Skocz do zawartości
mikolaj

spadek wydajnosci w fx 5700

Rekomendowane odpowiedzi

danrod jeśli jeden z radiatorów na pamiątkach bardziej się nagrzewa to sprawdź czy pozostałe są dobrze przyklejone. Choć to trochę mało prawdopodobne ale może tak być. Co do wyciągania powietrza z budy to pomysł ok ale nie z pod samej karty bo odetniesz jej dopływ tlenu ;) Radiator na GPU z proca jak radził Owies najlepsze rozwiązanie.

No kamil szatan jesteś gratulacje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vga Silencer nie wejdzie na 5700 od tego jest nv silencer. A ja i tak polecam pacnąć ze 3 wiatraki do obudowy ;] to swoją drogą

@Madness

Aaa to nie koniec ;) proca chcę bardziej @@ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kamilwrc się postarał, jeszcze tylko mody zapodać i gnać dalej :twisted:

V-mody.... :roll: z czasem zrobię. Teraz nie chce mi się i trochę szkoda karty ;)

EDIT :

Kur...na kocham swój sprzęt :| teraz mam 13600-13800 a wszystko poustawiane tak samo (stery, taktowania itp) :| chyba testy będę robił z rana jak komp nie będzie wymęczony :lol:

Swoją drogą... zasilacz mi pada :[ mam częste restarty nawet jak nie mam proca i grafy @ (baaa proc całe 200mhz @ :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym chłodzicie grafy ?? Bo ktoś zapodał że ma coś kole 38*C na rdzeniu w stresie

ja co prawda mam 35*C stress na rdzeniu ale mam wode :evil: na powietrzu dobijała do 50*C

a i czym były mierzone te temperatury ??

I jak u Was z chłodzeniem pamiątek?

narazie doleciałem do 500 gpu i 600 mem ale te ostatnie juz są dosyć ciepłe (TT RAMsink jest na nich)

3dmark2k1 mam 13300

w 2k3 minąłem 3500

o ile ten pierwszy nie jest zły to drugi coś mi sie wydaje niski :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze OT kurna podobno Gigabyte (jesli chodzi o płyty głowne) to lipne co do krecenia a ty prosze 2600 mhz (VRx) nie jeden abit by sie zawstydził

Apropo graliscie juz moze w hl2 na tym FX 5700 (na 5900XT brak hajsu) bo chyba zamierzam go kupic radeonków nie lubie (stery itp) i jestem ciekaw jak by wypadł a testow narazie na tej karcie ni ma ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mastah-Lamia jak nie lubisz radeonow a masz jakąs grafe gf3/4ti to zaczekaj jeszcze miech albo dwa wtedy bedą gf6600 poniewaz są duzo lepsze:) Na stronie głownej tweka jest link do testow hl2 i jest tam fx5700U i 5900 jak i nowkinki:)

VRx ma mobilka to tez inaczej bo moze ciągnąc proca mnoznikiem:)

Nadal widze ze LEADTEK RULEZ:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamilwrc mówisz ze sterów ?? ja na poprzedniej karcie tak sprawdzałem ale zauważyłem że np. po 3dsmarku dość szybko spadała temperatura. tzn. kończył sie test ja patrzyłem na odczyt a tu np. 49*C a za 2-3 sek. juz 40*C i kolejne 3 sek. i już spadało do 35*C (standardowe chłodzenie)

potem poszło jądro :x i dostałem nowego fx'a - tu nie ma możliwości sterami czytać temp. ale za to lepszy ciut jest na fabrycznych w 3dmarku03

na tej pamieci sie troszke grzeją a dodatkowo jak nie mam wentyla na niej to nie ma co rozdmuchiwać powietrza z ramów.

przed chwilą udało sie zaliczyć 520/620mhz (sprawdzałem jaką to daje różnice w NFSU2) ehhh :?

co do płyty to jak ktoś stwierdził (mobil) mnożnik poszedł do roboty i 13x190mhz na co dzień (a 2600mhz to 13x200) max co poszedłem to fsb 215 i dalej chyba ramy blokują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy sie znacie na o/c FX'a :P

Detailed Test Results

3DMark Score 13835 3D marks

Game 1 Car Chase - Low Detail 222.9 FPS

Game 1 Car Chase - High Detail 72.1 FPS

Game 2 Dragothic - Low Detail 225.9 FPS

Game 2 Dragothic - High Detail 133.3 FPS

Game 3 Lobby - Low Detail 192.7 FPS

Game 3 Lobby - High Detail 88.9 FPS

Game 4 Nature 76.8 FPS

Taki wynik mam na Prolink FX5700 VIVO @ 500/700 - pamieci Samsunga 4 ns !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tamten poniedziałek wyrzuciłem kompa na "mroźne piętro" i tesh zaszalałem, 4k w 3DMark03 złamałem :D 425/550 @ 480/750 przy czym memki na 3.4V bez radiatorków :twisted: ale spoko, temp otoczenia była 1-2`C a nawiew to 2x delta 120mm, pamiątki to samsungi 3.6ns. Gpu bez moda i na standardowym colerku. Jeszcze nie mam orba bo zapomniałem zabrać instalki 3Dmarka :oops: ale już niebawem. W wolnym czasie idę dalej, zmieniam chłodzenie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy sie znacie na o/c FX'a :P

Detailed Test Results

3DMark Score 13835 3D marks  

Taki wynik mam na Prolink FX5700 VIVO @ 500/700 - pamieci Samsunga 4 ns !!!!!!!

Tylko że w 3dm2k1 wiele zależy jeszcze od procesora :P także nic wielkiego nie pokazałeś bo ja mam ponad 13300 a ustawienia 500/600MHz

odpal 2k3 i pokaż orba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz od dawna planowałem zmianę chłodzenia na swoim fx i wreszcie się udało :!:

Dołączona grafika

Więcej fotek "pod" obrazkiem

Radiatorki zabrane celeronkowi 300A [boxowy, pasywny z maszyn HP] i pocięty: boki na ddr, środek GPU + Wentylek z PII 233, na plecach 40x40 będzie pomagał przy wysokim napiątku GPU.

Efekty... marne 490/750 [750@3.3V] Rdzeń mam jakiś lipny, na starym chłodzeniu 480MHz teraz +10. Ramik tez już nie chce więcej nawet 3.8V nie pomaga [3.82<arty-za duzo V]

Tak więc na razie znów stop, muszę wstawić moda vGPU i zmienić timingi pamiątek.

Sposób montażu radiatora GPU jest taki sam jak u Luks_pl w jego 5900XT, Radiatory na pamięciach przyklejone są 2wu składnikowym klejem, a środek powiezchni stykowej wypełnia Arctic ceramiqe. Przewodność cieplna jest dość duza ponieważ pcb z drugiej strony GPU jak i kolo ramu jest zimne, same radiatorki w stresie i przy temp. otoczenia 28-32`C są ciepłe i myśle ze w upalne dni dadzą sobie rade.

W wersji 2.0 chłodzenia planuje dodać rególator prędkości wiatraczków w zalezności od temp. i ewentualnie zamontuje większy radiator dla proca graficznego o ile Vmod mu pomoze uzyskać rozsądne częstotliwości.

p.s. web SHIT cam qmpla zrobił co mógł :D

EDIT:

Jeszcze linka zapodam do 3dm2001 taki [tymczasowy niedopieszczony]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom temat umiera, wrzuciłem na rdzeń BOXowego coolerka chyba z P3 i vcore moda testuje. Karta lipna 520MHz na rdzeń i narazie wymięka, jakby tego było mało to jeszcze OVP przy (chyba) 1.6V się włącza :evil: Musze jeszcze coś zmodować-> Musze mieć więcej czasu->Ehh :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leadtek prawie 100zl drozszy, a akurat tych 100zl mial nie bede...ale tak czy siak na karte bede zakladal inne chlodzenie :) Dokupione potem na imieniny :P Wiec czy za te 400zl nieszczesne warto tego Gbyta kupic?

A weź pokręć i zobacz co to jest :)

większość swoje chwali

no ba :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi