Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

podsumowujac moj problem9800pro + XC80Alcu- jest beznadziejnie.sciagnalem shima-nic nie dalo zmienilem paste na titan ze srebrem-dalej nic.Sam juz nie wiem i na razie zaprzestaje prob bo po prostu skonczyly mi sie pomysly :mur: jezeli walniety bylby rdzen to 3dmark albo ati tool powinien to wychwycic.dziwna bania.dzieki wszystkim za pomoc.

Wlasnie zainstalowalem COD 2 i tam ani sladu bledow-dziwne

Edytowane przez Yearman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podsumowujac moj problem9800pro + XC80Alcu- jest beznadziejnie.sciagnalem shima-nic nie dalo zmienilem paste na titan ze srebrem-dalej nic.Sam juz nie wiem i na razie zaprzestaje prob bo po prostu skonczyly mi sie pomysly :mur: jezeli walniety bylby rdzen to 3dmark albo ati tool powinien to wychwycic.dziwna bania.dzieki wszystkim za pomoc.

Czyli tak jak mowilem demontaż shima nic nie dał.

Mało prawdobodobne, żeby przy uszkodzonym rdzeniu - mechanicznym ( to samo pamięci ) - nie wyrzucało artów juz przy starcie biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam taki problemik, nie wiem czy karta jest uszkodzona bo sterowniki probowalem prawie wszystkie (obecnie omegi na cat. 6.1), otoz kiedy np, wlacze real time demo i najade myszka na obojetnie jaka ikonke, to po ukazaniu sie chmurki drastycznie spadaja fps, tak mialem odkad kupilem karte, gry chodza ok ale nie mialem czegos takiego na karcie od nvidii, tak samo sie dzialo chcac wlaczyc jakis efekt w mikserze od nvidia to ten obracajacy sie kwadrat (szescian) pokazujacy efekty dzwiekowe tez drastycznie zwalnia jak pokazuja sie chmurki albo nawet jak klikam na start>programy to strasznie wtedy muli wyswietlanie obrazu (oczywiscie tylko wtedy jezeli karta jest obciazona np. rtdemo lub czyms podobnym), ktos sie spotkal z tym :?:

post-7593-1138149458_thumb.jpg

po najechaniu myszka (akurat trafilem na za ale to bez roznicy)

post-7593-1138149488_thumb.jpg

Edytowane przez medievil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

medievil to wcele nie musi byc wina karty. Moze masz zasmieconego windowsa, moze za wolny hdd, moze za malo ramu. I na to bym stawial bo grafa ma nic do togo co pokazales. Jak to sie dzieje to popatrz na diode od HDD czy wiecej pracuje jak tak to winna nie bedzie karta. Do tego mozesz jeszcze sprawdzic na innych sterownikach.

Do tego widze ze w tescie masz wlaczony FSAA a to obciaza nie tylko GPU ale rowniez CPU wiec wlacz sobie menadzer zadan i sprawdz tam jakie jest uzycie procesora podczas testu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

medievil to wcele nie musi byc wina karty. Moze masz zasmieconego windowsa, moze za wolny hdd, moze za malo ramu. I na to bym stawial bo grafa ma nic do togo co pokazales. Jak to sie dzieje to popatrz na diode od HDD czy wiecej pracuje jak tak to winna nie bedzie karta. Do tego mozesz jeszcze sprawdzic na innych sterownikach.

Do tego widze ze w tescie masz wlaczony FSAA a to obciaza nie tylko GPU ale rowniez CPU wiec wlacz sobie menadzer zadan i sprawdz tam jakie jest uzycie procesora podczas testu.

system stawiany niedawno, dysk samsung sp 133, ramu 1G wiec nie sadze zeby to bylo przyczyna, hdd nie ruszany, stery, jak pisalem wyzej, probowalem juz rozne, co do fsaa to raczej taka wizualizacja z wmp w polaczeniu z chmurka informacyjna nie obciaza chyba bardziej procesora niz np. most wanted bo gry chodza normalnie ale dzieki za rady

wczoraj bylem u kolezki ktory posiada asus premium, 1G ramu, X800GTO i jest to samo :)

dla mnie to juz kolejny minus dla kart ati, na nvidii tego nie mialem

ja od zawsze tak mialem, ze po najechaniu myszka spadal fps i w sumie nigdy sie nie zastanawialem czy to cos zlego, imho wazne ze nie ma artow :D

dzieki kolego :)

http://download.microsoft.com/download/9/4...bd/Tunesvis.exe

jak ktos chce sprawdzic to niech doinstaluje to do wmp i najedzie wtedy myszka na jakas ikonke (oczywiscie wizualizacja musi byc caly czas na wierzchu), mam wtedy 3fps :lol: :lol:

Edytowane przez medievil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to juz kolejny minus dla kart ati, na nvidii tego nie mialem

dzieki kolego :)

http://download.microsoft.com/download/9/4...bd/Tunesvis.exe

jak ktos chce sprawdzic to niech doinstaluje to do wmp i najedzie wtedy myszka na jakas ikonke (oczywiscie wizualizacja musi byc caly czas na wierzchu), mam wtedy 3fps :lol: :lol:

no to macie cos nie tak, doinstalowalem to, odpalilem cos w wmp i praktycznie bez zmian

http://img97.imageshack.us/img97/2849/scrn3rh.jpg

http://img83.imageshack.us/img83/495/scrn24jy.jpg

Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale co :?:

jak pisalem wyzej u kolezki sie tak robi na X8ooGTo, kolega powyzej tez sie z tym spotkal u siebie....

edit

mikelos ale u ciebie na wmp playerze nie widze zeby ta wizualizacja z linku powyzej byla wlaczona, jest jakas inna

Edytowane przez medievil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się troszke pochwale :D :D

A tak z nudów zrobiłem nowe testy.

http://img64.imageshack.us/my.php?image=3d...200372143xx.jpg

http://img98.imageshack.us/my.php?image=3d...200533532qk.jpg

Nie długo postaram się o 2600MHz i Radek pójdzie bardziej pod nóz OC.

Radka potraktowałem delikatnie, ale nie długo gozapuszcze na max bo ma bardzo duzo rezerwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz pytanko, warto brac radka 9800pro z chlodziwem zalmana ZM80D, rdzen r350 :(, dodam ze karta na gwarancji, jest z calym kompletem (pudlo cd kable stare chlodzenie) za ok. 430?

druga sprawa, to czy ktos montowal na tym radku w/w chlodziwo? trudny montaz? boje sie, zeby nie okazalo sie ze rdzen nadkruszony... ale z drugiej strony arty byloby widac :)

chyba podziekuje swojemu 6600gt :) i znowu wracam do ati, heh...

tak sobie pomyslalem, ze jak kupie 9800pro to mniej strace niz zostajac przy 6600gt, a do tego moze na radku klatki nie beda mi tak skakac jak na 6600gt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale co :?:

jak pisalem wyzej u kolezki sie tak robi na X8ooGTo, kolega powyzej tez sie z tym spotkal u siebie....

edit

mikelos ale u ciebie na wmp playerze nie widze zeby ta wizualizacja z linku powyzej byla wlaczona, jest jakas inna

o to chodzilo?

http://img363.imageshack.us/img363/8683/scrn1dt.jpg

ciagle brak spadku fps...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to masz spoko, u mnie wlasnie wmp i real time demo w tle no i spadek do 6fps po ukazaniu sie chmurki :lol:

kurde co to moze byc :?:

po zainstalowaniu windowsa instaluje najpierw stery do plyty glownej, pozniej grafika wiec kolejnosc jest ok, mialem najnowsze omegi ale wrocilem do 2661 ale i tak nie pomoglo, ciekawe czego to wina...

EDIT

doszedlem panowie, mikelos sproboj wlaczyc aliasing x6 lub nawet x4 (ktos pisal juz wyzej), zobacz wtedy, bez tego jest ok

Edytowane przez medievil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumplowi radek 9800pro padl... :mur:

sam mu go sciagnalem od rusqa z allegro, czekamy na odpowiedz.

dziwna rzecz, mowi kumpel ze wszedl do gry zaczely pokazywac sie artefakty, az w koncu calkiem ekran sie skaszanil. wylaczyl kompa po pewnym czasie wlaczyl i juz nawet sygnalu na monitor karta nie puszcza, dopieor po pewnym czasie (10-15sekund) puszcza sygnal, ale pokazuje sie piekne krzak zamiast obrazui:///

sam teraz anbylem radka i dzieki bogu ze mam jeszcze 10mcy gwary na niego, bo bym go w tym strachu chyba opchnal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam radka 9800 xt hercules a na nim dokładnie to --> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82572139 i chodzi o to że temperatura mi nie pasuje bo wacha sie od 64-67 stopni... wydaje mi sie ze to za duzo, nie wiem jak jest u innych uzytkowniko i wlasnie chcialbym sie dowiedziec :) karta nie byla krecona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Radku 9500 rdzeń był troszeczkę niżej niż shim i musiałem uzyć specjalnego "plasterka"

przewodzącego ciepło o grubości 0.5mm, do kupienia w sklepie.

Być może, na niektórych Radkach 9800PRO też tak się zdarza.

Użytkownicy zdejmują oryginalny cooler i usuwają to "coś" spomiędzy niego a rdzenia

i smarują AC5 np. ale wtedy nie będzie wystarczającego docisku,

pomimo tego, że rdzeń trochę będzie dotykał do radiatora.

P.S. Sprzedam Sapphire'a 9800pro, nówka z roczną gwarą i super chłodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zdjęciu całego chłodzenia, posmarowaniu na nowo pastą i ponownym zamocowaniu tyle że troszkę mocniej nadal wysoka temperatura... :( czy moge gdzieś indziej sprawdzić tą temp. oprócz "catalyst control centre" ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumplowi radek 9800pro padl... :mur:

sam mu go sciagnalem od rusqa z allegro, czekamy na odpowiedz.

dzisiaj ruseq odpisal, ze jutro karta (sprawna) wedruje w naszym kierunku :)

wszystko wskazuej na pelen profesjonalizm sprzedajacego, poki co nie zapeszam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...