Grzechu Sin Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udało mi się kupić procesor P4 1.8A i chętnie pobawiłbym sie w jakiś overclocking ale potrzebuje do obliczeń ilość wydzielanego ciepła ze specyfikacji i za cholere nie moge znaleźć :? :C:C:C Czy ktoś może ma jakiś pomysł skąd wziąć specyfikacje ? MALAY SL6S6 Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 http://processorfinder.intel.com to ci powinno pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Sin Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Dzieki za link Wszystko spoko ale własnie w tym problem ,że nawet na stronie intela nie ma podanego ciepła wydzielania :/ nic z tego nie rozumiem -jak intel nie wie jaka moc wydziele proc :? :? :? :cry: :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 inne procesory z serii 1.8A z jądrem C1 wydzielają 66W wiec Twój pewnie podobnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Sin Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Kucze... myślałem , że skoro nasz "miszczu" Jeleń na tym procu grzeje koło 4 Ghz to musi mieć w specyfikacji koło 40 paru watów :-) Cóż ... trudno sie mówi - bede liczył dla maksymalnej ilości czyli kolo 60 watów :( ehhhh THIS SUCK'S!!! Dzięki za odpowiedzi:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 66? To chyba za duzo. Sandra "wie" ile ciepla wydziela dana seria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 albo AIDA podkrecisz go tez sporo, bo pewnie bez podnoszenia napiecia ci sporo pojdzie, takze temp tez duzo w gore nie pojdzie, a pozatym jelen ma bodajze FC... czemu ci zalezy tak na tych 60W ?? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o moc. Przecież mamy procesor monitorujemy temperaturę i kręcimy i tyle 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o moc. Przecież mamy procesor monitorujemy temperaturę i kręcimy i tyle 8)taaa ale nie mamy zasilaczy monitorujacych temperature a tak na marginesie to zeby policzyc jaka temp proc max wytrzyma to wlasnie trzeba wiedziec ile mocy wydziela powodzenia w zyciu w niewiedzy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 KGB @ o co Ci chodzi w ogóle. Tak trudno sobie wygooglać kalkulator poboru mocy to po pierwsze. A po drugie jakiej niewiedzy. A po trzecie o co Ci chodzi z tym zasilaczem. Miałem na mysli po prostu to pisząc, że jak podkręcamy po trochu to chyba widzimy co się z komputerem dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o moc. Przecież mamy procesor monitorujemy temperaturę i kręcimy i tyle 8)taaa ale nie mamy zasilaczy monitorujacych temperature a tak na marginesie to zeby policzyc jaka temp proc max wytrzyma to wlasnie trzeba wiedziec ile mocy wydziela powodzenia w zyciu w niewiedzy :P proc ci sie nie spali, bo dla twojej wiadomosci intel ma ochrone antyprzepieciowa, a kazdy proc jest stabilny i wytrzyma tyle dopoki ci nie bedzie sie wieszal i wywalac bledow a wogole to wyjechales z tym pentakiem, a teraz o jakims zasilaczu i temperaturami wyskoczyles?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Sin Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgadzam się z KGB - aby cokolwiek wiedzieć o tym czy nie ugotujemy proca nalezy znac moc standardową (ze specyfikacji). Dzięki niej można spokojnie wyliczyć ile bedzie procesor wydzielał ciepła PO podkręceniu i dobrać odpowiednie chłodzenie. Potrzenuje DOKŁADNYCH wyliczeń ,ponieważ bede zakładał WC wraz z peltierem - branie mocy wydzielanej "na oko" zaowocuje natychmiastowym spierdaczeniem sprzętu :D Dev-o , co to znaczy ochrona antyprzepięciowa ,bo nie łapie ? Chyba miałes na myśli termiczną granice przy której procesor "haltuje" instrukcje i się wyłącza ? Jeśli to miałeś na myśli to przy solidnym OC TRZEBA podnieść napięcie ,więc jest duże prawdopodobieństwo na spalenie proca - (należy pamiętać ,że napiecie liczy sie jako kwadrat ilorazu napieć!) termiczne wyłączenie może (ale nie musi) tutaj zawieść. Oczywiście nie obrażajcie się na mnie za te słowa - na tym polega dyskusja. Dziękuje za rady i pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o moc. Przecież mamy procesor monitorujemy temperaturę i kręcimy i tyle 8) taaa ale nie mamy zasilaczy monitorujacych temperature a tak na marginesie to zeby policzyc jaka temp proc max wytrzyma to wlasnie trzeba wiedziec ile mocy wydziela powodzenia w zyciu w niewiedzy :P proc ci sie nie spali, bo dla twojej wiadomosci intel ma ochrone antyprzepieciowa, a kazdy proc jest stabilny i wytrzyma tyle dopoki ci nie bedzie sie wieszal i wywalac bledow a wogole to wyjechales z tym pentakiem, a teraz o jakims zasilaczu i temperaturami wyskoczyles to mnie rozbroilo :lol: chyba mylisz avatary KGB @ o co Ci chodzi w ogóle. Tak trudno sobie wygooglać kalkulator poboru mocy to po pierwsze. A po drugie jakiej niewiedzy. A po trzecie o co Ci chodzi z tym zasilaczem. Miałem na mysli po prostu to pisząc, że jak podkręcamy po trochu to chyba widzimy co się z komputerem dzieje.no wlasnie chodzi mi o takie blogie podejscie a zasilacz to ztego co pamietam dostarcza prad dla proca ,wiec jakis zwiazek moze miec z poborem mocy przez proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 moze i pomylilem:P sora jak Cię uraziłem ;);) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Przecież procka tak łatwo nie idzie ugotować. Ludzie pisali że mieli po 120*C. przez chwilę i działają procki. KGB @ dzięki za posądzanie o niewiedzę. Totalny lamer ze mnie :lol: :lol: :lol: . Moje argumenty brzmią tak. Po pierwsze kręci się stopniowo. Nie ustawiamy od razu proca chodzącego na na przykład 2000Mhz na 3000Mhz. A w tym przypadku monitorujemy sobie powoli temperaturę i widzimy co się dzieje z prockiem. Następna sprawa zasilacz. Jak jest porządny, to jak będzie zbytnio obciążony to się najwyżej wyłączy. Jeśli mamy tandetny zasilacz to nie przesadzamy z OC. Poza tym co da to że wiem, że procesor zamiast 80W bierze 120W. Jak wszytsko jest w porządku i stabilne to to widać. Apropo temperatury procka. Dobre mobo mają ochronę pomijając już wbudowaną w procki Intela. Ja ustawiam temperaturę alarmu i wyłączenia. Jak proc przekroczy u mnie na przykład 85 stopni to komputer się wyłącza. Gdzie tu widzicie jakieś niebezpieczeństwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 A moze by tak ruszyc gluteusa maximusa i poszukac? http://benchtest.com/calc.html A proc wydziela 64W, a proc Jelenia pewnie cos kolo 220W w stresie wytwarzal. Ale biorac pod uwage ze mial temp ponizej zera to pewnie wytwarzal duzo mniej bo jak powszechnie wiadomo im nizsza temp tym maleje rezystancja i rowniez cieplo wydzielane przez proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 RaVen155 @ widzisz - niektórym wejśc na google i wpisać "processor wattage calculator" sprawia dużą trudność :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Luk@s moje stwierdzenie bylo poprostu riposta na twoje stwierdzenie Ja też w ogóle nie rozumiem tego pytania o mocjezeli gogos to interesuje to nie zabieraj mu tej przyjemnosci co do googli i kalkulatora to mozna sie nim podetrzec ,bo problem jest taki ze Intel podaje moc typowa ,a nie maxymalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Masz rację, sorry. Faktycznie jak ktoś chce coś wiedzieć to trza odpowiedzieć a nie zastanawiać się, po co mu to w zasadzie. Ale pozostałych argumentów nie wycofuję :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Sin Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 hehe ale rozpoczeła jatka:))) Wiecie - nie robiłbym żadnego problemu gdybym miał go kręcić "normalnie" ale chce peltierem go popieścić :D Dlatego chciałbym miec dokladne pomiary. Co do ruszania mojego mieśnia pośladkowego:) Faktycznie tym można sobie podetrzeć - bo skoro firma intel nie zamieszcza ilości ciepła emitowanego to chyba coś znaczy a mianowicie ,że ten procesor był inną serią wyprodukowaną. Z tego co wiem moc tego proca oblicza się underclockujac P4 2.66 (pierwszy z rdzeniem C1) do 1.8 co daje magiczną ilość 55W Ale dobra co tam - jak sie spierdaczy to kupie sobie innego:))) Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 A co masz zeby to pociagnac? bo nie wiem poprostu czy zdajesz sobie z tego sprawe ze musisz miec przynajmniej 2x mocniejszego pelta niz proc wiec zalezy jak chcesz krecic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Sin Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 "...musisz miec przynajmniej 2x mocniejszego pelta niz proc..." Hmmm... podobno to prawda,bo niby ma 50% wydajności ale ja to licze jako straty a nie samą wydajność. Wydaje mi się ,że jak jest napisane ,ze np pelt jest o mocy 110W to przy 15,5V i 15A ma własnie taką moc czyli przepompowuje równo 110W. Jeśli wyliczy się max moc proca w stresie np 100W to taki układ spokojnie powinien zadziałać i wydziela 210W (ale skwar 8O) pod warunkiem idealnego dostarczania energii. Oczywiście mogę sie mylić - jesli coś pierdziele to popraw mnie :) Odpowiednim problemem zawsze było zasilanie peltierów - rezystancja pelta jest mała w porównaniu z resztą sprzętu ,więc może powodować "debet" mocy. Zasilanie z molexa jest po prostu do chrzanu,bo trzeba mieć super mocny zasilacz ,ktory "wytrzyma" takie obciążenie a po drugie to zasilacz daje nam 12V i lipa z wydajnością ,bo ze 110W spada do ~85W. Osobiście mam zamiar użyć taniego i małego prostownika do ładowania akumulatorów - spokojnie powinien uciągnąc takie coś (pelta 110W) Oczywiście mogę się mylić co do bardzo dokładnych obliczeń,bo to tylko spekulacje -jak coś to wybacz:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Grzechu Sin mylisz sie pod wieloma wzgledami zainteresuj sie peltami lekko cie naprowadze Pelt 89W przy przenoszeniu 0W roznica temp 70C przy przenoszeniu 89W roznica temp 0C i to gdy zdolasz odebrac z drugiej strony te 1.5 x 89W :!: reszte doczytaj sobie gdzies bo jakos leniwy jestem by to dokladnie opisywac (zreszta zostalo to opisane juz wielokrotnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Sin Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Rozumiem KGB Oczywiście uznaje wyższość osoby ,która sie na tym zna ,więc bezdyskusyjnie przyznaje Ci racje - moje dywagacje są czysto teoretyczne i pewnie dlatego błędne ,bo nie znam praktycznego stosowania pelta. Czytałem tematy o peltach na naszym forum i mam nadzieje,że rozjaśniło mi się trochę:) Jak uda mi się zmontować cały układ (WC+pelt) to poinformuję Cię o wynikach całej operacji :P Troche jestem kiepski jak na takiego starego konia z fizyki (21lat w końcu:) ) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 jak zlozysz wszystko to wrzuc wyniki zainteresuj sie Peltem 216W ,jezeli WC byloby w stanie rozproszyc 300W mocy to moglbys uzyskac jakies 20C na procku 100W temp w stresie sie oczywiscie liczy bo w idle to i pelter 33W by se poradzil -tylko gdzie sens,gdzie logika :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 300W na WC :lol: KGB to chyba na FC i to poządne !! popraw mnie jak sie myle ! :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 300W na WC :lol: KGB to chyba na FC i to poządne !! popraw mnie jak sie myle ! :? WC swobodnie radzi sobie z wiekszymi obciazeniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 300W na WC :lol: KGB to chyba na FC i to poządne !! popraw mnie jak sie myle ! :?mylisz sie :P wszystko zalezy jak duze bedzie to WC i jakie ma utrzymac temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...