Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

AK74, mozna wiedziec ile masz markow? 03 oraz 05

moge dodac, ze dzis udalo mi sie zalozyc nowe chlodzenia na mojego mediona

boxowy cooler od P4

poki co 439 na rdzeniu bez artefaktow...

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AK74, mozna wiedziec ile masz markow? 03 oraz 05

moge dodac, ze dzis udalo mi sie zalozyc nowe chlodzenia na mojego mediona

boxowy cooler od P4

poki co 439 na rdzeniu bez artefaktow...

1338002[/snapback]

Po wykręceniu mam 7000 makrów w 3d2k3. W 2k5 miałem CHYBA 2500.

Chyba po założeniu coolera od P4 nie możesz już wcisnąć radiatorów na pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio troche experymentowałem z chłodzeniem mojej grafy

na GPU założyłem cooler z SocketA na GPU nakleiłem miedzianom taśme termoprzewodzącą ,niestety nic to nie dało karta nawet przy nominalnym taktowaniu sieje białymi pixelami , w niektorych testACH :/

CZY MOZLIWE ŻE COS SPIEPRZYŁEM I UPALIŁEM COS W GPU ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio  troche  experymentowałem  z chłodzeniem mojej grafy

na  GPU założyłem  cooler  z  SocketA  na GPU nakleiłem  miedzianom taśme termoprzewodzącą ,niestety nic to nie dało  karta  nawet przy  nominalnym taktowaniu  sieje  białymi  pixelami  , w niektorych  testACH  :/

CZY MOZLIWE  ŻE COS SPIEPRZYŁEM  I UPALIŁEM COS W GPU ???

1338285[/snapback]

Jak już wcześniej komuś pisałem, w gierkach może się znaleźć parę niechcianych pixeli i nie jest to wina karty.

Ale jeżeli te białe pixeliki występują na całym ekranie, to jest to niestety wina grafy. Ja mam takie objawy po za dużym podkręceniu. Gdy miałem air coolera to też były takie objawy, tylko że przy niższej częstotliwości. \

Jak ta miedziana taśma trzyma tego potwora z socket A????? Mam nadzieję, że nakleiłeś na radiator kawałek taśmy wielkości RDZENIA karty a nie całego chipu, o wtedy mogłoby się robić zwarcie.

Poza tym taśma żadną rewelacją nie jest i pewnie gorzej przewodzi ciepło niż zwykła silikonówka a to za sprawą jej grubości.

Najlepiej załóż oryginalny cooler i zobacz jak się będzie karta zachowywać.

Jeżeli masz zamiar montować cooler Soc A to najlepiej wywierć w jego podstawie 2 otwory(wiertło 2,5mm) i nagwintuj je gwintownikiem 3. Taki sposób jest niezawodny. Polecam!

P.S. Nie jestem pewien, czy używa się wierteł 2,5mm. Zgubiłem gdzieś suwmiarkę i nie mam jak sprawdzić. Ale lepiej niż większego od 2,8mm nie kupuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wykręceniu mam 7000 makrów w 3d2k3. W 2k5 miałem CHYBA 2500.

Chyba po założeniu coolera od P4 nie możesz już wcisnąć radiatorów na pamięci?

1338216[/snapback]

wlasnie tak sie sklada, ze moge :)

najwiekszy problem mialbym z 2 kostkami znajdujacymi sie bezposrednio nad rdzeniem ale w dalszym ciagu jest troche odstepu miedzu nimi i radiatorem (jakies 2mm)

ja po kreceniu samego rdzenia (jak juz wczesniej wspominalem na 439MHz, pamieci defaultowo 310) w 03 mam 6200, a w 05 2850pkt, stery to omegi 2.6.05a, ustawienia tekstur i jakosci mipmapy- wysoka wydajnosc

aha, moge dodac, ze przy 445MHz na rdzeniu pojawiaja sie wspomniane przez kolege wczesniej biale pixele (na calym ekranie), mysle ze po zalozeniu lepszej pasty (w tej chwili titan :P) jeszcze troche podbije

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie tak sie sklada, ze moge :)

najwiekszy problem mialbym z 2 kostkami znajdujacymi sie bezposrednio nad rdzeniem ale w dalszym ciagu jest troche odstepu miedzu nimi i radiatorem (jakies 2mm)

ja po kreceniu samego rdzenia (jak juz wczesniej wspominalem na 439MHz, pamieci defaultowo 310) w 03 mam 6200, a w 05 2850pkt, stery to omegi 2.6.05a, ustawienia tekstur i jakosci mipmapy- wysoka wydajnosc

aha, moge dodac, ze przy 445MHz na rdzeniu pojawiaja sie wspomniane przez kolege wczesniej biale pixele (na calym ekranie), mysle ze po zalozeniu lepszej pasty (w tej chwili titan :P) jeszcze troche podbije

1338701[/snapback]

Mi też przy 446mhz wyskakują białe kropki w którymś teście 2k5. Ale przy zimnej wodzie ich nie mam. Potrzebujemy wyższego napięcia.

Dziwne są te nasze wyniki w markach. Mam więcej w 2k3 a mniej w 2k5.

Na omegach mam o wiele mniejszy wynik w 2k3. Aktualnie używam DNA na catach5.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne są te nasze wyniki w markach. Mam więcej w 2k3 a mniej w 2k5.

Na omegach mam o wiele mniejszy wynik w 2k3. Aktualnie używam DNA na catach5.2

no najwidoczniej to przez sterowniki, zaraz zobacze jaki bede mial wynik na DNA

btw testowales moze nowe catalysty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no najwidoczniej to przez sterowniki, zaraz zobacze jaki bede mial wynik na DNA

btw testowales moze nowe catalysty?

1338819[/snapback]

Jeszcze nie testowałem. Ale przecież najnowsze stery przeznaczone są dla najnowszych kart i wyniki benchmarków na radku 9800 pewnie spadną.

Polecam ci stery DNA, bo na omegach miałem gorszą jakość obrazu, nie mogłem włączyć fast write..... no i mniej marków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że dna mają dołączone  ATI Tray Tools - dobre to do podkręcania, czy raczej zostać przy radlinkerze ?? Pewnie wszyscy używają właśnie ATT tylko ja radlinera ;) .....

1339098[/snapback]

powiem ci, że ATT jest o wiele lepsze, bardziej funkcjonalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego ale za cholere nie moge zmusic tych DNA do dzialania, probowalem paru wersji 3.7.5.2, 3.6.5.1a, 3.6.5.1.a lite i zawsze to samo, po restarcie stery nie dzialaja, any ideas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szoszon - przy tym zestawie i radku 9800pro to musisz mieć albo bdb wentylowaną obudowę albo wentryl dmuchający bezpośrednio na ten radiator (wystarczy 80x80 @5V), a najlepiej obie te rzeczy.

Pytanka odnośnie ATT:

- czy faktycznie działa to automatyczne przełącznie ustawień 2D i 3D ??

- co to jest i po co:

* WMV acceleration ??

* A.I. ??

* optimize ps code ??

* (disable) DMA copy ??

<_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szoszon - przy tym zestawie i radku 9800pro to musisz mieć albo bdb wentylowaną obudowę albo wentryl dmuchający bezpośrednio na ten radiator (wystarczy 80x80 @5V), a najlepiej obie te rzeczy.

1339262[/snapback]

Czyli co za wysoka ta temperatura?

Za bardzo nie chcę już dokładać wentylatorka na zestaw chłodzący (podobno głośno warczy) ponieważ w końcu uzyskałem upragniony cel , czyli cisza w pokoju dzieci.

Ewentualnie mógłbym założyć jakiś cichy wentylator 120 mm na przód obudowy (z tyłu mam) ale za bardzo nie wiem jaki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AK47

Dzięki za podpowiedź ,cooler który załozyłem na GPU mojego Radka oczywiscie

przykręciłem dwoma śrubkami + gumowo/metalowe podkładki

dziś jeszcze sprawdze czy grafa sieje pixelami na orginalnym coolerku

być może owa miedziana taśma którą nakleiłem na rdzeń GPU jest za cienka

i pomiędzy nią a Coolerem jest "mikronowy" luzik

Dziury w coolerze wierciłem wiertłem 4mm sąone ciut większe niz te w PCB karty ale spoko spełniaja swoją role ,cooler musiałem dodatkowo oszlifować

szlifierką kontową bo zachcaczał o kilka Kondziorów :/

moje pytanie :

Skoro grafa sieje artami

( białe pixele generowane losowo w różnych miejscach )

przy taktowaniu powyżej 360MHz a ponizej wszystko jest OK

to czy oznacza to trwałe uszkodzenie GPU czy tylko problem z odprowadzeniem ciepła ??? myślę że jak by cos się całkowiecie

upaliło w GPU to arty by były przy każdej częstotliwości ???

jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szoszon - trudno mi powiedzieć czy za wysoka, ale jeśli to jest temp w idle to raczej tak, a jeśli przy max. obciążeniu to jeszcze ujdzie. Niwątpliwie dobrze by było mieć wentyl z przodu wdmuciach!ący i z tyłu budy wyciągający. Poza tym zawsze można podwiesić jakąś 80 żeby dmuchała na kartę i puścić na 5V - będzie cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych co maja radeony mediona:

Jakie macie wyniki w markach?? miał ktoś ponad 7k w 03??

1339208[/snapback]

Ja mam nieco ponad 7000.......

Sprawdzę jeszcze na najnowszych catalystach - wydają się być jak narazie najszybsze.

magx2k >> karty raczej nie uszkodziłeś. Po prostu ta taśma słabo przewodzi ciepło i rdzeń się przegrzewa. Zastosuj nawet jakąś silikonówkę, będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szoszon - trudno mi powiedzieć czy za wysoka, ale jeśli to jest temp w idle to raczej tak, a jeśli przy max. obciążeniu to jeszcze ujdzie. Niwątpliwie dobrze by było mieć wentyl z przodu wdmuciach!ący i z tyłu budy wyciągający. Poza tym zawsze można podwiesić jakąś 80 żeby dmuchała na kartę i puścić na 5V - będzie cicho.

1339330[/snapback]

Dzięki Conti za odpowiedzi.Temperatura była taka po dwugodzinnym graniu Call of Dute czy jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AK47

Tak ,mam i paste silver ,ale zęby cooler przylegał będzie brakowało

pare jakieś 1mm bo w okół rdzenia GPU jest shim wystajacy powyżej

owego rdzenia ,orginalny cooler Sapphire miał w tym miejscu wypukłość

a ten z SocketA nie ma owej wypustki ,dlatego zastosowałem

taśme która na oko ma grubość owej wypustki na orginalnym coolerze

noz cóż dzis w nocy porobie testy

z dużąilością pasty silverki

i naklejając drugi listek taśmy miedzianej

Dzięki za dotychczasową pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AK47

Tak ,mam  i paste silver  ,ale zęby cooler  przylegał będzie  brakowało

pare jakieś  1mm  bo w okół rdzenia GPU jest shim wystajacy powyżej

owego rdzenia  ,orginalny  cooler  Sapphire miał w tym miejscu  wypukłość

a ten z  SocketA  nie ma owej wypustki  ,dlatego zastosowałem

taśme  która  na  oko  ma  grubość  owej  wypustki na  orginalnym  coolerze

noz cóż  dzis w nocy porobie  testy

z dużąilością pasty silverki

i naklejając drugi listek  taśmy miedzianej

Dzięki za dotychczasową pomoc

1339475[/snapback]

Stój!!! Strzeż się dużej ilości arctic silver, bo pasta spłynie poza rdzeń i zrobi zwarcie!!!

Co to za shim, który wystaje ponad rdzeń??? U mnie po założeniu bloku wodnego z płaskim spodem, mogę bez problemu wsadzić żyletkę między podstawę bloku a shima. A jeżeli shim jest wyższy od rdzenia, to pewnie o MAX 0,5mm. Pozostaje ci zdjęcie go - w jaki spósób - NIe wiem, ale sporo ludzi już je pozdejmowało, więc nie jest to duży problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponowie pytanka odnośnie ATT:

- co to jest i po co:

* WMV acceleration ??

* A.I. ??

* optimize ps code ??

* (disable) DMA copy ??

dry.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego ale za cholere nie moge zmusic tych DNA do dzialania, probowalem paru wersji 3.7.5.2, 3.6.5.1a, 3.6.5.1.a lite i zawsze to samo, po restarcie stery nie dzialaja, any ideas?

1339151[/snapback]

w takim razie ja rowniez powtarzam :P

AK47 i jak tam catalysty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponowie pytanka odnośnie ATT:

- co to jest i po co:

* WMV acceleration ??

* A.I. ??

* optimize ps code ??

* (disable) DMA copy ??

dry.gif

1339613[/snapback]

ustawienia 2d i 3d rzeczywiście działają. Fajna sprawa - w windzie mam 300/275 w w 3d 412/730.

WMV to przyspieszenie sprzętowe odtwarzania multimediów

A.I. - nie wiem

ps code - przyspieszaa wykonywanie instrukcji shaderów 2,0 przez VPU. Wyniki w markach po wyłączeniu tego są niższe.

DMA copy - po disabledowaniu spada wydajność......

macr0n <<<>>>>>> Sciągnąłem oryginalne catalisty 5.3 i muszę przyznać, że są super. Standardowo mają ustawioną wyższą jakość obrazu(to nawet widać), a wyniki w markach 03 i 05 takie same, czyli mamy lepszy obraz bez utraty wydajności. No i ATT w komplecie. Polecam!!!

A co do problemów z DNA - też tak miałem. Instalowały się, niby wszystko z porządku, ale po restarcie jest tak, jakbym nic nie zainstalował, nie ma po niach śladu. Trzeba zainstalować gołe stery ati a dopiero potem DNA BEZ ODINSTALOWYWANIA STARYCH.

Edytowane przez AK47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawienia 2d i 3d rzeczywiście działają. Fajna sprawa - w windzie mam 300/275 w w 3d 412/730.

oryginalne catalisty 5.3 i muszę przyznać, że są super. Standardowo mają ustawioną wyższą jakość obrazu(to nawet widać), a wyniki w markach 03 i 05 takie same, czyli mamy lepszy obraz bez utraty wydajności. No i ATT w komplecie. Polecam!!

A czy częste zmiany taktowań rdzenia i pamięci nie szkodzą ?? Niby u nVidii to działa, ale Ati nie wprowadza w swoje układy takiej opcji.

Catalisty 5.3 + att to faktycznie dobrany duet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy częste zmiany taktowań rdzenia i pamięci nie szkodzą ?? Niby u nVidii to działa, ale Ati nie wprowadza w swoje układy takiej opcji.

Catalisty 5.3 + att to faktycznie dobrany duet...

1339757[/snapback]

Nie szkodzą, bądź spokojny. Ustaw sobie niskie taktowania 2d, to karta jeszcze dłużej pożyje.

O ile się nie mylę, to ati wprowadziło już ustawienia 2d/3d w x800 (tak jak nvidia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie doświadczyłem dziwnego zjawiska, a mianowicie spalił mi się XV 9800se ale ponieważ brałem go u kumpla w sklepie to mi wywalczył wymiane na gwarancji:) po 3 tygodniach czekania dostałem nowego radka, tego z tym najnowszym (naprawde dość sporym) chłodzeniem i wsadziłem do budy. Zrobiłem na wszelki wypadek format hdd i zainstalowałem winde, coś mnie podkusiło żeby przed wgraniem sterów sprawdzic co mi everest powie więc go zainstalowałem i szok, everest podaje ze 9800se i ze ma 8 potoków!!! zainstalowałem stery z płyty i podaje że 4, odinstalowałem wrzuciłem omegi i podaje że 8, ustawiłem pamieci na 340, karte sprawdzałem przez 3 dni na 3dmarkach 2001,2003,2005 na doomie3, halflifie2, vampire bloodlines i w atitrayu i artifact testerze i nic żadnych artów, grafa na pamieciach hynix 2,5ns i teraz pytanie czyżby trafił mi się pełny pro? czy co właściwie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz artefakt tester(w ati tray toolu). Pewnie i tak nie wykryje żadnych artów. Karta jest sprawna. Node graph out of date w HL2 to nie wina karty - masz pirata, gierka zgrywana z archiwów rara na dysk, i stąd ten komunikat.

W wielu grach można zobaczyć zagubione pixele, których niepowinno być widać. Taki już jest urok tych gier. 

Ciesz się, że serwis nie obciążył cię kosztami testowania.

1337643[/snapback]

ale wszystko bylo ok dopiero jak zrobilem ta akcje o ktorej pisze to w tych grach to sie stalo, hl chodzil ok , doom chodzil i chodzi ale to co mi sie rzuca w oczy to to ze jak patrze np na sciany to sa matowe , a kiedys byl na nich taki polysk widac to tez dobrze na 3d marku 05 na tych robotach ze ich pancerze jakies takie matowe sa teraz , z nfsu2

tez wczesniej nie wystepowal ten problem, zastanawiam sie czy mozeliwe jest ze testy w servisie robili szybko i ktos mogl tego niezauwazyc ...sproboje jeszcze jakas inna giere zapuscic , dzieki za odpowiedz na moj post AHA i jeszcze jedno - jak wlaczam 3d render to pamietam ze wczesniej byl to taki srebrny blyszczacy obiekt teraz zamiast polysku ma teczowy kolor pokryty jakby "wloskami" - brak wyraźnych krawędzi - myślisz ze w opisany sposob nie zepsolem tej karty?

Edytowane przez Melinio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...