mikos Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Witam! Czy ktoś się może bawił w wymianę wiatraków z zasilacza Chieftec 420W? Pytanie może się wydawać idiotyczne, bo zasiłka na nich jest cicha a dobrze trzyma napięcia... ale zawsze można lepiej ;) Sprawdzałem co tam jest zamontowane w oryginale: Superred CHA8012BBS-A (ten widoczny z tyłu obudowy) Na stronie producenta są takie dane: 2100rpm/25,07CFM/23dB Dziwne, jestem pewien, że taki właśnie mam model w zasiłece ale po podłączeniu żółetego kabelka do płyty mam niższe obroty (automatycznie są regulowane: 1300-1600 - przynajmniej u mnie). Wynika z tego, że powinien być cichszy niz 23dB (trudno powiedzień ale głośny nie jest) ale za to słabszy. Mam obudowe typu miditower i zasiłka jest tuż nad CPU (na którym mam Zalmana 3100+). Ponieważ wersja 420W ma 2 weny, to wyciaga gorące powietrze znad proca. Z tego powodu (jak z siły wentów) zasiłaka nieco się grzeje, a z kolei nad procem wciąż jest gorąco (mieli się gorące powietrze). Poprzednio miałem zasiłkę Codegena (szmelc) 300W ale zmieniłem wiatrak na 80-kę Zalmana (na przelotce 6V) i rozebrałem dół. Efekt był całkiemk niezły!. Zasilacz, co prawda trzymał cienko (dla tego go zmieniłem) ale wyciągał powietrze znad proca i był cichy. Ten też jest cichy ale ledwie dmucha. W mojej obudowie (aluminiowy Chieftec midi) wentylator wyciągający z tyłu powietrze jest sporo poniżej proca więc sobie kiepsko radzi... Myślałem, żeby może zmienić wenty w zasiłce. Co byście zaproponowali (do 25dB)? A może ktoś już zmieniał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiki-yu Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 chodzi ci o to że chodzą wolniej niż wg strony producenta ? ich szybkość zależy od temp w zasiłce, a w końcu ta zasiłka jest nad/pod/czy na wyskości proca ? bo podałeś wszystkie trzy możliwości :lol: a ja bym zostawił tak jak jest, bo póki działą lepiej nie ruszać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikos Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zasiłaka jest tuż NAD prockiem (mogłaby być wysoko nad prockiem, gdyby to była obudowa bigtower) ;) Teraz jest tak sobie... tj. zasłabo ciągnie (ciągnęło dobrze na starym zasilaczu :( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiki-yu Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 ja bym proponował wziąć zasiłkę i postawić ją na obudowie u góry a do obudowy na tył wsadzić dodatkowego wentyla i powinno działąć bez zarzutu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zobacz ten topic :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...