Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Jak grzebałem w temacie to widziałem posty mówiące, że jakiś program BIOSu nie podmienił, jakiś inny to zrobił bez problemu, który program "na chama" wymusza podmianę BIOSu?

Teraz tak, jak taka operacja się nie powiedzie to co mam robić?

Zgrałem sobie BIOS orginalny za pomocą ATT, żeby w razie czego wgrać go spowrotem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy było, ale mam program Everest Ultimate 2006 Edition - to pierwszy program, który wskazał, że mój procesor graficzny to r360 :blink: Aż się zdziwiłem, zresztą program ma b. dużo ciekawych opcji, niestety ta wersja trochę kosztuje :( Ale nie dla każdego to jest problem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dziwne ja przekopałem całość i niestety wszędzie pokazuje r350 :(

nie zdejmowałem jeszcze chłodzenia bo czekam na silencera ... ale ktoś mi pisał że ma taką samą grafe jak ja (na podstawie zdjęć) i mówił że jest r360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazzi

I dostajesz 2 letnia gwarancje. Niby 3 miechy wystarczy aby sprawdzic karte ale czasem to za malo ;)

Teaz decyzja nalezy do Ciebie. Czy chcesz nowa karte ze sklepu z pewna gwarancja i szybsza czy chcesz radka z allegro z 3-4 miesieczna gwarancja od osoby prywatnej.

klamka zapadla, biore galaxy 6600gt na pamiatkach 1.6ns. dzisiaj mzoe bedzie u mnie i zobaczymy co to warte.

koszt to okolo 600zl, kupuje w jednym z lubelskich sklepow. chyba ta gwarancja jednak przemowila do mnie. razi mnei jedynie szyna 128bitowa, jednak wysokie taktowanie pamieci troche to podgoni.

a tak rpzegladajac benchmarki wychodzi, ze 6600gt jest troche wydajniesze od 9800xt, a cena porownywalna.

ciekawy jestem jaki bedzie skok wydajnosci po przeskoku z gecuba 9550xt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym, że wyszukiwarka nic nie znajdzie jak wpiszę "ns" to pytam, czy przy zmianie BIOSu dla mojej karty ma znaczenie ilu ns pamięci będzie miała karta z której jest BIOS?

zawsze mozesz wpisac "czas dostepu" :lol:

a tak na serio to raczej nie ma znaczenia - osobiscie jeszcze biosu nie zmienialem ale swego czasu o tym myslalem i szukalem roznych biosow i w zadnym przypadku nie byly podane czasy dostepu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem strone z biosami do kart ATI z podanymi rodziajami pamieci i czasami dostepu:

http://www.techpowerup.com/bios/

I mam takie pytanie jak sprawdzic jaka mam wersje biosu? Moze bym sobie sflashowal na jakis nowszy o ile by sie okazalo, ze mam stary ;)

UPDATE

Dobra sflashowalem bios ATi WinFlash i sprawdzam teraz czy mozliwosci O/C wzrosly. Oczywiscie stary sobie zachowalem na wszelki wypadek.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem strone z biosami do kart ATI z podanymi rodziajami pamieci i czasami dostepu:

http://www.techpowerup.com/bios/

I mam takie pytanie jak sprawdzic jaka mam wersje biosu? Moze bym sobie sflashowal na jakis nowszy o ile by sie okazalo, ze mam stary ;)

UPDATE

Dobra sflashowalem bios ATi WinFlash i sprawdzam teraz czy mozliwosci O/C wzrosly. Oczywiscie stary sobie zachowalem na wszelki wypadek.

a jaki bios zapodales?? bo ja jak do tej pory to znalazlem tylko jakis gecube (od XT oczywiscie) dla mojego szafirka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie zrobilem test 3 biosow pod wzgledem O/C. Dwa od ATI i jeden od Hisa. Rdzen szedl tak samo jak na oryginalnym na wszystkich tylko na ostatnim pamieci poszly do 367MHz wiec go zostawilem. Dokladna nazwa biosu to - HIS.9800AIW.128.Samsung.030716

UPDATE

Na tej stronie co podalem jest duzo biosow do XT tylko, ze z 256MB pamieci na pokladzie (nie wiem czy ma to jakies znaczenie).

Do swojej karty raczej nie moge wgrywac innego niz pod 9800PRO AIW. Wole nie ryzykowac jak cos by przestalo dzialac, a zastepczej karty na PCI nie posiadam.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz, że flashowałeś spod Windowsa. A możesz napisać co by się stało jakby prąd odłączyli :) ?

Jak ktoś chce mogę podesłać:

ATI.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin

Club3D9800Prostandard.bin

Club3D.9800XT.128MB.Samsung.bin

Elsa.9800XT.128MB.Samsung.bin

Gigabyte.9800XT.128MB.Samsung.bin

GigaCube.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin

Hercules.9800XT.128MB.Samsung.bin

HIS.9800XT.128MB.Samsung.bin

Powercolor.9800XT.128MB.Samsung.05.23.bin

Sapphire.9800XT.128MB.Samsung.E-die.bin

Tyan.9800XT.128MB.Samsung.bin

http://www.fileshosts.com/ati/files/9800XT_bios/

http://users.pandora.be/RocKer/R9800%20Biossen/?S=A

Edytowane przez Xanagaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klamka zapadla, biore galaxy 6600gt na pamiatkach 1.6ns. dzisiaj mzoe bedzie u mnie i zobaczymy co to warte.

koszt to okolo 600zl, kupuje w jednym z lubelskich sklepow. chyba ta gwarancja jednak przemowila do mnie. razi mnei jedynie szyna 128bitowa, jednak wysokie taktowanie pamieci troche to podgoni.

a tak rpzegladajac benchmarki wychodzi, ze 6600gt jest troche wydajniesze od 9800xt, a cena porownywalna.

ciekawy jestem jaki bedzie skok wydajnosci po przeskoku z gecuba 9550xt :)

No nie wiem czy to dobry wybór. 128bit to straszny hamulec dla grafy. A taka właśnei wersja napewno jest wolniejsza od normalnego Radka9800Pro (256bit)

Mimo wszystko skok wydajności napewno bedzie zauważaly, ale na porządnym radku moim zdaniem byłby jeszcze wiekszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy to dobry wybór. 128bit to straszny hamulec dla grafy. A taka właśnei wersja napewno jest wolniejsza od normalnego Radka9800Pro (256bit)

Mimo wszystko skok wydajności napewno bedzie zauważaly, ale na porządnym radku moim zdaniem byłby jeszcze wiekszy.

Popatrz na wyniki R9800PRO i na GF6600GT. W starszych grach DX8.1 w dol radek moze sobie radzic lepiej ale w nowych grach GF jest w wiekszosci przypadkow szybszy nawet po wlaczeniu FSAA/AF. Tutaj 128bit'owa szyna jest mniejszm hamulcem dla GF'a niz starsza architektura dla radka. Do tego GF'owi pomaga wysokie taktowanie pamieci. Na poczatku mslalem tak jak ty ale obecnie uwazam ze GF6600GT jest lepszy od R9800PRO. 6600GT wprzedza nawet R9800XT a coraz czesciej R9800PRO ma wydajnosc na poziomie GF6600 bez fsaa/af.

Co nie zmienia faktu ze R9800PRO to bardzo dobra karta, szybka, w miare nowoczesna ale nie jest lepsza od GF6600GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOpe masz racje ... nie upieram sie :)

racje ma napewno

no i mnie podkusiliscie - zmienilem bios na swoim radku i mam XT (szkoda tylko ze pcb nie jest od xt), wyedytowalem oryginalny bios karty - jakos nie mialem zaufania do gecuba - timingow narazie nie ruszalem, wg moich spostrzezen roznica jest tylko w 2 parametrach wiec narazie sobie odpuscilem - roznica w wydajnosci pewnie zadna ale za to w everescie mam 9800XT :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...