Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Radeon Omega Drivers 2.6.42

Pojawiła się nowa wersja zmodyfikowanych sterowników Catalyst, przeznaczonych dla kart z serii Radeon, działających pod systemem Windows 2000 lub XP. Nowa wersja bazuje na Catalyst 5.6, usunięto z niej m.in. wiele przestarzałych tweaków, usunięto program RadLinker i zastąpiono go ATI Tray Tools oraz dodano na pulpit skróty dla ATI Control Panel i ATI Tray Tools.

zródło : http://www.amnezja.org/

Edytowane przez paolowawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby mi ktoś powiedzieć dalczego po podkręceniu grafy do 405/702, w sterownikach ustawione wszysko na maxymalną WYDAJNOŚĆ, powierdzone w RadLinkerze i w programie refresh lock ustawione na 85Hz zawsze przy 1024x768 oraz całkowitym wyłączeniu Vsyncu mam nagle (przed chwilka wlasnie zapuscilem 3dmarka03) mam ...............tylko 4876 punktów ???Dziwne....może mi ktoś powiedzieć dlaczego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O nie zapomniałem sterów ustawic na wydajnosc jak robilem testy :D <lol2> dzisiaj zrobie drugie ....QuartzXXI mam identyczny problem na nowym sytemie !!! i niewiem dlaczego tak jest wyniki są ostro zanizone dlatego mam 2 systemu jeden do netu drugi do testów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie jestem po montazu VGA Silencera, co mnie cieszy to, ze mam r360, ale PCB identyczne jak na zdejciu http://img162.echo.cx/my.php?image=radek98008qx.jpg wiec imho wer. PRO :(

i tu moje pytanie, czy do mojej karty moge zapodac bios od XT i jakie polecacie radiatorki na pamieci bo bez tego chyba sie nie obejdzie?

sorry za pytanie ktore pewnie padalo wiele razy ale kurde padla u mnie siec i siedze na modemie :(,

ps. nowa karta i nawet dobrze o niej poczytac nie moge :(

Edytowane przez chris_gd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w sumie bym polecił "listki" rewvolteca, ale są z pewnością za długie jeżeli masz silencera. Jeżeli masz dobry nawiew na pamięci, to najlepiej jakieś miedziane, mogą być nawet coolermastera(15zł). A co do niskich wyników, teraz już mam normalne wyniki :D i nie wiem co się stało, zrestartowałem kompa ustawilem na domyślnie wyłączony Vsync i już jest OK, 6027points in 3dmark "tufałzendtri" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quartzXXI - zaobserwuj wyniki 3DMarka. Czy w którymś teście ci szczególnie zwalnia czy idzie od początku równo?? Wydaje mi się że to wina sterowników. Miałem niedawno podobne chece i musiałem wywalić stery i wrzucić inne (ze swojej strony nie polecam Catalyst 5.6 oraz Omegi 2.6.25a). Jak wywalasz stery to w trybie awaryjnym wyczyść wszystko dirver cleanerem. Dopiero po tym instaluj.

chris_gd - możesz wgrać bios od XT. W 3DMarku 03 wynik podnosi się mniej więcej o 200pkt. ale podobno karta się bardziej grzeje. Lekko ograniczone jest też kręcenie. Jeśli masz nadmuch na kartę to radiatorki miedziane(Revoltec BGA Freezer Cu). Jeśli tylko pracuje wentylacja to aluminiowe (Zalman, Cooler Master, Revoltec)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quartzXXI - zaobserwuj wyniki 3DMarka. Czy w którymś teście ci szczególnie zwalnia czy idzie od początku równo?? Wydaje mi się że to wina sterowników. Miałem niedawno podobne chece i musiałem wywalić stery i wrzucić inne (ze swojej strony nie polecam Catalyst 5.6 oraz Omegi 2.6.25a). Jak wywalasz stery to w trybie awaryjnym wyczyść wszystko dirver cleanerem. Dopiero po tym instaluj.

chris_gd - możesz wgrać bios od XT. W 3DMarku 03 wynik podnosi się mniej więcej o 200pkt. ale podobno karta się bardziej grzeje. Lekko ograniczone jest też kręcenie. Jeśli masz nadmuch na kartę to radiatorki miedziane(Revoltec BGA Freezer Cu). Jeśli tylko pracuje wentylacja to aluminiowe (Zalman, Cooler Master, Revoltec)

1519518[/snapback]

Apropo testu w 3dmarku03 szarpie 2 test battle costam . Wywaliłem catalysty 5.6 i dałem dna najnowsze na catalystach i hula git , cs też ma juz wiecej fpsów :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak kiedys mialem za czasow KT400, karta dzialala tylko na agpx2 dopiero po instalce Via Packa w najnowszej wersji udalo mi sie przelaczyc na X4, wiec moze pokombinuj ze sterami

polecam wywalic stery od grafy + driver cleanet, pozniej stery do plyty i dopiero drivery do grafy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkie pytanie czy r350 ma czujnik temperatury?? jesli tak to czy da sie ja jakos odczytac??

1524131[/snapback]

szybka odpowiedź : r350 nie ma czujnika. R360 ma, choc nie zawsze mozna go uruchomic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SAM JUZ NIE WIEM

Aby odczytac temperature na 9800Pro lub Pro zmodowanym na XT

trzeba miec PCB od XT i rdzeń R360. Ale nawet pomimo tego i tak niemamy pewnosci ze bedzie dzialać. Na jednych kartach chodzi bez problemu na innych niedziala.

R350 + PCB 9800Pro = niedziala bo niema czujnika

R350 + PCB XT = niedziala ale jest czujnik

R360 + PCB 9800Pro = niedziala bo niema czujnika

R360 + PCB XT = powinno dzialac chociaz i tak niema 100% pewnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam szczerze- nie czytałem całego topika- dlatego jeśli było o tym proszę o samo stwierdzenie faktu- sam se znajdę ;-) (albo i nie)...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56388717

"Karta w trybie 2D pracuje przy częstotliwościach 300/601Mhz przez co mniej się grzeje i pobiera mniej prądu (reguluje to specjalny programik) – jest to powszechnie stosowane przez producentów w najnowszych kartach graficznych."

Czy to:

- funkcja atitoola, innego tweakera,

- osobny programik,

- pic na wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX.

Nie stosuję żadnych dodatków/'ulepszaczów'- w autostarcie mam jeden-dwa wpisy- lubię szybko załadowaną windę ;-). Kręcę radlinker (czy jakoś tak) z omeg.

Dlatego o tym nie słyszałem.

Muszę looknąć, czy radlinker ma takie cóś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zakupiłem nową kartę Radeon 9800 pro i mam z nią niezły problem :cry: W WINDOWSIE JEST WSZYSTKO OKEJ ale w grach się wali (i w 3dmarku2005 też ale udało mi się w końcu skończyć test) tzn. grę odpalam i chula ale po jakimś czasie (różnym ale nie długim) dzieje się tak: obraz się wiesza i przechodzi w jakiś bohomaz w którym dominują kolory zółty i czerwony lub robi się czarny (czasami dzwięk jeszcze jest przez chwilę czasami pada od razu) i nie pozostaje mi nic innego jak zerstart (albo komp sam się restartuje). Grałem na tej karcie w dwie gry: KOTOR i DOOM3 i w każdej to samo. Na mojej poprzedniej karcie GeForce2 MX 400 64Mb :D nie było żadnego problemu... Acha, karta się strasznie grzeje (gdy dotykam palcem w miejsce rdzenia po drugiej stronie niż wentylator to parzy) ale z poprzednią kartą było to samo i nic się nie działo. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł... HELP! Moja konfiguracja to: płyta ASRock P4VT8+, Win XP prof., P4 1.7 Ghz, 2x256 DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...