Skocz do zawartości
mikos

Chieftec 420W - wymiana wiatraków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś się może bawił w wymianę wiatraków z zasilacza Chieftec 420W?

Pytanie może się wydawać idiotyczne, bo zasiłka na nich jest cicha a dobrze trzyma napięcia... ale zawsze można lepiej ;)

Sprawdzałem co tam jest zamontowane w oryginale:

Superred CHA8012BBS-A (ten widoczny z tyłu obudowy)

Na stronie producenta są takie dane:

2100rpm/25,07CFM/23dB

Dziwne, jestem pewien, że taki właśnie mam model w zasiłece ale po podłączeniu żółetego kabelka do płyty mam niższe obroty (automatycznie są regulowane: 1300-1600 - przynajmniej u mnie).

Wynika z tego, że powinien być cichszy niz 23dB (trudno powiedzień ale głośny nie jest) ale za to słabszy.

Mam obudowe typu miditower i zasiłka jest tuż nad CPU (na którym mam Zalmana 3100+). Ponieważ wersja 420W ma 2 weny, to wyciaga gorące powietrze znad proca. Z tego powodu (jak z siły wentów) zasiłaka nieco się grzeje, a z kolei nad procem wciąż jest gorąco (mieli się gorące powietrze).

Poprzednio miałem zasiłkę Codegena (szmelc) 300W ale zmieniłem wiatrak na 80-kę Zalmana (na przelotce 6V) i rozebrałem dół. Efekt był całkiemk niezły!. Zasilacz, co prawda trzymał cienko (dla tego go zmieniłem) ale wyciągał powietrze znad proca i był cichy.

Ten też jest cichy ale ledwie dmucha.

W mojej obudowie (aluminiowy Chieftec midi) wentylator wyciągający z tyłu powietrze jest sporo poniżej proca więc sobie kiepsko radzi...

Myślałem, żeby może zmienić wenty w zasiłce.

Co byście zaproponowali (do 25dB)?

A może ktoś już zmieniał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi ci o to że chodzą wolniej niż wg strony producenta ? ich szybkość zależy od temp w zasiłce, a w końcu ta zasiłka jest nad/pod/czy na wyskości proca ? bo podałeś wszystkie trzy możliwości :lol: a ja bym zostawił tak jak jest, bo póki działą lepiej nie ruszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi