TanneR Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Mam pytanie urzywam płytę Asus A7V133 z jednym dyskiem twardym. Podłączanie go do kontrolera Promise powoduje bardzo długie wykrywanie napędów. Więc postanowiłem podłączyć go do zwykłego kontrolera ATA100 obsługiwanego przez chipset. Problem polega na tym że mogę wyłączyć co prawda opcję wykrywania napędówn przez kontroler Promise, lecz mimo wszystko pozostaje on aktywny i muszę na przykład instalować do niego sterowniki pod Windowsem. Co mam zrobić aby wyłączyć go całkowicie ??? (Może by wgrać BIOS od A7V133-C tylko czy to bezpieczne) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 mam identiko mobo teraz przed sobą (durek800), też jeden hdd i tęż długo (4s :) ) kontroler ata100 wykrywa dyska. Ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł podłączanie go do "normalnego" kontrolera, bo wg specyfikacji płyty on obsługuje max ata66. jak chcesz mieć ata 100 to jestes skazany na drugi kontr. ale jak się uprzesz to czy nie można wyłączyć zainstalowanego promisa z poziomu windy? przecież można śiągnąć nowe stery do promisa i go polubić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...