Skocz do zawartości
qqror

Problem z Abit NF7-SL

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie płykę i nie bardzo jestem z niej zadowony. Problem mam taki: podłączyłem wszystko ładnie, odpalam... a tu jeden długi sygnał i nic sie nie odpala... wyjąłem z obudowy zmontowałem wszystko jeszcze raz na dywanie, odpalam... i śmiga!!! Co jest grane!? Pakuje jeszcze raz do obudowy, odpalam... i znowu lipa :( tylko ciągły sygnał ze speakerka i nic!!! Nie poddaje się... przewróciłem kompa na bok (płyta w obudowie) odkęciłem wszystkie śróbeczki, odpalam i poszła... no to nie wiem... przeykręcam jedną śróbeczkę, odpalam i znowu jeden długi sygnał! Jasny <span style="color:red;">[ciach!]</span> myśle!? Przez śrubkę się nie odpala?!.... o co tu może chodzić!? Prosze pomóżcie!!! Puki co komp na dywaniku leży w kawałkach ;) troche licho... nie mam zamiaru go tak zostawiać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sprawdz, czy w szoku przedmontazowym nie wkreciles ktorejs srubki w niewlasciwe miejsce tak ze zwiera jakies sciezki.

2. przed wkrecaniem srubek dokladnie uloz plyte wzgledem otworow w kolkach dystansowych tak aby wszystkie byly centralnie nad nimi - i utrzymaj to polozenie.

3. jesli masz obudowe procomp zrob to bardzo starannie (mam nadzieje ze to nie ta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pełni sie zgadzam z poprzednikami ale ja jeszcze bym dodal ułożenie kabelków i taśm bo one też lubią różne figle płatać ... po prostu włóż samo mobo do obudowy i odpal sprawdz czy wstaje potem podpinaj po koleji proc pamiec grafa oraz pozostale urzadzenia na końcu dyski i cdromy ..

Pozdro miłej zabawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to dziwne ale czy zmieniales (kupiles) obudowe ??? Pytam dlatego ze kiedys mialem podobny problem spowodowany lenistwem. W niektorych obudowach trzeba wkrecic takie dziwne srobki (wygadaja one podobnie do srubek ktore sa wkrecone w wyscie od monitora i protow COM i LPT).

Trzeba je wkrecic najpierw w obudowe, pozniej na nich polozyc plyte i wkrecic srobki. Jezeli tego nie zrobisz i obudowa nie miala standartowo zamonyowanych tych srobek to robisz zwarcie bo przykrecasz plyte do obudowy taz ze luty od ukladuw scalinych i nie tylko dotykaja bezposrednio obudowy.

Inna mozliwosc jest taka ze zmieniales plyte i te srobki byly juz wkrecone.

Nie karzda plyta ma otwory na srubki w tych samych miejscach wiec moze sprawdz czy ktoras z tych dziwych srubek nie dotyka jakies nuzki na plycie.

Dobra troche namieszlem, ale mam nadzieje ze mnie rozczytasz.

Powodzenia i Pozdrawiam

Update:

Te dziwne srobki o ktorych pisalem wyrzej to kolki dystansowe dzieki zgred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie pomoże to co pisali moi poprzednicy jest jeszcze jeden trick. Właściwie pewne jest że gdzieś ci zwiera. W sklepach hydraulicznych itp można kupić małe uszczelki bądź oringi gumowe(są lepsze bo bardziej sprężyste) o średnicy otworu ok 2mm. Włóż je pomiędzy płytę a błechę obudowy na każdą śrubkę. Jest to dość pracochłonne ale wykonalne. Jest jeszcze jeden plus tego rozwiązania nie przenoszą się drgania z wentyla na procku na obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolki dystansowe a nie 'takie dziwne srubki'. ale zeby tego nie zauwazyc to juz trzeba naprawde byc ... niezbyt madrym

Sorry, nie karzdy musi wiedziec co to jest kolek dystansowy i wiedza ta na pewno nie niest wyznacznikiem posziomu "modrosci".

Dziekuje za wyjasnienie co do nazwy i na przyszlosc postaraj sie byc batrdziej powsciagliwy w wydawaniu opini o innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzilo mi wszak o to, czy ktos wie jak sie to nazywa a o to, ze mozna nie zauwazyc koniecznosci ich wkrecenia.

ja sobie nie wyobrazam jak mozna wkrecic plyte bez koleczkow (tudziesz takich kosteczek plastikowych dodawanych w obudowach tracera .. albo takie metalowe "żabeczki")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...