Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Mietnam wiem że płyta jest moim wąskim gardłem, ale odkładam na a64 :) a wczoraj późnym wieczorem walczyłem dalej w 3dmarku03 :) i udało mi się wycisnąć: 6967pkt

Dzisjaj powalcze o pełne 7k :) Pokombinowałem z silencerem i pasta ocz ultra i oc gpu znacznie wzrosło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj późnym wieczorem walczyłem dalej w 3dmarku03 :) i udało mi się wycisnąć: 6967pkt

Dzisjaj powalcze o pełne 7k :) Pokombinowałem z silencerem i pasta ocz ultra i oc gpu znacznie wzrosło :)

Mozesz podac szczegolowy konfig i taktowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj późnym wieczorem walczyłem dalej w 3dmarku03 :) i udało mi się wycisnąć: 6967pkt

Mozesz podac szczegolowy konfig i taktowania ?

congratulations ClareS :) Luki przeciez wszystko jest jego linku do ORBa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R.i.P. thx :) na tym asrocku naprawde nie jest łatwo osiągnąc te 7k :)

UPDATE :)

R.i.P. porównuje z twoim orb :) i gpu mamy tak samo, pamięci mam wyżej o 35mhz :) proc troszke ja mam wyżej :) ty masz tylko fsb i dobra płyte :) jak to pomaga :P

UPDATE :)

No i stało się :) Wkońcu po wielu próbach itp itd :lol: osiągnełem 7k :) Dokładnie 7011pkt.

Jak bym miał dobre mobo to bym powalczył o 7,5k :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Luki przeciez wszystko jest jego linku do ORBa

Przyznam się, że nie spojrzałem :) Siakiś dzisiaj niewyspany jestem :wink:

i udało mi się wycisnąć: 6967pkt

No to faktycznie przy takich taktowaniach taki wynik to porażka. Nie spodziewałem się, że mobo ma aż taki wpływ. U mnie przy procku na 2450 Mhz karta 444/370 mam 6900.

Sądzę, że na "normalnej" (bez obrazy) płycie powinieneś mieć jakieś 7300 pkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że ta płyta to <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, ale co poradzić :) Jeszcze pokaże na co moją grafe stać :)

Gratuluję! Przy tych taktowaniach i takim procku rzeczywiście na innym mobo mógłbyś się pokusić o 7.5k spokojnie. Ja na mojej grafie wycisnąłem 7.9k u kumpla na P4 3.0 @ 3.75Ghz, komp był złożony na biurku, nad kartą wisiał na gumkach Zalman wyjec 92mm na pełnych obrotach, a kumpel dodatkowo dmuchał na zimno farelką! :D Czego się nie robi po browarze... i to w wieku 27 lat (kiedy ja dorosnę? ;)) :lol:

Możesz zdradzić, co pokombinowałeś z Silencerem? U mnie po szlifowaniu, polerowaniu na lustreko emulsją polerską i zmianie pasty (uwaga uwaga) z bardzo dobrej Artcic Ceramique na jeszcze lepszą Cooler Master Gold spadły temperatury, ale OC praktycznie nie drgnęło. Zdejmowałeś osłonkę? Sam się noszę z takim zamiarem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnego nic nie zrobiłem, kombinowałem z dokręcaniem, wyczyściłem z kurzu, polerka, wyglądał lepiej niż nówka :) Do tego rdzeń przesmarowałem ocz ultra 5+ (troche ryzyka 8) ) i dało mi to że moge teraz 3dmarki robić na ustawieniach gpu dużo wyższych :) Niedługo postaram się o jakaś lepszą mobo, może uda się a64 :) i będe walczył o minimum 7,5k :) ale prawdziwym celem jest 8k ;]

Hmm caty 4.10 daja jakies dodatkowe pkt w 3dmarkach :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnego nic nie zrobiłem, kombinowałem z dokręcaniem, wyczyściłem z kurzu, polerka, wyglądał lepiej niż nówka :) Do tego rdzeń przesmarowałem ocz ultra 5+ (troche ryzyka  8)  ) i dało mi to że moge teraz 3dmarki robić na ustawieniach gpu dużo wyższych :) Niedługo postaram się o jakaś lepszą mobo, może uda się a64 :) i będe walczył o minimum 7,5k :) ale prawdziwym celem jest 8k ;]

Aha, czyli wcześniej był zaniedbany jak rozumiem ;) O ile ci wzrosło OC na GPU, bo jakoś nie pamietam, ile miałeś wcześniej? Przy tym OC masz szansę na 8k na A64 :)

Hmm caty 4.10 daja jakies dodatkowe pkt w 3dmarkach  :?:

Nie ma pojęcia, siedzę w Niemczech i działam na laptopie - po zmianie z Omeg na Cat. 4.6 na Omegi na Cat. 4.8 wynik mi skoczyl z 1138 na 1236 na Mobility Radeonie 9000 64MB :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaniedbany :) Nawet nie wiesz jak bardzo, aż sam się ździwiłem :) Aż z kurzu to filter się zrobił :) i temp spadły o 20C :) na co wpłyneła też zapewne pasta :) GPU wcześniej szlo na 420 (max 430), teraz idzie na 450 (max 460) :)

No na moje 8k to jeszcze zapewne troche poczekamy :) Chociaż jak teraz przegądam forum, to mało kto ma jakieś tam bdb dobre wyniki na r9800 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na moje 8k to jeszcze zapewne troche poczekamy :) Chociaż jak teraz przegądam forum, to mało kto ma jakieś tam bdb dobre wyniki na r9800 :)

Poczekaj niech dojde czy trafiłem kartę mało podatną na modowanie, czy ja paprak jestem :) Jeśli to drugie to niedługo zostaniesz pokonany :) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to na starcie jestem przegrany, ze względu na mobo :) Jak dorwe coś lepszego to możemy się pościgać :) Wkońcu czego nie robi się dla rywalizacji :)

Tak serio to raczej nie mam szans, na 99% jestem przekonany, że nie wykrzesam nic ponad 370 z moich pamieci, a szkoda.... Życzę Ci abyś się szybko dorobił A64 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaniedbany :) Nawet nie wiesz jak bardzo, aż sam się ździwiłem :) Aż z kurzu to filter się zrobił :) i temp spadły o 20C :) na co wpłyneła też zapewne pasta :) GPU wcześniej szlo na 420 (max 430), teraz idzie na 450 (max 460) :)

To ja u mnie nie oczekuję rewelacji, bo co chwila z nim coś kombinowałem, zmieniałem pasty, czyściłem, polerowałem, więc wątpie aby u mnie się cokolwiek poprawiło. Zmienię tylko po powrocie nawiew boczny na grafę ze Spire ClearBlue 80mm 7v (normalnie ok. 2500rpm, na 7v nie mam pojęcia) na BeQuiet Silent Wings (mam takiego, puszczę na 12v a będzie w miarę cichy).

Marzy mi się również takie cacko :

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=593

tylko nie chcę ścianki ciąć w budzie (Chief ma miejsce na 92mm, ale takich cichych nie znajdę, a na 5v za słabo będą dmuchać). Myślicie, że byłoby dobrym pomysłem zostawienie w ścianie pustego miejsca 92mm i zamontowanie w środku w pewnej odległości takiej 120mm na gumkach czy czymś w tym stylu? ;)

Bo ludziki już się znudzili, teraz świrują za X800 albo częściej za GF6800 (odblokowują potoki itd.) ewentualnie GF6600GT, a nasze poczciwe Radosławy odchodzą w cień. Grzeje mnie to, ważne że jest parę takich osób, które nadal kombinują z tymi kartami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mietman odradzam ci ten cooler http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=593 mam 2 takie tylko 80 mm byly ciche przez 3 miesiace a teraz warcza strasznie ladnie wygladaja ladnie wykonane ale nietrwale maja slizgi, ogolnie lipa niema to jak firma papst to sa wentyle naprawde wysokiej jakosci kazdy z nich jest wywazany wiec niema zadnych wibracji przenoszonych na obudowe, sam posiadam jednego papsta kupilem go od jednej pani sprzedajcej na gieldzie w sosnowcu sprzedala mi go za 10zl, chyba niewiedzala co sprzedaje bo ten co kupilem kosztuje prawie 70zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Radeona 9800pro firmy MSI. Wczoraj zamontowalem do niego Silencera rev.3 i wzialem sie za podkrecanie. Rdzen taktowany jest jakos nisko - 350MHz (podczas gdy standard to chyba 380?) i niestety doszedlem jedynie do 390 - przy 400MHz pojawialy sie sporoadycznie w 3DMarku 2003 drobrne kropki - jak mi sie wydaje oznaka przekrecenia rdzenia... Przy 390 MHz bylo OK. Czy nie uwazacie, ze to troche za malo?

Na pamieciach nie mam jeszcze zainstalowanych radiatorko i nie poszly na wiecej niz 720 MHz (defaultowo 680).

Czy 40MHz wiecej jak na taki zestaw chlodzacy to nie za malo? a moze spodziewalem sie nie wiadomo czego? No i czemu fabrycznie takie niskie taktowanie rdzenia?

Nie wiń za to Silencera, bo on bidulka niczemu nie jest winien. MSI nie produkuje oficjalnie kart ATI, robi je dla niemieckiego Mediona i chwyta się różnych sposobów. W Niemczech była afera z tymi kartami, dokładnie takimi jak twoja, ponieważ nie posiadają zegarów pelnego 9800PRO, a są sprzedawane pod takim oznaczeniem, co wprowadza klienta w błąd. Medion/MSI przyznał się do jakiegoś błędu - niby wgrano zły bios, ale wg mnie to właśnie na te karty poszły GPU, które nie były w stanie na firmowym chłodzeniu osiągnąć wolnych od artefaktów taktowań 9800PRO (dokładnie 378.00Mhz) czyt. odrzuty z procesu produkcyjnego. Sprawdzałeś OC tej karty przed założeniem Silencera?

Poza tym MSI wymyśliło własne PCB (laminat) z innym układem kondensatorów, który w praktyce mówiąc delikatnie się nie sprawdził. Dokładnie w tym wątku już co najmniej dwóm osobom padły takie karty (a grzały się jak diabli). Przykro mi, ale wg mnie więcej z tej karty nie wyciśniesz, choćbyś chłodził nie wiem czym - kiepskie PCB, kiepskie zasilanie i kondensatory.

No to mnie podlamales troche :(

Co do OC przed zalozeniem Silencera to wlasciwie nie bylo duzo gorzej - rdzen dochodzi do 375MHz bez artefaktow - dlatego jestem troche rozczarowany wynikami po zalozeniu chlodzenia - ale przynajmniej ciszej jest ;) Krecic pamieci wiecej niz na 720 MHz nie probowalem bo strasznie sie grzeja bez radiatorkow (te mam w planie kupic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mietman odradzam ci ten cooler http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=593 mam 2 takie tylko 80 mm byly ciche przez 3 miesiace a teraz warcza strasznie ladnie wygladaja ladnie wykonane ale nietrwale maja slizgi, ogolnie lipa niema to jak firma papst to sa wentyle naprawde wysokiej jakosci kazdy z nich jest wywazany wiec niema zadnych wibracji przenoszonych na obudowe, sam posiadam jednego papsta kupilem go od jednej pani sprzedajcej na gieldzie w sosnowcu sprzedala mi go za 10zl, chyba niewiedzala co sprzedaje bo ten co kupilem kosztuje prawie 70zl.

DZięki wielkie, bo tylko zupełnie niepotrzebnie wyrzuciłbym pół banieczki w błoto. Zostanę więc przy BeQuiet, a w przyszłości jak będę np. w Katowicach (tam jest fila, w Krakowie niet), to zakupię w Proline 120mm Crystal Fan - mam taki w zasilaczu, tylko święcący i jest naprawdę cichutki, a służy już jakieś pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puki przekopię się przez ten topic może ktoś da mi kompetentną wiedzę: szafir 9800pro jest do mie w drodze.

Chciałem się w międzyczasie przgotować na jego przyjęcie i mam takie pytania:

1. Nie chcę reinstalować windy: mam teraz grafę nVidii: przed fizycznym włożeniem szafira normalnie odinstalować ForceWare, czy coś jeszcze?

2. Jakie stery do szafirka założyć na "dzień dobry"?

3. Czy są jeszcze jakieś specjalne uwarunkowania? Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Dzięki za zrozumienie: może są jakieś linki pomocne dla nowicjusza w Raedonach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - czasami, w zależności od tego jak ogólnie jest zaśmiecony system, wystarczy uzycie programu Driver Cleaner (najnowsza wersja bodajże 3.2), chociaż potem i tak polecam ręczne wycieczki po rejestrze i czystki etniczne ;)

2 - ja używam Catalyst 4.8 i jestem zadowolony (zarówno na laptopie jak i na stacjonarnym) : różnica w wydajności dla wszystkich zmodyfikowanych (Omega, DNA, Forsage itp.) jest niewielka, więc na początku bym nie eksperymentował ;) Dobra rada - nie instaluj Catalyst Control Center, bo to wielka pomyłka; zostań przy klasycznym panelu.

3- karta grzeje się jak cholera, Silencer (może być spokojnie VGA Silencer Rev.3, a nie te nowe) praktycznie niezbędny, biorąc także pod uwagę hałas.

Polecam poniższy vortal, jego forum, program ATITool i różne przewodniki, które tam znajdziesz :

http://www.techpowerup.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam zmiane chłodzenia bo karta sie grzeje mocno, radiatorki na pamięci jeśli zamierzasz kręcić i jakieś lekkie chłodzenie z boku - celem wymuszenia owiewu dookoła karty(tył, pamiątki, kondensatory)

Bo coś czytałem, ze w przypadku silencera elementy pod nim sie grzeją i mogą spalić(te, ktorych nie dotyka).

Ja używam cat 4.10 i jest spoko. I chłodzenia wodnego , plus radiatorki alu na memy i wiatrak boczny 8cm puszczony na około 5-7v

Aha- NIE MUSISZ REINSTALOWAC

Sam zmieniałem z fx5200 na tego radka, wiec wiem, że wystarczy wyczyszczenie DriverCleanerem, usunięcie wpisów z rejestru przed zainstalowaniem sterów ati i wszystko styka. Jade na takim systemie już od maja bodaj(ghost- ostatni wczyt w sierpniu-ale nadal z sterami fx) i jak widać w podpisie wyciągnełem z karty i systemu 7140pkt w 3dm2k3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisz się do naszego rankingu ;) :)

Czy ktoś zauważył zmianę po zainstalowaniu DX9.0c (na lepsze, nagorsze, żadnej)? I tak będę musiał toto zainstalować do 3D05, ale głowię się, czy wcześnie jakieś benche w 3D03 kręcić czy nie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś zauważył zmianę po zainstalowaniu DX9.0c (na lepsze, nagorsze, żadnej)? I tak będę musiał toto zainstalować do 3D05, ale głowię się, czy wcześnie jakieś benche w 3D03 kręcić czy nie :?

9.0c z tego co wiem wnosi jedynie obsluge PS3.0 a z moich obserwacji na roznych grach wynika ze nic sie nie zmienilo w wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak głęboka powinna być deinstalacja detonatorów?

Nie wystarczy przed fizyczną zamianą graf przejście na domyślny sterownik VGA?

A użycie Detonator R.I.P. ? Nie wystarczy?

Mam DC3.3 ale jakoś nie mam do niego zaufania.

Aha, czy 9800PRO 128/256bit nie ma radiatorów na pamiątkach? Bo tak oglądam zdjęcia w Internecie i wydaje mi się, że 128/128bit nie ma radiatorów.

Grafa już jest w rękach poczty, będzie u mnie zaraz po świętach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czy 9800PRO 128/256bit nie ma radiatorów na pamiątkach? Bo tak oglądam zdjęcia w Internecie i wydaje mi się, że 128/128bit nie ma radiatorów.

Nie jesli chodzi o Sapphira to faktycznie nie ma radiatorow na pamiatkach ,a przyanjamniej nie na takiej jak zamierzam juz we Wtorek zakupic. Co do innych firm np. Hercules to tego nie wiem bo nie sprawdzalem. Co do re-instalacji systemu nie jest ona konieczna. Wystarczy DriverCleanerem usunac stery i z rejestru wszystkie wpisy zwiazane ze sterami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogole radiatorki defaultowo to chyba montuje tylko hercules, choc ostatnio zrobilo sie cicho o tej firmie. najlpiej kupujac grafe zaopatrzyc sie wlasnie w takowe radiatorki (ja mam revolteci miedziane) i lepsze chlodzenie jesli chcemy by nasz radek chodzil na "niestandarowych -overclockerskich" taktowaniach

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież piszą wszyscy, iż nie wystarczy; potrzebna jest standardowa deinstalacja plus Driver Cleaner - minimum wymagań, żeby potem coś się nie chrzaniło.

Nie masz zaufania? A korzystałeś chociaż raz? Należy uruchomić system w trybie awaryjnym i wybrać określone sterowniki do usunięcia (mam na myśli resztki w systemie). Z moich doświadczeń wynika, że i tak potem pozostają w rejestrze jakieś śmieci.

Mało który ma, jak napisal R.I.P standardowo to tylko Hercules oraz niektóre modele HISa. Dlaczego raz piszesz 128 a innym razem 256bit? Mam nadzieję, że nie dałeś sobie wtulić karty ze 128-bitową magistralą pamięci, bo to porażka (nie tylko ze względu na 2x słabszą magistralę, ale również przez zaniżone taktowania GPU i pamięci)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...