Skocz do zawartości
the_one

Chłodzenie Green Cooler Lobster(?) Warto spróbować?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się podzielić wątpliwościami... zamierzam kupić sobie takie cuś http://allegro.pl/show_item.php?item=27021235

Tanie i wygląda nieźle (czysta międź, w miare spore rozmiary, wentyl tylko 70x70mm, ale to chyba da rade zmienić:) )

Interesuje mnie co myślicie o tym w porównaniu do Pentagrama FreeZone Al-Cu, obydwa są w podobnej cenie, jak myślicie, "Potęga Czystej Miedzi" czy może "Myśl Techniczna i solidne wykonanie Pentagrama" :D

Oby dwa podobnie ważą, podobne ceny (dla mnie max). Testów tego ustrojstwa nie widziałem jeszcze (zgłosiłem ten wentyl do tego testu co się szykuje w innym poscie , zobaczymy czy wezmą to pod uwagę)

Dlatego właśnie proszę o waszą opinię, a może macie coś innego ciekawszego w tej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO żadna to potęga, testuję go obecnie,

na standardowym wiatraczku i Bartonie 2500+@3200+ standardowe napięcie już po paru minutach Prime temp. (wg diody) osiągnęła 60st (55 wg czujki w sockecie) a wiatraczek kręcił jak oszalały na 3200 rpm

identycznie zachowywał mi się Whisper Rock IV z wiatrakiem 8x8 i 2000 rpm, a bylo ciszej :(

to tak wstępnie, bo zarzuciłem go dopiero wczoraj wieczorkiem i nie miałem czasu porządnie go pomęczyć :)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest wielkie g.. miałem cooler evercoola na identycznym rdzeniu miedzianym, żadnej rewekacji nie bylo a wył jak oszalały. W tym modelu jeszcze jest wiatrak taki cienki (nie 2.5cm grubości) więc tymbardziej sie nie opłaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, na giełdzie masz radiator z DOBREJ miedzi za 30-40pln, do tego dobry wentyl 120 i regulator, w sumie koło 70pln wyjdzie, ale bedziesz miał:

1) cicho jak tylko zamarzysz

2) spory potencjał podkręcania

3) niezawodny wentyl na proca. Za 18pln na giełdzie są 120 które są na prawdę dobre. Kupiłem kilka już i kazda się spradza. łożysko slizgowe grafitowe, sam wkładam dorzucając 8pln za parkę. Na prawdę warto zainwestować;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, na giełdzie masz radiator z DOBREJ miedzi za 30-40pln, do tego dobry wentyl 120 i regulator, w sumie koło 70pln wyjdzie, ale bedziesz miał:

1) cicho jak tylko zamarzysz

2) spory potencjał podkręcania

3) niezawodny wentyl na proca. Za 18pln na giełdzie są 120 które są na prawdę dobre. Kupiłem kilka już i kazda się spradza. łożysko slizgowe grafitowe, sam wkładam dorzucając 8pln za parkę. Na prawdę warto zainwestować;)

We Wrocławiu nie jest chyba tak z tymi radiatorami różowo, ale się rozglądne na pewno następnym razem na giełdzie bardziej pod tym kątem. Na ten radiator chciałem zamonotować cooler z Whisperrocka, bo mi od razu nie pasował taki mały i brzydki, myślałem, że ta miedź więcej da, ale skoro odradzacie to się posłucham.

Jeszcze bym chciał znać opinie o tym Pentagramie FreeZone Al-Cu, ale bardziej takiej w porównaniu do Whisperrocka, tzn. czy się opłaca wymieniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam bardzo podobny radiator miedziany z firmy :wink: Evercool. Orginalnie był na nim wentyl 60mm i kręcił się z niebotyczną prędkością 4500RPM. Głośno było jak podczas startu Jumbo-Jeta. Zrobiłem przejściówkę na 80mm i założyłem CoolerMastera max 2500RPM. Teraz słychać tylko lekki szum powietrza. Temp. w stresie mam ok. 53-54oC. więc nie narzekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi