booczeek Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Tyle ze wczesniej nie było 40 stopni za oknem ;) Radzę zmniejszyć taktowania i timingi. 1641303[/snapback] w HL2 nie ma artefaktów, czy coś się może stać jak będę grał na takich ustawieniach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Białe kropeczki na słoniu / nosorożcu w miejscach styku textur to nie są artefakty (tzn. są ale nieszkodliwe). Radeony już tak mają. Jeśli masz to tylko tam to się nie przejmuj. Na 9600 tak miałem, na 9600xt też, na 9800pro też i na 9550 też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booczeek Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Białe kropeczki na słoniu / nosorożcu w miejscach styku textur to nie są artefakty (tzn. są ale nieszkodliwe). Radeony już tak mają. Jeśli masz to tylko tam to się nie przejmuj. Na 9600 tak miałem, na 9600xt też, na 9800pro też i na 9550 też. 1641373[/snapback] W rthdribl też sypie białymi kropkami. Ten test jest super do wyłapywania błędów. Jak zmniejsze rdzeń do 400 to przestaje, pamięci mogę dać na 780 i nic, ale już na nature przy 780 są duże przekłamania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 rthdribl - to już inna para kaloszy ... . To już są artefakty :( . Ustaw tak, aby ich nie było. Dodatkowe 10 - 20 MHz na rdzeniu da Ci jakieś 1-3 fpsów w zależności od gry, a szkoda wykończyć kartę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booczeek Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 rthdribl - to już inna para kaloszy ... . To już są artefakty :( . Ustaw tak, aby ich nie było. Dodatkowe 10 - 20 MHz na rdzeniu da Ci jakieś 1-3 fpsów w zależności od gry, a szkoda wykończyć kartę. 1641505[/snapback] ale w gierkach zero przekłamań - grać tak dalej czy odkręcić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 @DziubekR1 Widze ze znowu zmieniles karte ;). Mialem tego Herculesa. Fajna karta HL2 na niej niezle pomykal :D. Zbierasz teraz na cos lepszego czy moze na zmiane kompa w calosci :) 1635068[/snapback] Troche spozniona odpowiedz :-P Kupilem sobie tego Herculesa, bo potrzebowalem kasy, a ostatnio wogle wlasciwie nie gralem, wiec sprzedalem ta lepsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 noi chlodzonko juz jest :D Podajcie jakiegoś linka do programu mierzącego maxymalne stabilne wartości bez artow na rdzen i memory w karcie (tylko nie ati tray tools :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 ale w gierkach zero przekłamań - grać tak dalej czy odkręcić? 1641517[/snapback] Ja bym ustawił tak, aby w rthdribl nie było artefaktów. Nie ma co przemęczać karty dla dodatkowych 1-3 fps. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 witam, chcialbym zalozyc na karte taki went. Kompatybilne układy: * ATI: RADEON 9200 / 9200 PRO / 9500 / 9500 PRO / 9600 / 9600 PRO / 9700 PRO / 9800 PRO co o tym sadzicie i czy ten bedzie lepszym wyborem :?: Karta nie bedzie podkrecana ale chce zmienic bo ten ktory jest strasznie wyje, a kupowanie chlodzenia za 80-100 zl mija sie z celem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) co o tym sadzicie i czy ten bedzie lepszym wyborem :?:Zdecydowanie Pentagram. Sam mam Zalmana vf700AlCu i przy 5V spokojnie można rdzeń puścić na @450MHz. Więc jeśli nie kręcisz to ustawisz tego Pentagrama Al na jakieś ~1400obr (a nawet 1200obr) i będzie niesłyszalny, dobrze schłodzi i będzie działał cicho latami. Ta mała pierdziawka (Spire, 6000obr/min) będzie mniej wydajna i duużo głośniejsza. P.S. Tak na marginesie, dla r360 "natywna" częstotliwość to 412 MHz, więc nawet jeśli "nie kręcisz" i ustawisz na 412 MHz to Pentagram też da radę na ~ 1400 obr. Edytowane 13 Września 2005 przez Conti Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Tak na marginesie, dla r360 "natywna" częstotliwość to 412 MHz, więc nawet jeśli "nie kręcisz" i ustawisz na 412 MHz to Pentagram też da radę na ~ 1400 obr. 1646887[/snapback] Wzialem jednak tego pentagrama, spokojnie karta idzie na 412/730 przy min rpm i radiator nie jest nawet cieply (chyba tak ma byc no nie :?: ), natomiast plytka po drugiej stronie gpu jest nawet goraca ale chyba nie ma mowy zebym zle zalozyl bo by zwieszki jakies byly :roll: :roll: . Wszystko spoko, cichutko chodzi, ladnie swieci na niebiesko ale jakas kicha ze srubkami i nakretkami (podczas montowania krecily sie tak jak by byly za male lub gwint by byl zjechany), ale jakos poradzilem sobie z tym(wlozylem malutki kawalek papierku w nakretki i dosyc ciezko sie wkrecily, nawet nie bylo mowy zeby zalozyc stabilizator na tych srubkach ale w przyszlosci zapodam jakies dluzsze i powinno byc ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 ale jakas kicha ze srubkami i nakretkami (podczas montowania krecily sie tak jak by byly za male lub gwint by byl zjechany), ale jakos poradzilem sobie z tym(wlozylem malutki kawalek papierku w nakretki i dosyc ciezko sie wkrecily, nawet nie bylo mowy zeby zalozyc stabilizator na tych srubkachWychodzą niedoróbki Pentagrama. Ja bym nie ryzykował trzymania tego chłodzenia bez stabilizacji. Może go reklamuj, to przecież wada fabryczna jeśli nowe śrubki nie trzymają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Zamiast stabilizatora zalozylem gumowe podkladki ktore byly w komplecie. Chodzi mi o to czy jezeli plytka z drugiej strony chipsetu jest goraca, to czy jest to mozliwe, ze zle zalozylem radiator, ktory nie jest nawet cieply na min obrotach :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Zamiast stabilizatora zalozylem gumowe podkladki ktore byly w komplecie. Chodzi mi o to czy jezeli plytka z drugiej strony chipsetu jest goraca, to czy jest to mozliwe, ze zle zalozylem radiator, ktory nie jest nawet cieply na min obrotach :?: :?: 1648876[/snapback] Hmmm, nie wiem, jak się montuje śrubki do Penta..... W zalmanie idzie: cooler -- tulejka -- podkładka gumowa -- karta -- podkładka gumowa -- tulejka -- metalowy łącznik / stabilizator. Bez tej stabilizacji może wygiąć kartę graficzną co może zaowocować krainą wiecznych łowów. http://www.zalman.co.kr/images/product_img...f700_alcu01.jpg http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.a...dx=150&code=013 Karta nad rdzeniem będzie gorąca, zewnętrzne fragmenty listków radiatora będą chłodne. Delikatnie zatrzymaj na chwilę wentyl (ale nie za łopatki bo można połamać) i sprawdź, czy się listki coolera rozgrzewają. Edytowane 14 Września 2005 przez Conti Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) dokladnie sa takie same podkladki gumowe jak w tym zalmanie i zamiast stabiliazatora dalem wlasnie je pod nakretki, radiator przy samym rdzeniu jest ledwo cieplutki, testowalem karte przy @9800XT i zero problemow (radiator, po przejsciu 3d marka 01 i 03, battlefiled2, hl2, rowniez byl ledwo cieply przy samym rdzeniu-z drugiej strony plytki oczywiscie goracy- wiec juz nie wiem czy cos zle zrobilem czy ten pentagram naprawde tak dobrze chlodzi-na org chlodzeniu karta grzala sie niemilosiernie, cala ta konstrukcja byla na plastikowych kolkach. Wystarczylo dotknac rad i wszystko sie ruszalo, nie bylo stabilnie doczepione, winne byly oczywiscie kolki ) UPDATE Wiesz, jednak chyba dobrze zalozylem.Wlasnie wylaczylem wiatrak calkowicie i w ciagu pol minuty radiator strasznie sie nagrzal wiec raczej wszystko ok. Dzieki i pozdrawiam :) Edytowane 14 Września 2005 przez medievil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) siemka .. mam maly problem <_< tj : zakupilem ostatnio 9800 pro szafirka na pcb od xt i rdzeniu r360 hynix 2,8ns z allegro po okazyjnej cenie . doszedlem po prostu do wniosku ze nie potrzebuje nic szybszego i szkoda kasy wywalac na cos 6xxx bo ze mnie zapaleniec w gry nie jest :D ale do rzeczy .... :-P jestem na L-4 :lol2: :lol2: i zalaczylem sobie dzis far cry ... dalem ustawienia 1024x32bit i wszystko na max i aa na low i ladnie smiga i sie nie zacina .. plynnosc jest ... ale .... pogram 20 min i zwis :mur: :mur: mialem juz kiedys 9800pro szafirka tylko nie na pcb od xt i wiem ze te grafy potrafia sie grzac ale nigdy nie mialem zwisow w grach na standardowych ustawieniach :unsure: dodam tylko ze zakupilem pentagramka alcu i go oczywiscie zamontowalem z radiatorkami ... pasta artctic ceramique ... dobrze zamontowane i docisniete ze stabilizatorem ... marki przechodzi i nawet na taktowaniach od XT ale jak pogram w jakas bardziej wymagajaca gre to mi zwisy wali :mur: :mur: w san andreas tak samo ... ustawienia na full i vpu recover ... chociaz to bylo na 400/700 ale to nie jest mega oc :mur: :mur: karta jest lekko ciepla ... rdzen idealny ... gram przy otwartym szefie (z sygnaturki) i 1 arctic 80x80 puszczony na grafe od gory poza tym nie mam zadnych dodatkowych wentyli .. wiem ze szefuncio potrafi utrzymac temp jak nie jest wentylowana buda .. wiem ze jest cieplo ... ale karta na defaultowych taktowaniach z dobrym chlodzeniem i otwarta buda iiii nawiewem od gory nie powinna sie wieszac w gierkach ... :mur: :mur: :mur: moze to wina windy ... troche starawa .. miala na karku juz nvidie i z 2 ati ale wapie zeby to bylo ... artow zadnych nie zauwazylem :/ drivery to jedne z nowszych catalystow ... mozliwe ze grafa jest uszkodzona ? jeszzcze komentarza nie wystawilem ale wiem ze koles by jej nie przyjal z powrotem .. a nawet nie chcialby oddawac bo fajna grafa :mellow: kurde juz sam nie wiem ... moze wiecie ocb ? czy te grafy tak maja ? z gory dzieki za odp EDIT: cha tak BTW bez oc dostaje 17110 markow w 2k1 se a jak przykrece grafe na XT to mam 17150 :mellow: wtf ? Edytowane 14 Września 2005 przez smut4s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Chief. 1136H 360W - pewnie się przyczepie, ale na wszelki wypadek popatrz na napięcia. Masz sporo podkręcony proc + prądożerny 9800pro @ i dwa dyski. To jest dość proądożerny konfig. Może odłącz 1 dysk lub / i odkręć procka i wtedy potestuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) hmmm kurde mozesz miec racje ... nawet o tym nie pomyslalem ... ostatnio w kompe troche pozmienialem i rzeczywiscie moze brakuje mi troche fazy w kompie :blink: EDIT : ale czy to na pewno to ? ... VPU recover wywalilby z powodu braku V ? (san andreas) jutro po egzaminie na prawko zrobie testa :) .. jakby ktos mial jakis pomysl oprocz slabego PSU to bede wdzieczny za podzielenie sie wiedza/doswiadzceniami :lol: ... eh cos czuje ze znowu bede musial wtopic szmalec w kompa :mur: :mur: Edytowane 14 Września 2005 przez smut4s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy_kt Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Kto ma jeszcze 9800/PRO/XT niech powie czy mu piszczy. Najbardziej chodzi mi o 9800PRO Sapphire. Z góry THX 1380154[/snapback] Ja mam Radeona 9800PRO HIS'a z silencerem i żadnych pisków, nawet po podkręceniu. Kiedyś miałem OEM'a Radeona 9700, on mi piszczał :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booczeek Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Ja mam Radeona 9800PRO HIS'a z silencerem i żadnych pisków, nawet po podkręceniu. Kiedyś miałem OEM'a Radeona 9700, on mi piszczał :). 1649600[/snapback] mi jak jest bardzo obciążona to też coś piszczy/syczy ale nie jestem pewien czy to grafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Mi nic nie piszczy choc go troszke wykrecilem. @400/700 Zasilacz taki jak widzicie Teraz ja mam pytanie do was. Ostatnio po paru godzinach grania np. w HL2, w rthdribl pojawiaja mi sie male biale kropki. Czy to juz cos powaznego? Czy sie tym raczej nie sugerowac ,bo w grach niczego takiego nie mam ,a tu zaledwie po 3 godzinkach w w rthdribl sypie mi tymi cho.. kropkami. Czy odkrecic troszke czy sie tym nie przejmowac? Zawsze to te kilka FPS wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booczeek Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Mi nic nie piszczy choc go troszke wykrecilem. @400/700 Zasilacz taki jak widzicie Teraz ja mam pytanie do was. Ostatnio po paru godzinach grania np. w HL2, w rthdribl pojawiaja mi sie male biale kropki. Czy to juz cos powaznego? Czy sie tym raczej nie sugerowac ,bo w grach niczego takiego nie mam ,a tu zaledwie po 3 godzinkach w w rthdribl sypie mi tymi cho.. kropkami. Czy odkrecic troszke czy sie tym nie przejmowac? Zawsze to te kilka FPS wiecej. 1649966[/snapback] Miałem to samo i trochę odkręciłem, ale wybór należy do Ciebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) Ostatnio po paru godzinach grania np. w HL2, w rthdribl pojawiaja mi sie male biale kropki.Wymień pastę pomiędzy VPU a coolerem / dodaj nawiew na kartę (też na pamięci) / odkręć o jakieś 5MHz i potestuj / ....... Edytowane 15 Września 2005 przez Conti Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Ok pasta wymieniona .Jak narazie nie odkrecam ,bo biale kropki sie juz nie pojawiaja.Prawdopodobnie VPU sie za bardzo grzal. Czas pokaze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rożek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Panowie prosze o pomoc. Kupiłem na allegro Sapphire 9800 pro na hynixach 2,8. Niestety są artefakty. W 3dmarku 2005 w 1 teście dużo czarnych przeróżnych pasków. W fifie 2006 były artefakty ale zmniejszyłęm taktowanie i znikły. Karta jest na gwarancji odesłać czy cos jeszcze z nią pokombinować?? :blink: Zmieniłem sterowniki na omegi i nic nie dało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 moze chipset sie przegrzewa jak koledze wyzej, sprobuj pasta przesmarowac bo u niego to pomoglo i moze u ciebie rowniez pomoze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rożek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Odpaliłem 3dmarka 2005 jeszcze raz. Cały czas na ekranie były czarne kreski. Jednak w jednej chwili wszystko znikło i wszystko jest wporzo Teraz to już sam niewiem co się dzieje (może musiała się rozgrzać) Moje wyniki w 3dmarkach : 2005 - 2399pkt. 2003 - 5483pkt. 2001SE - 13190. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 @rożek Ustaw standardowe taktowanie karty. Ustaw w wlasciwosciach karty(lub w 3DMarku) FSAA/AF na maxa. Uruchom 3DMarka03 albo 05(01 tez moze byc), ustaw w 3Dmarku aby przeprowadzil test w petli. Niech zrobi takich testow z 10 pod rzad. Jesli nie pokaza sie arty to znaczy ze powinno byc spox. A najlepiej niech 3DMark dziala z 1h moze troche dluzej. Wtedy karta zdazy sie wygrzac itd. Wtedy sprawdz czy sa jakies arty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) sucker puszczałeś 3DMarka05 z AF i AA ustawionymi na full w sterownikach? Ja jak tak zrobię na Sapphire 9800 pro na hynixach 2,8 to mi się komp resetuje w momencie kiedy zaczyna ruszać pierwszy test. Czy też tak ktoś ma? Na defaultowych ustawieniach jest w porządku. Jak gram w gry przy AAx6 i AFx16 to jest wrzystko w porządku, nic mi się nie resetuje, resety są tylko w 3DMarku05. Edytowane 17 Września 2005 przez bernard Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 czyżby zasiłka ?? No ale przy takiej konfiguracji to powinna wystarczyć... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...