Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

boze jak te ceny tych radkow drastycznie spadly :o

btw mam do Was takie pytanie, gdzie najlepiej (oprocz RAMu) przyklejic jeszcze radiatorki na radkach 9800pro?

1304686[/snapback]

Mozna przykrecic radiatorki takie na 2x BGA. To umozliwia danie tam naprawde duzych. Przyda sie pod nie cos "lepkiego" ale juz nie w celu utrzymania ich ale raczej lepszego kontaktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopaki mam kaprysa i chce zmienić zalmana zm80c na arktika silencera rev 3. , dodam tylko ze zalman od zawsze jest chłodony wentylkiem 12cm w bocznej burcie , wentyl chodzi teraz na 5Vi jes całkiem znośnie zalman nie taki gorący organoleptycznie bedzie miał z 40C , ale na nie podkręconej grafie .... hmm czy jest sens zmieniać na arktika ?? dzieki za wszelkie opinie , moze nawet lepiej piszcie do mnie na maila lub prv zeby nie zaśmiecać tematu :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna przykrecic radiatorki takie na 2x BGA. To umozliwia danie tam naprawde duzych. Przyda sie pod nie cos "lepkiego" ale juz nie w celu utrzymania ich ale raczej lepszego kontaktu.

1305258[/snapback]

hmm IMO R.i.P. pytał jakie inne (poza pamięcią) elementy na karcie grafiki warto chłodzić naklejając na nie radiatorki..

Natomiast odpowiedź aeriala jest dla mnie dość zagadkowa. O co Ci własciwie chodzi? Jak to przykręcić? Na jakie "2x BGA"? Danie naprawdę dużego czego? :mellow:

Chyba mnie dziś percepcja zawodzi..

Edytowane przez Wojtek@oo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm IMO R.i.P. pytał jakie inne (poza pamięcią) elementy na karcie grafiki warto chłodzić naklejając na nie radiatorki..

Natomiast odpowiedź aeriala jest dla mnie dość zagadkowa. O co Ci własciwie chodzi? Jak to przykręcić? Na jakie "2x BGA"? Danie naprawdę dużego czego?  :mellow:

Chyba mnie dziś percepcja zawodzi..

1305518[/snapback]

:oops:

Heh to mi sie cos poje*%$#... Pisalem o innej metodzie montowania radiatorow na mem... :oops:

Ale juz odpowiadajac z sensem :) to mozna naklejac na stabilizatory napiecia (jest naogol na nich cos, ale jest to male), na cewki (pionowo, na gorze na tym splaszczeniu spokojnie mozna cos przykleic) i odwrot GPU, jesli ktos nie chce sie bawic w jakies wymyslne konstukcje to mozna tam cos chociaz malego przycelowac w ten kwadracik ktory sie diabelnie grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos moze jakies namiary na jakies hurtownie lub jakies info skad mozna sprowadzac te mediony9800pro, bo na allegro to ludzie po setki tego maja !! Tzn. wiem ze z niemiec ale skad dokladnie to nie.

Pewnie hurtowo biora za smieszna cene i tu sprzedaja z niemalym zyskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam możliwość ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tę kartę: 1304414[/snapback]

Ten Allegrowicz to ja :rolleyes: . Hmm, nie kojarzę bym miał do czynienia w jakiejś transakcji z użytkownikiem Tweak'a, przynajmniej nikt się do tego nie przyznawał :lol: Mam już sporo punktów komentarzy i nie jest to moja pierwsza transakcja na taką kwotę... Radzę przejrzeć moje dopiski do komentarzy - nie tak dawno sprzedawałem zwykłego(swojego, nie R360) Sapphire'a za bodaj 730zł... Wpłata była wtedy z góry i jakoś kontrahenta nie oszukałem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtek@oo dokladnie o to pytalem

aerial ale Ci sie pokrecilo :)

Dudumaster nie wiem czy jest sens zmieniac na silencera, gdybys mial chlodzenie boxowe i zadal to ptranie to bym Ci odpowiedzial bez namyslu, ale przy takiej opcji nie zauwazysz wiekszych zmian wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W niedziele kupilem na gieldzie w wawie Radeon 9800Pro Atlantis od Sapphire 128MB. Wszystko chodzilo dobrze w niedziele, testy 3dmarkow bez zarzutu. POdkrecilem dodanym w zestawie programem malymi skokami az do 439/378 i wsio bylo ok. 3dmarki bez artefaktow!!! Nastepnego dnia jedyne co zrobilem to zmiana chlodzenia na VGA Silancer i sie zaczelo. Od tej pory sypie artefaktami jak s[ciach!]..... Jestem pewien ze chlodzenie przylega dobrze do rdzenia (R360). POwrot do standardowego nic nie daje, zmaina sterownikow lub obnizenie taktowania rowniez, probowalem nawet roznych biosow, wciaz mnostwo artefaktow. CO moge jeszcze zrobic zanim pojde do serwisu? W jakim okresie od zakupu serwis musi wymienic na nowy od reki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze nieumiejetnie go instalowales na radku i powstalo uszkodzenie mechaniczne skoro obnizenie taktowan tez nie pomaga, byc moze za mocno przykreciles tego silencera.. ja bym na twoim miejscu dokladnie sie przyjrzal gpu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moich ogledzin karty wynika ze jest cala, gpu nie ma sladow nadkruszenia itp.

1306150[/snapback]

Musialo dojsc do jakiegos uszkodzenia... Od zbyt mocnego dokrecenia moglo stac sie cos z jakims scierzkami np, samo naprezenie w jakims miejscu potrafi to spowodowac. Albo wyladowanie elektrostyczne przy zakladaniu, ale to raczej malo pradopodobne.

Ogolnie z moich obserwacji wynika ze raczej ciezko uszkodzic w ten sposob karte. Mialem 9700 i robilem z nim niemal wsyztko, zakladalek kilogramowe radiatory, lutowalem na nim, nawet raz mi spadl na twarda podloge i... nic karta dzialala bez zarzutu :)

Sproboj poszukac w temacie SIlencer zabija radeony. Moze ktos mial niepokojaco podobny przypadek do Twojego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam doszedł do mnie wczoraj radek od mediona (czy tam msi) :)

a wiec tak pamięci puki sie nierozgzało w budzie i pcb działały na 395MHz !!!! :-P bez artów oczywiście

z radiatorkami ale niezbyt efektywnymi

rdzeń poszedł w okolice 380 wiec tu nie jest juz tak fajnie :-|

katra ogólenie grzeje straszliwie temperatura w budzie i na procku wzrosła o jakies 5 stopni

planuje zakupic silencera bo ten orginalny radiator parzy po pół godzinnym graniu

narazie to tyle poki co polecam tą kartę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 380 tylko... hmm chuyowo troche :/

Moze to chlodzonko na tylko tyle pozwala.

A grzeje sie bo to 8 potokow i o,15microna :]

Ja tez na dniach bede chyba takiego sobie sprawial, ale chce odrazu zmienic chlodzonko.

Nie wiem co by tu wybrac, vga silencer odpada bo za slaby na min. obrotach a na wiekszych glosny.

Chyba zrobie cos z miedzi homemade :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 380 tylko... hmm chuyowo troche :/

Moze to chlodzonko na tylko tyle pozwala.

A grzeje sie bo to 8 potokow i o,15microna :]

Ja tez na dniach bede chyba takiego sobie sprawial, ale chce odrazu zmienic chlodzonko.

Nie wiem co by tu wybrac, vga silencer odpada bo za slaby na min. obrotach a na wiekszych glosny.

Chyba zrobie cos z miedzi homemade :]

1308241[/snapback]

zdecydowanie medz homemade :]

Ale wg mnie moznaby zdobyc taka karte taniej chyba. Jest ich masa i przy takiej ilosci i w sumie niezbym dobrej sprzedarzy moznaby kolo 400zl wyciagnac taka karte. Tylko poytanie czy prawdziwa jest ta informacja ze te karty byly przez kolesia co je sprawdzial naprawione/pozbawione defektu ktory sprawial ze padaly. Bo jesli wystzkie karty na allegro sa tak usprawnione, to mozna dostac taniej niz za 499zl. O ile w ogole to prawda ofcorz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc te mediony to są PRAWDZIWE ODPADKI. Brakowało im jednego elementu elektronicznego na grzbiecie karty, ale sprzedający kupując karty w medionie niemieckim dostał te brakujące elementy i powlutowywał je. Teraz karty są pełnowartościowe, w pełni sprawne. Sam przymierzam się z bratem do wzięcia 10 sztuk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc te mediony to są PRAWDZIWE ODPADKI. Brakowało im jednego elementu elektronicznego na grzbiecie karty, ale sprzedający kupując karty w medionie niemieckim dostał te brakujące elementy i powlutowywał je.

1308635[/snapback]

lol.. ja już chyba nie chce tego mediona :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol.. ja już chyba nie chce tego mediona :blink:

1309121[/snapback]

Heh jesli to prawda to przeciez lepiej... Moznaby wtedy mowic o zupelnie innej karcie, ktora nie pada (tzn to okaze sie dopiero po jakims czasie). Mnie osobicie taki fakt bardziej przekonuje do kupna niz odstrasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc te mediony to są PRAWDZIWE ODPADKI. Brakowało im jednego elementu elektronicznego na grzbiecie karty, ale sprzedający kupując karty w medionie niemieckim dostał te brakujące elementy i powlutowywał je. Teraz karty są pełnowartościowe, w pełni sprawne. Sam przymierzam się  z bratem do wzięcia 10 sztuk.

1308635[/snapback]

Dziwne jest to co mowisz, w kontekscie tego ze na allegro w chwili obecnej jest chyba ponad 600 kart, i niby wszystkie byly bez jednego elementu? Moze znasz jakies szczegoly, ze az tyle kart zostalo by wyprodukowanych bez jednego elementu, ktory na dodatek spokojnie lezal w magazynie Mediona?

Ja nic takiego nie slyszalem, ani na moich kartach nie widzialem zadnego sladu dolutowywania (okiem amatora) - moze ty masz jakies inne dojscia ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne jest to co mowisz, w kontekscie tego ze na allegro w chwili obecnej jest chyba ponad 600 kart, i niby wszystkie byly bez jednego elementu? Moze znasz jakies szczegoly, ze az tyle kart zostalo by wyprodukowanych bez jednego elementu, ktory na dodatek spokojnie lezal w magazynie Mediona?

1309180[/snapback]

swoją drogą tyle kart lutować to przy jednej może coś umknąć i trafić do mnie :mellow: :lol:

A tak poważnie... ostatecznie roztrzygnięcie tematu... Sparkle 66oo vs Radeon 9800pro Mediona. Nigdzie nie moge znaleść porządnego testu/porównania tych kart z o/c. Może macie jakiś teścik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl gdzies o gory dobry tescik focusa...

Ja powiem tak: na default r9800pro lyka prawie na kazdym kroku 6600.

Po o/c nie wiem bo nie widzialem, ale wydaje mi sie ze bedzie na odwrot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl gdzies o gory dobry tescik focusa...

1309350[/snapback]

śledzę na bieżąco tematy o 9800 i 6600 i of kors przejrzałem testy focusa ;) gratulacje z pewnością mu się należą. jednak właśnie brakuje mi wykręconych kart o których wspomniałem... jedynie można porównać 9800pro do 6200@6600 wykręconego i to też nie bezpośrednio.

Ja powiem tak: na default r9800pro lyka prawie na kazdym kroku 6600.

Po o/c nie wiem bo nie widzialem, ale wydaje mi sie ze bedzie na odwrot.

1309350[/snapback]

z tego co widzę na forum to większość zmienia właśnie na 6600.. jeśli będzie jak mówisz to ja też tak zrobię ;)

...ale cena tych medionów kusi :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kusi kusi, ludzie tyle tego nakupili ze poprostu musza zjezdzac z cena jesli nie chce sobie nimi potem wytapetowac pokoju. :-)

Juz widzialem na allegro oferty kup teraz za 460zl, mysle ze cena sukcesywnie bedzie spadac.

Wiesz na poczatku te radki szly po 650zl teraz juz sa prawie 200zl mniej.

Troche mi szkoda tych ludzi co niedawno kupywali firmowe radki w sklepach za ciezka kase i chca je teraz sprzedac, malo za nie wezma ze wzgledu na ten caly wysyp.

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz dopiero mam zmartwienie wyniki w markach są troche niskie

2001 -> 11500

2003 -> 4600

karta na standardowych ustawieniach sterowniki cat.5.2

a dureń z podpisu 2066MHz fsb synchro 173Mhz

zastanawiam się czyja jest to wina mam takie opcje

1) połączenie duron+asrock+sis+słabe pamiatki

2) sterowniki (sprawdzałem też na omegach 2597 i było podobnie)

3) w sterownikach pokazuje mi ze agp i fast write jest wyłączone

oczywiscie spodziewałem sie niższego wyniku ale nie az tak :-|

wyprobuje jeszcze u kumpla na A64 i wtedy sie okaze co jest grane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten wynik z 3dm01 to podchodzi pod 9550 :]

Wyniczki siakies marne, napewno w 3dm03 powinny byc wieksze skoro ja na swoim mialem ponad 3tys. a tutaj nie liczy sie juz tak bardzo procesor tylko grafa.

jericho666: Wydaje mi sie ze nie zainstalowales sterownikow od chipsetu, skoro masz napisane ze jest agp wylaczone. Albo w biosie zobacz, czy sie cos nie wylaczylo.

Wlasnie na allegro poszedl medionik za 455zl...

aukcja

Z tego powodu ze medion jest dosc nietypowy jakie ati silencery na niego pasuja ? wie ktos ?

Chyba 1 na pewno wchodzi a 3 ?

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem dotyczy w/w grafy a chodzi o spłaszczenie ekranu podczas właczania kompa.Dzieje sie to gdy monitor pracuje na wyjsciu analogowym bo przez DVI jest ok. Dzieje sie to po użyciu tv-out -u.Więc jak cofnąć zmiany by wyłaczyć tv out.Dodam że zmiana sterów nie pomaga <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie medz homemade :]

1308440[/snapback]

aluminium z miedzianym rdzeniem styka zupelnie do 1.85v na gpu a nawet 1.95 moge dac bo przy 1.85 karta jest ledwie letnia w stresie;]

wiec mysle ze az tak tą meidzia podniecac sie nie trzeba

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Jericho666 :

Ja również obstawiam pierwszą opcję. Przykładowo podaję wynik w 3D2001SE na starym systemie PIII, zaraz po zakupie pierwszego 9800PRO :

http://service.futuremark.com/compare?2k1=7605342

Z tego co pamiętam, to było to na niekręconej karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udało mi sie poprawić wyniki instalując najnowsze stery do agp

teraz wyniki przedstawiają sie tak

2001 -> 12450

2003 -> 5150

teraz to juz chyba pozostaje tylko ta pierwsza opcja :-|

oczywiście ustawienia te same czyli grafa standart 350/310 a dureń na 2066MHz i fsb 172MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...