Skocz do zawartości
berkut

Chlodzenie Szymka

Rekomendowane odpowiedzi

jak ja nie lubie tej pseudo tasmy którą tak byle jak

Ona sie wydaje byle jak ;] Na to jeszcze bedzie gruba warstwa izolacji bedzie (cpecjalnej tasmy).

P.S zawsze sie zastanawialem po co ta taka rurka jest w agregacie ?? rozszerzenie ze zwyklej na kawalek takiej wiekszej  i spowrotem zwęrzenie

Nie wiem oco chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S zawsze sie zastanawialem po co ta taka rurka jest w agregacie ?? rozszerzenie ze zwyklej na kawalek takiej wiekszej  i spowrotem zwęrzenie

Nie wiem oco chodzi

to jakis parownik czy co to ?? kompletnie nie wiem :D

Dołączona grafika

ta tasma jest do d.. ani sie nie klei ani nic , jak bandarz :) tylko do jakiejs izolacji ciepła czy cóś moze służyc :] a i nawet do tego nie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz

To jest miejsce laczenia sie rurki kapilarnej (musialem przedluzyc kapilare o metr).

Tasma ta dobrze klei armaflex i sluzy tylko temu by przytrzymac izolacje na miejscu.

Wszystko bedzie oklejone specjalna tasma izolacyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dioda widzisz to juz jest wyzsza szkola elektronicznej jazdy i chociarz chodze do technikum elektronicznego nie posiadam wystarczajacej ilosci wiedzy zeby myslec o takich systemach kontrolujacych. A ze zle odczytuje to wiem ale niestety nie moge znalesc termometru o w miare dobrej cenie i dobrym zakresie odczytu. Ten jest dosyc tani a i lutowania nie ma za duzo. Sterownik do fc mazy mi sie od dawna ale jak sie do tego zabrac to ja nie mam pojecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dioda widzisz to juz jest wyzsza szkola elektronicznej jazdy i chociarz chodze do technikum elektronicznego nie posiadam wystarczajacej ilosci wiedzy zeby myslec o takich systemach kontrolujacych. A ze zle odczytuje to wiem ale niestety nie moge znalesc termometru o  w miare dobrej cenie i dobrym zakresie odczytu. Ten jest dosyc tani a i lutowania nie ma za duzo. Sterownik do fc mazy mi sie od dawna ale jak sie do tego zabrac to ja nie mam pojecia.

Witam tez jestem po technikum elktornicznym i cie bardzo dobrze rozumiem :), niedlugo bedziesz mogl kupic taki sterownik, wszystko w swoim czasie, problem tkwi w tym tylko ze czujniki dallasa moga mierzyc temp do -55 C... niedlugo w miare profesjonalne zestawy z pelnym sterowaniem beda dostepne juz w Polsce czekam tylko na pewne kroki ludzi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też podłączam się do pozdrowień. Życzę całej góry "zweryfikowanych" :D zamówień.

Zastanawiałem się czy nie zamówić, ale mam nadzieją, że z Twoją pomocą uda mi się samemu coś złożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też podłączam się do pozdrowień. Życzę całej góry "zweryfikowanych"  :D  zamówień.

Zastanawiałem się czy nie zamówić, ale mam nadzieją, że z Twoją pomocą uda mi się samemu coś złożyć.

berkut powinien cenniczek opublikować : doradztwo 300, złożenie na zamówienie 500 (tak tylko strzelam) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut powinien cenniczek opublikować : doradztwo 300, złożenie na zamówienie 500 (tak tylko strzelam)  :lol:

Wole nie..

Skladajac agregat komus nie ma problemow zadnych bo to sobie robie, wiem na czym i umiem to zrobic.... i dostaje 500zl

Pomagajac komus za pieniadze jestem zobowiazany mu pomoc i nie moge powiedziec wypie..... jak mnie wkurzy a mnie latwo wkurzyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo napisz instrukcje jak zrobic sobie takie cacko i sprzedawaj na allegro :P

jak sa poradniki jak podkrecic AMD za ok 10-15 zl to ty tak ladne kokosy bys zbil na tym :P jak narazie to fc duza magia dla mnie, wole stare sprawdzone aił cułing :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo napisz instrukcje jak zrobic sobie takie cacko i sprzedawaj na allegro :P

jak sa poradniki jak podkrecic AMD za ok 10-15 zl to ty tak ladne kokosy bys zbil na tym :P jak narazie to fc duza magia dla mnie, wole stare sprawdzone aił cułing :P

No własnie, chętnie poczytałbym sobię takie coś i może w przyszłości sam zrobił FC :wink: Masz już pierwszego klienta :D

Mnie np. nie interesuja takie różne duperele, nie chcę owijania w bawełnę, mógłbyś zrobic taki choćby skrót :D Nie za długie ale po przeczytaniu człowiek jest teoretycznie zdolny już samodzielnie zrobic taką maszynę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wy swirujecie . . . berkut na gg odisuje kazdemu kto przedstawi sie jako koles z tweaka i jezeli nie jest prostackim 13-latkiem sluzy swa rada . . .

po 2 to na tweaku jest wiecej niz sam berkut moglby w tym "poradniku" napisac . . .

po 3 sprzedawanie poradnika jak podkrecic cokolwiek to buractwo do potegi i gdyby to mnie dotyczylo umyl bym od tego rece . . . pytalo mnie juz sporo osob z tweaka na gg o to jak podkrecic radka 9100 etc i ja tez pytalem innych i nikt nigdy nie kazal mi za cos takiego placic wiec prosze was dajcie zyc :]

a to ze berkut czy RaVeN155 bierze kaske za zlozenie komus FC to normalka jak dla mnie a cena jak wspomnial RaVeN155 czyli plyta glowna to grosze w porownaniu do tego co taki zestaw oferuje bo chlodzi w moim mniemaniu nie wiele gorzej albo i czasami lepiej niz powiedzmy taka prometeia ktora kosztuje 2x tyle sklada sie z tego samego ale ma ladna obudowe pfffffff lol

PS sorry za maly off topic :E

I finalnie to ZYCZE SWIETNYCH WYNIKOW berkutowi i RaVeN155'owi :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodzi w moim mniemaniu nie wiele gorzej albo i czasami lepiej niz powiedzmy taka prometeia ktora kosztuje 2x tyle sklada sie z tego samego ale ma ladna obudowe pfffffff lol

Taki zestawik chlodzi lepiej i to duzo lepiej.

Prometeia przy obciazeniu wykreconym P4 ledwo wyciagala -20*C a czasami nawet do 0*C dochodzila.

A ten zestawik jak w morde strzelil bedzie trzymac -40*C. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prometeia to nie to samo, Berkut juz raz mowil ze nie chce robic FC na zamowienie kazdemu kto poprosi bo wklada za duzo samego siebie w to co robi, a Prometeia jest produktem komercyjnym zakakowanym jak cukierek (nie sluzy do tego do czego extremalne wersje) :) /Berkut sorrki za adwokactwo ;)/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie bede pisac instrukcji

2. nie bede tego na allegro sprzedawal (wlacznie z agregatami)

3. oboje z Ravenem bierzemy po 500zl za zlozenie agregatow (normlanych - wydziwione to juz ffa ;))

5. GT jest juz wydajniejsza od tego co robie ze wzgledu na czynnik chlodniczy ktory uzywam

6. ludzie dostajacy agregaty odemnie i Ravena moga to traktowac jako nagrode za to kim sa i ze chcemy im to skladac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli ktos mysli ze zbijam na tym kokosy to wytlumacze to tak, pracy na minimum miesiac a 500zl juz dawno wydalem bo musialem zaplacic za freon... jeszczy wyszedlem na minus tylko tyle ze mam freon, chociarz duzo to go juz nie ma.

Co do ad6 berkuta to ma on calkowita racje poniewaz tu nie ma rutyny zadnej, jak ktos chce uklad identyczny jak poprzenik to no problem ale nigdy tak nie ma, kazdy uklad trzeba na nowo poznac projektowac i jebac sie z kalibracja i ustawieniem go tak aby dzialal prawidlowo. Samo spawanie to kilka minut i dla mnie to w sumie najprzyjemniejsza czesc roboty.

A co ja kombinuje w tej chwili? chce dokladnie popasc w rutyne, zalatwic sobie inwestora i robic klony systemu prototypowego jak prometeia, produkcja seryjna. Tylko po to zeby fc bylo bardziej dostepne i zebym problemy mial z 1 systemem tylko a nie kazdym po kolei no i oczywiscie nie trzebeby bylo czekac 2-3 miesiace tylko tydzien na fc. Jak wiadomo niektorych czesci nie jestem w stanie zrobic ladnie i skutecznie wiec mozna je zamowic u kogos.

Jestem indywidualista ale nie narcyzem, jak cos moze byc zrobione lepiej to niech to zrobi ktos inny bo jakosc produktu koncowego wtedy wzrosnie. Nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi