelnie na czym innym niz "musi sie wygrzac" ,samo sie nigdy nie wygrzeje tak aby polepszylo w jakims stopniu potencjal oc rdzenia! W tym sensie lameriada... .Co do przywiazywania wagi do podpisu to lepiej przywiaz bo on reprezentuje cie na tym forum przy kazdym poscie i stawia w takim czy innym swietle ,ludzie na tym forum wiedzacy troche o o/c tez z pewnoscia krzywo sie popatrzyli na "@musi sie wygrzac" przez pol roku... A tego nie posiadania czasu na zmiane podpisu przez taki czas to juz nie komentuje :( :( :( heheh rzeczywiscie czasochlonne. EOT takie moje zdanie

Nawet nie chce mi sie tłumaczyc co miało znaczyc "musi sie wygrzać" bo na pewno nie samoczynne polepszanie mozliwosci krzemu jak to nazwales - nie o to chodziło! Jak zwał tak zwał.

A więc przepraszam wszystkich zacnych overclockerów z Tobą na czele za mój półroczny nędzny podpis.

Mam w końcowej (dolnej) części układu pokarmowego, że zacni ajakże overclockerzy krzywo sie patrzeli. Nie przywiązuje uwagi do podpisu, bo to moje wypowiedzi stanowią to co reprezentuje, a nie nędzny podpis.

Coś jeszcze mistrzu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze wiecej tu przeciwnikow niz zwolennikow produktow od Mate... Mate przyznal sie do calej zaistnialej sytuacji wiec uwazam ze nalezy mu sie szacunek. A najwiecej wypowiadaja sie Ci co N2 nie mieli nawet w reku... Nie oszukujmy sie 80% firm w polsce na taka sytuacje polozyla by lache i oczywiscie po [gluteus maximus] dostalibysmy my klienci... Nie wiem sam jaki mi sie model trafil zamawialem na samym poczatku ale jakos nie panikuje :)

Ktos tu wspomnial o Abicie :) wiec do wiadomosci Abit dalej daje [gluteus maximus] z kondesatorami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nara

Nawet nie chce mi sie tłumaczyc co miało znaczyc "musi sie wygrzać" bo na pewno nie samoczynne polepszanie mozliwosci krzemu jak to nazwales - nie o to chodziło! Jak zwał tak zwał.

A więc przepraszam wszystkich zacnych overclockerów z Tobą na czele za mój półroczny nędzny podpis.

Mam w końcowej (dolnej) części układu pokarmowego, że zacni ajakże overclockerzy krzywo sie patrzeli. Nie przywiązuje uwagi do podpisu, bo to moje wypowiedzi stanowią to co reprezentuje, a nie nędzny podpis.

Coś jeszcze mistrzu?

haha to wlasnie widze co soba reprezentujesz ... jezeli wyrazasz to w wypowiedziac przykladem moze byc powyzsza. Chyba mialem racje piszac lameriada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jelen, opierasz się na spekulacjach i niepewnych źródłach, opinii kilku uzytkowników i robisz za największego znawcę bloków wodnych - w szczególności firmy MCS.

Jeżeli nie stać Cię na te bloki, to nie rób sztucznej antyreklamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znowu wielkie dzięki... :( Widzę ze niepotrzebnie podjęłem próbę naprawienia błedu i że powinienm położyć l... na wszytko. Ale polska i co po niektorzy na tym forum to lubią... "skoro gość sie podłożył i przyznał to skopmy mu doope do końca". Następnym razem (o ile sie zdarzy) sie wypnę i będe miał to w wielkim poważaniu. Sorx ale jak takie jest podejście do mnie to po co mam się podkładać do kopania.

A co do rozszczelnionych bloków... to:

B3tonowi zwrócilem kasę za sprzęt.

deczklav dostał kilka bloków, ktre akurat wysłalem na testy

Ale o takich rzeczach sie of kors nie pamięta.. PRWADA ????

Jakby to sie zdarzało z co 2 blokiem (jak to sugerują co niektórzy) to juz bym dawno z torbami poszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mate daj spokoj ja uwazam ze zachowales sie bardzo fer wobec klientow i jezeli chodzi o mnie to chyle czola bo naprawde na taki krok trzeba wiele odwagi szczegolnie gdy krytycy nie spia a pozatym pociaga to za soba niestety spore koszta.... Moze i moj egzemplarz jest wadliwy ale wcale to nie znaczy ze nie zakupie u Ciebie nastepnego bloczku :) A wrecz przeciwnie mysle o Twoim nowym modelu a N2 sprzedam :)

Jak juz pisalem nie wiele jest firm ktore potrafia sie przynac do bledu i go naprawic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mate daj spokoj ja uwazam ze zachowales sie bardzo fer wobec klientow i jezeli chodzi o mnie to chyle czola bo naprawde na taki krok trzeba wiele odwagi szczegolnie gdy krytycy nie spia a pozatym pociaga to za soba niestety spore koszta.... Moze i moj egzemplarz jest wadliwy ale wcale to nie znaczy ze nie zakupie u Ciebie nastepnego bloczku :) A wrecz przeciwnie mysle o Twoim nowym modelu a N2 sprzedam :)

Jak juz pisalem nie wiele jest firm ktore potrafia sie przynac do bledu i go naprawic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jelen, opierasz się na spekulacjach i niepewnych źródłach, opinii kilku uzytkowników i robisz za największego znawcę bloków wodnych - w szczególności firmy MCS.

Jeżeli nie stać Cię na te bloki, to nie rób sztucznej antyreklamy.

wiesz jezeli dla ciebie to ze niektórzy traca tysiace zlotych ulokowanych w sprzecie komputerowym ,a kupujac bloki MCS za taka cene nastawieni sa na jakosc i niezawodnosc ,jednak zawodza... i tu jest zonk calej tej firmy ,EDDY ty to bronisz bo jestes z MCS'u i nie wypada ci inaczej wiec dyskusja nie ma sensu. Co do ceny to za cene dobrego WC z MCS zloze uklad FC 100x wydjaniejszy i pewniejszy niz bloki mate. MAsz racje psychicznie nie stac mnie na bloki MCS ale na FC tak bo nie jestem frajerem i nie dam 200zl za kawalek miedzi i plastiku ,ktory moze mi zalac pol kompa lub wyjsc w nim jakas wada... o tym juz sie pare osob przekonalo... i na biezaco przekonuja nastepne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do rozszczelnionych bloków... to:

B3tonowi zwrócilem kasę za sprzęt.

deczklav dostał kilka bloków, ktre akurat wysłalem na testy

Ale o takich rzeczach sie of kors nie pamięta.. PRWADA ????

Jakby to sie zdarzało z co 2 blokiem (jak to sugerują co niektórzy) to juz bym dawno z torbami poszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znowu wielkie dzięki...  :(  Widzę ze niepotrzebnie podjęłem próbę naprawienia błedu i że powinienm położyć l... na wszytko. Ale polska i co po niektorzy na tym forum to lubią... "skoro gość sie podłożył i przyznał to skopmy mu doope do końca". Następnym razem (o ile sie zdarzy) sie wypnę i będe miał to w wielkim poważaniu. Sorx ale jak takie jest podejście do mnie to po co mam się podkładać do kopania.

eheh czyli nastepnym razem okazesz sie oszustem :D lol... trzeba poprostu panie kolego ruszyc lbem zanim cos sie skonstruluje biorac pod uwage wszelkie dostepne czynniki (material ,mozliwosci itp...) a nie bezmyslnie xerowac czyjs pomysl w nie wiadomo jaki sposob w nie wiadomo jakiej jakosci materiale ale twardo sprzedawanym jako najwyzsza jakosc... Ludzie placa i wymagaja a ty na tym gruba kase trzepiesz wiec miej sumienie i dawaj im to za co placa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierdziele jelen nie odpuszczasz chyba nigdy , ale bez kitu czy ty sie nigdy nie pomyliłes :?: :!: :?: :!: daj spokoj sa ludzie ktorych stac na bloki od mata i chce ,beda je kupowac niezmienisz tego ja sie do takiej grupy zaliczam i wiele ludzi z tego i innych forach , wobec mnie i wobec innych zachowal sie super w dziesiejszych czasach nie kazdego a wrecz coraz mnie jest ludzi tak uczciwych nie jeden by sie wyparł dupą i powiedzial ze to nie jego sprawa rozumiem moze cie bolec to ze bloki kosztuja grosza grubego , ty wolisz na Fc to wydac ja za to nie jestem zwolennikiem Fc i nigdy (raczej) nie bede ale ty nie mozesz nie tolerowac zdania innych nie chce sie tu stawiac w roli jakiegos twojego przeciwnika ale nie powinienes pisac o tym by ludzie nie kupowali blokow bo to .. i tamto... ze sie rozszczelniaja itd itp !! Bo tak NIE JEST to ze sie komus kiedys cos rozszczelnilo i za to zostalo mu to zrekompensowane i sprawy te zostaly dawno zamkniete to nie znaczy ze wszystkie sie tak maja rozszczelniac i wadami zapychac a ty to w swoim poscie sugerujesz

GJ Mate wiedz swoje i czasem przymykaj oko na to co ludzie pisza nie stac ich na twoje bloki to niech ich nie kupuja a i tak masz uznanie wsrod wielkiej ilosci pl z polski .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: Z blokami Mate`a bylo roznie , ciekly i sie rozwalaly (oczywiscie nie wszystkie :mrgreen: ) ale jedno bylo pewne , to ze napewno dostaniesz kase z powrotem . Sam nie lubie jego blokow ale za prace i szacunek dla klienta ma u mnie ogromnego plusa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...