Mikelos Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 sciagnalem triala, u mnie tyz pokazuje, ale w "podsumowaniu" dalej jest r350 :lol: a u mnie o dziwo wszedzie r360... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 No nie wiem czy to dobry wybór. 128bit to straszny hamulec dla grafy. A taka właśnei wersja napewno jest wolniejsza od normalnego Radka9800Pro (256bit) Mimo wszystko skok wydajności napewno bedzie zauważaly, ale na porządnym radku moim zdaniem byłby jeszcze wiekszy. wiesz, dopiero jestem po 3dmarku03 i mam niecale 8500pktow... dla radka, nawet9800xt nieosiagalne. ale kto gra w smarki ?? 6600gt bedzie napewno dostawal po tylku w b. duzych rozdzielczosciach z wl wygladzaniem i filtrowaniem, ale ani 6600gt ani 9800pro/xt nie sa grafikami, ktore maja wystarczajaco duzo mocy, zeby sobie z nimi poradzic i jesli nawet radek bedzie dawal sobie rade, to gra przy 20-25klatkach/s nie bedzie rewelacyjna. druga sprawa, 6600 jest nwosza konstrukcja, lepiej mysle ze bedzie sobie radzila z nowymi grami, ale to tez roznice nie beda powalajace. a ostatnia rzecz, stosunek cena/wydajnosc/gwara. niedawno gosc na allegro sprzedawal 9800xt za 550zl z 3 miesieczna gwara. ja za 590 mam gware na 24mce i wydajnosc mysle ze wieksza jak na xt. ostatnia rzecz - wszystko jest kwestia gustu! ja mam sentyment do radkow po gecube 9550 i tak juz zostanie, zas do nvidii uraz po fx5200 - moze 6600gt zmieni to (mam taka cicha nadzieje:) Popatrz na wyniki R9800PRO i na GF6600GT. W starszych grach DX8.1 w dol radek moze sobie radzic lepiej ale w nowych grach GF jest w wiekszosci przypadkow szybszy nawet po wlaczeniu FSAA/AF. Tutaj 128bit'owa szyna jest mniejszm hamulcem dla GF'a niz starsza architektura dla radka. Do tego GF'owi pomaga wysokie taktowanie pamieci. Na poczatku mslalem tak jak ty ale obecnie uwazam ze GF6600GT jest lepszy od R9800PRO. 6600GT wprzedza nawet R9800XT a coraz czesciej R9800PRO ma wydajnosc na poziomie GF6600 bez fsaa/af. Co nie zmienia faktu ze R9800PRO to bardzo dobra karta, szybka, w miare nowoczesna ale nie jest lepsza od GF6600GT sucker sadze ze dobrze gada... pamieci daja duzego kopa! poki co grafika to potwierdza... ale 9800pro/xt to kawal dobrej grafy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Wie ktos co sie stanie gdy do swojej karty wgram bios od AIW XT ? Mam rdzen R350 i w ciemno nie chce ryzykowac.Jesli masz R350 to nie wgrywaj biosu od XT bo na 99% beda problemy. Te dwa rdzenie niby niczym sie nie roznia ale jest roznica miedzy nimi. Nie pamietam dokladnie jak to dokladnie wyglada ale to nie sa te same GPU tylko z roznymi nadrukami na nim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) Jesli masz R350 to nie wgrywaj biosu od XT bo na 99% beda problemy. Te dwa rdzenie niby niczym sie nie roznia ale jest roznica miedzy nimi. Nie pamietam dokladnie jak to dokladnie wyglada ale to nie sa te same GPU tylko z roznymi nadrukami na nim.To odpuszcze sobie ten bios. Szkoda, ze nie mam R360 poniewaz wyniki z OC na rdzeniu mnie nie zadowalaja. Przydalo by sie przynajmniej z 420MHz. Podobno w biosach XT jest podniesione napiecie dla rdzenia. Moze jak bym wyedytowal zwykly bios i w nim podniosl napiecie rdzenia to by wzrosly mozliwosci OC. Robil juz ktos taki zabieg na swoim radku 9800PRO i R350? Przydaly by sie jakies wskazowki dotyczace tego jak to zrobic. UPDATE Jest w ogole mozliwosc podniesienia napiecia na rdzeniu przez modyfikacje biosu bo tak sobie szukam o tym i nic nie znalazlem na ten temat, a w zadne Vmody nie mam zamiaru sie bawic. Edytowane 13 Stycznia 2006 przez Rafael Santi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Nie ma, tylko GF mają taką możliwość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Na tej stronie co podalem jest duzo biosow do XT tylko, ze z 256MB pamieci na pokladzie (nie wiem czy ma to jakies znaczenie).No właśnie- skoro ludki robią flashe PRO do XT to chyba nie ma to znaczenia (widziałem chyba tylko jeden model PRO z 256MB pamięci). Wszystkie (?) XT mają 256MB. Ciekaw jestem, jak po takimj flashu system widzi kartę. http://allegro.pl/show_item.php?item=80855099 Gość flashował R9800Pro: "Dzięki temu taktowanie wzrosło do 412/728MHz, a karta jest widziana w systemie, jako: Hercules 3D Prophet 9800 XT Classic 256MB" System nie świruje? Gry nie "głupieją"? Zastanawiam się czysto teoretycznie bo mam R350. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Wszystkie (?) XT mają 256MB.Nie. Sa Xt, znaczy byly 9800 XT z 128mb ramu. Ja flashowalem swoja karte biosem od GeCube 9800XT 128MB (pamieci samsung 2,8ns) ale wiem, ze tez jest bios do hynixow. Jak popatrzy sie dokladniej na http://www.techpowerup.com/bios/ widac ze jeszcze Palit i Visiontek mial w swojej ofercie radki z 128mb pamieci. Przyznam sie ze o tych 2 ostatnich markach w zyciu nie slyszalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Tez mnie zastanawia jak bedzie sie sprawowac 9800PRO sflashowany biosem od XT z 256MB. Moze jest ktos chetny do przetestowania? W grach i programach pewnie by wystepowaly jakies problemy w zwiazku z przydzieleniem danych do nieistniejacej pamieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Natknąłem się na tą tabelkę gdzięś i się ją z Wami dzielę ;) @690MHz 4>1>4>9>3>+2>3>1>3>1 @710MHz 4>1>5>9>3>+2>3>1>3>1 @730MHz 5>1>5>9>3>+2>2>0>2>0 @750MHz 5>1>5>9>3>+2>2>0>2>1 @760MHz 5>1>5>10>3>+2>3>0>3>1 @780MHz 5>1>5>10>3>+2>3>0>3>1 @800MHz 5>1>5>10>3>+2>3>0>3>1 http://forums.overclockers.co.uk/showthrea...readid=17229146 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Uszatek Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Witam Jakie sterowniki według was są najlepsze na dzień dzisiejszy do 9800 PRO??? Tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1880325 jest napisane że najlepsze do 9700 są Omega oparte na Catalyst 4.12. Postanowiłem sam sprawdzić jak się to ma do 9800 PRO i oto wyniki: Omega 4.12: 3DMark 01: 14416 3DMark 03: 5493 3DMark 05: 2445 Catalyst 5.13 z Control Center: 3DMark 01: 11817 (-22% w porównaniu z Omega 4.12) 3DMark 03: 5460 (podobnie) 3DMark 05: 2766 ( +13% w porównaniu z Omega 4.12) Nie sprawdzałem w grach bo nie wiem jak :oops: . Co ze sterowników szczególnie polecacie do tej karty? Czy słaby wynik Omeg 4.12 w 3DMarku05 świadczy o tym że do nowszych gier np. FEAR lepsze nowe drivery? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Do nowych programów nowsze drivery, do starszych - starsze. Nie ma uniwersalnych driverów, świadczy o tym mój test na ostatnich stronach gdzieś zamieszczony. Chociaż przeprowadziłem to na benchmarkach, możemy wykazać ogólną tendencje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Witam, podczas właczania komputera monitor wygasł, cos stalo sie z karta graficzna, podlanczam inny monitor tez nie dziala, wkladam inna karte graficzna wszystko ok czyli wiadomo ze grafika jest nie tak. Czy podczas normalnego uruchamiania mozna doszczetnie zniszczyc karte graficzna? czy idzie ja odratowac? Karta nie byla podkrecana, jest dobrze chlodzona vga silencerem i radiatorami na memkach. karta to radek 9800pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzbin Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Witam wszystkich! Szukałem tego tematu, ale nie znalazłem, więc zapytam wprost o co chodzi. Kompa z Radkiem 9800Pro mam już od lipca. I od tego czasu borykam się z tym problemem. (Dopiero niedawno znalazłem to forum :) ) Kłopot tkwi w tym, że nie mogę pisac litery "c" z kreseczką na górze. To tak jak w wyrazie CMA (taki nocny motylek). W "Catalyst Control Center" kombinacja klawiszy: Prawy ALT+C (+jeszcze CTRL) jest przypisana jednej z komend i za żadne skarby nie mogę tego zmienic na stałe! Próbowałem wyłączyc "Hotkeys", zmienic przypisane litery, zmienic kombinację i nic! Pomóżcie bo już szlag chce mnie trafic z tym przeklętym "C" (z kreseczką). Czy da się to w jakiś sposób obejśc? Z góry dziękuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Da się, zainstaluj inne sterowniki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 (edytowane) albo wyłącz z autostartu catalysta ;) Edytowane 14 Stycznia 2006 przez hauti Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Witam, podczas właczania komputera monitor wygasł, cos stalo sie z karta graficzna, podlanczam inny monitor tez nie dziala, wkladam inna karte graficzna wszystko ok czyli wiadomo ze grafika jest nie tak. Czy podczas normalnego uruchamiania mozna doszczetnie zniszczyc karte graficzna? czy idzie ja odratowac? Karta nie byla podkrecana, jest dobrze chlodzona vga silencerem i radiatorami na memkach. karta to radek 9800pro Podejrzewam, że karta padła. To już n-ta karta która padła na silencerze.Podejrzewam, że winą było chłodzenie, gdzieś jest temat "vga silencer zabija radeony" - poszukaj a znajdziesz pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibb Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Jesli masz R350 to nie wgrywaj biosu od XT bo na 99% beda problemy. Te dwa rdzenie niby niczym sie nie roznia ale jest roznica miedzy nimi. Nie pamietam dokladnie jak to dokladnie wyglada ale to nie sa te same GPU tylko z roznymi nadrukami na nim. pare postow na tym cytatem ktos napisal ze zfleszowal Herculesa 9800PRO do XT i bylo OK, wiec mam pytanie czy ktos spotkal sie z Herculesem 9800PRO na r360 - bo ja mam r350 ? I sam nie wiem, bawic sie czy nie :P Pzdr. vib Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Byly Herculesy na R360. Nie ryzykowal bym na Twoim miejscu wgrania biosu od XT jak masz R350. Mozliwe sa jakies klopoty i flash biosu przy uzyciu karty PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzbin Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 albo wyłącz z autostartu catalysta ;) Jak wyłączę Catalysta to nie mam Antialasing w grach :( Jeśli można to jakie sterowniki miałbym ściągnąc i skąd? Bardzo proszę o link. Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) Ja korzystam z omeg omega i ati tray tools :] Edytowane 16 Stycznia 2006 przez hauti Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Siemka! Czaje sie od dawna na kupno radka 9800 ale nie widze ciekawych okazji... zastanawiam sie nad 9800 non pro ale to ma zanizone dosc niezle taktowanie, a PRO na allegro za bardzo nie widac w cenie 440-60 zl... wiecie gdzie tanio moge dostac w jakims sklepie internetowym, bo na allegro to chyba nie ;/ A moze sa jakies ciekawe oferty z allegro? Ja sledze juz z tydzien i nic ;/ Kurcze doradzcie cos plz! Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Siemka! Czaje sie od dawna na kupno radka 9800 ale nie widze ciekawych okazji... zastanawiam sie nad 9800 non pro ale to ma zanizone dosc niezle taktowanie, a PRO na allegro za bardzo nie widac w cenie 440-60 zl... wiecie gdzie tanio moge dostac w jakims sklepie internetowym, bo na allegro to chyba nie ;/ A moze sa jakies ciekawe oferty z allegro? Ja sledze juz z tydzien i nic ;/ Kurcze doradzcie cos plz! Pozdro. Za ta kase najlepiej brac winfasta 6600 i go ostro @ ;] (ze sklepu z gwara itp.). Kosztuje cos ok. ~420zl no i jest lepsiejszy niz 98pro. ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzbin Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Niestety ta karta nie chce za bardzo tanieć. Masz tu link to sklepu internetowego, gdzie można nowe części kupić. http://www.proline.pl/shop.php?kat=Karty+graficzne Ewentualnie tu: http://www.apollo.pl/?mod=store&name=radeon+9800&grp=21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) @Wierzbin AA mozesz ustawic z poziomu Ati Tray Tools tworzac profil do gry w ktorym ma byc ;) Poza tym zainstaluj sterowniki ze zwyklym Control Panel'em bez wynalazku w postaci CCC. @Pioorek W sklepie 9800PRO pojawiaja sie juz bardzo, bardzo rzadko i zostaje Ci tylko allegro lub ktos z forum jezeli chcesz kupic ta karte. Ostatnio nie ma za bardzo z czego wybierac. Jak nie chce Ci sie czekac to mozesz zainteresowac sie GF6600, wtedy nie bedzie problemu z jej kupnem. Edytowane 17 Stycznia 2006 przez Rafael Santi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzbin Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) @Wierzbin AA mozesz ustawic z poziomu Ati Tray Tools tworzac profil do gry w ktorym ma byc ;) Poza tym zainstaluj sterowniki ze zwyklym Control Panel'em bez wyznalzku w postaci CCC. Dzięki, zainstalowałem Centrum Kontloli ze stronki omega. Teraz wszystko chodzi jak trzeba. Zobaczymy na grach co z tego będzie. Ale jak na razie nie widzę różnicy. "Ć" daje się napisać :) Edytowane 16 Stycznia 2006 przez Wierzbin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 nie polecajcie r9800 128 bit bo to nie ta sama grafika Ewentualnie tu: http://www.apollo.pl/?mod=store&name=radeon+9800&grp=21 jeżeli już 9800pro to koniecznie 256bit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kylo123 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Ja mam taki problem moze ktos mi pomoze. Mam na swoim Radeon 9800Pro@XT R360 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19589 i mam taki problem: - w ogole nie chcą sie krecic mi pamieci. Szlak mnie trafia jak widze ze nie ktorzy podkręcają je do 750 Mhz a ja nie moge przebic 690 Mhz. Mam BIOS od Sapphire XT 128 MB hynix. Co moge zrobic zeby one sie lepiej kręcily ? - Pomogło by cos gdy bym wgral BIOS od Radeon 9800 XT z 2,5 Hynix ? No nie wiem moze wy mi pomozecie, bo wydalem na to chlodzenie 100 zł i nic z tego nie mam. :mur: :mur: :mur: :mur: help pls Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktosikowy Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Wie ktos co sie stanie gdy do swojej karty wgram bios od AIW XT ? Mam rdzen R350 i w ciemno nie chce ryzykowac.jak wiesz mam identyczną kartę i zgadnij , tez mnie nurtuje to pytanie. A tak wogóle to warto cos zmieniac??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) jak wiesz mam identyczną kartę i zgadnij , tez mnie nurtuje to pytanie. A tak wogóle to warto cos zmieniac???na Wasze problemy to najlepsza bedzie edycja biosu np w rabicie - zmiana taktowan, timingow i ID karty i macie 9800XT AIW na R350 :D @Kylo123 masz jakies radiatorki na pamiatki i jakis nawiew do tego? mi sam nawiew (radiatory mi nie weszy pod zalmana) dal jakies 20-30MHz Edytowane 16 Stycznia 2006 przez Mikelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kylo123 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 @Kylo123 masz jakies radiatorki na pamiatki i jakis nawiew do tego? mi sam nawiew (radiatory mi nie weszy pod zalmana) dal jakies 20-30MHz Mam miedziane radiatorki. Dostalem je razem z Pentagramem. A co do nawiewu to mam nad karta graficzna wentylator stylu obudowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...