Skocz do zawartości
Grzechu Sin

ilość wydzielanego ciepła na P4 1.8A ?

Rekomendowane odpowiedzi

Udało mi się kupić procesor P4 1.8A i chętnie pobawiłbym sie w jakiś overclocking ale potrzebuje do obliczeń ilość wydzielanego ciepła ze specyfikacji i za cholere nie moge znaleźć :? :C:C:C Czy ktoś może ma jakiś pomysł skąd wziąć specyfikacje ? MALAY SL6S6

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kucze... myślałem , że skoro nasz "miszczu" Jeleń na tym procu grzeje koło 4 Ghz to musi mieć w specyfikacji koło 40 paru watów :-)

Cóż ... trudno sie mówi - bede liczył dla maksymalnej ilości czyli kolo 60 watów :( ehhhh

THIS SUCK'S!!!

Dzięki za odpowiedzi:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o moc. Przecież mamy procesor monitorujemy temperaturę i kręcimy i tyle 8)

taaa

ale nie mamy zasilaczy monitorujacych temperature

a tak na marginesie to zeby policzyc jaka temp proc max wytrzyma to wlasnie trzeba wiedziec ile mocy wydziela

powodzenia w zyciu w niewiedzy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB @ o co Ci chodzi w ogóle. Tak trudno sobie wygooglać kalkulator poboru mocy to po pierwsze. A po drugie jakiej niewiedzy. A po trzecie o co Ci chodzi z tym zasilaczem. Miałem na mysli po prostu to pisząc, że jak podkręcamy po trochu to chyba widzimy co się z komputerem dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o moc. Przecież mamy procesor monitorujemy temperaturę i kręcimy i tyle 8)

taaa

a tak na marginesie to zeby policzyc jaka temp proc max wytrzyma to wlasnie trzeba wiedziec ile mocy wydziela

proc ci sie nie spali, bo dla twojej wiadomosci intel ma ochrone antyprzepieciowa, a kazdy proc jest stabilny i wytrzyma tyle dopoki ci nie bedzie sie wieszal i wywalac bledow

a wogole to wyjechales z tym pentakiem, a teraz o jakims zasilaczu i temperaturami wyskoczyles??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z KGB - aby cokolwiek wiedzieć o tym czy nie ugotujemy proca nalezy znac moc standardową (ze specyfikacji). Dzięki niej można spokojnie wyliczyć ile bedzie procesor wydzielał ciepła PO podkręceniu i dobrać odpowiednie chłodzenie. Potrzenuje DOKŁADNYCH wyliczeń ,ponieważ bede zakładał WC wraz z peltierem - branie mocy wydzielanej "na oko" zaowocuje natychmiastowym spierdaczeniem sprzętu :D

Dev-o , co to znaczy ochrona antyprzepięciowa ,bo nie łapie ? Chyba miałes na myśli termiczną granice przy której procesor "haltuje" instrukcje i się wyłącza ? Jeśli to miałeś na myśli to przy solidnym OC TRZEBA podnieść napięcie ,więc jest duże prawdopodobieństwo na spalenie proca - (należy pamiętać ,że napiecie liczy sie jako kwadrat ilorazu napieć!) termiczne wyłączenie może (ale nie musi) tutaj zawieść.

Oczywiście nie obrażajcie się na mnie za te słowa - na tym polega dyskusja.

Dziękuje za rady i pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa

proc ci sie nie spali, bo dla twojej wiadomosci intel ma ochrone antyprzepieciowa, a kazdy proc jest stabilny i wytrzyma tyle dopoki ci nie bedzie sie wieszal i wywalac bledow

a wogole to wyjechales z tym pentakiem, a teraz o jakims zasilaczu i temperaturami wyskoczyles

to mnie rozbroilo :lol:

chyba mylisz avatary

KGB @ o co Ci chodzi w ogóle. Tak trudno sobie wygooglać kalkulator poboru mocy to po pierwsze. A po drugie jakiej niewiedzy. A po trzecie o co Ci chodzi z tym zasilaczem. Miałem na mysli po prostu to pisząc, że jak podkręcamy po trochu to chyba widzimy co się z komputerem dzieje.
no wlasnie chodzi mi o takie blogie podejscie

a zasilacz to ztego co pamietam dostarcza prad dla proca ,wiec jakis zwiazek moze miec z poborem mocy przez proc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież procka tak łatwo nie idzie ugotować. Ludzie pisali że mieli po 120*C. przez chwilę i działają procki.

KGB @ dzięki za posądzanie o niewiedzę. Totalny lamer ze mnie :lol: :lol: :lol: . Moje argumenty brzmią tak. Po pierwsze kręci się stopniowo. Nie ustawiamy od razu proca chodzącego na na przykład 2000Mhz na 3000Mhz. A w tym przypadku monitorujemy sobie powoli temperaturę i widzimy co się dzieje z prockiem. Następna sprawa zasilacz. Jak jest porządny, to jak będzie zbytnio obciążony to się najwyżej wyłączy. Jeśli mamy tandetny zasilacz to nie przesadzamy z OC. Poza tym co da to że wiem, że procesor zamiast 80W bierze 120W. Jak wszytsko jest w porządku i stabilne to to widać. Apropo temperatury procka. Dobre mobo mają ochronę pomijając już wbudowaną w procki Intela. Ja ustawiam temperaturę alarmu i wyłączenia. Jak proc przekroczy u mnie na przykład 85 stopni to komputer się wyłącza. Gdzie tu widzicie jakieś niebezpieczeństwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze by tak ruszyc gluteusa maximusa i poszukac?

http://benchtest.com/calc.html

A proc wydziela 64W, a proc Jelenia pewnie cos kolo 220W w stresie wytwarzal. Ale biorac pod uwage ze mial temp ponizej zera to pewnie wytwarzal duzo mniej bo jak powszechnie wiadomo im nizsza temp tym maleje rezystancja i rowniez cieplo wydzielane przez proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s

moje stwierdzenie bylo poprostu riposta na twoje stwierdzenie

Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o moc

jezeli gogos to interesuje to nie zabieraj mu tej przyjemnosci

co do googli i kalkulatora to mozna sie nim podetrzec ,bo problem jest taki ze Intel podaje moc typowa ,a nie maxymalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ale rozpoczeła jatka:)))

Wiecie - nie robiłbym żadnego problemu gdybym miał go kręcić "normalnie" ale chce peltierem go popieścić :D

Dlatego chciałbym miec dokladne pomiary.

Co do ruszania mojego mieśnia pośladkowego:) Faktycznie tym można sobie podetrzeć - bo skoro firma intel nie zamieszcza ilości ciepła emitowanego to chyba coś znaczy a mianowicie ,że ten procesor był inną serią wyprodukowaną.

Z tego co wiem moc tego proca oblicza się underclockujac P4 2.66 (pierwszy z rdzeniem C1) do 1.8 co daje magiczną ilość 55W

Ale dobra co tam - jak sie spierdaczy to kupie sobie innego:)))

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...musisz miec przynajmniej 2x mocniejszego pelta niz proc..."

Hmmm... podobno to prawda,bo niby ma 50% wydajności ale ja to licze jako straty a nie samą wydajność. Wydaje mi się ,że jak jest napisane ,ze np pelt jest o mocy 110W to przy 15,5V i 15A ma własnie taką moc czyli przepompowuje równo 110W. Jeśli wyliczy się max moc proca w stresie np 100W to taki układ spokojnie powinien zadziałać i wydziela 210W (ale skwar 8O) pod warunkiem idealnego dostarczania energii. Oczywiście mogę sie mylić - jesli coś pierdziele to popraw mnie :)

Odpowiednim problemem zawsze było zasilanie peltierów - rezystancja pelta jest mała w porównaniu z resztą sprzętu ,więc może powodować "debet" mocy. Zasilanie z molexa jest po prostu do chrzanu,bo trzeba mieć super mocny zasilacz ,ktory "wytrzyma" takie obciążenie a po drugie to zasilacz daje nam 12V i lipa z wydajnością ,bo ze 110W spada do ~85W. Osobiście mam zamiar użyć taniego i małego prostownika do ładowania akumulatorów - spokojnie powinien uciągnąc takie coś (pelta 110W)

Oczywiście mogę się mylić co do bardzo dokładnych obliczeń,bo to tylko spekulacje -jak coś to wybacz:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu Sin

mylisz sie pod wieloma wzgledami

zainteresuj sie peltami

lekko cie naprowadze

Pelt 89W

przy przenoszeniu 0W roznica temp 70C

przy przenoszeniu 89W roznica temp 0C

i to gdy zdolasz odebrac z drugiej strony te 1.5 x 89W :!:

reszte doczytaj sobie gdzies bo jakos leniwy jestem by to dokladnie opisywac (zreszta zostalo to opisane juz wielokrotnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem KGB

Oczywiście uznaje wyższość osoby ,która sie na tym zna ,więc bezdyskusyjnie przyznaje Ci racje - moje dywagacje są czysto teoretyczne i pewnie dlatego błędne ,bo nie znam praktycznego stosowania pelta.

Czytałem tematy o peltach na naszym forum i mam nadzieje,że rozjaśniło mi się trochę:)

Jak uda mi się zmontować cały układ (WC+pelt) to poinformuję Cię o wynikach całej operacji :P

Troche jestem kiepski jak na takiego starego konia z fizyki (21lat w końcu:) )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zlozysz wszystko to wrzuc wyniki

zainteresuj sie Peltem 216W ,jezeli WC byloby w stanie rozproszyc 300W mocy to moglbys uzyskac jakies 20C na procku 100W

temp w stresie sie oczywiscie liczy bo w idle to i pelter 33W by se poradzil -tylko gdzie sens,gdzie logika :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi