Skocz do zawartości
tomasir

Tomasir LAMĄ jest i będzie!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Jestem lamą i to jaką!

Wczoraj w chacie szybko wziąłem się za ponowne odblokowanie durnia bo nie działał mnożnik 7,5 ( a chciałem na magistrali 160 go puścić). Wcześniej zrobiłem testy na 8x150, by pokazać Kaeresowi że mogę mieć ponad 3000 w 3dmarku 2001 se, zrobiłem screeny (wynik to 3044 w poniedziałek pokaże je bo nie chciało mi się z hdd do pracy biegać).

Wszystko dokładnie sprawdziłem i jest ok. Składam wszystko do kupy szybko podłączam a tu niemiły pisk i równie niemiły smrodek. Szybkie odcięcie napięcia i sprawdzam.

QURWA mać tak się spieszyłem że niedokładnie osadziłem pamięci w gnieździe i poszły (albo one albo gniazdo, ale prawie napewno to pamięci). Nawet nie pytajcie jak tego dokonałem! Mnóstwo razy już to robiłem ale widać że rutyna to niezbyt dobra rzecz.

A pamiątki były :( przednie na 166 przy max timingach i cl2 śmigały (inne ustawienia też najszybsze). Jedyna pociecha w tym że były (znaczy są) na wieczystej gwarancji, lecz niestety kumpel co je z hurtowni łykał jest w Polsce dopiera 15 września i do wtedy jestem w chacie bez kompa.

Więc oznajmiam JESTEM LAMĄ I TAK MNIE MOŻECIE ZWAĆ. Nie dość że lamą to jeszcze do tego głupią :( ...

:( :( :( :( :( :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche nie rozumiem po co ten post, jak dla mnie nie jestes lama bo cos kombinujesz z kompem, kazdemu moze sie zdarzyc wypadek przy pracy, lama to jest na przyklad ten co boi sie wejsc do biosu zeby czegos nie zepsuc, jesli wie jak sie wchodzi do biosu of korz hehe, ale ramkow szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"kto mieczem wojuje od miecza ginie.."

Rutyna to najgorsze co może być... Nie łam się...

Wczoraj kolesie przywieźli mi kompa bym go sprawdzil co jest nie tak.. Mówili że podłaczali CDROM i teraz komp nie chce działać.. Sprawdziłem okazalo się że padła im plyta głowna... 8O

Dobrze że masz je na gwarancji...

Spox do konca zycie jeśli nadal będziesz się bawil w OC, testy itp.. to zapewne cos jeszcze pójdzie.. To normalka.. :) (Wyapdek przy pracy...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z kolega Holmanem, wypadki przy pracy sie zdarzaja i owszem.

Ja pamietam jak dzis jak zmienialem plyte i procka, poszedlam do sklepu po nowiutka plyte i procka (wtedy to byl soltek 75kav i duren 850 - to byl wypas), niewiele wtedy wiedzialem o podkrecaniu i prockach, wyczytalem tylko gdzies ze trzeba zamalowac mostki na L1 i mnoznik odblokowany, wiec sciagam cooler, wyjmuje procka zamalowuje mostki, wkladam zakladam cooler - nie dziala mnoznik. Wiec nie poddaje sie zdejmuje cooler znowu i slysze takie niemile zgrzyt, wyciagam procka a tu piekny duzy kawalek rdzenia upierniczony 8O . Niestety procek odszedl w kraine spalonych MHz, a ja musialem na drugi dzien isc i wysypac kase na nowy tyle ze juz 800 bo mnie na 850 nie bylo juz stac :(. Po tym zdarzeniu zaczalem czytac tweak.pl i dowiedzialem sie ze moglem kuipic spokojnie durnia 650 i go podkrecic nawet na 1050 i ile kasy bym zaoszczedzil. Ale bylem wtedy lamerem :lol: . a to co sie tobie stalo to tylko kwestia nieuwagi i pospiechu a nie niewiedzy i lamerstwa. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zluzuj.. poszlo w pizd* to trudno  :lol:  Nie ma sie co wkurzac odrazu. Ale miales pamieci w jednej kostce wszystkie? Ja to mam 3 banki obsadzone - mam rezerwe :)

A jak sobie wybrażasz 128 mb w kilku kostkach ??? :)

A dlatego się wkurzam, bo jestem [gluteus maximus] a nie overclocker jak taką gafę walnąłem! Ponadto nie mam pewności czy nowe pamiątki też tak będą śmigać, a chciałem puszczać mego duraka na 160 (chociaż na testy).

A tak w ogóle to jaka jest obecnie różnica cenowa między ddr266 a 333, bo może bym takie łyknął?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

64 mb + 32 mb + 32 mb :lol: :lol:

P.S. tomasir nie nazywaj siebie lama!! z tymi pamiatkami, to kazdemu moze sie zdarzyc, nawet osoba ktore skrecaja i rozkrecaja dziennie kompy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

64 mb + 32 mb + 32 mb :lol: :lol:

P.S. tomasir nie nazywaj siebie lama!! z tymi pamiatkami, to kazdemu moze sie zdarzyc, nawet osoba ktore skrecaja i rozkrecaja dziennie kompy :wink:

32 mb ddr???

No to ciekawe...:)

A że zdarzyc może się każdemu to wiem, ale mi nei powinno bo następnym razem może być już coś nei na gwarancji a na kompa sam lożę i będę miał spory problem.

A posta napisałem bo byłem ( w sumie i jestem tylko teraz trochęmniej ) wqurwi.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox do konca zycie jeśli nadal będziesz się bawil w OC, testy itp.. to zapewne cos jeszcze pójdzie.. To normalka..  :) (Wyapdek przy pracy...)

Od 10 lat jedyną rzeczą jaka została uszkodzona podczas grzebania były karty sieciowe (źle zbudowana sieć, kable między blokami, tanie sieciówki), karta SB1.5 - 2 scieżki poszły ale się zlutowało i jest ok, SB64 - podczas podłączania do wadliwego zasilacza, nieprzykręcony wiatrak od Zalmana (1,5PLN za superglue). Niezły wynik. Już nie popełniam błędów 8) (przynajmniej odkąd sam płacę za sprzęt :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc oznajmiam JESTEM LAMĄ I TAK MNIE MOŻECIE ZWAĆ. Nie dość że lamą to jeszcze do tego głupią  ... 

nie płacz, ja cię szanuję :) . Wytłumaczcie mi inną rzecz - próbowałem kiedyś zainstalować więcej niż 512 MB ramu w MSI (na dole), miałem 2 x 256elixir i 512 kingstona i albo chodziły 2 elixiry albo kingston i to tylko w środkowym banku 8O . I był taki motyw że ten kingston nie zawsze załapywał, musiałem wyłączac kompa. Przy kolejnym odpaleniu z kingstonem w 1 banku padł strzał, zaśmierdziało, komp zdechł... poszedłem na spacer... wsadziłem kingstona w 2 bank odpaliłem... i działa 8O

pytanie : co w moim kompie qrtka na wacie buściło bonka, nie wspomnę o trzasku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc oznajmiam JESTEM LAMĄ I TAK MNIE MOŻECIE ZWAĆ. Nie dość że lamą to jeszcze do tego głupią  ... 

nie płacz, ja cię szanuję :) . Wytłumaczcie mi inną rzecz - próbowałem kiedyś zainstalować więcej niż 512 MB ramu w MSI (na dole), miałem 2 x 256elixir i 512 kingstona i albo chodziły 2 elixiry albo kingston i to tylko w środkowym banku 8O . I był taki motyw że ten kingston nie zawsze załapywał, musiałem wyłączac kompa. Przy kolejnym odpaleniu z kingstonem w 1 banku padł strzał, zaśmierdziało, komp zdechł... poszedłem na spacer... wsadziłem kingstona w 2 bank odpaliłem... i działa 8O

pytanie : co w moim kompie qrtka na wacie buściło bonka, nie wspomnę o trzasku?

Pierwszy problem wynikał z tego że czasem pamięci nie chcą działać ze sobą i tyle. A z tego co piszesz to wynika że spaliłeś pierwszy bank pamięci. A po tym "zdarzeniu" próbowałeś używać jeszcze pierwszego banku? Bo jak nie to mógł sięon spalić lub jakieś przebicie poszło. A na twoim miejsc u nie używałby pierwszego banku (chyba że masz pamiątki na gwarancji :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lama to ja jestem !! Sprzedałem mojego poprzedniego kompa (Duron 800) i miałem tam pozmieniany jeden kabelek zasilania by mieć na wentylatorze 5V zamiast 12. Koleś powkładał do niego HDD i CD i podpiął do tego kabelka z zaminionym 12 z 5V włączył i ............. aż dym poszedł z CD 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy problem wynikał z tego że czasem pamięci nie chcą działać ze sobą i tyle. A z tego co piszesz to wynika że spaliłeś pierwszy bank pamięci. A po tym "zdarzeniu" próbowałeś używać jeszcze pierwszego banku? Bo jak nie to mógł sięon spalić lub jakieś przebicie poszło. A na twoim miejsc u nie używałby pierwszego banku (chyba że masz pamiątki na gwarancji :) )

8O teraz w tej płytce mam jednego eliksira i sprawdzałem na nim wszystkie bank i jest ok 8O

za to nie działa mi opcja "auto power up after ac power lost -> dizabled" od tamtego czasu :? 8O , jak włączam listwe to startuje też komp, za karę przełączyłem go na nierówny prad prosto z gniazdka, na listwie siedzi drugi, ten właściwy 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O teraz w tej płytce mam jednego eliksira i sprawdzałem na nim wszystkie bank i jest ok 8O

za to nie działa mi opcja "auto power up after ac power lost -> dizabled" od tamtego czasu :? 8O , jak włączam listwe to startuje też komp, za karę przełączyłem go na nierówny prad prosto z gniazdka, na listwie siedzi drugi, ten właściwy 8) .

No to u mnie chyba też to samo. Bo jak włączyłem zasilanie to się na chwilę włączają wiatraki i inne badziewia a po kilku sekundach się wyłącza.

Może mobo padła ??? Jak tak to pewnikiem na gwarancji wymienią, albo dopłace do jakieś lepszej.

Wie ktoś co to włąśnie może być że jak włączy się napięcie z sieci to samo mobo startuje na kilka sekund i się wyłącza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to u mnie chyba też to samo. Bo jak włączyłem zasilanie to się na chwilę włączają wiatraki i inne badziewia a po kilku sekundach się wyłącza.

Może mobo padła ??? Jak tak to pewnikiem na gwarancji wymienią, albo dopłace do jakieś lepszej.

Wie ktoś co to włąśnie może być że jak włączy się napięcie z sieci to samo mobo startuje na kilka sekund i się wyłącza?

czekaj, czekaj - primo - ten msi startuje i idzie dalej, wszystko ok , tyle tylko że nie dzaiła ta opcja w biosie.

co do tego startu "na chwilę" to mam to w drugim kompie (asus), właczam listwę, chwila pochodzą wentyle (ok 1s), dyski itd i OFF. ale potem jak wlączę power (guzik) to wszystko działa ql. wydaje mi się że to zależy od zasilacza, ale nie chciało mi się sprawdzać.

Po prostu jak włączam listwę to od razu przytrzymuję guzik od powera i nie ma krótkiego startu tylko komp startuje od razu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...