Skocz do zawartości
ClareS

Ati Radeon 9800 / Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

witam :)

juz w jednym topicu zadawalem pytanie o pamieci wiec nie bede go powtarzal :) wkleje linka jakby ktos tam nie zauwazyl

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=909659#909659

na raze wrzucilem biosik od Club3D 9800XT 128mb hynix - wszystko spoko (tylko opuscilem taktowanie do 350MHz na ramie - patrz link wyzej) temp w idle 52C na rdzeniu i 48 na czyms co sie zowie ambient (co to??) po jednorazwoym 3d marku 2k1 57C na drzeniu i 48 na ambiencie

wynik 3dm 2k1 przed zmiana biosu 16500 (380/340)

wynik 3dm 2k1 po zmianie biosu 16650 (411/350)

w sumie niewielka zmiana (trzeba winde reinstalnac bo nie przeinstalowalem po zmienie grafy)

polecam taka grafe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zazdroszcze co poniektorym PCB od XT (mozliwosc zlookania temperatur) no ale nie bede tez narzekal ;)

samo PCB nic nie daje - czujki sa odbllokowywane dopiero po zapodaniu biosu od XT

Załadowanie biosu to juz chyba żaden problem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe taaa tylko mozna na zawal umrzec jak flash spod windy sie przedluza do tak np 40sek :)

A no bo usawia się flash, wychodzi się z pokoju (np, do WC :) ) i wraczasz i cieszysz się XT'kiem :)

no albo masz zonka :plum: bo w zyciu roznie bywa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe taaa tylko mozna na zawal umrzec jak flash spod windy sie przedluza do tak np 40sek :)

A no bo usawia się flash, wychodzi się z pokoju (np, do WC :) ) i wraczasz i cieszysz się XT'kiem :)

no albo masz zonka :plum: bo w zyciu roznie bywa :wink:

Ja przyjołem optymistyczną wersie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez, tylko denerwije mnie ze ati tool przy 411MHz na rdzeniu sypie artefaktami :| w 3dmarku 2k3 tez sie cos na wodzie robi natomiast w zadnej gierze nie zauwazylem :|

No to jak w gierce nie widac to wbijaj :) Olac 3dmarki 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie sie wstrzymam do czasu zmiany chlodzenia - nie ucieknie mi

zastanawia mnie nadal max tej pamieci :) czy to TYLKO 357 czy spokojnie 365 moge zapodac na stel (nie hce jechac powyzej specyfikacji) a niemoge nigdzie takiej wyczaic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prydaloby sie zebyktorys z producentow blokow szarpnol sie na produkcje bloku na core i na memorki takich radkow :) tylko ze nakazdego producenta chyba trza by inne - chociaz pcb xt jest chyba wspolne wiec moznaby pokminic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos taktowania memorek - moga spokojnie jechac na 365 - jesli wytrzymaja to bez artow. Moje jadą na 770 MHz - czyli 385 DDR - bez radiatorkow, ale z wentylem 80x80 pracującym na 8 V... Bez artow ani w 3d marku 03 / 01, ani w ati toolu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze koledzy poszli w kierunku temperaturek to ja tez sie przylacze....pszszszsyyyyt :wink:

Otoz ja mam problem dosc dziwny bo przesiadlem sie na 9800XT od ASUSa i mam zagwozdke ze Smart Doctorkiem. Otoz to byd....khem nie pokazuje mi temperatur. Probowalem juz wszystkiego co najnowsze mozna zassac ze strony producenta i nic. Spotkal sie ktos z czyms takim ?

Biosik tez zmienilem na ten PALowski co byl na wynienionej stonce ale cos mnie ciagnie na wrzucenie innych (linki mile widziane moze trafie na jakis nowy :twisted: )

Czujki tez mam bo sprawdzalem na podstawie m.in. zdjec z tegoz oto topika, a takze innych fotek:

radeon 9600 XT i overdrive

Pomozcie bracia i siostry Mazakowi bo z 4 dni z tym walcze jak Guderian na Ost froncie :roll:

Ps. Jeszcze raz sorki bo nie wiem czy dobrze trafilem w temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a rivatuner nowy probowales?

Przyznam ze jezeli chodzi o RT to jestem zielony ale tak sciagnolem wersje 2.0 RC 15 i oczywiscie odpalilem ale nie widze zadnej ikonki odpowiedzialnej za temperaturke. Moze dlatego ze pierwszy raz obcuje z tym programem :roll:

Zaraz sie ta gnidka pobawie jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pytanie jaki sterownik jest najlepszy do 9800PRO@XT ? ja testowalem omegi 4.6 i 4.2 wyniki raczej bez wiekszych zmian chociaz widac roznice przy 4.2 w grach jakos lepiej dziala.

A i jeszcze jedno bo zauwazylem ze oc gorzej idzie po zmianie biosu. jaki bios jest najlepszy do flashowania? Ja mam karte na hynixach i na starym biosie jechalem 756 bez artow a teraz to przy 740 juz zaczyna walic. Ale na standardowych ustawieniach mam tyle samo co po podkreceniu na biosie z PRO.

Jak by ktos cos wiedzial to chetnie poslucham wypowiedzi i odpowiedzi na moje pytania :)

Pozdrawiam.

aha ja zaladowalem bios od His`a 9800XT 128Mb hynix z uwagi na to ze mam His`a 9800Pro ale chyab firma tutaj nie za bardzo gra role liczy sie raczej rodzaj i ilosc pamieci czy tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...