Skocz do zawartości
$l@ven

Nowa czesc kompa - wreszcie wybralem - nadal watpliwosci

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie mniej, wiecej skompletowalem zestaw. Potrzebna mi jest plyta, prock + wentyl, ram, zasilacz, dysk.

Plyta: ABIT NF7

Procek: Thorton 2000+ / Barton 2500+

Ram: 256DDR Kingstom / 2x 256DDR Kinsgstom

Dysk: WD 80GB 8mb cache / Maxtor 80GB 8mb cache

Zasilacz: Modecom ATX-350GTF / HuntKey BS3000

Wentyl: Spire WR IV / Pentagram QC-80 AlCu

Oczywiscie doradzicie mi na pierwszy rzut oka Barton'a i 2x 256Ram - ale mi chodzi glownie o cene, kupujac np. 2x 256 Ram'u bede musial z czegos zrezygnowac.

Na caly zestaw mam mniej wiecej 1500zl. A wiec - mozna zaoszczedzic na wentylu, procku ? Moim zdaniem Thorton 2000+ wystarczy, tylko, ze nie osiagne wtedy tak wysokie fsb.

Mysle tez, ze z ramem 256 bym sobie jakos na razie poradzil.

Doradzcie zatem co wybrac z tych podzespolow, jaki procek, zasilacz, wentyl, dysk.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek może być Thorton, Bartony też często wysokich FSB nie osiągają. RAM jednak lepiej by było kupić w komplecie od razu, bo potem możesz nie dopasować kości do Duala.....

na zasilacu możesz zaoszczędzić biorąc coś z allegro- myślę tu o Delta/Fortron ~80zł.

Wentyl ok, podobnie dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle, ze konfiguracja podana jako pierwsza bedzie dobra, tylko wez 2x256 MB ramu, reszta spokojnie moze zostac. Nikt nie gwarantuje, ze barton podkreci sie lepiej niz Thorton tyle, ze ten pierwszy ma od razu fsb 166, ale moze Thorton da sie tak podkrecic. Tak to wyglada, jezeli zalezy Ci na kasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze jednak dolozyc do Bartona 2500+? Wtedy napewno bede mial wyzsze FBS, komp szybszy.

I teraz z drugiej strony, dokladajac kolejne 80zl, mam wersje Mobile, a wiec jeszcze bardziej ja podkrece i bede mial juz procesor na lata.

Jak sadzicie, starczy Thorton? Zainwestowac w Mobile? Sa jeszcze z odblokowanym mnoznikiem? W jakim sklepie najlepiej kupic - zeby mi sie jakis bubel nie trafil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi