Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

No juz ranking jest uzupełniony :) Niech no ja tylko dorwe jakaś dobrą płyte to wam tam wszystkie pierwsze trzy miejsca zajme :)

Dawać jescze wyniki ludzie :!: :)

Czołgiem ;)

Jestem już w Polsce, ale mam strasznie mało czasu, a za tydzień jadę znowu do Niemiec, gdzie zostanę chyba aż do świąt. Narazie wątpię w jakieś marki-smarki : zaraz po powrocie rzuciła mnie panna, a potem Epox oddalił się w piątek wieczór do krainy wiecznych łowów. Ponieważ musiałem wyjechać na weekend, to dopiero w poniedziałek dorwałem nowe mobo - Epox 8RDA+ PRO - super fajna płytka, ale wymieniłem ją we wtorek, bo przy obciążeniu procka strasznie piszczał układ zasilania, wręcz terkotał; po wymianie to samo, więc ostatecznie wylądowałem z Abitem NF-7 ;).

Właśnie mam odrobinę czasu i testuję mobila (nareszcie :)).

Pozdrawiam - o rankingu nie zapomniałem, ale coś czuję, że zamieszam w nim dopiero na święta. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RH74 ;+p (rh74@o2.pl)

Temat: Pytania o zmianę BIOSu Radeona Sapphire 128MB 9800PRO na XT.

Mam Radeona 9800PRO 128MB -Rdzeń R360 -Pamięć Samsung 2,86ms (Samsung 328 K40263238E-GC2A)

-Chłodzenie GPU Arctic Cooling VGA Silencer ATI1

-Chłodzenie RAM-u kostki Revoltec-a Cu

W 3D MARKu 2001SE idzie bez artyfaktów na 415/742 (standard dla XT), jednak nieznacznie zwalnia

z ok 15200 na 15030 punktów.

W sieci znalazłem program ATI WINFLASH 1.0.0.16 oraz RaBIT Radeon BIOS Tuner v1.5 + Biosy

-ATI.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin

-Sapphire.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin

Moje pytania:

1) Gdzie można znaleść dokładny opis modowania?(większość starych opisów w sieci już nie istnieje).

2) Czy programy, które mam są ok i czym różnią się powyższe BIOSY, który z nich załadować.

3) Jak zrobić kopię starego biosu i co robić gdy mod się nie uda. Jakie jest ryzyko wypalenia karty?

4) podnosząc mojemu radeonowi 9800PRo z standardu 378/675 na 415/742 jest drobny spadek punktów o ok. 150 o co chodzi?

5) proszę o co kolwiek na powyższy tema.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inne pytanko gdzieś w tym topicu widziałem linka do strony gdzie był wykaz pamięci po nr. ale tych stron juz tu jest tyle że z rok bym szukał jak ktoś wie o co mi biega mógłby zapoda linka albo powiedzie mi coś o tych kostkach :?:

HYNiX

HY5DV283222A

F-28 436A

W7CDA243VQ

Thx z Góry :arrow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inne pytanko gdzieś w tym topicu widziałem linka do strony gdzie był wykaz pamięci po nr. ale tych stron juz tu jest tyle że z rok bym szukał jak ktoś wie o co mi biega mógłby zapoda linka albo powiedzie mi coś o tych kostkach :?:

HYNiX

HY5DV283222A

F-28 436A

W7CDA243VQ

Thx z Góry :arrow:

Pamięci Hynix 2.8ns(teoretyczne max. taktowanie do 714MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystając z nowego procka i nowego mobo postanowiłem wyżyłować na maxa kartę w smarku 2001SE i oto wyniki (poprzednia noc, komputer przy otwartym oknie, w pokoju może 10C, dodatkowy nawiew na kartę) :

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=1153419#1153419

http://www.pcprojekt.pl/forum/viewtopic.ph...p?p=86299#86299

Prosiłbym ClareS o aktualizację rankingu (teraz żałuję, że nie machnąłem jeszcze chociaż 3D03). ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbym prosić o ponowne info albo link do info bo pomyliłem jedna litere

HY5DU283222A

F-28 436A

W7CDA243UQ

I przepraszam za zamieszanie :roll:

A jeszcze jedno mam PCB od XT ale rdzeń 350 jak moge odpalić czujnik temperatury :?:

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DiTOX : nie jestem do końca pewien, czy będziesz miał diodę pod GPU i chip odpowiadający za pomiar temperatury - sprawdź czy masz chipa LM63 :

Cholera, tamto forum siadło - wejdź potem na www.techpowerup.com i znajdź małego arta z dużymi zdjęciami ;) dotyczącego pomiarów temperatury. Jeżeli masz na PCB tego scalaczka, to wówczas ściągnij najnowszego ATIToola (właśnie z działu downloads w/w forum) i powinien zeskanować czujnik i odczytać temperaturki bez potrzeby wgrywania biosu od XT.

Było o tym w tym wątku; jest też odrębny mój wątek o pomiarach temperatur na 9800PRO@XT, ale rozumiem, że można się na Tweaku zdeka pogubić. ;)

@ClareS : a jednak na koniec, tuż przed kolejnym wyjazdem do Niemiec, znowu się posmarkałem :lol:

http://service.futuremark.com/compare?2k3=3416361

http://republika.pl/headbanger/PCP/3DMark03-02b.jpg

http://arc.aquamark3.com/arc/arc_view.php?...?run=1357849066

EDIT : to ja nie miałem przez moment netu - pomiary temperatur poniżej :

http://www.techpowerup.com/articles/overcl...king/vidcard/94

http://www.techpowerup.com/atitool/downloads.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no MietmaN zaszalales :) ciekawi mnie tylko CPU SCORE, 100mhz wiecej masz ode mnie ale to ja mam 127 pkt wiecej

Był jakiś bug we wcześniejszych Catalystach, który zaniżał CPU Score - sprawdziłem z wynikami innych i mam zaniżone - na Cat. 4.8.

Właśnie machnąłem jeszcze smarka05 :

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=339959

http://republika.pl/headbanger/PCP/3DMark05b.jpg

i prosiłbym ClareS w wolnym czasie o aktualizację.

Co do CPU Score, to się zorientowałem na podstawie 3DMarka05, a mianowicie na Cat. 4.8 miałem wynik :

3DMark Score 2961 3DMarks

CPU Score 3384 CPUMarks

a na 4.11 :

3DMark Score 3059 3DMarks

CPU Score 3826 CPUMarks

Widać różnicę w CPU Score? ;) Myślę, że identycznie byłoby na 3DMarku03, ale nie mam już czasu sprawdzać, bo za kilka godzin jadę do Niemiec ....

BTW. Win2k SP4, którego używam ja i mój kolega, zaniża wyniki w 3DMarku05 oraz obliczenia SuperPi - sprawdzone, porównane, stwierdzone empirycznie. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dostalem bardzo dobra wiadomosc odnosnie moje radeona 9800pro Serwis stwierdzil ze karta sie spalila i wyslali mi nowa. Ciesze sie z tego bardzo poniewaz karta padla gdy miala bios radeona9800XT. Teraz czekam tylko na przesylke a HL2 juz prawie wyskakuje mi z pulki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam Sapphire 9800pro (jakieś 2 miesiące) i od kilku dni zaczął "rzucać" artefaktami... na normalnych ustawianiach 380MHz AtiTool pokazuje żółte kropeczki... to samo jest z 3DMark01SE: nature, ocean, rybki (następnych już nawet nie wrzucałem). Obniżyłem wartości do 305MHz i właściwie artów nie ma... czasem pojawi się w AtiTool, ale to już jest jedna, dwie kropeczki. Zamówiłem już Silencera rev.3, ale teraz moje pytanie: czy to możliwe, że od tak sobie ten "glut" co łączy rdzeń z radiatorem przestał spełniać swoje zadanie? Pytam się bo boję się troche zdejmować ten radiator (mam jeszcze gwarancje... a nie chciałbym uszkodzić kołeczków co mocują chłodzenie)... a pozbywać się karty na około miesiące gdzie kolesie w serwiscie po prostu go przesmarują mija się chyba z celem.

Karta była cały czas na defult ustawianiach... na samym początku ją troszke pokręciłem, ale do teraz jest bez OC bo zbierałem na chłodzenie... i szkoda mi się jej pozbywać bo pamięci bez radiatorków "lecą" prawie na 760MHz.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez karte, ic do kumpla - sprawdz, jak bedzie to samo to ic i oddaj do serwisu. innego wyjscia nie widze

Czyli w razie czego, jak u kumpla będzie to samo, skorzystać z gwarancji i tyle... nie kombinować samemu?

Może i lepiej... oddam grafe to znajać życie po miesiącu oddadzą... pouczę się może ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM!!!

PANOWIE POWIEDZCIE CZEMU NIE POKAZUJE MI TEMP. PO WGRANIU BIOSU OD XT, MAM KARTE SAPPHIRE NA HYNIXACH I BIOSIK TEZ TAKI WGRALEM I LIPA?:( CO TO MOZE BYC?

pewnie masz radka na pcb od PRO a nie XT :)

@ MTZ - ta karta jest dobra, nie musisz sie martwic i inwestowac pieniazkow w dodatkowe lepsze-chlodzenie (mowie o vga silencerze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedzcie jak mozecie o co chodzi z tym PCB? sorka ze zawracam [gluteus maximus] ale jak narazie to jesem laikiem

W tym wątku pisałem o tym już kilka razy i to dokładnie i wyraźnie, poza tym założyłem osobny topik o pomiarach temp. na Radeonach 9800PRO@XT. Z jednej strony trudno wymagać od kogoś, żeby przeglądał takiego tasiemca jak ten topik, a z drugiej brakuje mi już cierpliwości, żeby tłumaczyć ;)

PCB = laminat = karta graficzna - kondensatory i cewki - GPU (porcesor graficzny) - pamięci - porty wejścia/wyjścia (DVI, D-sub, S-video itp.)

Jednym słowem to płytka, na której osadzone są pozostałe komponenty. Warunkiem pomiarów temp. jest posiadanie laminatu Radeona 9800XT, nie wystarczy sam rdzeń R360 - to wszystko za sprawą takiego małego chipa do pomiarów (LM63).

http://www.techpowerup.com/articles/overcl...king/vidcard/94

.... a jednak wytłumaczyłem :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze! Co teraz będzie z naszymi Radkami??? :roll: Stały się kartami klasy średniej... Nvidia 6600 jest podobno lepsza... hlip hlip !!!! WHY!!?? Nie mogę się z tym pogodzić., choć czuję że ten temat już długo nie pociągnie! ps. Nie ma mowy żebym się z moją kartą pożegnał!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poyep ja bym powiedzial ze sa klasa nizsza klasy high-end :) pozatym jak juz mowilem gdzies wczesniej nie mam zamiaru zmieniac grafy co kilka miesiecy bo nie zyje na dachu banku :)

Popieram, aczkolwiek ten niższy high-end to w Polsce, ponieważ za wielką wodą to ledwo się w średniej mieścimy. Mam w każdym bądź razie w poważaniu GF6600GT - nie opłaca mi się taka zmiana, a poza tym nie mam nawet czasu grać. :P

Wątek nam raczej nie padnie, ponieważ co chwilę ktoś będzie wyskakiwał z jakimś pytaniem, na które odpowiedź była udzielana X-razy ;) Tylko to dość mało ciekawy sposób rozwijania wątku - szkoda że ClareS gdzieś zniknął, bo nam ranking stoi, a poza tym brak nowych chętnych do zabawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, niestety nasze zarobki w polsce sa najnizszymi z calej unii europejskiej. gdyby tak bylo lepiej (gdybysmy wyrownali do standardu) to mysle ze kazdy po 2-3 miesiacach pracy (odkladania) bylby w stanie sobie kupic naprawde porzadna grafe typu gf6800 czy x800.

w sumie nie zazdroszcze tym co maja te lepsze grafy bo znowu wejda w nowym roq nowsze i ceny tych obecnych spadna (jak to jest w przypadku serii r9800, ja dalem w maju tego roku 1200zl BRAND NEW :) a obecnie na allegro sa po ok 800zl)

gdybym mial lepszego proca (2500+M) to bym sie jeszcze z Wami Mietman i Clares poscigal, niestety trza czekac az dobra wrozka znajdzie prace :)

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzis padla mi moja karta. Najciekawsze jest to, ze wcale nie padla w meczarniach! Zegary byly na deafult. Wlaczam sobie Outlooka i pyk - monitor czarny. Juz nie odpalilem kompa na niej. Wlazylem jakiegos dziforsa i odpalil. Wlozylem moja karcioche do innego kompa - czarno. Zdialem silencera i radiatorki z pamieci, nalozylem na nowo paste (Arctic Ceramique) oraz oryginalny cooler przygotowujac karte do oddania na gwarancje. Jeszcze probowalem odpalic na niej kompa, ale bez skutku. Pisal tu jeden taki (nie pamietam nicka) ze jest z serwisu i jak to oni wnikliwie sprawdzaja czy przy karcie bylo grzebane. Mam nadzieje, ze przywracajac karte do stanu oryginalnego pomyslalem o wszystkim... Teraz jednak sobie przypominam ze jak zakladalem po raz 1wszy Silencera pasta pod oryginalnym coolerem byla koloru srebrnego. Ja teraz nalozylem AC - biala. Co mowicie: nalozyc srebrnego (tylko kolor) Titana? Czy nie ma sensu?

Pozdrawiam

Witam,

Jednak wymienili mi karte - 2 dni temu dostalem nowke. Mialem nadzieje,ze dostane na PCB od XT, ale niestety.. Dobrze chociaz, ze w ogole dostalem na R360, bo juz zwatpilem! Tak czy siak w porownaniu z tamata spalona (chyba) karta - syf! :( Rdzen maxymalnie ~427 - potem przy kazdym MHz takie arty ze szok! Pamieci to HYNIX (wtedy mialem Samsung i szly ~395) i tu jest biedne zdziebko lepiej - poszly na 400MHz z radiatorami i nawiewem. Jednak jestem zaweidzony jesli chodzi o rdzen - mialem nadzieje, ze moze teraz uda mi sie dojsc do upragnionego 440! A tu cienizna! :evil: Juz zaczalem kombinowac czy moze znow za mocno przykrecilem Silencera, ale nie - kilka opcji i bez korzystnych zmian. Co radzicie? Pewnie zmienic bios, co? Moze w koncu sie odwaze? Ale czy myslicie ze wtedy rdzen pojdzie wiecej?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...