Skocz do zawartości
kassiunia

Prośba jak wgrac bios pewnie było ale może ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem, chcę zmienić bios i boję sie coś spieprzyć domyślam się ze takich postów było setki ale nie mam cierpliwości do tego aby szukać

Chodzi mi o to aby ktoś zapodał linka lub napisał krok po kroku jak zmienić bios, jak zgrać stary na dyskiete, jaki program jest mi do tego potrzebny

Mam Abita nf7 i strasznie stary biosik i nie mogę za bardzo na nim podkręcić procka, proszę o odpwiedz lub link krok po kroku ja to się wszystko robi.

Osobom które będą pisać coś w styl bujaj sie itp. dziękuje proszę o konkrety i jeszcze raz sorki

Dla reszty wielki buziak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 znleźć pasujący nowy bios :) potem poszukać programu który go wgrywa :) np dla awarda jest inny dla ami też.nagrywasz te dwa pliki na twrady dysk :) najlepiej na wierzchu czyli np na d:.bierzesz dyskietke startową :) robisz reset uruchamiasz kompa w dosie :) wchodzisz na dysk d: wpisujesz nazwe programu np awdflash i tu nazwa biosu :) czyli pliku który ściągnełaś program sie spyta czy zapisać stary bios ty podajesz ścieżkę d:/nazwa np stary.potem pyta sie czy wgrać nowy bios czekasz chwile a potem napisze że wsio ok robisz restart i koniec :) masz nowy bios :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze ci sie nie chce procek podkrecać to niekoniecznie wina biosu, napisz jakiego masz procka i chłodzenie, pozatym to baba i tak pewnie coś spartoli a kolejny post bedzie "jak krok po kroku odratować padniętą płytę"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałam ale iloraz inteligencji co poniektórzy maja równy zero , posty w stylu baba coś speiprzy są nie namiejscu, a Ty następnym razem czytaj uwazniea jak nie masz nic lepszego do roboty to możesz tak zwracać sie do swoich znajomych jaki Ci na to pozwolą , a procka mam dobrego amd x mobila 2600 1,45 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze ci sie nie chce procek podkrecać to niekoniecznie wina biosu, napisz jakiego masz procka i chłodzenie, pozatym to baba i tak pewnie coś spartoli a kolejny post bedzie "jak krok po kroku odratować padniętą płytę"

Koleś ale z ciebie burek. :evil:

Baby to masz w nosie. :lol: :lol: :lol:

Jak taki jesteś mądry to napisz jak koleżanka ładnie prosi. Nie kozakuj. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy to pomoze ale przeczytaj to tu chyba jest dobrze napisane jak łatwo zaktualizować bios aha nie gwarantuje czy tak na pewno sie to robi wieć prosze o zdanie innych uczestników

1. Pobierz właściwy BIOS ze strony DFI odpowiedni dla Twojego modelu płyty oraz rewizji PCB płyty.

2. “Rozpakuj” BIOS do postaci pliku binarnego wraz z programem do aktualizacji za pomocą WinZip.

3. Po rozpakowaniu, powinny być trzy pliki z rozszerzeniami odpowienio: *.EXE, *.BIN oraz *.TXT

4. Przekopuj zawartość *.BIN i *.EXE na dyskietkę startową i uruchom system z opcją startu z napędu dyskietek.

5. Po uruchomieniu komputera z dyskietki, w linii poleceń DOS wpisz następującą komendę:

A:> [nazwa_pliku].exe [nazwa_pliku].bin /F

UWAGA: w przypadku płyty na chipsecie nForce II, nie używaj parametru /F

Może te grozić uszkodzeniem karty sieciowej LAN.

6. Po zakończonej aktualizacji BIOS, uruchom komputer ponownie

7. Aby sprawdzić poprawność aktualizacji BIOS sprawdź datę obecnego BIOS która znajduje się w lewym dolnym rogu ekranu startowego.

8. W czasie startu komputera wejdź do Setupu BIOSa poprzez naciśnięcie odpowiedniego klawisza funkcyjnego i wybierz opcje ustawień optymalnych “LOAD OPTIMAL SETTINGS” lub LOAD BIOS SETUP DEFAULTS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi