filmic Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Wiele czytalem na forum i nietylko o Radeonach 9700 i BIOSach do nich poniewaz od niedawna posiadam taka karte... Jednak nadal intryguje mnie pewna kwestia ;) Bo jak wiadomo 9700 od 9700PRO rozni sie TYLKO taktowaniem... Aby to osiagnac w 9700PRO montowane sa lepsze pamieci (nie wiem czy byly tez 3,6ns :?: ) W kazdym razie nie ma problemu aby wgrac do 9700 (na kosciach 3,6) BIOS od dowolnego 9700PRO (a zazwyczaj jest on do kosci 3,3) no i wszystko dziala... Zastanawiam sie tylko czy takie taktowanie pamieci (wiadomo, sporo wieksze od default) mozliwe bedzie takze na orginalnym biosie 9700 czy to dlatego ze BIOS 9700PRO ma jakies inne timingi i inne rzeczy o ktorych nie wiem... :roll: Czy w takim razie podkrecajac poprostu 9700 na orginalnym BIOSie do wartosci taktowania 9700PRO uzyskujemy dokladnie to samo co poprzez zmiane BIOSu (pomijajac ze win nie wykrywa go jako PRO) :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 pro ma nizsze timingi , wiec podkrecajac go do tych samych wartosci na standardowym biosie mamy wieksza wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Niezupelnie. Biosow od 9700pro jest tyle, ilu producentow, a nawet wiecej... Jende maja lepsze, inne gorsze timingi - natomiast wszystkie maja taktowanie 325/310. Sam testowalem dosyc spora czesc biosow od pro - i w koncu znalazlem taki (z 9700pro od herca), ktory ma slabsze timingi od mojego 9700 (z Komputronika) , ale za to pamiatki sie kreca znacznie wyzej, co w polaczeniu z gorszymi timingami daje niestety tylko niewiele wyzsza wydajnosc. Ale jakis tam wzrost jest :) Wiec odpowiadajac na pytanie Filmic-a - nie osiagamy dokladnie tego samego podkrecajac 9700 do 9700pro - ale roznice sa prawde mowiac marginalne. Dla jasnosci : na moim 9700 z oryginalnym biosem absolutny max taktowania pamieci to 310, po sflaszowaniu na biosik z herca 9700pro na pamiatkach 2.8 samsunga moge pamiatki podkrecic az do 350 - ale wtedy mam wydajnosc niewiele wyzsza, niz na maxie pamieci na oryginalnym biosie. Ale za to lepiej sie czuje - w koncu podkrecilem karte wyzej :twisted: :lol: :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filmic Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 :idea: Czyli reasumujac: lepiej dopasowac jednak BIOS do pamieci i sprobowac podkrecic do wartosci 9700PRO... No ja narazie mam BIOS FICa (czyli tej samej firmy) ale chyba od innych pamieci... Troszke sie grzeja :? ale mam radiatory i Silencera :) Aha, a wynik na tym sprzecie co w podpisie na standardowych ustawieniach to cos kolo 14300pkt w 3DMarku2001... :roll: EDIT: Ehm, okazalo sie ze pamieci w FIC9700PRO sa 2,8ns... To chyba nienajlepiej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Dokladnie - jasli nie rusza Cie 300 pkt wiecej w *marku - nie warto zmieniac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...