Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

wyjasnila sie sprawa z radkiem 9800pro, co to padl neidawno kumplowi.

dzisiaj dostalismy paczke od rusqa z nowym radkiem, w pelni sprawnym:)

takze nie pozostaje mi nic wiecej, jak podziekowac i polecic tego czlowieka!

szukajcie na allegro aukcji tych ludzi: ruseq1 badz ati-radeon (w sumie to ta sama osoba) bo profesionalne podejscie do klienta jest najwazniejsze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Radeonie 9800 PRO Sapphire na pamięciach HY5DV283222A F-25 - wynika z ich opisu ze mają czas dostępu 2,5ns a nie jak więkrzość 2,8 ns !!! - co by znaczyło że lepiej sie będą kręcić. Mam mozliwość nabyc taką karte ale nie wiem czy to nie podpucha i czy sie w to ładować ?

Ktoś ma takie pamięci, wie jak to to sie kręci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanosekundowość pamięci nie oznacza jak się będą kręcić ;) Znaczenie ma też napięcie podawane na pamięci i inne czynniki. Lepiej podaj cene i inne parametry na cene składające się typu gwarancja, nowy/używany itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Radeonie 9800 PRO Sapphire na pamięciach HY5DV283222A F-25 - wynika z ich opisu ze mają czas dostępu 2,5ns a nie jak więkrzość 2,8 ns !!! - co by znaczyło że lepiej sie będą kręcić. Mam mozliwość nabyc taką karte ale nie wiem czy to nie podpucha i czy sie w to ładować ?

Ktoś ma takie pamięci, wie jak to to sie kręci ?

Wg tej stronki http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/106 te pamieci wygladaja na 128bitowe. Imo lepiej nie tykac radkow z 128bitowa szyna pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tej stronki http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/106 te pamieci wygladaja na 128bitowe. Imo lepiej nie tykac radkow z 128bitowa szyna pamieci.

Ale to jest w tabelce "Size" czyli rozmiar - wiec wydaje mi sie ze chodzi o wielkosc pamieci (czy tez ich organizacja) w kartach z 128 i 256 MB, poza tym nizej sa pamięci HY5DU283222AF-28 - które są montowane na więkrzości kart Sapphire 128/256. Kumpel ma właśnie tą kartę z tymi pamięciami i wrzystkie programy pokazują że Radek ma 256 szyne pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce siac zametu, ale Twoj kumpel nie ma czasem HY5DU573222AFM-28?

HY5DU283222AF-25 montowane byly na 9550XT, a tam sa 128bitowe http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...550_XTurbo.html

Tutaj jeszcze zestawiene pamieci http://www.tuning-pc.pl/artykuly/pamieci/ i wyraznie z niego wynika, ze sa to 128bitowe.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam niecny plan zwiazany z moim 9800pro i potrzebuje do tego idealnych, nie tknietych kolkow do mocowania orginalnego radiatora.

moze ktos wie czy idzie to jakos dostac i gdzie...

moj jeden jest troszeczke drasniety :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce siac zametu, ale Twoj kumpel nie ma czasem HY5DU573222AFM-28?

HY5DU283222AF-25 montowane byly na 9550XT, a tam sa 128bitowe http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...550_XTurbo.html

Tutaj jeszcze zestawiene pamieci http://www.tuning-pc.pl/artykuly/pamieci/ i wyraznie z niego wynika, ze sa to 128bitowe.

Noo - szacunek - na necie znalazlem to http://www.hynix.com/eng/02_products/01_dram/down/GDDR.pdf - wedle mojego pojęcia to rzeczywiście 128 - ale to dziwne strasznie - karta ma takie same chłodzenie jak 256, identyczne rozmieszczenie komponentow - ostra jazda !

Dzieki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec pogooglowalem troche i znalazlem odpowiedz o co chodzi z tymi 128MBit. To jest rozmiar jednej kosci pamieci 128Mbit=16MB. Na radku mamy 8 kosci wiec daje nam to 128MB, wiec wszystko sie zgadza. Zaszla mala pomylka :oops: Wiec wszystko wskazuje na to, ze sa to 256bitowe pamieci. Wiem tylko, ze jak pamieci sa ulozone ksztalcie litery L na karcie to sa 256bitowe. Za pomoca oznaczen nie da sie chyba tego sprawdzic.

Uaktualnienie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest na pamieciach nie ma nic wspolnego z szyna do pamieci. Tam opisane jest nr seryjny, ilu ns sa pamieci, przy jakim napieciu pracuja, jaka maja magistrale laczaca ja z szyna karty.

Czli jesli karta ma 256bit'owa szyne a pamieci maja szyne 32bit'owa to do zapelnienia 256bit'owej szyny jest potrzebne 8 modulow pamieci i tak jest wlasnie w przypadku radeonow 9800/9700nonPro/Pro. Jest tam 8 kostek pamieci, kazda ma 32 bit'owa szyne przez ktora lacza sie z karta.

A te okreslenie HY5DV283222A F-25 mowi ze pamieci sa 2,5ns czyli max czestotliwasc z jaka powinny pracowac to 400MHz czyli 800MHz DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja sucker, troche sie wczoraj zapetlilem w tym wszystkim i podalem nieprawdziwa informacje. Pole gdzie podany jest rozmiar jednej kostki pamieci w Mbitach wzialem za szyne z jaka pracuje :mur:

A mam takie pytanie dotyczace pro@xt, czy po wgraniu biosu od xt zmienia sie czas dostepu pamienic z 2,8ns(standardowo montowane na pro) na 2,2ns(montowane w xt) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas dostepu nie zmienia sie bo to specyficzna wlasciwosc kazdej pamieci niezalezna od oprogramowania. Zmienic sie moga timingi pamieci przez co karta moze nie wstartowac z tak ostrmi timingami, moga byc lzejsze timingi przez co pamieci lepiej beda sie krecic lub odwrotnie wyzsze timingi spowoduja ze pamieci beda sie mniej krecic i np. mocniej grzac.

Przed wgraniem jakiegos biosu dobre jest sprawdzic jakie on ustawia timingi pamieci i jesli sa inne sprawdzic np. ATT czy "nasza" karta wytrzymuje takie timingi. Jesli tak to mozna flashowac bez zmiany timingow a jesli nie daja rady to ustawic timingi na takie jakie mamy obecnie i wtedy flashowac. I lepiej nie fleshowac biosami od kart z innymi producentami pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

CONTROL CENTER KLAMIE JA MAM TEMP W STRESIE NA MOIM XT I NA ZALMANKU 41* WYZEJ NIE MIALEM NA STANDART CHLODZENIU MOJA TEMP DOCHODZI DO 55 NAWET 60* POZDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smagal

A jakie masz chlodzenie karty? Bo jak standardowe to sklanialbym sie do wynikow pokazywanych przez Control Center jako blizsze prawdziwej tempteratury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

no to atitool ci dobrze pokazuje bo tyle samo pokazuje u mnie everest i inner programy w control center mi opokazuje tez kolo60 na zalmanie ;)

łolej center atitool jest bardziej wiarygodny dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare razy spotkalem sie z opiniami, ze ati tool zaniza temperature i bym sie do niej przychylal. Wg mnie prawdziwa temperatura jest gdzies pomiedzy wynikiem z ati toola, a control center (pewnie cc troche zawyza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy mógłby ktoś powiedzieć jakie są najwydajniejsze sterowniki do 9800PRO 128MB 256BIT??

Mogą być DNA, OMEGI, CATALYSTY, mogą być z optymalizacjami, ale żeby były największe wyniki w benchach i najwyższe FPS w grach :) THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy mógłby ktoś powiedzieć jakie są najwydajniejsze sterowniki do 9800PRO 128MB 256BIT??

Mogą być DNA, OMEGI, CATALYSTY, mogą być z optymalizacjami, ale żeby były największe wyniki w benchach i najwyższe FPS w grach :) THX

do starszych bench (2000, 2001) starsze sterowniki np. Omega 26.25a, do nowszych markow (2003, 2005) nowsze stery np. rad_w2kxp_omega_38205,

to samo sie tyczy gier, nowsze zazwyczaj lepiej chodza na nowszych sterach, starsze na starszych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co, nikt nie wie czy mozna gdzies dostac te kolki mocujace :) ??

Wielokrotnie czytalem na roznych forach tematy o szukaniu tych kolkow bo ludzie swoje uszkodzili przy zmianie chlodzenia a karta miedzyczasie sie zepsula i nie mogli zalozyc starego chlodzneia i wyslac na gware ;). Dlatego moze byc problem z dostaniem tych kokow i jedyna mozliwosc to uwazac przy zdejmowaniu ich ze swojej grafy lub szukanie uszkodzonych kart z oryginalnym chlodzeniem np. na allegro lub samego chlodznia i/lub kolkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielokrotnie czytalem na roznych forach tematy o szukaniu tych kolkow bo ludzie swoje uszkodzili przy zmianie chlodzenia a karta miedzyczasie sie zepsula i nie mogli zalozyc starego chlodzneia i wyslac na gware ;). Dlatego moze byc problem z dostaniem tych kokow i jedyna mozliwosc to uwazac przy zdejmowaniu ich ze swojej grafy lub szukanie uszkodzonych kart z oryginalnym chlodzeniem np. na allegro lub samego chlodznia i/lub kolkow.

no to d.upa zbita... moje sa w miare ladne, ale nie zaryzykuje...

chyba niecny plan poki co odloze na polke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoduje, a przynajmniej u sapphire.

Jest punkt, który grzecznie mówi, że jeśli w okresie gwarancyjnym zepsuje się wentylator, to żeby im wysłać i wymienią bezpłatnie, a samodzielne grzebanie przy wentylu powoduje utrate gwarancji (nawet przepraszają za tą niedogodność....).

Info ze strony sapphire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z tego co wiem to zdjecie oryginalnego chlodzenia nie powoduje utraty gwary...

Wiesz z ta gwarancja jest roznie.

Producent czesto zastrzega sobie ze ingerencja w karte powoduje ustrate gwarancji a wmiana chlodzenia jest w pewnym sensie ingerencja w karte i moze spowodowac uszkodzenie karty.

Do tego rzadko sie zdarza aby w serwisie lub w sklepie osoba przyjmujaca towar na gwarancje przyjela go jesli chlodzenie bedzie wymienione na inne lub jesli ewidentnie widac ze ktos cos kombinowal z chlodzeniem dlatego zawsze dobrze oddajac karte na gwarancje doprowadzic ja do stanu pierwotnego. Oszczedza to klopoty z przyjeciem na gwarancje karty. To powszechnie wiadoma prawda ;)

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz z ta gwarancja jest roznie.

Producent czesto zastrzega sobie ze ingerencja w karte powoduje ustrate gwarancji a wmiana chlodzenia jest w pewnym sensie ingerencja w karte i moze spowodowac uszkodzenie karty.

Do tego rzadko sie zdarza aby w serwisie lub w sklepie osoba przyjmujaca towar na gwarancje przyjela go jesli chlodzenie bedzie wymienione na inne lub jesli ewidentnie widac ze ktos cos kombinowal z chlodzeniem dlatego zawsze dobrze oddajac karte na gwarancje doprowadzic ja do stanu pierwotnego. Oszczedza to klopoty z przyjeciem na gwarancje karty. To powszechnie wiadoma prawda ;)

dokladnie tak jest! bron boze oddawac z widocznymi sladami sciagania wiatraka.

a czym orginalnie przesmarowany jest rdzen, pasta (jesli tak to jaki ma kolor - moze ktos wie) czy moze jakas tasma przewodzaco - klejaca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja wlasnie okolo listopada oddalem swoje 9800 do serwisu z kilkakrotnie demontowanym radiatorem (co bylo widoczne po stanie kolkow i pascie zamiast kleju) i nie bylo problemu - a w serwisie chyba idioci nie pracuja i na bank widzieli ze bylo tam majstrowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...