Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem.

ZAmontowalem na swoim radku ( niestety r350 i pcp od pro ) penta cu nalozylem ladnie arctic silvera 5 i po daniu rdzenia na 421 z 378 juz mam artefakty :blink:

Pamieci tez nie ida swietnie bo 338@370.

Moze macie jakies pomysly co zrobic by choc na rdzeniu wycisnac wiecej.

Pewnie tak slabe oc to wynik r350 :-| .

Temp w budzie niziutka bo 28 *C

P.S.

Jest raczej dobrze zalozony bo listki radiatora na 420 mhz parzą...

Edytowane przez _Platinium_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż jak parzą to chyba wszystko Ok zrobione. Może twój więcej nie da rady?

Poluzuj pamiątki i sprawdź czy rdzeń pójdzie wyżej. Jeśli tak to już masz przyczynę. Ale szczerze wątpię aby to V na GPU brakowalo skoro radiator "parzy".

Jeśli coś by się pastą usmarowało to arty byłyby od razu.

Gregor 1230 - podkręć więcej procesor to zyskasz w pierwszym teście i może z 200pkt. więcej będzie. Popatrz ile to daje w moim przypadku.

2k3 - 7436pkt.

A taktowanie o jakim mówisz.

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche dziwne, że parzą. Mam zalmana vf700AlCu na low (5V) i dotykając do listków (zarówno al jak i cu) wydają się najwyżej ciepłe. A rdzeń aktualnie biega na 440MHz (czasami 450). Może wentyl zaq słabo dmucha ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz po prostu za gorąco w budzie ??

U mnie śmiga aktualnie 2x80 @6V jako wdmuch z przodu, 1x90 @10V jako wyciąg i jeszcze 2 wentyle w zasiłce. A w budzie mam 40 stopni :( ..... lato :) .

Hmmm

przeczytałe jeszcze raz - jak zrobiłeś, że w budzie masz 28 st. ??

Może zasiłka nie wyrabia, albo faktycznie słabo kręcący się egzemplarz.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz w budzie mam 27*C - dobrze wentylowana.

DOdatkowo na gorna czesc karty ( radiatorki) wieje akasa amber 12 cm.

Przed chwila chcialem zrobic tak jak mowiliscie zmniejszyc na memach a dac na core.

Dalem 430/365 i jeszcze wieksze arty :mur:

Chyba na tym zakoncze swoje przygody z oc na grafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyżby kolejny przygłup ?? B) Wcześniej, jakiwś 2 miechy temu, też wystawiał takiego ASUSA. I mówił że nie sprzedza niżej niż 950zł :lol:

1547931[/snapback]

testowales juz moze na 9800 nowe 5.7 ?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich posiadaczy Radeona 9800NP/Pro/XT ;) Mam zamiar sobie zakupic na dniach ta karte, ale tam gdzie chce kupic akurat nie ma Sapphira 9800Pro i nie wiadomo kiedy bedzie. Za to mam mozliwosc kupienia Club3D All In Wonder 9800PRO 128MB za 535zl. Czy ktos moze cos o tej karcie powiedziec? Jak sie sprawuje, czy nie odbiega jakosciowo od produktow Sapphira? No i nigdy nie mialem karty z tunerem TV.Mam nadzieje, ze pomozecie podjac mi sluszna decyzje w dokonaniu wyboru :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem się bliżej przyglądać ATT i zauważyłem ;) przy o/c coś takiego: "calculate" - po naciśnięciu pojawia się info:

Clock generated by 1st method:

GPU: XXX MEM: XXX Reference Divider:2

Clock generated by 2nd (safe) method:

GPU: XXX MEM: XXX Reference Divider:4

o co w tym chodzi?? czy są jakieś "dzielniki" mniej lub bardziej zalecene ??

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak można podkręcać timingi ? jest jakaś bezpieczna wartość dal hynix-ów 2,8 ? czym je zmieniać ?

1551736[/snapback]

timingi podkręcasz przez ich zmniejszenie(skrócenie). Jednak nie radzę tego robić, gdyć w większości przypadków występują od razu krzaki. Przyrost wydajności niezauważalny. Przy poluzowaniu timingów pamięci pójdą 5-10mhz wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec zamowilem Club3D All In Wonder 9800PRO 128MB 256Bit i teraz z wielka niecierpliwoscia czekam jak przyjdzie ;) Mam nadzieje, ze spelni moje oczekiwania. Jak bedzie siedzial w moim kompie to dam znac jak sie sprawuje. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec zamowilem Club3D All In Wonder 9800PRO 128MB 256Bit i teraz z wielka niecierpliwoscia czekam jak przyjdzie ;) Mam nadzieje, ze spelni moje oczekiwania. Jak bedzie siedzial w moim kompie to dam znac jak sie sprawuje. Pozdro

1551806[/snapback]

przetestuj tez ten tuner, zawsze bylem ciekaw jak to sie sprawuje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@qurtzXXI coś ci się chyba kiepawy szafirek trafił patrząc na podpis. Czyżby r350? Na standard chłodzeniu muj doszedł do 435 na gpu i 760 mem , ale pozniżałem bo by sie na bank usmażył.

1550515[/snapback]

oj, gregoricz, nie mam pojęcia.

Po pierwsze, temp w budzie wynosi średnio 35-37*C

Po drugie, karta nawet na zwykłych ustawieniach zarąbiś*** się grzeje

Po trzecie, wartość 405/728 przy zjechanym Undergroundzie2 pojawiały się freezy a w CoD krzaki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test Twojej przyszłej karty:

1552094[/snapback]

Dzieki mechl!n za linka ;) Szkoda tylko, ze obrazkow juz nie ma w tej recenzji. Moj angielski moze nie jest rewelacyjny ale wiekszosc tekstu jest dla mnie zrozumiala. Najbardziej podobalo mi sie zdanie zamieszczone na koncu w konkluzjach/podsumowaniu "Summing up, I can conclude with all certainty that Club3D RADEON 9800 PRO is a real aristocrat of the graphics cards world." Fakt, ze ten art byl opublikowany 09/07/2003 lecz zawsze milo jest przeczytac takie slowa :lol: Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clock generated by 1st method:

GPU: XXX MEM: XXX Reference Divider:2

Clock generated by 2nd (safe) method:

GPU: XXX MEM: XXX Reference Divider:4

To nikt się nie orientuje o co chodzi z tym "divider"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to teraz ja mam pytanie

mam Radka Sapphire 9800 pro (r360 ale PCB niestety od PRO), pamietki Samsunga, zapodalem chlodzenie (VGA Silencer + ZALMAN ZM-RHS1) i teraz mam w planie flash do XT ale tutaj mam maly problem ( w sumie kilka)

1. nie dziala strona z biosami do PRO@XT :( http://mbnet.fi/elixir/Radeon/index.html - ale to chyba nie problem bo pewnie sporo osob w/w biosy posiada i mam nadzieje, ze jakby co to podeslanie problemem nie bedzie

2. druga sprawa to moze nie problem ale cos co mnie zastanawia i lekko zatrzymuje przed flashem, jak juz pisalem mam r360 o PCB od PRO do tego Samsungi, wszystko fajnie pieknie ale zgralem oryginalny bios (to tak jakby kiedys byl potrzebny) i z ciekawosci otworzylem RaBiTem aby looknac na timingi i tutaj cos co mnie bardzo zastanawia

Description : r360 Hynix DDR i bios od ATI (jescze to, ze bios od ATI a nie od Sapphire moge zrozumiec ale dlaczego Hynix skoro mam Samsungi, jak juz pisalem nie jest to problem jako taki tylko teraz sie zastanawiam czy bios ktory chce wgrac bedzie pasowal do mojego radka, mam na oku bios do r360 i samsung (oczywiscie przerobka na XT)

bede wdzieczny za odp. i za podeslanie odpowiedniego biosika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...