POWER BY AMD Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 zakupiłem 3 wiataki delta 120mm bedana chłodnicach w moim kompie tylko jest jeden problem na 12v to jakiś kamikaze by wysiedział ja nie bede nawet peróbował 12v bedzie mi potrzebne od czasu do czasu na jakies rekordy, upalne dni lub w razie jakiekolwiek potrzeby, po prostu potrzebuje płynnej regulacji interesuje mnie zakres 2-12v we wszyskim by nie było problemu gdyby nie to ze te delty o ile sie nei myle zżreja 20w no bo 12v*1.6A nie znam sie szbytnio na alekronice ale potencjometry musze zrobić zalezy mi na prostym, chocby drozszym rowiazaniu 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Stabilizator + regulator napiecia na scalaczku LM317 W googlach znajdziesz duzo na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 lm317 ma do 1.5A wiec bedzie sie strasznie grzal o ile pociagnie. tobie jest potrzebny juz lm350 (chyba 3 ampery). zasada dzialania ta sama ale koszta... duzo wieksze. ps moze bys tak wrzucil moj wynik do hall of fame bo 3 razy wysylalem a ty nawet nie raczyles odpowiedziec ze jestes zajety i zamiescisz potem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 a nie da sie ominąc tego stabilizatora bardzo bedzie mi sie napiecie wachac ?? (nieznam sie na tym nieśmiejcie sie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 najlatwiej jest zastosowac stabilizator napiecia: - male koszta - porecznosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 to jak duze sa to koszta według was tak na oko?? i czy dostane to ode reku u mnie w elektroniczym (średniej wielkosci sklepik) czy sa to zadkospotykane czesci które sie sprowadza na zamówienie potrzebuje czegoś szybko na ponidziałek wiedz moge kupic to tylko jutro ..(jutro sobota) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 aha pogadałęm z chaosem i wymysliłęm ze chcem cos takiego : włacznik 2 pozycyjny i 5v + potencjometr i pozycja 2 12v(jak sie da to jakis delikatny potencjometr aby tam regulowac powidzmu od 12-10v jak sie rtak da to prosił bym zebyscie napisali konkretnie co musze kupic i ile mnie to mniej wiecej wyniesie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 pierwszy wariant: - za czesci okolo 10-12 zeta na jeden regulator - z dostepnoscia nie powinno byc problemow twoj wariant: - koszt potencjometru i przelacznika czyli od 2,50 do.... (z tym ze nie mam pojecia jaki wtedy zastosowac potencjometr bo koszta moga byc i 25 zeta za te kobylaste potencjometry) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 mozesz to rozwiazac inaczej .. zrobic przlacznik za molexem do napecia plusowego 5v 12v, tluamcze po polskowemu zeby nie bylo problemow :) ... jak przelaczysz na 12 v to bedzie szlo prosto 12 i masa na wiatrak jak dasz 5v to na tej lini zalozysz sobie jeszcze dodatkowo ukladzik regulujacy np od 2 do 5v (na 5v ma jzu ino 8w poboru) .. ino ze da delta ponizej 4v sie ponoc nie buja juz .. w kazdym razie slychac jej lozyska .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 a musi byc regulacja od 5V?? bo w sumie rozwiazanie: 12V + masa = 12V (jedna pozycja) 12V + 5V = 7V (druga pozycja) moglo by byc wystarczajace... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 no mozna zrobic 5v 12v tez .. ale on ma nadziej ze na 4v bedzie cichsza :> a i tak nie bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 no na 4v bedzie ciszej niz na 5v :wink: wchcac miec takie podłączenie : włacznik 2 pozycyjny na jednej pozycji linia 5v i potencjometr 2 pozycja linia 12v i potencjometr co msuze dokłądnie kupić jakie potencjometry czy moze jednak lepiej kupic 1 poteżny potencjometr ?? bawie sie cały czas w ta linie 5v nbo szkoda mi juz mojego chiefteca w którym 12v i tak juz pada a obciazenie go 3 takimi deltami = 60w na lini 12v wiec pewnie sie z tego nie ucieszy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 yotomeczek dał mi taka propozycje http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=26898857 gadałem z typem poweidziałze daje mi gwarancje na to ze to pociagniej moje delty co wy an to ?? a tu macie to samo w czesciach: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=27005012 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 ja jestem zdania masz hurtownie elektroniczna pod nosem idz tam i zakup wszystkie czesci zlutuj i sprawdz czy bedzie dzialac jak bedzie to kupuj to albo dokup reszte czesci i zloz do kupy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 yotomeczek dał mi taka propozycje http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=26898857 gadałem z typem poweidziałze daje mi gwarancje na to ze to pociagniej moje delty co wy an to ?? a tu macie to samo w czesciach:http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=27005012 ja juz wczesniej (pierwszy moj post) sie rozpisywalem na temat amperazu ukladu lm317. wersja L jest zdaje sie do 0.8A a wersja T (ta najpopularniejsza) jest do 1.5A. skoro te wentyle maja taki pobor pradu to te uklady nie wytrzymaja i juz. to co prezentuje ten pan na tej aukcji jest bardzo fajnym wykonaniem i za te pieniadze sie w sumie oplaca chociaz robiac samemu koszta by byly o polowe mniejsze. a do tego mozesz zrobic od razu podswietlenie :D . wracajac do tematu. zapytaj sie tego goscia czy moglby dla ciebie zrobic dwa uklady na lm317 a dwa na lm350. i pod 350 bys podlaczyl swoje 120 a pod zwykle lm317 jakiekolwiek inne wentyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 gadałem z kolesiem na gg i napisał ze ten jego sprzet pociagnie moje wentyle i on daje mi na to gwarancje :wink: wiedz a ta kase chyba mi sie ołaca co nie ?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 to kup to i zdasz relacje a potem ja sie zastanowie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 gadałem z kolesiem na gg i napisał ze ten jego sprzet pociagnie moje wentyle i on daje mi na to gwarancje :wink: wiedz a ta kase chyba mi sie ołaca co nie ?? :wink:skoro daje gwarancje to jest bardzo pewny siebie. zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Moja rozmowa z nim ja to Bin Laden on to regulator rpm Bin Laden widz jak sadzisz twoje cudo pociagnie moje wiatraki regulator rpm 1.6 A to faktycznie dość duzo jak na wiatraki Bin Laden nom wiem regulator rpm wytrzyma 2A regulator rpm 2A / 20W jeden kanał Bin Laden nom Bin Laden a jak to liczyc regulator rpm jest dany radiator i bez problemu odprowadzi ciepło z takiej mocy Bin Laden 12v*1.6A Bin Laden to bedzie akurat 20w regulator rpm tzn, nie licze tylko wiem ze specyfikacji układu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 napisale ze 2A. ja jestem pewien na 90% ze tylko 1.5A. Zreszta nawet jakby bylo 2A to ja bym i tak nie bral na styk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 LM317 na radiatorku jak od pentium 166 ;) spokojnie pociagnie 1,6A Pozatym ma wylacznik termiczny, to nie widze w czym problem :) A praca w 90 stopniach to normalka dla takiego elementu :) Transformator , mostek prostowniczy, dwa kondensatory, rezystor i potencjometr. Ot caly uklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 mam troche radiatorów wiec w razie potrzeby to coś przeykleje na niego jakiś kawał aluminium 40zł za takie cos to duzo czy mao według was jak rozmawiałem to przyjedzie to do mnie poskładane polutowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 ok to sie dogadałem robi mi wszysko, mi zostaje wlutowac te stabilizatory. regulator na 5 (czyli) 10 regulatorów bedzie w nim wszysko oprócz stabilizatórów które msuze sobie sam kupic i samemu wlutowac za całośc płące 40zł i do tego mam jeszce takie fajne łądne gałeczki co wy na to ?? update: no to pieknie wiecie po ile dostałem lm350T ?? po10zł szt. to chyba jest jakies przegiecie czy ktos kupywał juz takie .. ile zapłacił ?? :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 dlaczego wszyscy uparli się na LMy :?: czy nie lepiej i taniej jest zrobić to tak :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...