Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

w sumie zastanawiam się, co może być przyczyną artów w 3dmarku03 w nature (na wodzie małe białe kropeczki) i w pixel shader (nosorożec ma białe kropeczki na sobie) już przy GPU 430... zdjąłem dzisiaj ten zastany shim... założyłem na nowo silencera z nawiewem z boku i myślałem że pójdzie wyżej... mam wrażenie że to może być zasiłka bo coś ostatnio świruje... czy może bardziej osiągnąłem już max tej karty i powyżej 430 nie pójdzie...

1624776[/snapback]

ja dochodze do wniosku, ze tak ma byc :) - troche postow przewalilem i ludzie pisza ze to maja, choc karta sama jako taka kreci sie bez artefaktow wyzej, u mnie jest to samo - te @#$%# kropeczki w tym smarkach - u mnie one pojawiaja sie tez przy jakis 430, choc przy 440gpu na 370mem dalej nie mam zadnych w 3dsmarkach innych artefatkow, tylko kropeczki - jak jeszcze wyzej przykrece, to po prostu jest ciu wiecej tych kropek - a smarki moga grzac karte w trybie non-stop i sie nic wiecej nie dzieje

Pzdr.

vib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko... czy karta Sapphire R9800Pro w everescie powinna miec napisane Sapphire Radeon 9800 Pro... bo sie zastanawiam czy koleś przypadkiem nie poleciał ze mną w ch*** link do screena z everesta 1626776[/snapback]

Ja mam Sapphire i nie ma napisane że to Sapphire a karta była kupowana w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko... czy karta Sapphire R9800Pro w everescie powinna miec napisane Sapphire Radeon 9800 Pro... bo sie zastanawiam czy koleś przypadkiem nie poleciał ze mną w ch*** link do screena z everesta 1626776[/snapback]

Sanda Sisoftu powinna Ci w właściwościach karty graficznej podać również nazwe producenta, jeśli takowy umieścił informacje w biosie.

PCI, AGP Card Bus(es) Information -> OEM Device Name i OEM Hardware ID

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam radeona 9800 pro sapphire-a 128Mb 256bit od pewnego momentu w grach i w benchmarkach pojawiają się artefakty. Moment ten nastompił po wymianie standardowego chłodzenia karty na a-c vga silencer rev.3. Karta nie była ani razu kręcona bo nie ma potrzeby kręcić 9800pro, nie jest uszkodzona mechanicznie. Instalowałem już różne sterowniki, przekładałem chłodzenie na stare i nic, dalej są artefakty. Czy można cos z tym zrobić???

Mój sprzęt: s754 sempron 2600+, mb epox 8kda3i, ram elixir 400 1Gb, hdd caviar 80GB ata i samsung 80Gb sata, sound blaster live! 5.1, aver media 07, zasilacz modecom 300W feel, optyka lg dvd-r.

P.S. mam założone radiatory freezona na pamięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nawet osobny temat o tym Silenserze, ze "Zabija Radeony"  :sad:

1634839[/snapback]

Jest cos w tym prawdy bo ja swojego Radeona 9800Pro kupilem w grudniu 2004 trafilem na rdzen r360 wgralem biosa kupilem Silnestera i Radiatorki na pamieci Revolteka zalozylem wszystko ladnie:) no i ZONK Dzialala mi ta karta tylko do sierpnia tego roku :( Byl wlaczony Windows i winamp i nagle CZARNY EKRAN RESTART ! I CISZA !!!! Karty nie krecilem !

ALE MAM JUZ NOWA Wymienili mi na gwarancji :)

...... i nie wiem co zrobic czy zalozyc tego Silnestera czy moze to wina BIOSU od XT byla... NO nie wiem !

Jakies sugestje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myslicie o tej ofercie 9800 pro? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63201997

Powiem że ta karta ma pamięci 2 ns, czy to mozliwe a może samsungi mają 2,8ns. Strach się bać, teoretycznie może uzyskać taktowanie 1000 mhz na pamięciach. Prawdopodobnie trzeba by napisać timingi odpowiednie do tej karty. Czy ktos ma może jakąś wiedzę o tej karcie? Tak czy siak warto pomarzyć 9800 z 2 ns samsungami.

Edytowane przez Maschadow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dochodze do wniosku, ze tak ma byc :) - troche postow przewalilem i ludzie pisza ze to maja, choc karta sama jako taka kreci sie bez artefaktow wyzej, u mnie jest to samo - te @#$%# kropeczki w tym smarkach - u mnie one pojawiaja sie tez przy jakis 430, choc przy 440gpu na 370mem dalej nie mam zadnych w 3dsmarkach innych artefatkow, tylko kropeczki - jak jeszcze wyzej przykrece, to po prostu jest ciu wiecej tych kropek - a smarki moga grzac karte w trybie non-stop i sie nic wiecej nie dzieje

Pzdr.

vib

1626855[/snapback]

Mam to samo od kilku dni na nosorożcu - białe kropeczki, co ciekawe wcześniej tego nie miałem - ustawienia 410/730 - może zasiłka powoli pada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Białe kropeczki na słoniu / nosorożcu w miejscach styku textur to nie są artefakty (tzn. są ale nieszkodliwe). Radeony już tak mają. Jeśli masz to tylko tam to się nie przejmuj. Na 9600 tak miałem, na 9600xt też, na 9800pro też i na 9550 też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...